Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 80 ετών ο αγαπημένος ηθοποιός Νίκος Γαλανός. Υπήρξε ένας από τους πιο γοητευτικούς και ταλαντούχους ηθοποιούς του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Ο Νίκος Γαλανός έδινε γενναία μάχη με σοβαρό πρόβλημα υγείας, ωστόσο δεν τα κατάφερε.
Ένας διαχρονικός ζεν πρεμιέ
Γεννημένος στις 20 Δεκεμβρίου 1945 στην Αθήνα, με το πραγματικό όνομα Νίκος Σουπιωνάς, ο Γαλανός σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη. Το θεατρικό του ντεμπούτο έγινε το 1967 στον θίασο της Τζένης Καρέζη, η οποία διέκρινε το ταλέντο του και τον ανέδειξε.
Η μεγάλη αναγνώριση ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν πρωταγωνίστησε δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Ένα αστείο κορίτσι» (1970), καθιερώνοντάς τον ως ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου. Ακολούθησαν σημαντικές ταινίες όπως «Ορατότης Μηδέν», «Αστραπόγιαννος», «Η Αλίκη Δικτάτωρ» και «Η αμαρτία της ομορφιάς».
Στην τηλεόραση, ο Γαλανός συμμετείχε σε πολλές επιτυχημένες σειρές, όπως «Το Ταξίδι», «Οι φρουροί της Αχαΐας», «Το Τραστ», «Ανατολικός Άνεμος», «Κλεμμένα Όνειρα» και «9 Μήνες». Η τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στη σειρά «Η γη της ελιάς» στο MEGA.
Νίκος Γαλανός: Προσωπική ζωή και φιλοσοφία
Ο Νίκος Γαλανός είχε παντρευτεί δύο φορές, αλλά και οι δύο γάμοι του έληξαν σύντομα. Ήταν αρραβωνιασμένος με την Κάτια Δανδουλάκη, με την οποία διατήρησε φιλικές σχέσεις μετά τον χωρισμό τους. Σε συνεντεύξεις του είχε δηλώσει ότι δεν αισθάνθηκε ποτέ την ανάγκη να αποκτήσει οικογένεια και παιδιά, επιλέγοντας να ζει ελεύθερος και ανεξάρτητος.
Ο ίδιος είχε πει: «Ο έρωτας είναι κινητήριος δύναμη στα πάντα. Είναι η αρχή και το φινάλε… Χωρίς έρωτα δεν μπορεί κανείς να ζήσει».
Ένας άνθρωπος με σεμνότητα και ήθος
Παρά τη μεγάλη του επιτυχία, ο Γαλανός παρέμεινε σεμνός και προσγειωμένος. Σε συνέντευξή του είχε αναφέρει ότι δεν επιδίωξε ποτέ τη δημοσιότητα και προτιμούσε να ζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον ελληνικό πολιτισμό. Η γοητεία, το ταλέντο και το ήθος του θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη όλων όσοι τον αγάπησαν και τον θαύμασαν.
Αντίο, Νίκο Γαλανέ. Σε ευχαριστούμε για τις αμέτρητες στιγμές συγκίνησης και χαράς που μας χάρισες. Η μνήμη σου θα ζει για πάντα μέσα από το έργο σου και τις καρδιές μας.
Νίκος Γαλανός: Από το θέατρο στον Ελληνικό Κινηματογράφο
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο Νίκος Γαλανός πρωταγωνίστησε μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία “Ένα αστείο κορίτσι” στο ρόλο του Αλέκου Βενιέρη γενόμενος ευρέως γνωστός, ενώ ακολούθησαν κι άλλοι πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε ταινίες. Κάποιες από τις πιο γνωστές είναι “Ορατότης μηδέν” (1970), “Ο Αστραπόγιαννος” (1970), “Η Αλίκη Δικτάτωρ” (1972), ενώ η ταινία “Η αμαρτία της ομορφιάς” το 1972 σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Ακόμη το 1974 έκανε το τηλεοπτικό του ντεμπούτο μέσω της σειράς “Οι Δίκαιοι” ακολουθώντας πρωταγωνιστικοί ρόλοι στις σειρές “Το Ταξίδι”, “Έρωτας και Επανάσταση”, “Η μάχη των πελαργών”, “Οι φρουροί της Αχαΐας” και άλλες.
Στην τηλεόραση έχει εμφανιστεί στις σειρές: ” Μαρίνα Αυγέρη ” ” Το δίχτυ ” “Αθάνατες Ιστορίες Αγάπης ” “Ένας Πυγμαλίων ” “Η μενεξεδένια πολιτεία ” “Λέσχη μυστηρίου ” ” Ο κόσμος και ο Κοσμάς” “Μαντώ Μαυρογένους ” “Τα σκληρά καρύδια ” ” Οι Ιερόσυλοι ” ” Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα ” “Καφενείο Εμιγκρέκ ” “Η βεντέτα ” “Ο Άγνωστος” “Αντίζηλες” “Το Τραστ ” “Ανατολικός Άνεμος” ” Τμήμα Ηθών” “Κάζα ντι μακαρόνι” ” Η Ελίζα και οι άλλοι” “Πάθος” “Η οργή των θεών ” “Χαραυγή” “Τολμηρές Ιστορίες” ” Η Λάμψη” “Έκπτωτος Άγγελος” ” Το κλειδί ” “Κάτω από την Ακρόπολη” “Αν μ’ αγαπάς” ” Μη μου λες αντίο ” “Απαγορευμένη Αγάπη ” “Τα χρυσά κορίτσια” ” 1 μήνας και κάτι” “Ποιος μας πιάνει!” ” Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα ” ” 4 ” ” Κλεμμένα Όνειρα ” “9 Μήνες” “Έρωτας Μετά” “Η Γη Της Ελιάς”