Μετά τον Τσίπρα ποιός! Με ποιον θα πας και ποιον θα αφήσεις! Της Δέσποινας Μακρινού

ΤΣΙΠΡΑΣ
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μετά τον Τσίπρα ποιός!

Με ποιον θα πας και ποιον θα αφήσεις!

Της Δέσποινας Μακρινού

 

Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Παππάς, Τζουμάκας και τελευταίως Κασσελάκης!

Τα Συν και τα Πλην μιάς σημαντικής και πολύ σοβαρής διαδοχής.

Με ισχυρά επιχειρήματα διεκδικούν και οι πέντε σοβαρές υποψηφιότητες την Προεδρία ενός ήδη ταλαιπωρημένου και απογοητευμένου χώρου της Αριστεράς.

Με την αποχώρηση του Τσίπρα ξεκίνησε το κυνήγι της διαδοχής κάτω από συνθήκες πρωτόγνωρες για εμάς τους παλιούς “εκδρομείς”.

Η προβολή του “εγώ ο ικανότερος” μέσα σε συνθήκες απόλυτης ανισορροπίας και σύγχισης κατά την αναζητηση μιάς νέας  πολιτικής ταυτότητας, που θα γεφυρώσει το χάσμα των συνιστωσών, έχει βαρύνουσα σημασία σήμερα, τόσο για τα μέλη και τους οπαδούς αυτού του χώρου, όσο και για την κοινωνία ολόκληρη.

Με ορίζοντα μιάς δημόσιας αντιπαράθεσης οι τέσσερις υποψήφιοι του ιδίου κόμματος της Αριστεράς ήταν διατεθειμένοι να εκθέσουν τα μέλη, σε δοκιμασία επιλογής, μετρώντας τις προτάσεις με θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Και μετά τι?

Μετά την εκλογή ο καθένας θα τραβήξει το δρόμο του ?

Και οι ελπίδες για κοινό αγώνα?

Τι θα γίνει με την Ενότητα? Ποιά θα είναι η εναλλακτική πρόταση σε μιά οικονομικά πληγωμένη κοινωνία?

Ας υποθέσουμε ότι η αφετηρία όλων των υποψηφίων ξεκινά και ολοκληρώνεται με την ανάθεση σε ένα πρόσωπο το δύσκολο έργο της Προεδρίας. Θα μπορέσει να συνεργαστεί με τους υπόλοιπους  σε ένα κοινό πρόγραμμα?

Το σίγουρο είναι ότι οι τέσσερις παλιοί σύντροφοι έχουν δοκιμαστεί και έχουν στο βιογραφικό τους θετικά και αρνητικά στοιχεία.

Το σίγουρο είναι επίσης ότι μαζί τους, δώσαμε όλους τους αγώνες στις δύσκολες μέρες των μνημονίων.

Υπήρξαν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και μέλη της επιτυχημένης ομάδας εξόδου της χώρας μας από την οικονομική κρίση.

Συναισθηματικά είμαστε δίπλα τους και δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε με ποιόν ή ποιά “θα αφήσουμε” και ποιός ή ποιά θα επιθυμούσαμε να αναλάβει την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το επιθυμητό θα ήταν μετά τη διαδικασία της εκλογής και οι τέσσερις να συνεργαστούν πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα δώσει πολιτική ανάσα στην Αριστερά.

Ο κομήτης Στέφανος Κασσελάκης

Ας έρθουμε τώρα στην τελευταία υποψηφιότητα, την πέμπτη κατά σειρά, του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πολιτική μας ζωή με το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Βρισκόταν σε μη εκλογική θέση, ανέλαβε όμως μαζί με τον Διονύση Τεμπονέρα την προεκλογική καμπάνια των δεύτερων εκλογών με επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Είναι νέος, επιτυχημένος, αυτοδημιούργητος, καλλιεργημένος, γνωρίζει πολύ καλά τις καπιταλιστικές μεθόδους εκμετάλλευσης, είναι καλός μάνατζερ και το βασικότερο για τους επικριτές του Τσίπρα γνωρίζει πολύ καλά …αγγλικά.

Μας μίλησε για τον εαυτό του για την περιπέτεια της οικογένειας του, για τις σπουδές του αλλά και για τον σύντροφό του.

Με ένα νεανικό πρωτόγνωρο τρόπο μας έκανε κοινωνούς των προτάσεων του καθώς και την προσωπική υπεροχή του έναντι του σημερινού πρωθυπουργού της χώρας μας . Ανέβασε αρκετά ψηλά τον πήχη των επιδιώξεων του και “τάραξε τα νερά” γενικότερα στην πολιτική κατάσταση της χώρας μας.

Μίλησε για Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση, για ριζοσπαστικό σχέδιο. Μίλησε γιά το ελληνικό όνειρο, για έναν άλλο τρόπο προσέγγισης, για τη σύγχρονη Αριστερά, για τον ΣΥΡΙΖΑ που θα ξαναγεννηθεί και θα διεκδικήσει και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας!

Ελκυστικές υποσχέσεις που δίνουν θέση στο όνειρο.

Είναι όμως έτοιμοι τα μέλη και στελέχη του κόμματος να υποδεχτούν και να υποστηρίξουν μιά νέα παρουσία άγνωστη μέχρι χθές στη χώρα μας? Θα το ρισκάρουν?

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει για μιά νέα προσέγγιση, για μιά νέα τακτική. Η θέλησή του για ανασυγκρότηση είναι τόσο ισχυρή όσο και η δυναμική του στο χώρο του επιχειρείν? Είναι ταυτόχρονα και εφικτή?

Πόσο καλά γνωρίζει τις δυσκολίες της ελληνικής πραγματικότητας?

Πόσο κοντά είναι στην κατανόηση του κοινωνικού συντηρητισμού? Της εκτεταμένης ομοφοβίας?

Και το σημαντικότερο πόσο καλά γνωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ? Θα μπορέσει να λειτουργήσει συσπειρωτικά? Θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές ιδιαιτερότητες του κόμματος? Θα καταφέρει να γίνει ένας καλός Αριστερός μάνατζερ?

Θα καταφέρει να γίνει ένας από μας?

Είναι πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν και που καθιστούν την εκλογή του δίκοπο μαχαίρι.

Ερωτήματα που δεν προέκυψαν ποτέ με την υποψηφιότητα του Τσίπρα.

Το άλμα είναι μεγάλο. Το αντέχουμε ? Αν το κάνουμε θα βγεί σε καλό?

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.