Ένα βήμα πριν την συμφωνία, με μέτρα 1% το 2019 και μείωση αφορολογήτου το 2020

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι το Eurogroup της Μάλτας. «Έχουμε συμφωνία ως προς τα μεγάλα ζητήματα για τις μεταρρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα. Τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουμε με τις λεπτομέρειες» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ, η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα 3,6 δισ. Το 1% του ΑΕΠ από την περικοπή των συντάξεων το 2019 και το άλλο 1% του ΑΕΠ από μείωση του αφορολόγητου το 2020, υπό την αίρεση ότι οι στόχοι του 2018 θα επιτευχθούν στο ακέραιο.

«Πετύχαμε σημαντική πρόοδο για τη δεύτερη αξιολόγηση», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup και απεκάλυψε πως υπάρχει συμφωνία για το χρόνο, το μέγεθος και την αλληλουχία των μεταρρυθμίσεων. «Ενθαρρύναμε να υπάρξει τεχνική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Όταν γίνει αυτό θα δούμε τα μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα και τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους», πρόσθεσε.

Παράλληλα, όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να νομοθετήσει αντίμετρα (μέτρα επέκτασης) υπό την προϋπόθεση ότι οικονομία πηγαίνει καλύτερα και το δημοσιονομικό μονοπάτι πηγαίνει καλύτερα και θα χρησιμοποιεί τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσε τους θεσμούς να δουλέψουν με την κυβέρνηση για τελειώσουν με τις λεπτομέρειες. Όταν υπάρξει SLA, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, οι υπουργοί οικονομικών θα επανέλθουν για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και το θέμα του χρέους, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαϊου. «Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να το κάνουμε αυτό το συντομότερο», τόνισε.

Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος στην αβεβαιότητα που έπληξε την ελληνική οικονομία, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί. Θεωρούμε ότι είναι εξισορροπημένη η συμφωνία, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας τη σημασία των αντιμέτρων. Δεν έχει ολοκληρωθεί η δουλειά, οι θεσμοί πρέπει να δουν τις τελικές πινελιές για τη συμφωνία, τόνισε.

 

{youtube}pFp1gkaq-gE{/youtube}

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.