Η παραίτηση Ανθίμου και τα συνακόλουθα -Γράφει ο Γιάννης Αποστολόπουλος

Anthimos 1020 3 jpg
Facebook
Twitter
LinkedIn

2020 07 12 at 16 44 24Γράφει ο Γιάννης Αποστολόπουλος

Τελικά έγινε και πράξη η αναμενόμενη παραίτηση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου, που με την προχωρημένη ηλικία των 88 χρόνων και τα προβλήματα υγείας υπήρχε αδυναμία στην άσκηση των καθηκόντων του. Έγινε βέβαια και η διακριτική παρέμβαση δύο μητροπολιτών, που τον επισκέφθηκαν προηγουμένως, του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου, που είναι και πνευματικό του τέκνο και του μητροπολίτη Χίου Μάρκου.

  Φαίνεται όμως πως η παραίτηση Ανθίμου, καταδεικνύει την πρόθεση της Εκκλησίας και του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να αντιμετωπίσει τις περιπτώσεις ιεραρχών που λόγω βαθέος γήρατος ή ασθενειών, αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Προς το παρόν ακολουθείται με διακριτικότητα η διαδικασία της πειθούς και αργότερα με την ενεργοποίηση της αρμόδιας εκκλησιαστικής επιτροπής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη προτίθενται να παραιτηθούν ή ακόμη ότι έχουν ήδη υποβάλει τις παραιτήσεις τους, οι μητροπολίτες Παραμυθίας Τίτος, Φλωρίνης Θεόκλητος και Μηθύμνης Χρυσόστομος (όλοι άνω των 90 ετών).΄Ετσι λοιπόν η παραίτηση Ανθίμου είναι η αρχή.

Ως προς την μητρόπολη Θεσσαλονίκης, που προφανώς είναι ιδιαίτερης σημασίας, μετά την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον

για το πρόσωπο που θα αναδειχθεί  στον επισκοπικό θρόνο της συμπρωτεύουσας. Πολλά ονόματα ακούγονται, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και ακολουθούν διαψεύσεις.

  Για όσους όμως παρακολουθούν στενότερα τα συμβαίνοντα στο χώρο της Εκκλησίας, θεωρούν ότι ο διάδοχος του μητροπολίτη Ανθίμου έχει προαλειφθεί από καιρό. Πρόκειται για τον επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο, αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου και δεξί χέρι του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.Έχει ηλικία 46 ετών, με μεταπτυχιακά στη θεολογία και έχει γεννηθεί στη Χαλκίδα. Με τον μειλίχιο χαρακτήρα του και την διακριτικότητά του έχι μεγάλες συμπάθειες στο χώρο της Ιεραρχίας, πέρα από την στήριξη του αρχιεπισκόπου, του οποίου η επιλογή είναι σχεδόν πάντα καθοριστική.

Για την πλήρωση της μητρόπολης Θεσσαλονίκης και τυχόν άλλων που

πιθανώς θα κενωθούν μέχρι τότε, θα αποφασίσει η Σύνοδος της Ιεραρχίας στην τακτική ετήσια συνεδρίαση, στις αρχές Οκτωβρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.