Πέθανε ο Βασίλης Βασιλικός – Γράφει η Δήμητρα Γκουντούνα

Images (4)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νά  με  εγώ , Βασίλης Βασιλικός ,ο συγγραφέας της γειτονιά σας . Η πρώτη χειραψία μαζί με τον αυτοσαρκασμό .Ηταν το ψάρεμα του παμπόνηρου  Σκορπιού όταν ήθελε να μετρήσει  τον συνομιλητή του-δημοσιογράφο , αν πράγματι ήξερε για εκείνον  και τα βιβλία του .και δεν θα του έκανε τυπικές ερωτήσεις για να γράψει ένα ρεπορτάζ

Είχε μόλις κυκλοφορήσει ”το μυθιστόρημα”,1979 , όπως ήθελε να λέει το νέο του βιβλίο απο τις εκδόσεις Κάκτος ”Foco  d’ amor”Η φλόγα της αγάπης.Ηθελε να λέει οτι είναι μυθιστόρημα γιατρι δεν ήθελε να φανερώσει οτι ηταν το ουρλιαχτό της ψυχής του.

Οταν άρχισε να μιλάει για το βιβλίο του αυτό, ο πανύψηλος νευρώδης και γεμάτος ζωή άνδρας ”έσβησε΄΄ έγινε μια σταλιά . Αρχισε να ξεδιπλώνει την ψυχή του να σκίζει τη μνήμη του με μια τρομακτική ευαισθησία  που μέχρι τώρα  έκρυβε κάτω απο το χιούμορ.

Η Μιμί η ζωή του,  ο έρωτάς του.Περιπλανώμενοι αυτοκόλλητοι.Απο την Αμερική -εκεί γεννήθηκε η Μιμί έζησαν για αρκετό διάστημα στη Ρώμη.  Ηταν η ημέρα που θα γύριζαν στην πατρίδα. Ετοιμοι με τις βαλίτσες στο χέρι θα γυρνούσαν στην Ελλάδα .Μια  ξαφνική αδιαθεσία της Μιμής ,   του κράτησε το χέρι του, τον κοίταξε και ”έφυγε” για πάντα.

”Το ελικόπτερο” είναι σε τρίτο πρόσωπο γραμμένο αλλά αφορά στον Βασίλη Βασιλικό που διορίζεται διευθυντής στην τηλεόραση  Μόλις έχει γίνει η Αλλαγή και καταλαμβάνει τη θέση του Διευθυντή Προγράμματος.

Κι όπως γράφει  ο Κώστας Σταματίουο  για  το βιβλίου του ”Το ελικόπτερο” ,είναι μια περιγραφή  για το  τι συνάντησε στην τρίχρονη θητεία του στην ΕΡΤ. Επιθυμία .  του προηγούμενου Γενικού, να αγοράσει  ένα ελικόπτερο  για την ταχύτητα υλικού ειδήσεων κλπ.Αντι αγοράς ελικοπτέρου όμως  ο Βασίλης Βασιλικός ανακαλύπτει :::πως το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής είναι αυθαίρετο!Και η Πολεοδομία  τους καλεί να φέρουν τα διάφορα δικαιολογητικά  γιατί διαφορετικά   θα γκρεμίσουν το κτίριο . Τρέχει στον Γενικό τον πρώτο της Αλλαγής τον Γιώργο Ρωμαίο και του το αναφέρει. Εκείνος με το φλεγμ;ατικό του χιούμορ του απαντάει : ”Τι λες; Κάνε πως δεν έλαβες κανένα χαρτί μπας και μας το γκρεμίσουν οι μπουλντόζες του Τρίτση.”

Μα ο Βασίλης Βασιλικός δεν ήταν μόνο ο συγγραφέας που τα βιβλία του ειχαν μεταφραστεί σε 38 γλώσσες!

Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής (Dr.) σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993), δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάστηκε με τον Νίκο Κούνδουρο στο σενάριο της ταινίας Μικρές Αφροδίτες. Διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO (1996-2004).

Το μυθιστόρημά του «Ζ» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

Από το 1967 μέχρι το 1994, ο Βασίλης Βασιλικός έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Νέα Υόρκη τα πρώτα 7 χρόνια εξόριστος από τη χούντα), με ένα τριετές διάλειμμα (1981-1984), κατά το οποίο ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Ε.Ρ.Τ. επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Βασίλης Βασιλικός τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της εκλογικής συνεργασίας Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά στις βουλευτικές εκλογές του 2015, καθώς και στις βουλευτικές εκλογές του 2019, αυτή την φορά όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όπου και εξελέγη. Ήταν βουλευτής Επικρατείας από τις 7 Ιουλίου 2019 μέχρι τις 21 Μαΐου 2023

Ο Βασίλης Βασιλικός ήταν παντρεμένος με την πανέμορφη και   σπουδαία σοπράνο Βάσω Παπαντωνίου και  έχουν μια κόρη .

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.