Χαλβάς Κωνσταντινουπολίτικος. Μια συνταγή από την Μαίρη Παναγάκου την μαγείρισσα της καρδιάς μας, που δε θα μπορούσε να λείπε από το τραπέζι της Σαρακοστής και όχι μόνο.
Χαλβάς Κωνσταντινουπολίτικος – Υλικά
- 2 1/2 φλ τσ σιμιγδάλι χοντρό
- 1 1/2 φλ τσ ελαιόλαδο
- 1 φλ τσ κουκουνάρι
- 1 φλ τσ ζάχαρη
- 4 φλ τσ νερό ή γάλα Ινδικής καρύδας
- κανέλα για πασπάλισμα
Χαλβάς Κωνσταντινουπολίτικος.
Τρόπος παρασκευής
- 1. Ροδίζετε το κουκουνάρι με το μισό λάδι. Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και το σιμιγδάλι. Ανακατεύετε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι το σιμιγδάλι να αρχίσει να καβουρντίζεται, 10′-12′.
Προσέχετε να μην σκουρύνει πολύ. - 2. Στο μεταξύ, διαλύετε τη ζάχαρη μέσα στο καυτό γάλα καρύδας ή νερό και το ρίχνετε σιγά σιγά στο σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια με την ξύλινη κουτάλα. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, όσο
συνεχίζετε το ανακάτεμα. - 3. Όταν ο χαλβάς αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να συγκεντρώνεται γύρω από την κουτάλα, τον κατεβάζετε από τη φωτιά, τον σκεπάζετε με μια καθαρή
βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε να “τραβήξει” τον ατμό για 20′-30′. - 4. Αδειάζετε τον χαλβά σε μια φόρμα, αφού την βρέξετε πριν με νερό, ώστε να ξεφορμαριστεί πιο εύκολα. Αφήνετε να κρυώσει και βγάζετε σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με κανέλα και ή με
αμύγδαλα καβουρντισμένα