“Η Εμμονή του βλέματος” του Παναγιώτη Τέτση
Εθνική Πινακοθήκη Αθήνα
Της Δέσποινας Μακρινού
“Αυτό που ζωγραφίζω είμαι εγώ”.
Εκατό χρόνια απο τη γέννησή του και εννέα απο το θάνατό του το 2016, η Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα, φιλοξενεί μία μεγάλη αναδρομική Έκθεση του Ακαδημαικού ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση.
Ο Παναγιώτης Τέτσης,γεννημένος στην Ύδρα, υμνεί τον τόπο καταγωγής του και απαθανατίζει κάθε στιγμή της καθημερινότητας στο νησί. Με επιρροές απο τον εξπρεσιονισμό και τον φοβισμό και με καλλιτεχνικούς εμπνευστές τον Πικιώνη και τον Χατζηκυριάκο Γκίκα, ο νεαρός τότε φοιτητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, διαμόρφωσε τη δική του οπτική παρέμβαση στην τέχνη της ζωγραφικής και της χαλκογραφίας.
Τα έργα του χωρίζονται σε ενότητες. Ενότητες που η διάρκειά τους εξαντλούσε σε βάθος αφήγησης, στιγμιότυπα απο την καθημερινή ζωή. Η εμμονή του βλέματος του Τέτση, αποτυπωνόταν με ευκρίνεια στην λεπτομέρεια που για έναν απλό πολίτη περνά απαρατήρητη.
Η Ύδρα, η Σίφνος, η Λαική Αγορά, το Λούνα Πάρκ, οι βάρκες, οι θάλασσες, τα βράχια της Ύδρας, τα πορτραίτα των φίλων, η νεκρή φύση, τα πεύκα, τα τραπεζάκια είναι μερικοί απο τους τίτλους των ενοτήτων που συναποτελούν το έργο του.
Με ιδιαίτερη προσοχή στα χρώματα, στα χέρια, στα δάκτυλα “παρόλο που μένουν σταθερά στην ακινησία” φανερώνουν την δυεισδυτική ξεχωριστή ματιά του καλλιτέχνη.
Η Έκθεση περιλαμβάνει 160 έργα, τα περισσότερα ακουαρέλες, πίνακες ζωγραφικές, χαλκογραφίες, χαρακτικά, προσφορά του ιδίου στην Πινακοθήκη, της οποίας υπήρξε για ένα διάστημα Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής στο Δ.Σ.
Η Έκθεση προκάλεσε αρνητικά σχόλια σε μεγάλη μερίδα του Τύπου, παρά την αδιαμφισβήτητη αξία του έργου του καλλιτέχνη, όταν συμπεριελήφθη στα εκθέματα η προσωπογραφία της κ. ‘Αννας Παναγιωταρέα.
Πράγματι η τοποθέτησή του έργου στο πιο εμφανές σημείο της ενότητας των πορτραίτων, με χρυσοποίκιλτη κορνίζα, ξεχωρίζει και προκαλεί θυμηδία.
Τύφλα νάχει η … Τζοκόντα!
Η ΄Εκθεση θα διαρκέσει έως τον Οκτώβρη του 2025