Nέα έκθεση για την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας
*Ο Αλέξανδρος Μουλόπουλος είναι υπεύθυνος του Τομέα Κλίματος και Ενέργειας της WWF
“Να δεσμευτούν τα πολιτικά κόμματα για τη θωράκιση του φυσικού μας πλούτου!”
Του Αλέξανδρου Μουλόπουλου*
Ενόψει των εκλογών και των διεκδικήσεων μας για το περιβάλλον, δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες η “Νέα έκθεση αποτίμησης της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα“, που ενισχύει ακόμα περισσότερο την ανάγκη να λάβουμε δράση και να απαιτήσουμε από τη νέα Βουλή την κλιματική θωράκιση της χώρας.
Η έκθεση, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξή της WWF, από την ομάδα επιστημόνων του climatebook, παρουσιάζει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, μέσα από βασικούς κλιματικούς δείκτες, σημαντικά καιρικά γεγονότα καθώς και ποιοτικές πληροφορίες για τις συνέπειες αυτών στη χώρα μας.
Στην Ελλάδα, όπως και παγκοσμίως, αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια μια σειρά από περιβαλλοντικές προκλήσεις, από την άνοδο της θερμοκρασίας έως τις φυσικές καταστροφές, με σημαντική επίδραση στην οικονομία, τις υποδομές και τη ζωή των πολιτών της χώρας.
Σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν από την Έκθεση αφορούν την τάση της θερμοκρασίας στη χώρα, η οποία όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε παρουσιάζει αυξητική τάση τα τελευταία έτη.
Όσον αφορά στη μέση θερμοκρασία, το 2022 ήταν το 8ο πιο θερμό έτος των τελευταίων 30 ετών, με το 2018 να παραμένει το θερμότερο έτος.
Η χρονιά που μας πέρασε χαρακτηρίζεται επίσης από τον ιδιαίτερα ψυχρό Μάρτη, σε αντίθεση με τον ιδιαίτερα θερμό Δεκέμβρη, και δυστυχώς και από τα 33 επεισόδια έντονων καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν, με αξιόλογες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και την απώλεια 8 ανθρώπινων ζωών.
Επιπλέον, σε μεγάλο μέρος της χώρας, το ύψος βροχής το 2022 ήταν χαμηλότερο από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 και αντίστοιχα η θερμοκρασία της θάλασσας ήταν σχεδόν σε όλα τα πελάγη υψηλότερη. Χαρακτηριστικά, στο Iόνιο η αύξηση έφτασε τους +1°C.
H Έκθεση περιλαμβάνει επίσης και τρία πολύ ενδιαφέροντα παραδείγματα της επίδρασης των καιρικών συνθηκών του 2022, στην αγροτική παραγωγή, τη βιοποικιλότητα και τις δασικές πυρκαγιές.
Η αυξανόμενη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης απαιτεί πλέον άμεσες ενέργειες από την Πολιτεία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και την προστασία των ευάλωτων κοινοτήτων.
*Ο Αλέξανδρος Μουλόπουλος είναι υπεύθυνος του Τομέα Κλίματος και Ενέργειας της WWF