Τα χαμένα πλάνα της ΕΡΤ και η αποκλειστική συνέντευξη με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ3
Facebook
Twitter
LinkedIn

της Δήμητρας Γκουντούνα

Με την απώλεια  του Βαγγέλη Παπαθανασίου ξύπνησαν μέσα μου πολλά περιστατικά «στραβά» τυχαία, ηθελημένα, που όσο τα σκέφτομαι τόσο συνειδητοποιώ τελικά ποια ήταν η αλήθεια.  

Η  ΕΡΤ 2, τη Δευτέρα 30 Μαίου,  στις  8 το βράδυ  θα παρουσιάσει αποσπάσματα από συνέντευξή μου με τον  Βαγγέλη Παπαθανασίου. Αποκλειστικά στη Δημόσια Τηλεόραση. Ντοκουμέντο για το κανάλι, σε μια εποχή που ο Βαγγέλης δεν έδινε ούτε τον ψίθυρό του  στον Τύπο.

Με το άκουσμα του θανάτου του Βαγγέλη, ψάχνουν στην Δημόσια τηλεόραση να βρουν τη συνέντευξη και  δεν υπάρχει ούτε ένα  πλάνο  στο αρχείο από την εκπομπή «Εκτακτη Εκδοση». Και τότε αρχίζει το θρίλερ…

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ1

Με παίρνουν τηλέφωνο, μήπως  έχω πλάνα από την συνέντευξη. Τους εξήγησα ότι ολη μου  τη δουλειά την παρέδιδα πάντα  στην ΕΡΤ ως όφειλα. Τους πληροφόρησα μάλιστα,  ‘ότι εκτός από την συνέντευξη είχαν στην διάθεσή τους την φανταστική συναυλία στο λιμάνι του Ρότερνταμ με την υψηλή επίβλεψη της Βασίλισσας Τζουλιάνα που  είχε και η ίδια παραστεί σ΄ εκείνη την φαντασμαγορική εκδήλωση. Συναυλία μέσα στη θάλασσα! Με την ελληνική σημαία να σχηματίζεται με ειδικούς φωτισμούς μέσα στα νερά του λιμανιού  και  με τους πρώτους θεϊκούς ήχους του Βαγγέλη να ξεσηκώνεται το πλήθος  αλαλάζοντας και  φωνάζοντας Ελλάδα- Βαγγέλης!

Και εμεις η παρέα του, Θόδωρος Κασίμης,  υπουργός εκείνη την εποχή,  Ρωξάνη Βασιλειάδου δημοσιογράφος και οι έλληνες οπερατέρ της ΕΡΤ, αγκαλιασμένοι να δακρύζουμε από συγκίνηση…

Παρασύρθηκα… ξαναγυρίζω –με την σκέψη- στους διαδρόμους της ΕΡΤ  και υπενθυμίζω στον Βασίλη Αλεξόπουλο που κάνει αγώνα δρόμου για να σώσει ότι σώζεται από τα αρχεία της ΕΡΤ ότι υπάρχουν συνεντεύξεις  του Κώστα Κωβαίου στις Κάννες  με Βαγγέλη,  Ντενίρο, Ντάστιν Χόφμαν, Κόπολα .

Μέλος επιτροπής ο Βαγγέλης, υποψήφιος για  τον Χρυσό Φοίνικα Θόδωρος Αγγελόπουλος. Ανταποκρίσεις γι τα δελτία ειδήσεων και εκπομπές αμα την επιστροφή μας Οπερατέρ Δημήτρης Θεοφιλόπουλος παραγωγή Εφη Κολύβα-Βαγγέλης Μόσχος.

Και  κάτι ακόμη για τα χαμένα πλάνα της ΕΡΤ …

Ιούνιος 1994. Σο σπίτι του Βαγγέλη στην οδό Μελεάγρου.  Ζέστη. Μόλις φεύγει το μεσημέρι Ο Φρεντερίκ ρυθμίζει τις κονσόλες και ο Βαγγέλης  δίνει οδηγίες Χτυπάει το τηλέφωνο. Είναι ο εξάδελφός μου χειρουργός στον Ευαγγελισμό, φίλος του Βαγγέλη μέχρι σήμερα,  με σπασμένη φωνή ο Θανάσης  Ραίτσος μου λέει: «Δήμητρα  μόλις έφυγε ο Μάνος Χατζιδάκις…». Με το άκουσμα της είδησης, παγώσαμε.

Οι στιγμές δεν περιγράφονται…

Ο Βαγγέλης οδηγεί  με όση μεγαλύτερη ταχύτητα μπορεί.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ2

Εχω πάρει ήδη τηλέφωνο την Μένια Παπαδοπούλου που ετοιμάζει έκτακτο δελτίο μόλις πάω για να σπικάρω. Ο Βαγγέλης  είχε κάποια εκπληκτικά πλάνα μαζί με τον Χατζιδάκι που έπαιζαν σε δυο αντοκριστά πιάνα ένα βράδυ στο Παρίσι  και μου τα έδωσε  για να ντύσω την είδηση. Γράφω δίπλα του ότι έχω να πω κλαίγοντας.

Θα βγάζαμε έκτακτο δελτίο στις 8 το βράδυ. Ο Βαγγέλης έφυγε και εγώ έμεινα και για το δελτίο των 9.

Έχει πάει 8 και αντι να ακούσω το σήμα  της ΕΡΤ ακούω τα ουρλιαχτά της Διευθύντριας Μένιας Παπαδοπούλου. Περιέργως πως, είχαν χαθεί τα πλάνα και η έτοιμη  μονταρισμένη κασέτα…

Γίνανε έρευνες και πειθαρχικά που δεν κατέληξαν πουθενά! Αυτά για τα χαμένα πλάνα της ΕΡΤ!

Συναυλία στη Δήλο

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Δευτέρα 30 Μαΐου θα δοθεί συναυλία στη Δήλο  με την  σημαντική πρωτοβουλία της Alpha Mission-Delos του World Human Forum και του ARTE για την ευαισθητοποίηση μας απένατι στην καταστροφή του πλανήτη. Η συναυλία είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

ΥΓ: 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤH MNHMH TOY ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Το Αρχείο της ΕΡΤ τη Δευτέρα, θα παρουσιάει μια σπάνια και αποκλειστική συνέντευξη του διεθνώς αναγνωρισμένου μουσικού, Βαγγέλη Παπαθανασίου, στη Δήμητρα Γκουντούνα, το οποίο μεταδόθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1990 από την ΕΤ1, μετά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, για τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 1996 από την Αθήνα.

Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης αποκαλύπτει τους δικούς του δρόμους της μουσικής, μιλάει για την Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος αντιλαμβάνεται τη μουσική. Τα γυρίσματα έγιναν στο Sound Studio, στη Λεωφόρο Μεσογείων στον Χολαργό και στο σπίτι του, στην οδό Μελεάγρου στο Κολωνάκι. Ο Β. Παπαθανασίου είχε αδυναμία στις παραδοσιακές μουσικές της Ηπείρου και για τη συγκεκριμένη ηχογράφηση είχε καλέσει μερικές από τις σημαντικότερες φωνές του παραδοσιακού ηπειρώτικου τραγουδιού της εποχής.

Η Δήμητρα Γκουντούνα μιλάει για τον Β. Παπαθανασίου και αναφέρεται στον σεμνό του χαρακτήρα, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει από μικρό παιδί τη μουσική, ενώ παρουσιάζει με συντομία το τεράστιο μουσικό του έργο.

Παρακολουθούμε πλάνα από την ηχογράφηση στο στούντιο, όπου ο Β. Παπαθανασίου δίνει οδηγίες στη χορωδία παραδοσιακής Ηπειρώτικης μουσικής, η οποία ηχογραφείται.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.