Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης.

R (1)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ναι, ο Γιάννης Φέρτης, ήταν από τους πιο σπουδαίους και σεμνούς ηθοποιούς του Ελληνικού Θεάτρου. Από εκείνη τη γενιά που έβγαινε από τη σχολή του Κάρολου Κούν ,που όπως έλεγε ο μεγάλος σκηνοθέτης ” το  Θέατρο Τέχνης δεν είναι ακόμη ένα θέατρο αλλά μια αποστολή. ”Από  εκείνο το φυτώριο της Τέχνης , βγήκε, ο Γιάννης Φέρτης     στο ρόλο του Τζο ”Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι” το 1959.

Ο θάνατος του Γιάννη Φέρτη, ήρθε μόλις μία εβδομάδα πριν  μετρήσει 86 χρόνια ζωής.. Ήταν γεννημένος την 21η Απριλίου του 1938 στην Αθήνα.

Και όπως είχε πει σε μια τελευταία του συνέντευξη στο ”ΒΗΜΑ” :

 Υπήρξα τυχερός. Εμένα και κάποιους άλλους ο Κουν μάς έβγαλε στο θέατρο μετά τον πρώτο χρόνο της σχολής. Υπήρχε τότε μια επιτροπή που σου έδινε την άδεια να παίξεις πριν τελειώσεις τη σχολή. Αν σε έκριναν ταλαντούχο, σε άφηναν. Στη δική μου περίπτωση πρόεδρος ήταν ο Μινωτής –στην επιτροπή ήταν, θυμάμαι, ο Δημήτρης Μυράτ μεταξύ άλλων. Είχαμε παίξει μια σκηνή με τη Μάγια   Λυμπεροπούλου. Και σηκώθηκε όρθιος ο Μινωτής και μας χειροκρότησε, μαζί με τους άλλους. Είχαμε κάνει μεγάλη εντύπωση. Μετά αρχίσαμε να παίζουμε…
    ”Είναι αλήθεια ότι όλα αυτά μου έδιναν δύναμη, ότι κάτι αξίζω και όταν έφυγα από το Τέχνης. Είχα παίξει, παιδί σχεδόν, με τη Μελίνα στο «Γλυκό πουλί της νιότης» και έγινα αμέσως γνωστός.”
  Ο Γιάννης Φέρτης πρωταγωνίστησε στο αρχαίο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση .Με εκείνη την υπέροχη και χαρακτηριστική φωνή του  που όπως έλεγε ο Κούν τότε παίζαμε με τόνους, τώρα με ημιτόνια.
    Επαιξε δίπλα στην Ξένια Καλογεροπούλου, που ήταν για χρόνια σύντροφός του , με δικό τους θίασο ”Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες” ,”Μια Κυριακή στη Νέα Υόρκη” ΄΄Οργισμένα νιάτα”
Και αργότερα τον ”Αμλετ”  με το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου .Τελευταία του εμφάνιση στους ”Ηρωες” σε σκηνοθεσία του Μιλιόσεβιτς.
Ο Γιάννης Φέρης είχε παντρευτεί τρεις φορές. Με την Ξένια Καλογεροπούλου την Μιμή Ντενίση και την Μαρρίνα Ψάλτη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.