“Πάρτε θέση” Δεν είναι πρόσκληση…   Είναι “Χρέος” Της Σοφίας Τζιτζίκου

Thumbnail (3)
Facebook
Twitter
LinkedIn

“Πάρτε θέση”

Δεν είναι πρόσκληση…

Είναι “Χρέος”

Της Σοφίας Τζιτζίκου

π. Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών

π. Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF

 

Στις 3 Μαΐου,λίγες μέρες πριν τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές , η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών, με τίτλο “Πάρτε Θέση”, οργάνωσε ανοιχτή, κοινή συνάντηση – δέσμευση των οργανώσεων που συμμετέχουν στο κίνημα κατά της Έμφυλης Βίας και των πολιτικών κομμάτων που ζητούν την ψήφο μας.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε:

“Η εκδήλωση είχε σαν στόχο να δοθούν στη δημοσιότητα τα δύο κείμενα με τις 12 κατηγορίες αιτημάτων για την ισότητα των φύλων, που συνέταξαν και συνυπογράφουν οι 24 γυναικείες οργανώσεις – μέλη της Πρωτοβουλίας  και να ζητηθεί από τα κόμματα, τους/τις βουλευτές/τριες και τους/ις υποψήφιους/ες

1. Να πάρουν ανοιχτά θέση και να δεσμευτούν ότι θα λάβουν δραστικά μέτρα, θα ισχυροποιήσουν θεσμούς και θα προβλέψουν κονδύλια για την υλοποίησή τους, ώστε να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η ουσιαστική ισότητα των φύλων στη χώρα μας.

2 .Οι 12 κατηγορίες αιτημάτων μας για την ισότητα των φύλων αφορούν τις παρακάτω θεματικές:

Ανασύσταση της πρώην Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, Ίδρυση Ενιαίων Κέντρων αναφοράς για θύματα έμφυλης βίας και βιασμών, Ισότιμη συμμετοχή γυναικών στην πολιτική και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, εξάλειψη έμφυλων ανισοτήτων στην αγορά εργασίας, διεύρυνση – αναβάθμιση του δικτύου δομών προστασίας γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας, κατάργηση του Νόμου Τσιάρα, αντιμετώπιση των παθογενειών και της δευτερογενούς θυματοποίησης των θυμάτων έμφυλης βίας από τη Δικαιοσύνη, την ελληνική Αστυνομία και τα ΜΜΕ καθώς και διαρκής εκπαίδευση – επιμόρφωση για τα θέματα έμφυλων ανισοτήτων και έμφυλης βίας.”

Παρά το γεγονός ότι οι 24 οργανώσεις  που  συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία, “ πέταξαν  το γάντι στους πολιτικούς, καλώντας τους να δεσμευτούν στα ζητήματα των έμφυλων ανισοτήτων” οι οποίες όχι μόνο δεν περιορίστηκαν κατά την τελευταία 4ετία αλλά αντίθετα οξύνθηκαν ανησυχητικά, μόνο 3 κόμματα εκπροσωπήθηκαν :

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ενώ το ΜΕΡΑ 25, κατέθεσε γραπτά τις προτάσεις του.

Η  κυβέρνηση, τα  άλλα  κομματα της Αντιπολίτευσης  αλλά και η εξωκοινοβουλετική Αριστερά, ενώ προσκλήθηκαν, δεν συμμετείχαν παρά το γεγονός ότι η ισότητα και η ισοτιμία των γυναικών αλλά και όλων των ευάλωτων ομάδων πλήττεται στην χώρα μας και στον κόσμο.

Στην αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού διακυβεύματος , μιά ανάσα πρίν τις κρίσιμες εκλογές στις 21 Μαιου, κάποιοι ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΘΕΣΗ!

Η μάλλον η  Απουσία , αποτελεί Θέση….

Η ελληνική κοινωνία, από το 2010 εως σήμερα, αναγκάστηκε να βιώσει τρεις αλλεπάλληλες μείζονες κρίσεις, οι οποίες κληροδότησαν το επώδυνο αποτύπωμα τους  στις επόμενες δεκαετίες.

Η χωρίς προηγούμενο Οικονομική Κρίση, το Προσφυγικό, η Πανδημία έφεραν ισχυρά πλήγματα στον κοινωνικό ιστό, δοκιμάζοντας πολλαπλά και πολυεπίπεδα τις αντοχές του.

Οι ευάλωτες ομάδες μαζί με τις γυναίκες  ήταν εκείνες που βρέθηκαν πρώτες στο στόχαστρο, αντιμέτωπες με την πρωτοφανή συρρίκνωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τους σε έναν άνισο αγώνα επιβίωσης δικής τους αλλά και της Κοινωνίας μας.

Τά κεκτημένα του γυναικείου κινήματος αποδείχτηκαν εύκολη λεία για τις μνημονιακές πολιτικές , αλλά και γιά τις πρόσφατες επιλογές της κυβερνησης της ΝΔ, η οποία , μετά από τα βήματα αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), επιδόθηκε στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους , των εργασιακών δικαιωμάτων, της ουσιαστικής αλλά και τυπικής ισοτητας των πολιτών κοκ, με αποτέλεσμα να βρίσκεται η χώρα μας στην τελευταία θέση του Δείκτη Ισότητας των Φύλων της EIGE (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων) και στην 100ή θέση της Εκθεσης για την ισότητα των φύλων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ!

Στον απολογισμό της εκδήλωσης από τις διοργανωτριες αναφέρεται :

“Στην κατάμεστη αίθουσα της ΟΤΟΕ στο κέντρο της Αθήνας, τα κινήματα συναντήθηκαν με την κεντρική πολιτική σκηνή και ο ακτιβισμός με τις θεσμικές παρεμβάσεις, σε μια εκδήλωση που ήρθε να δώσει ανάσα στο πυκνό σκοτάδι που έχει πέσει (και στα γυναικεία δικαιώματα) την 4ετία Μητσοτάκη.

Με πολυπληθή εκπροσώπηση, ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, μία αντιπρόσωπο έστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, ενώ ηχηρές ήταν οι απουσίες του ΚΚΕ και του ΜEΡΑ 25, όπως και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς… Η απερχόμενη κυβέρνηση  δεν εκπροσωπήθηκε κι έτσι δεν άκουσε από πρώτο χέρι πώς κρίνουν τα έργα και τις ημέρες της οι ίδιες οι γυναίκες, που έζησαν στο πετσί τους τα καταστροφικά αποτελέσματα των κυβερνητικών πολιτικών σε όλα τα επίπεδα”

Έχει ωριμάσει ο χρόνος, έχει συσσωρευτεί η εμπειρία έτσι  ώστε οι πολίτες να απαιτήσουν να  επιλέξουν εκείνους που θα εμπιστευτούν για την διακυβέρνηση της Ελλάδας, βασισμένοι στην “επί της ουσίας” δέσμευση των υποψηφίων στα καυτά ζητήματα της καθημερινότητας , στον απολογισμό των   “έργων  και  ημερών” τους.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα , και γνωρίζοντας τις αναπηρίες του ισχύοντος συστήματος στα θέματα Ισότητας , αποτελεί αχτίδα αισιοδοξίας η ανταπόκριση των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών τους, πού δέχτηκαν να “Πάρουν Θέση”, με την δέσμευση ότι θα παραμείνουν συστρατευμένοι με το γυναικείο κίνημα σε μιά σχέση συνεργασίας , κοινών στόχων και λογοδοσίας!

Αλλωστε,θα είμαστε παρούσες και παρόντες για να τους το θυμίζουμε!!!

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.