Όσκαρ Ουάιλντ – Ο Ιρλανδός ποιητής Κείμενο και σκίτσο Γιάννης Κουτσοκώστας

Thumbnail (7)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Όσκαρ Ουάιλντ – Ο Ιρλανδός ποιητής

Κείμενο και σκίτσο Γιάννης Κουτσοκώστας

  O Όσκαρ Ουάιλντ ήταν Ιρλανδός ποιητής, δραματουργός, μυθιστοριογράφος και κριτικός και στην σύντομη ζωή του έγινε ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς της εποχής του.

Γεννήθηκε, στις 16 Οκτωβρίου, το 1854 στο Δουβλίνο, αλλά σε ηλικία 24 ετών εγκαταστάθηκε μόνιμα και έζησε στο Λονδίνο. Λάτρης του ωραίου και του παράδοξου, ανατρεπτικός και πνευματώδης ξεχώρισε για το λεπτό του χιούμορ, τον κυνισμό και την ευθύτητα με την οποία σατίριζε καυστικά τα ήθη της Βικτωριανής κοινωνίας. Παρ όλα αυτά κέρδισε την εκτίμηση και τον θαυμασμό της λονδρέζικης αριστοκρατίας, που όχι μόνο παρακολουθούσε κάθε βήμα του, αλλά τον αντέγραφε και τον θεωρούσε πρότυπο.

Κορυφαία έργα του θεωρούνται το “Ο σοβαρός κύριος Ερνέστος”, “Η βεντάλια της λαίδης Γουίντερμιρ”, “Εκ βαθέων” (De profundis), “Σαλώμη”, “Μια γυναίκα χωρίς σημασία”, “Ένας ιδανικός σύζυγος”, “Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας”, “Το σπίτι με τις ροδιές” και βεβαίως το μοναδικό του μυθιστόρημα «Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι».

   Ο Όσκαρ Ουάιλντ ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών αλλά η προσωπική ζωή του ήταν ανοιχτή σε κουτσομπολιά. Το 1895 κατηγορήθηκε για ομοφυλοφιλία, για τις στενές σχέσεις του με τον νεαρό ομότεχνό του Άλφρεντ Ντάγκλας, κατηγορία, που στη Βικτωριανή Αγγλία ήταν ποινικό αδίκημα. Αν και οι φίλοι του τον συμβούλευαν να φύγει από το Λονδίνο αυτός αρνήθηκε, οδηγήθηκε στο δικαστήριο και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια καταναγκαστικών έργων με συνέπεια να καταστραφεί η υγεία του. Την επόμενη μέρα της αποφυλάκισή του το 1897 έφυγε για τη Γαλλία. Έζησε τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του στο Παρίσι άρρωστος, πάμφτωχος και ξεχασμένος από φίλους και οικογένεια.

Πέθανε στις 30 Νοεμβρίου του 1900 από εγκεφαλική μηνιγγίτιδα. Ήταν μόλις 46 ετών.

      

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.