Μαθημένη αβουλησία : Μιά επικίνδυνη κατάσταση   Της Δέσποινας Μακρινού

Manipulative behavior
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μαθημένη αβουλησία : Μιά επικίνδυνη κατάσταση

 Της Δέσποινας Μακρινού

Τοξική αγάπη, εξάρτηση, φόβος, άγχος, θλίψη, μαθημένη αβουλησία, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά μιας τραυματικής ταύτισης, μιας ανίσχυρης συγκόλησης με το κακό που δεν μπορει αλλιώς να επιβιώσει. Μια επικίνδυνη συγκόληση, που η έλλειψη αυτοεκτίμησης οδηγεί αναγκαστικά σε συμπόνοια και συστράτευση, προκειμένου να αυτοσυντηρηθεί.

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης. 

 Το σύνδρομο των ψηφοφόρων του Αχιλλέα Μπέου και του Κωνσταντίνου Αγοραστού  στο Βόλο και στην Θεσσαλία.

Μετά απο όλα όσα έχουν συμβεί στην περιοχή της Θεσσαλίας και του Βόλου, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα επικρατούσαν και πάλι οι δυνάμεις μιάς ιδιαίτερα κακοποιητικής και καταστροφικής συμπεριφοράς.

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης, είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο που “αναπτύσσει ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ δύο ατόμων, όπου το ένα πρόσωπο παρενοχλεί περιοδικά ή συνεχώς, χτυπάει, απειλεί, κακοποιεί ή εκφοβίζει ” (wikipedia).

Μιά αψυχολόγητη αντίδραση του ατόμου , στην προκειμένη περίπτωση του ψηφοφόρου, να αποδεχθεί τη θυματοποίηση.

Έτσι με την ταύτιση παίρνει μέρος στο “έγκλημα” γίνεται κομμάτι του θύτη, παύει να δηλώνει αδυναμία, “εξουδετερώνει” τον οίκτο και την λύπηση. Νοιώθει το ίδιο δυνατός και ανθεκτικός με αυτόν που τον χλευάζει.

Στην πραγματικότητα είναι ένας αμυντικός μηχανισμός, που πηγάζει απο  βιώματα και προσλαμβάνουσες της παιδικής ηλικίας.

Η εξήγηση στην περίπτωση των δύο “θυτών” (Μπέου και Αγοραστού) της Θεσσαλίας υπερβαίνει κάθε προσπάθεια ομαλούς και υγιούς προσέγγισης .

Πολύ περισσότερο, που οι πληγές στην περιοχή είναι ακόμη νωπές και θα είναι για μεγάλο ακόμα διάστημα.

Είναι σαφές ότι τα δύο αυτά συγκεκριμένα άτομα, έχουν δημιουργήσει καταλυτικές σχέσεις συνύπαρξης και έχουν διεισδύσει στις συνειδήσεις των κατοίκων, τόσο που η απεξάρτηση δημιουργεί τρομερούς φόβους και ανασφάλειες.

Κατάφεραν να “εξαγοράσουν”την ψήφο των συμπολιτών τους, με μέσα που μας επιτρέπουν να αμφισβητούμε την καθαρότητά τους .

Ας βροντοφωνάξουμε λοιπόν όλοι μαζί

 

Ολαρία , ολαρά, λοιπόν

Ο μαρκήσιος Ντε Σαν με ένα χίπυ,

Ο φονιάς με το θύμα αγκαλιά

ο Γραμματέας μαζί με τον αλήτη

κι η παρθένα με τον σατανά.

Και πετούν αγκαλιασμένοι μακριά

Ολαρία Ολαρά!!!

 

Υ.Σ “Το σύνδρομο της Στοκχόλμης” προέκυψε μετά απο μία ληστεία με ομήρους, σε τράπεζα της  Στοκχόλμης στη Σουηδία τον Αύγουστο του 1973. Μετά τη σύλληψη των δραστών οι όμηροι αρνήθηκαν να καταθέσουν κατά ενω ταυτόχρονα

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.