Τέσσερα Χρόνια ξηρασίας -Γράφει η Μανουέλα Μαθιουδάκη

αλαζονεία μας απέναντι στη φύση
Facebook
Twitter
LinkedIn
Τέσσερα χρόνια ξηρασίας. 
Γράφει η Μανουέλα Μαθιουδάκη
————————————-
Μεγάλη η καταστροφή.
Ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες καμένα στρέμματα δασών, σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς -τριπλάσιες εκτάσεις από  όσες  συνολικά κάηκαν τα τελευταία 15 χρόνια.
Στάχτη σχεδόν ολόκληρη η Εύβοια, στάχτη η μισή Ρόδος, στάχτη ο Έβρος, τα πέριξ της Αλεξανδρούπολης..
Με το περίφημο δάσος της Δαδιάς και το σπάνιο ζωικό της βασίλειο να αποτελούν ανάμνηση. Πρόποδες της Πάρνηθας, Βοιωτία και αλλού.
Εκατοντάδες σπίτια , αγροτικές εκτάσεις, κτηνοτροφικές  μονάδες να παραδίνονται στις φλόγες -περιουσίες να χάνονται μέσα σε δευτερόλεπτα.
Άνθρωποι να γίνονται κάρβουνο, κρυμμένοι μέσα στα δάση του Έβρου, γιατί δεν πρόλαβαν να φύγουν.(Χάσαμε και το επιχείρημα “Ευτυχώς δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα”).
 Τέσσερα χρόνια στο τιμόνι της χώρας, η εικόνα  Μητσοτάκη και το Επιτελικό Κράτος του καταρρέουν  ακόμα και στα μάτια των Νεοδημοκρατών.
Μετά από  την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι,  πάνω στην οποία ,κυρίως, πάτησε ο κ Μητσοτάκης για να γίνει πρωθυπουργός, θα περίμενε κανείς ότι οι διοικούντες πήραν το μάθημα τους.
Αλλά όχι.
Η Έκθεση Goldammer για την διαχείριση πυρκαγιών στον ελληνικό χώρο  την οποία πανικόβλητη παρήγγειλε  ,πλήρωσε και παρέλαβε η Κυβέρνηση Τσίπρα μετά από το Μάτι, κληροδοτήθηκε   στην επόμενη Κυβέρνηση, αλλά  έμεινε στα συρτάρια.
Γιατί στην  χώρα αυτή το Κράτος δεν έχει συνέχεια.
Ο προηγούμενος είναι  πάντοτε μισητός, περίπου σαν Τούρκος κατακτητής.
Έτσι, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη  εκθεμελίωσε  την κακή   Πολιτική Προστασία – γιατί όντως ήταν κακή-, διόρισε νέους  τρεχάμενους  και παρατρεχάμενους και διαφήμισε με στόμφο:
 “Τώρα ,είμαστε πανέτοιμοι! 
Τέτοια αλαζονεία!
Και να πάμε στα τωρινά.
Τι ΔΕΝ  έκανε το επιτελικό Κράτος του κ Μητσοτάκη;
1.Αμέλησε τον βασικότερο παράγοντα που είναι η πρόληψη της πυρκαγιάς,
 Ούτε  ζώνες πυροπροστασίας  ,ούτε drones,ούτε δασοφύλακες, ούτε περιπολίες.
2.Απέτυχε στο πεδίο της καταστολής.
Πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν χωρίς σχέδιο. Το ίδιο και οι ηρωικοί πυροσβέστες, Χωρίς σχέδιο. Εκεί που αγωνίζονται να σβήσουν την φωτιά σ ένα σπίτι, παίρνουν εντολή να εγκαταλείψουν και να πάνε κάπου αλλού. Τα είδαμε στην τηλεόραση.
Πυρκαγιά που δεν σβήνει μέσα στα πρώτα είκοσι λεπτά ,θα σβήσει όταν δεν έχει πια τι άλλο να κάψει. Αξίωμα!
                         Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβεται πίσω από τρία επιχειρήματα για τις αιτίες του κακού:
1.Φταίνε οι εμπρηστές.
 Αυτοί υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Δύσκολο να τους συλλάβεις  εάν  δρουν οργανωμένα. Γιατί όντως δρουν οργανωμένα. Ανθρώπινο χέρι βάζει τις 9 στις 10  φωτιές. Οι 140 προσαγωγές υπόπτων είναι σόου εντυπώσεων. Πώς αντιμετωπίζεις τους εμπρηστές; Με πρόληψη τους αντιμετωπίζεις και σωστό επιχειρησιακό σχέδιο
2.Φταίει η κλιματική αλλαγή.
Είναι  επιβαρυντικός παράγων αλλά τι έχεις κάνει για να την αντιμετωπίσεις;
3.Πρόκειται για  παγκόσμιο φαινόμενο.
Δικαιολογία για αφελείς , αφού τα δικά μας δάση δεν έχουν καμιά σχέση με τις απέραντες εκτάσεις του Καναδά πχ ο οποίος αναφέρθηκε κατά κόρον ως παράδειγμα.
                     Την  ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε στην Βουλή συζήτηση για τις πυρκαγιές σε επίπεδο  αρχηγών. Τι να πούμε, τι, τι να συζητήσουμε….

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.