“Περί καταχρηστικού δικαιωματισμού” Γράφει η Δέσποινα Μακρινού

Declaration 1789
Facebook
Twitter
LinkedIn

“Περί καταχρηστικού δικαιωματισμού”

Γράφει η Δέσποινα Μακρινού

Καταχρηστικός : Aυτός που γίνεται με τρόπο υπέρμετρο , ξεπερνώντας το κανονικό ή το τυπικά και θεσμικά σωστό.

Δικαιωματισμός :  “Ο όρος δεν είναι ουδέτερος. Είναι ένας υποτιμητικός νεολογισμός. Στα γαλλικά  ο όρος “droitsdel’ hommisme”, αντίστοιχος του δικού μας «δικαιωματισμού», εμφανίζεται στα τέλη του 20ου αιώνα, προκειμένου να αναδείξει την διάσταση μεταξύ του ορθού ηθικού και νομικού θεμελίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, από τη μία, και την ιδεολογία τους, ως πολιτική πράξη” γράφει ο καθηγητής Δημήτρης Χριστόπουλος.

Χωρίς την παραμικρή δυσκολία χωρίς ενδοιασμό , με ένα ομοφοβικό παραλήρημα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μίλησε περί “καταχρηστικού Δικαωματισμού” στο Ζάππειο στην εκδήλωση για την “Ημέρα της Ευρώπης“.

 

Επεσήμανε μάλιστα ότι : «Στα χρόνια του Μεσαίωνα τσακώνονταν, για το “φύλο των αγγέλων”. Σήμερα τσακωνόμαστε για το πόσα είναι τα “φύλα” των ανθρώπων.”

 

Προσθέτωντας ότι : “Είναι λάθος για τη Δύση αυτός ο καταχρηστικός δικαιωματισμός, που οδηγεί σε μια και ακατανόητη “νέα γλώσσα”, πολιτικής ορθότητας. Που θυμίζει το new talk του Όργουελ. Από το έργο του 1984. Όπως το να μας καλούν, εμάς τους Ευρωπαίους, τώρα να μη λέμε “Καλά Χριστούγεννα”, αλλά “Καλές Γιορτές”. Κι όλα αυτά επιχειρείται να επιβληθούν άνωθεν. Και κάθε αντίρρηση να στιγματίζεται, σχεδόν να απαγορεύεται» .

 

Νοιώθει, αντιλαμβάνεται, ότι στιγματίζεται, γνωρίζει ότι ο όρος “δικαιωματισμός” είναι λέξη δημόσιας πολεμικής, αλλά το υπερβαίνει.

Θέλει να θέσει ή μάλλον να επαναλάβει, ότι στην ατζέντα του οι ακραίες δεξιές ομοφοβικές φωνές είναι καλοδεχούμενες.

Για τον πρώην πρωθυπουργό ο σεβασμός στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι απλά σενάριο του Οργουελ. Προσπερνά κάθε επιφύλαξη και υιοθετεί μιά επικίνδυνη ιδεολογία, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα στο μέτωπο των ακραίων αντιλήψεων που υπάρχουν στο χώρο της Δεξιάς.

Για τους περισσότερους Δημοκράτες πολίτες, ο λόγος του χαρακτηρίστηκε ρατσιστικός και ομοφοβικός …

 

Γράφει η Έλενα Ακρίτα ” Δεν θα χαρακτήριζα ως «ρατσιστικό και ομοφοβικό παραλήρημα» την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Δεν ήταν παραλήρημα. Ήταν μια απολύτως δομημένη, ψυχρή και κυνική ρητορική που απευθύνεται και στους νεοναζί αλλά και στο λούμπεν φασιστικό ακριατηριο απ’ όπου απροσχημάτιστα πλέον ψαρεύει η ΝΔ: στους Χρυσαυγίτες, στους τραμπούκους και στους φονιάδες της Άκρας Δεξιάς.

Το μόνο που δεν μάς είπε είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να ανοίξει στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες και τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Ίσως στην επόμενη ομιλία του να ολοκληρώσει έτσι το…όραμά του. Ψηφίστε τους “.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.