Βαγγέλης Παπαθανασίου: Ενας χρόνος απουσίας! (Video)

Papathanasioumain
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σήμερα το aVecnews τιμά την μνήμη του με μια σπάνια συνέντευξη του Βαγγέλη Παπαθανασίου στην Δήμητρα Γκουντούνα.

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από το θάνατο του Μεγάλου μας συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Σήμερα το aVecnews τιμά την μνήμη του με μια σπάνια συνέντευξη του Βαγγέλη Παπαθανασίου στην Δήμητρα Γκουντούνα.

Πρόκειται για επεισόδιο με σπάνια και αποκλειστική συνέντευξη του διεθνώς αναγνωρισμένου μουσικού, Βαγγέλη Παπαθανασίου, στη Δήμητρα Γκουντούνα, το οποίο προβλήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1990 από την ΕΤ1, μετά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, στο Καλλιμάρμαρο στάδιο, για τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 1996 από την Αθήνα.

Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης αποκαλύπτει τους δικούς του δρόμους της μουσικής, μιλάει για την Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος αντιλαμβάνεται τη μουσική. Τα γυρίσματα έγιναν στο Sound Studio, στη Λεωφόρο Μεσογείων, στον Χολαργό και στο σπίτι του, στην οδό Μελεάγρου, στο Κολωνάκι. Ο Παπαθανασίου είχε αδυναμία στις παραδοσιακές μουσικές της Ηπείρου και για τη συγκεκριμένη ηχογράφηση είχε καλέσει μερικές από τις σημαντικότερες φωνές του παραδοσιακού ηπειρώτικου τραγουδιού της εποχής.

Η Δήμητρα Γκουντούνα μιλάει για τον Β. Παπαθανασίου και αναφέρεται στο σεμνό του χαρακτήρα, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει από μικρό παιδί τη μουσική, ενώ παρουσιάζει με συντομία το τεράστιο μουσικό του έργο. Παρακολουθούμε πλάνα από την ηχογράφηση στο στούντιο, όπου ο Β. Παπαθανασίου δίνει οδηγίες στη χορωδία παραδοσιακής Ηπειρώτικης μουσικής, η οποία ηχογραφείται. Ο Παπαθανασίου μπροστά στην κάμερα συνθέτει και εκτελεί σε ζωντανή ηχογράφηση. Παρεμβάλλονται πλάνα από το θάλαμο ηχοληψίας όπου τεχνικοί παρακολουθούν και ο ηχολήπτης Νίκος Δεσποτίδης επιβλέπει τη διαδικασία. Ο Δεσποτίδης εξηγεί την ιδιαίτερη σχέση του Β. Παπαθανασίου με την τεχνολογία και επισημαίνει ότι στο στούντιο ο Βαγγέλης συλλαμβάνει, εκτελεί και ενορχηστρώνει σε υψηλό επίπεδο και μάλιστα την ίδια στιγμή.

Screenshot 7

Παρεμβάλλονται πλάνα από τοπία από όλη την Ελλάδα, από αρχαιολογικούς χώρους, από την προετοιμασία της εκδήλωσης στο Καλλιμάρμαρο και από την ίδια την εκδήλωση. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ακούμε μέρη της συνέντευξης του Παπαθανασίου, ο οποίος εξηγεί πως δίνει σπάνια συνεντεύξεις μια και όλοι μιλούν και όλοι τα γνωρίζουν όλα, ενώ προσθέτει ότι δεν αποφεύγει τη δημοσιότητα, απλώς δεν ασχολείται με αυτή. Αναφέρεται στην ολότητα της μουσικής και στο ρόλο της τεχνολογίας στην ανθρώπινη δημιουργία, στη σημασία των βιωμάτων του, το προνόμιο να έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και τη σχέση του με τη μουσική ως κάτι πέραν της αγάπης: «Αγαπάς κάτι άλλο από εσένα.

Η μουσική για εμένα δεν είναι κάτι άλλο». Σε ότι αφορά τις βραβεύσεις του, όπως το Όσκαρ για την ταινία «Οι Δρόμοι της φωτιάς», ο Παπαθανασίου σημειώνει ότι το οποιοδήποτε βραβείο και διάκριση είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία και ότι σε εκείνον το συγκεκριμένο βραβείο έδωσε πρακτικές λύσεις, καμία όμως ουσιαστική.

Για τη συνδρομή του στη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996 από την Αθήνα, λέει χαρακτηριστικά: «Το να προσφέρεις στη χώρα και στο συνάνθρωπο είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό, δεν είναι γεγονός». Αναφορικά με τη μουσική δημιουργία υπογραμμίζει τη σημασία της ετοιμότητας, ότι προσπαθεί να είναι έτοιμος για την έμπνευση και τη σύνθεση χωρίς σκέψη και λογική και αντλώντας από τις προσωπικές του εμπειρίες. Αξίζει να σημειωθεί ως ενδεικτική της σεμνότητας και της συστολής του απέναντι στη δημοσιότητα, η μόνη στιγμή που ο Β. Παπαθανασίου μιλάει μπροστά στην κάμερα, είναι στο τέλος της ηχογράφησης, όταν ρωτάει με αγωνία τον ηχολήπτη αν έχει καταγράψει τη σύνθεση και ικανοποιημένος από την θετική απάντηση, καλεί τη Δ. Γκουντούνα να αποχωρήσουν από το στούντιο.

Δείτε το βίντεο

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.