‘Ο αντισημιτισμός στο επίκεντρο της προεκλογικής καμπάνιας στη Γαλλία! Της Δέσποινας Μακρινού

Israel flag burnt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Thumbnail 8 3 169x300Γράφει η  Δέσποινα Μακρινού

Δεν υπάρχει ρατσισμός που να δικαιολογεί τον αντισημιτισμό! Και δεν υπάρχει αντισημιτισμός που να δικαιολογείται από οτιδήποτε!” δηλώνει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Μόλις πριν λίγες μέρες είχε βιαστεί και είχε ασκηθεί αντισημιτική βία, σε μία έφηβη 12 ετών κοντά στο Παρίσι απο συνομίληκους της. Οι αντισημίτες έφηβοι αφού την κακομεταχειρίστηκαν την καθίβρυσαν ως “βρωμοεβραία” και  απείλησαν να την σκοτώσουν.

Το ανατριχιαστικό αυτό περιστατικό, που θυμίζει μαύρες μέρες του παρελθόντος, έδωσε τροφή στους δύο πολιτικούς συνασπισμούς στη χώρα, με αποτέλεσμα να αναπτύξουν τις απόψεις τους και να αντιπαρατεθούν σε επίπεδο επίσημης μισαλοδοξίας και προσεταιρισμού ψήφων.

Απο τη μιά η ξαφνική συμπάθεια προς το Ισραήλ του ακροδεξιού συνασπισμού και απο την άλλη το γεγονός της δήλωσης φιλίας προς τον παλαιστινιακό λαό των αριστερών συσπειρώσεων, δείχνει να προβληματίζει τους Γάλλους ψηφοφόρους στην τελική τους επιλογή.

Μη φοβάστε, οχι όχι δεν πρέπει να φοβάστε. Υπάρχουν άκρα στα οποία δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να περάσουν. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα” δήλωσε σε ανοικτή συγκέντρωση ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο αντισημιτισμός τίθεται στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων και η καταδίκη του βασική προυπόθεση για την εκλογική επιτυχία.

Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον έντασης και ανασφάλειας, ακραίες απόψεις απο την μία ή την άλλη πλευρά, βρίσκουν γόνιμο έδαφος για επικράτηση. Οι εφαρμογές μεθόδων διάκρισης και ρατσισμού, εύκολα υιοθετούνται και ακόμη πιό εύκολα υλοποιούνται.

Η εχθρότητα προς την εβραική φυλή παρουσιάζει ιστορικό ενδιαφέρον, τόσο σε διάρκεια όσο και σε ένταση. Συναντάται κατ’ αρχάς ώς αντιιουδαισμός των αρχαίων Αιγυπτίων και στη συνέχεια ως αντισημιτισμός, που χαρακτηρίζεται απο εχθρότητα και εξόντωση. Οι ανήκοντες στην Εβραική φυλή,  χρεώνονται με ανήκουστες πράξεις και παρουσιάζονται με τρομακτικά χαρακτηριστικά διακριτικά, όπως μεγάλη και γαμψή μύτη, άσχημο σωματότυπο κλπ.

Πράξεις βίας και καταπίεσης κατά της εβραικής φυλής,  αναφέρονται και σε πολλά εδάφια της Παλαιάς Διαθήκης. Ο αντισημιτισμός έκανε έντονη την εμφάνισή του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου η ιστορία κατέγραψε το επώδυνο για την ανθρωπότητα ολοκαύτωμα απο τους Ναζί.

Σήμερα, με την αναταραχή στην περιοχή του κράτους τους Ισραήλ και της Παλαιστίνης, ο αντισημιτισμός επανήλθε στο προσκήνιο ως παγκόσμιο φαινόμενο με απρόβλεπτες συνέπειες. Στο όνομά του επενδύουν ακραίες δυνάμεις βίας και φοβίας.

 

Ωστόσο το παγκόσμιο κίνημα κατά των φυλετικών και άλλων ρατσιστικών διακρίσεων, ευελπιστούμε να ανατρέψει καταστάσεις, που θα μολύνουν και πάλι τα ανθρώπινα συναισθήματα.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.