Γουόλτ Ντίσνεϊ: Βασιλιάς των κινουμένων σχεδίων
Κείμενο και σκίτσο Γιάννης Κουτσοκώστας
Υπήρξε ίσως ο πιο ευφυής εκπρόσωπος του λεγόμενου αμερικανικού ονείρου, δημιουργός της λαϊκής ψυχαγωγίας, μέγας παραμυθάς και ιδρυτής του μεγαλύτερου παγκόσμιου κολοσσού στην ψυχαγωγία και τα media. Γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, το 1901 στο Σικάγο και κατέγραψε μια διαδρομή 43 ετών στο Χόλιγουντ με πολλές φωτεινές αλλά και πολλές σκοτεινές πλευρές. Ήταν ο “βασιλιάς” της βιομηχανίας των κινούμενων σχεδίων, “πατέρας” του θρυλικού Μίκυ Μάους, του Ντόναλντ Ντακ, του Γκούφι, του Πικόνιο, της Χιονάτης και πολλών άλλων χαρακτήρων που συγκινούν ακόμα και σήμερα μικρούς και μεγάλους σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήταν όμως και σκληρός εργοδότης, μισογύνης, θαυμαστής του Χίτλερ και αντισημίτης φανατικός αντικομμουνιστής αλλά και χαφιές του FBI καταδίδοντας αριστερούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς στη σκοτεινή περίοδο του Μακαρθισμού.
Για τον Γουόλ Ντίσνεϊ όλα ξεκίνησαν το 1923 όταν έστησε το δικό του στούντιο σε ένα γκαράζ στο Λος Άντζελες. Εκεί εμπνέεται και σχεδιάζει τους πρώτους ήρωές του, που κυριαρχούν έως και σήμερα στον κόσμο της φαντασίας, του παραμυθιού και του θεάματος σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εκεί μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του κολοσσού “Walt Disney Pictures”, τον μεγαλύτερο όμιλος media και ψυχαγωγίας στον κόσμο, με έσοδα 30 δις δολάρια, 133.000 υπαλλήλους, με τα μεγαλύτερα στούντιο στο Χόλιγουντ, το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, το καλωδιακό αθλητικό κανάλι ESPN καθώς και δεκάδες θεματικά πάρκα σε όλο τον κόσμο.
Ο ίδιος ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, ως παραγωγός ταινιών, κατέχει το ρεκόρ με τα περισσότερα Όσκαρ έχοντας κερδίσει 26 αγαλματίδια και 59 υποψηφιότητες. Κέρδισε επίσης τρεις Χρυσές Σφαίρες, ένα βραβείο Έμμυ, ενώ πολλές ταινίες του συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.
Η εταιρία του έχει στο ενεργητικό της χιλιάδες ταινίες κινούμενων σχεδίων ενώ πολλές άλλες μικρού και μεγάλου μήκους γνώρισαν παγκόσμια επιτυχία όπως οι: «Η Μικρή Γοργόνα» (1989), «Μπερνάρ και Μπιάνκα – Περιπέτειες στην Άκρη της Γης» (1990), «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» (1991), «Αλαντίν» (1992), «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών» (1994), «Ποκαχόντας» (1995), «Η Παναγία των Παρισίων» (1996), «Ηρακλής: Πέρα από τον μύθο» (1997), «Μουλάν» (1998) και «Ταρζάν» (1999). Ακολούθησαν το «Toy Story» και οι «Πειρατές της Καραϊβικής», η πρώτη ακατάλληλη ταινία στην ιστορία της Disney.
Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ πέθανε στις 15 Σεπτεμβρίου το 1966 σε ηλικία 65 ετών από καρκίνο του πνεύμονα.