Η ΑΥΓΗ είναι η ιστορία αυτού του τόπου! Ποιός ανιστόρητος θα τολμήσει να την κλείσει…

6260083
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η ΕΔΑ ιδρύθηκε ως συνασπισμός κομμάτων της Αριστεράς, με την πρωτοβουλία του εκτός νόμου, τότε, ΚΚΕ με πρόεδρο τον Ιωάννη Πασαλίδη

Δεν  υπάρχει περίπτωση να κλείσει κανείς την πόρτα της ιστορίας που κουβαλάει η εφημερίδα ΑΥΓΗ. Το επεδίωξαν και άλλοι. Εκείνοι οι συνταγματάρχες που έτρεμαν τις υπογραφές των συντακτών γιατί ήταν ο ανθός της διανόησης. Ακούτε εσείς οι κουφοί, οι ανίδεοι της ιστορίας της. Ακούστε ονόματα που την ίδρυσαν και την στήριξαν !

Η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (1951) ΕΔΑ.

Η ΕΔΑ ιδρύθηκε ως συνασπισμός κομμάτων της Αριστεράς, με την πρωτοβουλία του εκτός νόμου, τότε, ΚΚΕ με πρόεδρο τον Ιωάννη Πασαλίδη

Και η ΑΥΓΗ γεννήθηκε εκείνη την εποχή…

Εκδότης Βασίλης Εφραιμίδης

 Ηρ. Τζάθας, Τ. Βουρνάς, Λ. Κύρκος, Σ. Λιναρδάτος, Χαρ. Μάνος, Θ. Τσουπαρόπουλος, Ασ. Γιαλαμάς, Ν. Παπαπερικλή  Κ. Βάρναλης, Έλλη Αλεξίου, Τ. Λειβαδίτης, Τ. Πατρίκιος, Αρ. Αλεξάνδρου, Γ. Ιμβριώτης, Ρόζα Ιμβριώτη.

Αύγουστος 1952 (Από το αφιέρωμα του Κοσμά Κέφαλου στο left.gr) 

Τον Αύγουστο του 1952,  λίγους μήνες μετά τις εκτελέσεις των Νίκου Μπελογιάννη, Δημήτρη Μπάτση, Νίκου Καλούμενου και Ηλία Αργυριάδη τον Μάρτιο, με τους τόπους εξορίας και τις φυλακές γεμάτες από αγωνιστές της Αντίστασης και με το μετεμφυλιακό κλίμα σε έξαρση, καταβάλλεται προσπάθεια για την έκδοση της «πρωινής δημοκρατικής εφημερίδας του λαού», της «Αυγής». Ο υπουργός Τύπου Γ. Νόβας θα την απαγορεύσει προκαταβολικά!

Όπως γράφει ο Γ.Α. Λεονταρίτης, ο Βασίλης Εφραιμίδης, ο οποίος θα παρουσιαζόταν ως εκδότης της εφημερίδας, επισκέφθηκε τον Σοφοκλή Βενιζέλο για να διαμαρτυρηθεί για την άρνηση του Νόβα να δοθεί άδεια έκδοσης αριστερής εφημερίδας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε στο γραφείο του τον κομμουνιστοφάγο διοικητή Ασφαλείας Θ. Ρακιντζή και τον ρώτησε γιατί δεν δίνει την άδεια. «Διότι ο κύριος απ’ εδώ έχει φάκελο που δεν χωράει μέσα στο δωμάτιο!» του αποκρίθηκε ωμά ο Ρακιντζής, για να εισπράξει από τον Σ. Βενιζέλο την απάντηση: «Κλείδωσε λοιπόν τον φάκελο στο συρτάρι και δώσε την άδεια»!

Τη διεύθυνση της εφημερίδας ανέλαβαν κατά χρονολογική σειρά οι: Β. Εφραιμίδης, Μ. Γλέζος, Λ. Κύρκος, Π. Παρασκευόπουλος και μετά τη μεταπολίτευση οι Κ. Χατζηαργύρης, Θ. Τσουπαρόπουλος, Αντ. Μπριλλάκης, Γ. Γιάνναρος, Δ. Ψυχογιός, Σ. Χρυσοστομίδης, Β. Κωνσταντινίδης, Δ. Αλεξόπουλος, Δ. Χατζησωκράτης, Κ. Κάρης, Ν. Φίλης και Κ. Νικολακάκος.

Δέκα χρόνια μετά από την έκδοση της, ο Μάρκος Αυγέρης  ( 1961) θα γράψει:

«Η “Αυγή” στάθηκε το πιο διαφωτιστικό και αγωνιστικό όργανο του λαού και συντελεί στην ανάπτυξη της κοινωνικής συνείδησης μέσα στις μεγάλες μάζες του ελληνικού λαού…»

Σήμερα 24 Αυγούστου 2024, πολλοί εργαζόμενοι, δεν έχουν πληρωθεί για τον Ιούλιο και ούτε καν για επίδομα αδείας. Η αριστερά που μια ζωή παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων….

Ντροπή! 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.