2025 Η ελληνική Βουλή των 297 βουλευτών
και οι στηλίτες του 1875

Η έξωση του Όθωνα και η άνοδος στο θρόνο του βασιλείου της Ελλάδος του Γεωργίου Α΄, δεν σήμαινε εξομάλυνση των κοινωνικοπολιτικών πραγμάτων.Το ήδη φαύλο ελληνικό πολιτικό σύστημα συνέχισε να χαρακτηρίζεται από διορισμούς κυβερνήσεων και εκλογές βίας, νοθείας και τρομοκρατίας. Eπί Δημητρίου Βούλγαρη όμως η κατάσταση έπιασε πάτο.
Όλα ξεκίνησαν αρχές του 1874 με το περίφημο οικονομικό σκάνδαλο των μεταλλείων του Λαυρίου, στο οποίο ήταν μπλεγμένος και ο μετέπειτα εθνικός μας ευεργέτης Ανδρέας Συγγρός. “Τα Λαυρεωτικά”, όπως ονομάστηκαν, οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Επαμεινώνδα Δεληγιώργη. Από κει και πέρα ξεκίνησε ένα τραγελαφικό πήγαινε έλα βασιλικών εντολών για σχηματισμό κυβερνήσεως που, μετά δύο ολόκληρους μήνες, κατέληξε στον Δημήτριο Βούλγαρη για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, τον Ιούνιο του 1874.
Εκλογές σχήμα λόγου.”Μπαμ και μπουμ οι κουμπουριές/και..Μαλάμω με τη φούρια σου βάρα τα κουμπούρια σου…” Τα όργανα εξουσίας εξαπολύουν τρομοκρατία που θυμίζει τουρκοκρατία. Δέρνουν, φυλακίζουν, δικάζουν και καταδικάζουν ώστε οι φίλοι του Κουμουνδούρου, του Δεληγιώργη και του Τρικούπη να καθίσουν στα αβγά τους. Στην Μεσσηνία εξοργισμένοι οι Μανιάτες πάνε με τα όπλα να ψηφίσουν με το έτσι θέλω. Αντίθετα στο Μεσολόγγι, όπου η χωροφυλακή ξεπερνά κάθε όριο εκφοβισμού, οι ψηφοφόροι Δεληγιώργη και Τρικούπη κλείνονται στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα κανένας από τους δύο πολιτικούς να μην εκλεγεί.
Στην Αττική πάλι, είναι τέτοιες οι βιαιοπραγίες κατά των αντιπάλων του Βούλγαρη και τέτοιες οι καλπονοθεύσεις που για πολύ καιρό ο κόσμος θυμότανε τα εκλογικά όργια του Βούλγαρη κι έλεγε:”Ούτε ο διαβόητος και αιμοβόρος Χασεκής δε φέρθηκε έτσι”*
Στην Κορινθία, την Ευρυτανία, την Ηλεία. Οι εκλογές ακυρώθηκαν. Παρ΄όλα αυτά ο Βούλγαρης δεν έχει επαρκή πελιοψηφία, επί συνόλου τότε 190 βουλευτών. Έτσι περνάει νόμους και προϋπολογισμούς ακόμα και με 82 βουλευτές,ενώ έντονες είναι οι φήμες ότι αυλικοί προπαρασκευάζουν πραξικόπημα κατά τού Συντάγματος. Τότε, ο Χαρίλαος Τρικούπης γράφει τα γνωστά άρθρα:”Τίς πταίει;” και “Παρελθόν και Ενεστώς”, στα οποία καταλογίζει στον βασιλιά Γεώργιο Α΄ τις ευθύνες του. Οι Τimes Λονδίνου καυτηριάζουν την ανώμαλη κατάσταση.
”Η Εφημερίς”, η πρώτη ελληνική εφημερίδα που κυκλοφόρησε στην Αθήνα, στο φύλλο 8ης Μαρτίου 1875 δημοσιεύει: “Οι πρόγονοί μας έγραφαν πάνω σε στήλες τα ονόματα όσων πρόδιδαν το χρέος τους προς την πατρίδα. Ο Τύπος οφείλει να επιτελέσει την υπηρεσία, που άλλοτε επιτελούσαν τα δημόσια μάρμαρα”. Οι βουλευτές του Βούλγαρη ονομάζονται”στηλίτες” και τα γεγονότα μένουν γνωστά ως “Στηλιτικά”.
Κάτω από την βοή των γεγονότων, ο βασιληάς υποχρεώνεται να καλέσει τον Χαρίλαο Τρικούπη, ο οποίος και διεξάγει ελεύθερες και άμεμπτες εκλογές. Σε λιγότερο από ένα μήνα τον Αύγουστο του 1875, μέρα που εγκαινιαζόταν το νέο κτίριο της Βουλής (Σταδίου 13) ξεκινούσε η νέα κοινοβουλευτική περίοδος. Εκείνη την ημέρα ο βασιληάς Γεώργιος Α΄ εξήγγειλε τον ιστορικό πλέον Λόγο του Θρόνου, τον οποίο είχε γράψει ο Χαρίλαος Τρικούπης. Με αυτόν ο άναξ δεσμευόταν πως θα έδινε εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως σε εκείνον που θα είχε την δεδηλωμένη εμπιστοσύνη. Με λίγα λόγια όποιου το κόμμα θα είχε το 50%+1 των εκλεγμένων βουλευτών.
Ησυχία ο τόπος δεν βρήκε, αλλά αναγκαστικά πολλές σελίδες της Ιστορίας παραλείπονται. Ένας χρονικός διασκελισμός μάς φέρνει έναν περίπου αιώνα αργότερα. Οι μάγειροι των εκλογών, χωρίς να ξεχνούν, το δίκαιον της πυγμής και του εκβιασμού, έχουν γίνει σοφότεροι. Έτσι, σύμφωνα με τους εκλογικούς τους νόμους άλλον ψηφίζεις, άλλος εκλέγεται. Όχι πάντα! Η ζωή δεν ανέχεται προεξοφλήσεις.
Στις εκλογές του Μάη του 1958 με σύστημα τριφασικό (προφανώς για να έχει, όπως το ρεύμα, μεγαλύτερη ισχύ από το μονοφασικό..) η ΕΔΑ (φτου…!) παίρνει 24,5% και εκλέγει 79 βουλευτές. Ήταν η πρώτη φορά τότε που, πολλά σπίτια, ανάμεσα σ΄αυτά και το πατρικό μας, έχουν πανηγύρι. Μια μάνα βλέπει κιόλας ελεύθερο από τη φυλακή το γιο της. Η νια βγαίνει να προϋπαντήσει τον αγαπημένο της από την προσφυγιά. Δεν κράτησε πολύ. Ποτέ δεν κρατάει πολύ η χαρά.
Το 1961 κατεβαίνει όλο το σκουριασμένο οπλοστάσιο του Βούλγαρη. Οι υποψήφιοι βουλευτές της ΕΔΑ περιοδεύουν στην Ελλάδα μέσα σ΄ ένα όργιο διώξεων, συλλήψεων και προπηλακισμών. Στις καλποδόχες βρίσκονται ψηφοδέλτια δένδρων και αποθαμένων. Είχε μπει σε εφαρμογή το σχέδιο “Περικλής”. Η μυστική επιτροπή με πλούσιο ταμείο, που είχε μέλη τους χουντικούς Γεώργιο Παπαδόπουλο, Γεώργιο Γεωργαλά και Λευτέρη Σταυρίδη. Οι δύο τελευταίοι, πρώην μέλη του ΚΚΕ. Οι γενίτσαροι μπρος τους ωχριούν**.
Δεν υπάρχει κράτος, μα υπάρχει παρακράτος. Τον Μάιο του 1963 δολοφονείται ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Ο Μίκης δεν χάνει χρόνο, οργανώνει και καθοδηγεί την νεολαία των Λαμπράκηδων. “Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;”διερωτάται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Οι απεργιακές και άλλες κινητοποίησεις είναι περισσότερο δυναμικές από άλλοτε. Το 1965 η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου παίρνει στις εκλογές ποσοστό 52,72%. Ο Αθανασιάδης Νόβας (γνωστός ως γαργάλατα), ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατήρ του σημερινού Πρωθυπουργού Ελλάδος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ηλίας Τσιριμώκος, ο Στέφανος Στεφανόπουλος από τα πιο γνωστά ονόματα αποστατών που μπαινοβγαίνουν στο παλάτι για να γίνουν πρωθυπουργοί, ρίχνοντας την κυβέρνηση της Ενώσεως Κέντρου. Ο Γεώργιος Παπανδρέου παραιτείται από πρωθυπουργός.
Τον Ιούλιο Λαμπρήκδες και Λαμπράκισες διαδηλώνουν κατά των αποστατών και κατά των εφημερίδων οι οποίες τούς στηρίζουν. Ο Σωτήρης Πέτρουλας επικεφαλής ομάδας Λαμπράκηδων ανεβάζει στην Ακρόπολη πανό με το σύνθημα 11 4.Το ακροτελεύτητο δηλαδή άρθρο του τότε Σύνταγματος που όριζε:”Ότι η διαφύλαξη του Συντάγματος επαφίεται εις τον πατριωτισμό των Ελλήνων”.
Σταδίου και Εδουάρδου Λο. Ο Σωτήρη Πέτρουλας δολοφονείται “Σε πήρε ο Λαμπράκης σε πήρε η Λευτεριά” του τραγουδάμε, ξεσηκώνοντας πλατείες και δρόμους.
2025, tacitus consesius omnium-καθολική σιωπηρή αποδοχή, σημαίνει έγκριση της πράξης.Λένε έγκριτοι Συνταγματολόγοι. Και ο κάθε στοιχειωδώς νοήμων και δημοκράτης στέκει έκπληκτος και ανήσυχος με την ομόφωνη πλην όμως a’ la carte απόφαση του ελληνικού Εκλογοδικείου. Σύμφωνα με αυτήν μένουν εκτός Βουλής μ ό ν ο τρεις από τους 12 συνολικά βουλευτές του μορφώματους των Σπαρτιατών. Με το σκεπτικό ότι καθοδηγούνταν από τον νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη, καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Οι άλλοι εννέα, αλήθεια, από ποιον έπαιρναν εντολές; Συγχρόνως στην ίδια δικαστική απόφαση ερμηνεύοντας το νόμο επισημαίνουν ότι δεν τίθεται θέμα εκ νέου ψηφοφορίας και ανακατανομής των εδρών. Πολύ απλά, μένοντας η Βουλή με 297 βουλευτές αυξάνεται η πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος.
Αλήθεια, πόσο ηλίθιους; Μα πόσο ηλίθιους μάς περνούν;
~~~~~~~~~~
*Τρύφων Ευαγγελίδης, Τα μετά τον Όθωνα (1862-1898)—Δημ. Ράλλης, Τα Μνημόσυνα της Βουλής και της κυβερνήσεως του 1874
**Παύλος Δελαπόρτας, Το Ημερολόγιο ενός Πιλάτου- Γρηγόρης Φαράκος, Μαρτυρίες και Στοχασμοί