Φθινοπωρινό πάρτι των ΑΣΚΙ – Της Δέσποινας Μακρινού

001
Facebook
Twitter
LinkedIn

 

 

Φθινοπωρινό πάρτι των ΑΣΚΙ

Thumbnail (8)

Της Δέσποινας Μακρινού

 

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ ), πραγματοποίησαν χθές μιά ιδιαίτερα συγκινητική βραδιά συνάντησης φίλων και συντρόφων, κυρίως απο τον Αριστερό χώρο με ποτό, μουσική και προκλήσεις για … χορευτικές επιδεξιότητες.

Η συνάντηση είχε συμβολικό χαρακτήρα, αφού έγινε στον Κήπο του Μουσείου πολιτικών εξορίστων στον Αη Στράτη, που είναι στον Κεραμεικό.

Η αστική Εταιρεία ΑΣΚΙ ( Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας ) με πρόεδρο σήμερα τον καθηγητή Βαγγέλη Καραμανωλάκη, ιδρύθηκε το 1992 απο μία ομάδα ιστορικών, πολιτικών επιστημόνων και ιστορικών στελεχών της Ανανεωτικής Αριστεράς, με πρωτεργάτη τον Φίλιππο Ηλιού.

Η εταιρεία ιδρύθηκε με σκοπό να διαφυλάξει και να παραδώσει στην ιστορία της χώρας μας, ένα σημαντικό αρχειακό υλικό της σύγχρονης περιόδου.

Στην κατοχή της περιήλθε ένα τμήμα του αρχείου του ΚΚΕ, το οποίο μετά τη διάσπαση το 1968 περιεσώθη απο το ΚΚΕ εσωτερικού,  το αρχείο του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα-Φωνή της Αλήθειας» (1947-1968), το Αρχείο του ΚΚΕ εσωτερικού (1968-1986), το αρχείο του κόμματος της Ελληνικής Αριστεράς (1986-1989) και τέλος το αρχείο της προδικτατορικής ΕΔΑ, νόμιμης έκφρασης της Αριστεράς από το 1952 έως το 1967.

Στα αρχεία βρίσκονται επίσης εξαιρετικής σημασίας και όγκου, αρχειακά τεκμήρια (περισσότερα από 5.000.000 έγγραφα) τα οποία συνεχώς εμπλουτίζονται: αρχεία από τον μεσοπόλεμο αναφορικά με την εγκατάσταση των προσφύγων και την αγροτική πολιτική, από την περίοδο της Αντίστασης (1941-1944) και του εμφυλίου πολέμου από όλο το πολιτικό φάσμα της εποχής, (όπως το αρχείο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ, τμήμα του αρχείου του ΕΔΕΣ, κ.ά.), αρχειακές συλλογές από την Μέση Ανατολή και την Κυβέρνηση του Βουνού, τεκμήρια από τη δράση πολλών αντιδικτατορικών οργανώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (1967-1974), αρχεία συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων διαφόρων εποχών, συλλογές τεκμηρίων για το Κυπριακό ζήτημα, αρχειακά τεκμήρια από τη δράση πολυάριθμων οργανώσεων της νεολαίας και του φοιτητικού κόσμου στη μεταπολίτευση.

 

Στα Αρχεία έχουν επίσης κατατεθεί, σημαντικές προσωπικές συλλογές, όπως τα αρχεία Μιχάλη και Λεωνίδα Κύρκου, Αντώνη Μπριλλάκη, Μιχάλη Παπαγιαννάκη και Αλέκου Αλαβάνου (από τη θητεία του ως ευρωβουλευτή), Ορέστη Χατζηβασιλείου, τμήματα των αρχείων των Αλέξανδρου Σβώλου, Γιώργου Μυλωνά, Αλέξανδρου Ξύδη κ.ά.

 

Στη βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες πολύτιμα έντυπα (βιβλία, παράνομες εφημερίδες, προκηρύξεις), ανάμεσά τους και μια από τις μεγαλύτερες συλλογές παράνομου τύπου (1936-1974), καθώς και σημαντικό τμήμα των βιβλιοθηκών του Ηλία Ηλιού, του Φίλιππου Ηλιού, του Άγγελου Ελεφάντη και του Λεωνίδα Κύρκου.

 

Τα αρχεία είναι προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες, λειτουργούν τρείς ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα και Παρασκευή 10.00 -14.00 και Τετάρτη 12.00 – 18.30) στο Αναγνωστήριο στην οδό Λέκκα αριθμός 22 στην Αθήνα.

 

Τα ΑΣΚΙ μετέχουν στη Διεθνή Ένωση Αρχείων (ICA) και στη Διεθνή Ένωση Ιδρυμάτων Εργατικής Ιστορίας, (International Association of Labour History Institutions, IALHI).

 

Το Φθινοπωρινό πάρτι χθές, κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλων των αριστερών τάσεων και η συμμετοχή υπήρξε εξαιρετικά υποστηρικτική για την διατήρηση και επέκταση των Αρχείων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.