“Κέρδισε τη μάχη αλλά όχι τον πόλεμο” Υπόθεση Τζούλιαν Ασάνζ Της Δέσποινας Μακρινού

Thumbnail (14)
Facebook
Twitter
LinkedIn

“Κέρδισε τη μάχη αλλά όχι τον πόλεμο”

Υπόθεση Τζούλιαν Ασάνζ

Της Δέσποινας Μακρινού

Thumbnail (8)

 

Κέρδισε τη μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο που εδώ και 24 χρόνια δίνει ο ακτιβιστής δημοσιογράφος Τζούλιαν Ασάνζ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε, την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, να καθυστερήσει την έκδοση του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το δικαστήριο αποφάσισε να ζητήσει “ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις” προκειμένου να προβεί στην έκδοσή του. Οι διαβεβαιώσεις αφορούν την πιθανότητα της επιβολής θανατικής ποινής, καθώς και τον σεβασμό στο Σύνταγμα για ελευθερία του λόγου και του Τύπου.

Εαν δεν δοθούν οι εγγυήσεις αυτές τότε θα δοθεί το δικαίωμα στη νομική υπεράσπιση του κατηγορουμένου δημοσιογράφου, να υποβάλει έφεση.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αυστραλός δημοσιογράφος, είναι ο ιδρυτής των Wikileaks – παγκόσμιας εμβέλειας ιστοσελίδα – και εργάζεται όπως και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι, ως άμισθος εθελοντής.

Η ιστοσελίδα, την ευθύνη της οποίας έχει αναλάβει πλήρως ο Ασάνζ, δημοσίευσε περισσότερα απο 250.000 διπλωματικά έγγραφα, πολλά απο τα οποία είχαν την επισήμανση “εμπιστευτικό”. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι σοβαρές και υποστηρίζουν ότι με τη βοήθεια κάποιας εργαζόμενης στον αμερικανικό στρατό, κατάφερε και σπάσει τον κωδικό πρόσβασης του κεντρικού υπολογιστή της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Τα έγγραφα αφορούσαν προγράμματα και σχέδια του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ για μιά δεκαετία περίπου έζησε περιφρουρούμενος στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου, όπου είχε ζητήσει άσυλο.

Σήμερα κρατείται  σε φυλακή ύψιστης ασφαλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και δικάστηκε.

Εως τις 20 Μαίου που το θέμα θα επανέλθει στα δικαστήρια, ο Ασανζ κέρδισε τη μάχη, όχι όμως και τον πόλεμο.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.