“Να κοιμάσαι στο στήθος του…” ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ – Η ιστορία μιάς επανάστασης Της Δέσποινας Μακρινού

Th
Facebook
Twitter
LinkedIn

“Να κοιμάσαι στο στήθος του…”

ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ – Η ιστορία μιάς επανάστασης

Της Δέσποινας Μακρινού

Thumbnail (8)

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των διακρίσεων και το Ιστορικό Αρχείο του Ελληνικού Καπποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ )διοργανώνουν την Τρίτη 9 Απριλίου εκδήλωση αφιερωμένη στην “Ιστορία μιας επανάστασης”. Η ιστορία μας παραπέμπει στο υπόγειο της Ζαλόγγου 6Α, όπου εύρισκαν καταφύγιο τη δεκαετία του 80′ οι Έλληνες ομοφυλόφιλοι. Εκεί είχε για πολλά χρόνια την έδρα του το Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλοφίλων Ελλάδας (ΑΚΟΕ) και το περιοδικό ΑΜΦΙ ( απο το Αμφισβητηση). Εκεί κατεβαίνοντας τη σκάλα του υπογείου ο δεκαοκτάχρονος τότε, σκηνοθέτης του ντοκυμαντέρ, Ιωσήφ Βαρδάκης, ένοιωσε για πρώτη φορά ελεύθερος να αυτοπροσδιοριστεί, χωρίς χλεύη και χυδαία σχόλια. Ένοιωσε συγκίνηση, κατανόηση, συμπαράσταση, αποδοχή, ταύτιση.

Ο ιστορικός Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου Βαγγέλης Καραμανωλάκης γράφει στο προφίλ του στα σόσιαλ μίντια:

Πόσο ισχυρή μπορεί να ήταν η εικόνα για ένα 15χρονο αγόρι, του ΑΜΦΙ κρεμασμένου σε ένα περίπτερο στα Εξάρχεια στις αρχές της δεκαετίας του ’80, έτσι ώστε να την θυμάται ακόμη και σήμερα; Πως μπλεκόταν οι φωτογραφίες και τα κείμενά του μαζί με τη Σκούπα, το Αντί, τον Πολίτη και όλα εκείνα τα περιοδικά που πυρπολούσαν την εφηβική και αργότερα νεανική σκέψη μας; Σκέφτομαι πόσα χρωστά η δική μου η γενιά σε περιοδικά, όπως το ΑΜΦΙ που μας άνοιξαν έναν ολόκληρο κόσμο, τόλμησαν να φέρουν στο προσκήνιο επιθυμίες και σχέσεις αποσιωπημένες και απόβλητες. Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για μια κοινωνική ιστορία της Μεταπολίτευσης, χωρίς να μιλήσει για το ΑΚΟΕ ή για το ΑΜΦΙ. Είναι καιρός να μιλήσουμε για αυτά. Σ’ εμένα είχε πέσει ο κλήρος να κάνω την εισαγωγή στην εποχή εκείνη. Ήθελα να βρω τα πάντα. Με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια. Ήθελα να δώσω στη νεότερη γενιά την ιστορία της”.

Στην εκδήλωση, που θα γίνει στον ιστορικό κινηματογράφο ΙΡΙΣ (Ιπποκράτους 15, Πανεπιστημιακή Λέσχη) εκτός απο την προβολή του ντοκιμαντέρ  του Ιωσήφ Βαρδάκη με τίτλο “Να κοιμάσαι στο στήθος μου…”, θα ακολουθήσει συζήτηση με την Μαίρη Λεοντσίνη, καθηγ. ΕΚΠΑ και Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, τον Βαγγέλη Καραμανωλάκη, αναπληρωτή καθηγητή ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ιστορικού Αρχείου, την Εύα Στεφανή , καθηγ. ΕΚΠΑ και τον σκηνοθέτη του ντοκυμαντέρ Ιωσήφ Βαρδάκη. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ελεονώρα Ορφανίδου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.