Αυτές οι ευρωεκλογές μας αφορούν όλους

Facebook
Twitter
LinkedIn

του Δημήτρη Χατζησωκράτη

Στις 25 Μαΐου οι έλληνες πολίτες μαζί με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολίτες στις 28 χώρες -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης(ΕΕ) καλούμαστε να ψηφίσουμε αυτούς και αυτές που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Στην Ελλάδα εκλέγουμε 21 ευρωβουλευτές.

Αυτές οι εκλογές είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για όλους τους Ευρωπαίους. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει, θεσμικά, την αρμοδιότητα να συναποφασίζει για την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να αποφασίζει για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και εφέτος για πρώτη φορά να υποδείξει καθοριστικά τον πρόεδρο της Επιτροπής, με υποψηφίους που έχουν για πρώτη φορά υποδειχθεί από τις ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες.

Οι ευρωεκλογές αυτές θα διεξαχθούν μέσα σε μια Ευρώπη βαθειάς χρηματοπιστωτικής και κοινωνικής κρίσης.

Για εμάς τους Έλληνες, που βιώνουμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κρίση οι εκλογές αυτές έχουν εκ των πραγμάτων μια πολύ μεγαλύτερη σημασία.

Η αντίληψη πως τα δικά μας προβλήματα μας φθάνουν, με την Ευρώπη ας ασχοληθούν άλλοι, παραβλέπει ότι όλα τα προβλήματά μας είναι απόλυτα ευρωπαϊκά. Και η πάλη για το δικό  μας μέλλον είναι αλληλένδετη με την πάλη για μια άλλη Ευρώπη.

Οφείλουμε γιαυτό, προσερχόμενοι μαζικά στις κάλπες, να δώσουμε τη δική μας απάντηση.

Στις εκλογές αυτές, ζητούν την ψήφο και την ενεργό στήριξη των πολιτών πολλά κόμματα, προτείνοντας προγράμματα, λύσεις,  αλλά και υποψήφιους/ες, που για πρώτη φορά από το 1981 ζητούν και τον σταυρό προτίμησης.

Το κόμμα μου, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, μαζί με άλλες κινήσεις, ομάδες και πρόσωπα που ανήκουν στο χώρο της δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού,  της πολιτικής οικολογίας και του προοδευτικού κέντρου συγκρότησε τη συμπαράταξη δυνάμεων και κατέρχεται στις εκλογές αυτές με το ψηφοδέλτιο “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ- Προοδευτική Συνεργασία”.

Οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για μιαν άλλη Ελλάδα σε μιαν άλλη Ευρώπη. Αντιτασσόμαστε στην Ευρώπη της γερμανικής ηγεμονίας, με τη μονομέρεια της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας που τροφοδοτεί την ανεργία, τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και παγιώνει την άνιση ανάπτυξη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Αρνούμαστε όλα αυτά, που ενισχύουν την κοινωνική πόλωση, τον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά.

Είμαστε μέρος της πανευρωπαϊκής προσπάθειας για την μετατροπή της Ευρώπης από ήπειρο της λιτότητας και των ανισοτήτων, σε ήπειρο της βιώσιμης, συνεκτικής και ισόρροπης ανάπτυξης, της πλήρους απασχόλησης, των ίσων ευκαιριών, της κοινωνικής συνοχής και της ολόπλευρης Δημοκρατίας.

Υποστηρίζουμε τη βαθύτερη πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, με παράλληλη ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών εκλογής και ελέγχου των κοινοτικών οργάνων. Με ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό και προσανατολισμό των πολιτικών στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τη διασφάλιση αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Υποστηρίζουμε την κοινή δράση όλων των προοδευτικών δυνάμεων για αλλαγή πορείας της Ευρώπης, για την Ευρώπη των λαών.

Στις εκλογές αυτές θα είμαι υποψήφιος.

Ανήκω στην πολιτική οικογένεια της ανανεωτικής αριστεράς, που μετά την πτώση της δικτατορίας επεξεργάστηκε και παρουσίασε στον ελληνικό λαό το πρόσωπο και το όραμα μιας Ευρώπης των εργαζομένων και των λαών, το όραμα της ενεργού συμμετοχής της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ. Σε αντίθεση και σε πολεμική με όλες τις  άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς και αριστεράς.

Από τότε επί 40 χρόνια, έχω συνδέσει την πολιτική και κοινωνική μου παρουσία τόσο με την συμμετοχή μου στη διεκδίκηση και διαμόρφωση της κοινωνικής Ευρώπης, μέσα από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, όσο και με την ανάδειξη και προώθηση της Ευρώπης των περιφερειών.

Την τελευταία μάλιστα περίοδο των τεσσάρων χρόνων, έχοντας και  την ευθύνη του κόμματός μου  για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική, έχω ασχοληθεί συστηματικά και ιδιαιτέρως με τα δημόσια οικονομικά και τα προγράμματα προσαρμογής.

Θεωρώ, λοιπόν,  ότι στην κρίσιμη αυτή περίοδο ευρωπαϊκών μετασχηματισμών και επαναπροσανατολισμού, αλλά και της χώρας μας εντός ΕΕ, θα μπορούσα να συμβάλω από τη θέση του Ευρωβουλευτή.

Αυτό φυσικά εναπόκειται στην κρίση σας και τον σταυρό σας.

Ο Δ. Χατζησωκράτης, είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ- Προοδευτικής Συνεργασίας

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.