ΔΕΗ: Αύξηση κερδών και επενδύσεων στο εξάμηνο

ÄÅÇ ÁÈÇÍÁ ÊÅÍÔÑÉÊÏ ÊÁÔÁÓÔÇÌÁ
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη 181,5 εκατ. έναντι ζημιών 11,1 εκατ. το α’ εξάμηνο 2022.

Σημαντική αύξηση των λειτουργικών και καθαρών κερδών, των επενδύσεων και επιτάχυνση της δραστηριότητας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ για το σύνολο της χρήσης επιβεβαιώνεται ο στόχος για λειτουργική κερδοφορία 12 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώθηκαν απόψε, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 590 εκατ. από 429 εκατ. το α’ εξάμηνο 2022, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων ήταν 279,6 εκατ. ευρώ από 1,9 εκατ. πέρυσι.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 83% (448 εκατ. από 244 εκατ.) σε σχέση με το α΄ εξάμηνο 2022 με έμφαση στις δραστηριότητες του Δικτύου Διανομής, τη νέα μονάδα Φυσικού Αερίου και τα έργα ΑΠΕ, τομέας στον οποίο η ΔΕΗ διαθέτει πλέον 669 μεγαβάτ σε λειτουργία/ολοκλήρωση κατασκευής και έχει επιπλέον αδειοδοτημένα έργα 4,9 γιγαβάτ.

Τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη 181,5 εκατ. έναντι ζημιών 11,1 εκατ. το α’ εξάμηνο 2022.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης δήλωσε:

«Τα αποτελέσματα εξαμήνου αντανακλούν τη βελτιωμένη απόδοση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο με αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας αλλά και των επενδύσεων σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, έργα ψηφιοποίησης σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου, καθώς και στον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνεχίζουμε την πρόοδο στην υλοποίηση του πλάνου μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης αλλά και συνεργασιών. Στην Ελλάδα, ξεκινήσαμε πρόσφατα το διαγωνισμό για την πρόσληψη αναδόχου για την κατασκευή έργων ισχύος περίπου 450MW, συμμετείχαμε στη δημοπρασία για έργα αποθήκευσης ενέργειας με 100MW και εξασφαλίσαμε επιπλέον άδειες για περιβαλλοντικούς όρους και όρους σύνδεσης για έργα 890MW. Διαθέτουμε πλέον ισχύ 1,6GW σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε σε λειτουργία είτε σε στάδιο κατασκευής, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 30% του στόχου των 5GW που έχουμε θέσει για το 2026, έχοντας εξασφαλίσει παράλληλα την υλοποίησή τους από πλευράς αδειοδότησης. Στη Ρουμανία, μία εκ των αγορών στόχων με βάση το Στρατηγικό μας Σχέδιο, υπογράψαμε πριν από μερικές ημέρες συμφωνία για την εξαγορά αιολικού πάρκου σε λειτουργία συνολικής ισχύος 84MW, σε δύο περιοχές με το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα.

Εξελίσσουμε τις σχέσεις μας με τους πελάτες μας, βελτιώνοντας την εμπειρία τους σε όλα τα σημεία επαφής με την παροχή νέων υπηρεσιών και προϊόντων, όπως οι ολοκληρωμένες λύσεις Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και το πρόγραμμα ανταμοιβής, αναπτύσσοντας παράλληλα και τις υφιστάμενες ψηφιακές υπηρεσίες. Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, έχοντας πλέον συμπληρώσει δύο χρόνια από την έναρξη δραστηριοποίησης της “ΔΕΗ blue”, έχουμε ξεπεράσει τους 1.600 φορτιστές στην Ελλάδα, διαθέτοντας το μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο δημόσιων φορτιστών στην χώρα.

Το επιχειρηματικό μας μοντέλο με παρουσία στην παραγωγή, διανομή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, αποτελεί ασπίδα στις προκλήσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος. Παράλληλα όμως, μας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τον εξελισσόμενο ενεργειακό μετασχηματισμό.

Για το σύνολο τους έτους, επιβεβαιώνουμε τον στόχο για επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους περίπου Euro1,2 δισ και συνεχίζουμε την υλοποίηση του Στρατηγικού μας Σχεδίου με στόχο την εξέλιξη της ΔΕΗ στην κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.