Το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε τις παραστάσεις για τη σεζόν 2023 -24: Είναι όμως ένα θέατρο “ανοιχτό σε όλες, όλους, όλα”;

Thumbnail
Facebook
Twitter
LinkedIn

Με δεκαοκτώ παραστάσεις θα πορευτεί τη θεατρική σεζόν 2023-2024 το Εθνικό Θέατρο.

της Λαμπριάνας Κυριακού

Αφήνοντας πίσω μίαν εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που περιελάβανε μεταξύ άλλων μίαν κατάληψη και την υποβάθμιση των πτυχίων των ηθοποιών, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης σκηνής της χώρας Γιάννης Μόσχος,  μέσα από ένα εντυπωσιακό σόου – που πιο πολύ θύμιζε κάτι από Γιώργο Μαρίνο, αλλά μας άρεσε – παρουσίασε το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου.

«Πολυσυλλεκτικότητα. Αυτή είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Εθνικού Θεάτρου για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024. Το πρόγραμμα που σχεδιάσαμε περιλαμβάνει όλες τις θεατρικές τάσεις: εντάσσει στο ρεπερτόριό του μεγάλα κλασικά έργα σε σύγχρονες αναγνώσεις, συστήνει άπαιχτα θεατρικά έργα, δοκιμάζει πειραματικές συγγραφικές φόρμες, συμπεριλαμβάνει σκηνοθέτες όλων των γενιών και όλων των αισθητικών αντιλήψεων.» τόνισε.

Thumbnail (1)

«Το καλοκαίρι που πέρασε σημαδεύτηκε από πολλά δυσάρεστα γεγονότα: φυσικές καταστροφές, αθώα θύματα, σοκαριστικά περιστατικά βίας και ρατσισμού, υπέρμετρη αύξηση της ρητορικής μίσους στα social media, επανεμφάνιση με ορμή της ακροδεξιάς. Μια κοινωνία που βρίσκεται σε αναβρασμό, μια κοινωνία που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα πολυπολιτισμική πραγματικότητα της χώρας και που ακόμα την τρομάζει η διαφορετικότητα. Μέσα σε αυτό το τοπίο το Εθνικό Θέατρο δεν μπορεί παρά να σταθεί δίπλα σε κάθε κοινωνική ομάδα που είναι περιθωριοποιημένη, κάθε φυλής, φύλου, θρησκείας, σωματικής διαφορετικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού.»

@lambri_ana Το Εθνικό Θεατρο παρουσίασε το καλλιτεχνικό του προγραμμα για τη σεζον 2023-2024 #tiktok #θεατρο #εθνικοθεατρο #news #theater #tiktokgreece🇬🇷 ♬ πρωτότυπος ήχος – Lambriana

«Ένα θέατρο ανοιχτό σε όλες, όλους, όλα»;

Για φέτος το μότο του Εθνικού Θεάτρου είναι «Ένα θέατρο ανοιχτό σε όλες, όλους, όλα», ένα μότο που ήδη μου προκαλεί αμφιβολίες, καθώς αυτό που διαπίστωσα είναι ότι το ρεπερτόριο που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας, δεν είναι καθόλου «ανοιχτό σε όλους και όλα».

Είδαμε ένα πρόγραμμα που περιελάβανε περισσότερο πειραματισμούς με ξενόφερτες τάσεις και ένα μεγάλο άνοιγμα στο εξωτερικό, που σαφώς δεν το απορρίπτω, αλλά πιστεύω ότι έλειπε η ελληνική κλασσική δραματουργία.. που αν μη τι άλλο ας δείξουμε ως Ελληνική σκηνή και τις δικές μας ατόφιες ρίζες…. αν έχουμε και αν τις θυμόμαστε!

Στόχος του Εθνικού Θεάτρου, λοιπόν και φέτος, είναι να επεκτείνει τις δράσεις του και σε δύο άλλα θέατρα των Αθηνών, όπου θα επαναληφθούν πολύ επιτυχημένες –καλλιτεχνικά και εισπρακτικά– παραστάσεις της περασμένης θεατρικής περιόδου, ενώ επιδιώκει να αποκτήσει και μια αυτόνομη στέγη για τα θεατρικά εργαστήρια, σε απόσταση αναπνοής από το κτήριο του Τσίλλερ.

«Τα εν λόγω ανοίγματα του οργανισμού δεν αφορούν μόνο το  εσωτερικό, αλλά επεκτείνονται και στο εξωτερικό: τον χειμώνα που μας έρχεται το Εθνικό θα ταξιδέψει με το Goodbye, Lindita του Μάριο Μπανούσι σε Βελιγράδι, Δρέσδη, Άμστερνταμ και στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. Κι αυτό χάρη στο πρώτο Showcase στην ιστορία του Εθνικού που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Απρίλιο. Ένας θεσμός που θα έχει ασφαλώς και συνέχεια: σχεδιάζουμε ήδη το δεύτερο Showcase για την άνοιξη του 2024, όπου και πάλι θα κληθούν να παρακολουθήσουν τις φετινές παραγωγές μας επιμελητές/-τριες και διευθυντές/-τριες οργανισμών του εξωτερικού, αλλά και ξένοι δημοσιογράφοι. Παράλληλα, την άνοιξη του 2024 θα λάβουν χώρα και τα πρώτα Residencies Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό και θα κληθούν και ξένοι ομότεχνοί τους, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα. Και τα δύο προγράμματα θα υλοποιηθούν χάρη στην οικονομική αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης. Το άνοιγμα του Εθνικού στο εξωτερικό, που είναι μία από τις βασικές στοχεύσεις μου για το μέλλον του οργανισμού, έχει αρχίσει να υλοποιείται, και υπάρχουν βέβαια και πολλά άλλα σχέδια και συζητήσεις με ξένους οργανισμούς που θέλω να πιστεύω ότι θα αποδώσουν καρπούς μέσα στον επόμενο χρόνο.» πρόσθεσε ο κ. Μόσχος.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.