Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς: Εργα του Γιώργου Χατζημιχάλη -Γράφει η Δέσποινα Μακρινού

1or31b
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μιά εντυπωσιακή και άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση με έργα του ζωγράφου Γιώργου Χατζημιχάλη φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς.

Thumbnail (2)

Ο Γιώργος Χατζημιχάλης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Το 1966 πήρε τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής από τον Ανδρέα Γεωργιάδη τον Κρήτα. Τομή στη ζωή του υπήρξε ο θάνατος του πατέρα του το 1968, εμπόρου πρόσφυγα απο το Αϊβαλί.

Σε ηλιικία 16 ετών εγκατέλειψε το σχολείο και έπεισε τους δικούς του να πάει για σπουδές στο Λονδίνο. Απο πολύ νωρίς η ζωγραφική έγινε η κύρια ασχολία του, αφού είχε την τύχη να γνωρίσει και να συνδεθεί με την ομάδα των “Νέων Ελλήνων Ρεαλιστών” και τον Κυριάκο Κατζουράκη.

Το 1978 επέστρεψε στην Ελλάδα και έκανε τις πρώτες ατομικές εκθέσεις στην γκαλερί “Ωρα” και στην “Γκαλερί 3”.
Η “Σύναξη Μαρωνείας” είναι το πρώτο ολοκληρωμένο έργο του καλλιτέχνη, αφιερωμένο στην ομώνυμη ανασκαφή του Χαράλαμπου Μπακιρτζή στη Μαρώνεια της Θράκης.

Thumbnail (1)

Η Σύναξη είναι ένας παραθαλάσσιος αρχαιολογικός χώρος 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Μαρωνείας στους πρόποδες του Αγίου Γεωργίου στο Θρακικό πέλαγος στο Νομό Ροδόπης, στη Θράκη.

Αποτελεί το κοντινότερο σημείο μεταξύ Θράκης και Σαμοθράκης.

Στην αρχαιότητα στη θέση αυτή υπήρχε ηρώο του βασιλιά Μάρωνα και ξενώνας (κτίριο με πολλά δωμάτια) για τους προσκυνητές που επισκεπτόντουσαν το Ιερό των Μεγάλων Θεών, στην Παλαιόπολη της Σαμοθράκης. Ο ξενώνας χρησιμοποιήθηκε μέχρι τον 6ο αιώνα και εγκαταλείφθηκε τον 7ο αιώνα.

Thumbnail

Αργότερα στην τοποθεσία χτίστηκε παλαιοχριστιανική εκκλησία με μοναστήρι το οποίο τον 13ο αιώνα εγκαταλείφθηκε.

Η ανασκαφή στη Σύναξη Μαρωνείας άρχισε το 1985 υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Χαράλαμπου Μπακιρτζή και συνεχίζεται έκτοτε.

Από το 1989 ο  Γιώργος Χατζημιχάλης εργάστηκε με θέμα την ίδια την ανασκαφή, αποσκοπώντας στην κατασκευή ενός ζωγραφικού έργού.

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη περιλαμβάνει ενότητες απο το συνολικό έργο του μεγάλου καλλιτέχνη, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Thumbnail (2)

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.