Απασφάλισε η αναλγησία Επεισόδια βίας και απανθρωπιάς Της Δέσποινας Μακρινού

ΑΦΙΣΑ ΟΧΙ ΒΙΑ2 750x354
Facebook
Twitter
LinkedIn

Απασφάλισε η αναλγησία

Επεισόδια βίας και απανθρωπιάς

Thumbnail (8)

Της Δεσποινας Μακρινού

 

“Είναι να απορείς που χάθηκε” η ευαισθησία, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στη ζωή…

Πως μπορεί να συμβαίνει το βίαιο ξέσπασμα μιάς ασήμαντης αντιπαράθεσης να προκαλεί το θάνατο! Πως γίνεται να διακόπτεται η ζωή κάποιου για μία άνευ ουσίας και περιεχομένου διαφωνία!

Και ακόμη χειρότερο, πως γίνεται το θέαμα να προκαλεί φωτογραφικό ενδιαφέρον και μόνο! Μιά βιντεοσκοπική καταγραφή χωρίς παρέμβαση σωτηρίας και βοήθειας .
“Ήταν νεκρός και συνέχισε να τον χτυπάει, ενώ οι παρατηρητές γύρω βιντεοσκοπούσαν τις σκηνές. Κανείς δεν είχε διάθεση να βοηθήσει”

Ένα γεγονός λίγες μέρες πριν, που κατέγραψε το αστυνομικό δελτίο. Συγκλονιστήκαμε για ακόμη μία φορά και καταδικάσαμε το γεγονός , παρότι δεν είμαστε σίγουροι για την δική μας συμπεριφορά σε παρόμοια κατάσταση.

Η αναλγησία, ως παρεπόμενο μιάς μακροχρόνιας  κοινωνικής αδικίας και ταυτόχρονα αδιαφορίας στον πόνο και την ανάγκη, εκδηλώνεται με καθημερινή συχνότητα σε όλα τα επίπεδα της κοινής ζωής .

Η βία ξεκίνησε από το σπίτι για να επεκταθεί στο δρόμο, στη γειτονιά, στην κοινωνία, στο φυσικό περιβάλλον. Παγκοσμιοποιήθηκε έγινε viral και αντικείμενο εκμετάλλευσης στα social media.

Αδιαφορώντας για τη μοναδικότητα μιάς ζωής, το βίαιο γεγονός εγκαταλείπεται  αβοήθητο,  προκειμένου να γίνει αντικείμενο ηλεκτρονικής καταγραφής.

Ο ηλικιωμένος των 64 χρόνων στην Αρκαδία,  ενώ ήταν σχεδόν νεκρός, συνέχισε να αποτελεί τον σάκο εκτόνωσης των εκδικητικών ενστίκτων των πρωταγωνιστών, με μία ποικιλία αυτοπτών μαρτύρων γύρω να “απολαμβάνουν” το θέαμα.

Δυστυχώς το συμβάν δεν είναι το μοναδικό. Το τελευταίο διάστημα η ανθρώπινη βίαιη συμπεριφορά, πρωταγωνιστεί  στα δελτία ειδήσεων μετατρέποντας την ιδιαιτερότητα, σε καθεστώς καθημερινής ρουτίνας .

 

Η αναλγησία απασφάλισε και αυτό είναι το θέμα. Ο σεβασμός και η ευαισθησία για μία ανθρώπινη ζωή έχουν αντικατασταθεί από βιντεοσκοπική λαγνεία για ενσταντανέ μετάδοση.

Ο καιρός της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας βρίσκεται σε κοινωνική ανεπάρκεια. Απασφάλισε και η ανθρωπιά!

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.