Τhermia Project 2023: Μια έκθεση που φιλοξενεί τους νέους εικαστικούς στην Κύθνο υπό την επιμέλεια της Οντέτ Κουζού

Screenshot 3
Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι συμμετέχουσες/οντες καλλιτέχνες του προγράμματος για το 2023 είναι η Ιωάννα Λημνιού, η Πάκυ Βλασσοπούλου και ο Αριστείδης Λάππας.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών Thermia Project παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο CARING/CARRYING LANDSCAPES στο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας Κύθνου από τις 17 έως 25 Αυγούστου, σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού.

Οι συμμετέχουσες/οντες καλλιτέχνες του προγράμματος για το 2023 είναι η Ιωάννα Λημνιού, η Πάκυ Βλασσοπούλου και ο Αριστείδης Λάππας.

To Thermia Project υλοποίησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Κύθνο, ή αλλιώς «Θερμιά» όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, μία ονομασία προερχόμενη από τις θερμές ιαματικές πηγές που βρίσκονται στον οικισμό των Λουτρών, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού.

Το πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα σε μία σειρά δράσεων με σκοπό τόσο την εικαστική έρευνα και παραγωγή πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων, όσο και την εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων, κατοίκων και επισκεπτών του νησιού με τη σύγχρονη τέχνη.

Τα έργα που δημιουργήθηκαν κατά τη φιλοξενία των εικαστικών στην Κύθνο εκκινούν από την παρατήρηση και την εμπλοκή τους με το φυσικό και πολιτισμικό τοπίο της Κύθνου – τις ξερολιθιές, τα δημοτικά τραγούδια, τα παραδοσιακά παραμύθια, τα οικόσιτα ζώα, τη φυσική χλωρίδα.

Τα έργα διέπονται από έναν αφηγηματικό χαρακτήρα και εξιστορούν σχέσεις που συναντώνται στην καθημερινότητα του τόπου, φανερώνοντας ένα πλαίσιο φροντίδας, είτε αυτό αφορά τη φροντίδα για τη γη, τα ζώα, το σπίτι, την οικογένεια, ή ακόμα και τη φροντίδα για την ίδια την πέτρα.

Οι εικαστικοί παρατηρούν τα χρώματα και τις υφές του τοπίου, τα μετεωρολογικά φαινόμενα όπως οι αλλαγές της θερμοκρασίας, τους ήχους κατά τη διάρκεια της ημέρας, τη ρουτίνα της ζωής στο φυσικό περιβάλλον γύρω τους, καθώς και τη βαθιά ενότητα της καθημερινότητας με τις γεωργικές πρακτικές, «στοιχεία» και «στοιχειά» που αποδίδουν ποιότητες στο τοπίο με μεταφυσικά χαρακτηριστικά.

Οι εικαστικοί, κινούμενοι ανάμεσα σε ασαφή όρια μεταξύ υλικοτήτων, έμβιων όντων και αφηγήσεων, επανανοηματοδοτούν τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε την έννοια του τοπίου.

Χώρος διεξαγωγής έκθεσης: Δημοτικό Σχολείο Χώρας Κύθνου, Νομός Κυκλάδων

Διάρκεια: 17 – 25 Αυγούστου 2023

Ωράριο λειτουργίας: 19.00 – 22.00

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα Thermia Project και τoν λογαριασμό του Instagram @thermia_project

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.