“Τα παιδιά είναι σαν τον αετό”   Του Αντώνη Λιοναράκη

Thumbnail (13)
Facebook
Twitter
LinkedIn

“Τα παιδιά είναι σαν τον αετό”

Thumbnail (12)

Του Αντώνη Λιοναράκη

 Τα παιδιά!!!

Ένα λεφούσι από παιδιά ακούστηκε με φωνές, γέλια και τσιρίγματα, με ανεμελιά, χωρίς να δίνουν σημασία στα «μη» και στα «δεν πρέπει».

Ο προβληματισμός για τα παιδιά έχει μια μόνο αφετηρία: θέλεις το παιδί σου ελεύθερο, χωρίς φόβο, ανεξάρτητο από νεαρή ηλικία, με εμπειρίες και με γεμάτες τσέπες από αγάπη, τρυφερότητα και νιάσιμο, ή το θέλεις υπάκουο, μέσα σε στερεότυπα κουτάκια, φοβισμένο και χωρίς αυτοπεποίθηση;

Τα παιδιά όταν νιώσουν ότι τα σέβεσαι θα σε σεβαστούν και αυτά.

Όταν τους δώσεις μέρος της εξουσίας θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα μάθουν τα όριά τους. Όταν σε θαυμάσουν, τότε θα σε λατρέψουν, αλλά μην τα απογοητεύσεις, διότι έτσι θα νιώσουν την εγκατάλειψη και το ψέμα.

Θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους. Νιώθουν και καταλαβαίνουν χωρίς συχνά να είναι σε θέση να εξηγήσουν το γιατί.

Τα παιδιά έχουν ένστικτο, υπάρχει μια φωνή μέσα τους, κάτι σαν διαίσθηση, που συνομιλεί μαζί τους και τους λέει ποιους να εμπιστευθούν και ποιους όχι.

Η έκφραση της αγάπης τους δεν είναι εκλεπτυσμένη, διότι τους ενδιαφέρουν τα αισθήματα που έχουν και νιώθουν και όχι πως θα τα εκφράσουν. Η έκφραση της αγάπης τους είναι συχνά αδέξια και απότομη.

Τα παιδιά με την αθωότητά τους σε παρατηρούν χωρίς ντροπή με μια εσωτερική φωνή από μέσα τους, όπως ακριβώς όλα τα πλάσματα της φύσης, λες και μπορούν να μυρίσουν τον φόβο, την ανασφάλεια και την κακία.

Όσο μεγαλώνουν με φόβο, τόσο δεν θα μάθουν ποτέ να εκφράζουν και να λένε τη γνώμη τους.

Όσο μεγαλώνουν και περιτριγυρίζονται από φόβους, δεν θα μάθουν ποτέ να είναι ελεύθερα. Θα λούζονται κάθε μέρα με το βάσανο της έλλειψης αυτοπεποίθησης και θα τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή.

Συχνά στο μυαλό των ενηλίκων οι συγκεχυμένες σκέψεις δημιουργούν αμφιβολίες και μας μπερδεύουν να δούμε την πραγματικότητα.

Σκέψου άραγε τι φταίει; Όποιο και αν είναι το ερώτημα, η απάντηση είναι : περισσότερη αγάπη, τρυφερότητα, ενσυναίσθηση και ασφάλεια, χωρίς φόβο και χωρίς πατρονάρισμα.

Τα παιδιά είναι σαν τον αετό που θέλει να πετάει λεύτερος. Πάρε τα από το χέρι στην βουνοκορφή και δείξε τους το πέταγμά του. Έτσι θέλουν να πετάξουν κι αυτά.

 

* Ο Αντώνης Λιοναράκης είναι πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και νυν Ομότιμος Καθηγητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.