Μαραθώνιος: Απο τον Φειδιππίδη στον Γρηγόρη Λαμπράκη

Lamprakis
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ακολουθώντας σήμερα τους παλμούς  της καρδιάς των 71.000 αθλητών που θα διανύσουν 42,195 χιλιόμετρα  σ΄έναν αγώνα αντοχής δρόμου το μυαλό μου πάει σε τρεις ανθρώπους που έκαναν αιώνια  τις στιγμές αυτής της διαδρομής  που μας έδειξαν τη δύναμη του νου που τους οδήγησε  σ΄ενα τέρμα που έγινε αφετηρία για την Ελευθερία και την Ειρήνη.

Φειδιππίδης «νενικήκαμεν»

Vasiki

Ο «Μαραθώνιος Δρόμος» φέρει το όνομά του   Ο οπλίτης Αθηναίος   Φειδιππίδης, ύστερα από τη μάχη στον Μαραθώνα το 490 π.Χ. έτρεξε μέχρι την Αθήνα ώστε να μεταφέρει τα νικητήρια νέα, φωνάζοντας «νενικήκαμεν»

220px bundesarchiv bild 183 g00178, berlin, olympiade, spyridon louis

Σπύρος Λούης Ολυμπιακοί  Αγώνες του 1896 ο πρώτος αθλητικός θρύλος της νεώτερης Ελλάδας και από τις μορφές των Α’ Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ο νερουλάς απο το Μαρούσι με τη φήμη που απόκτησε έγινε περιζήτητος στις αθλητικές εκδηλώσεις Ετσι βρέθηκε το 1936 ενώπιον του Χίτλερ ντυμένος φουστανελάς και με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος Δεν χαιρετάει με τον ναζιστικό τρόπο τον δικτατορα  όπως έκαναν τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής αλλά  του προσφέρει ενα κλαδί ελιάς σύμβολο της ειρήνης.Ο Σπυρος  Λούης πέθανε πάμπτωχος στο Μαρούσι, τον Μάρτιο του 1940 .

Grigoris lamprakis dolofonia s

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν έλληνας γιατρός, αθλητής, πολιτικός. Αναδείχθηκε δέκα φορές βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος, ενώ επί 23 χρόνια (1936-1959) κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ του αγωνίσματος.Ο Γρηγόρης Λαμπράκης έχει περάσει στη συνείδηση της Παγκόσμιας κοινής γνώμης ως ο μεγάλος αγωνιστής της ειρήνης και του δίκιου του απλού πολίτη.Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε η «Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη» (ΕΕΔΥΕ).Δολοφονήθηκε για αυτές του τις ιδέες απο το παρακράτος.

Στις 21 Απριλίου 1963 η ΕΕΔΥΕ διοργάνωσε Πορεία Ειρήνης από τον Μαραθώνα στην Αθήνα. Η αστυνομία απαγόρευσε την πορεία και συνέλαβε πολλούς από τους διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και τον Μίκη Θεοδωράκη

Ο Λαμπράκης προστατευόμενος από τη βουλευτική του ασυλία,(βουλευτής της ΕΔΑ) πραγματοποίησε μόνος την πορεία, κρατώντας ένα μικρό πανό με το σύμβολο της ειρήνης. Αμέσως μετά συνελήφθη από την αστυνομία.

Σήμερα Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023  ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας με την συμμετοχή 71.000 ανθρώπων απ΄ολη τη γη δίνει  σινιάλο σ΄ όλες τις μεγάλες δυνάμεις που αναμετρώνται καμαρώνοντας για τα φονικά τους όπλα   ότι εμείς  οι απλοί πολίτες των Λαών  ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΗ!

Γράφει ο Αμνήμων !

αρχείο λήψης

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.