Στον καιρό των αγνοουμένων – Γράφει η Ευτυχία Καρύδη Φαράκου

Kypros 8
Facebook
Twitter
LinkedIn

Γράφει η Ευτυχία Καρύδη Φαράκου

Farakou 2Θυμάμαι σαν να ‘ναι σήμερα, τα νέα εθνικά φαιδραντύρια ολέθρου. Οι Τούρκοι αποβιβάζονται στην Κύπρο. Η εθνοσωτήριος (sic) κυβέρνησις χουνταίων συνταγματαρχών, κηρύσσει γενική επιστράτευση.΄Αλλη νοικοκυρά τρέχει για κονσέρβες, άλλη για παξιμάδια, η Αννιώ η αδελφή μου για γλυκά στο Perfect. H Mάγδα, τελευταία στην ουρά, βγαίνει από το Super Market με πελτέ, φυτίνη και κανναβούρι. Οι άντρες παρατάνε τις δουλειές τους και τρέχουν να παραλάβουν φύλλα πορείας.
Τα σπίτια βουβαίνονται. Οι πιο ηλικιωμένες σταυροκοπιούνται και προσεύχονται γονατιστές.
Στο σταθμό Λαρίσης και Πελοποννήσου φίσκα οι συρμοί αναχωρούν ο ένας πίσω απ΄τον άλλον. Κανένας δεν έχει το χαμόγελο στα χείλη. Μόνο θυμό ανάμεσα στα φρύδια. Θυμό και οι μανάδες, οι αδελφές, οι συντρόφισσες. Θέλουν να ρίξουν ανάθεμα μα συγκρατιούνται. Φοβούνται μην ξαστοχήσει και πέσει σε κεφάλια αγαπημένα.
Επιστρατεύεται και ο τρισαγαπημένος παιδικός μας φίλος, ο αδελφός! Ο Μίμης Μητράκος. Μανιάτης, δεξιός ποτέ χουντικός. Ξαναμμένος κρατάει το φύλλο πορείας, που γράφει άλλα ‘ντ άλλα κουτρουβάλα. Δεν είναι το μόνο. Πολλοί πηγαίνουν στα κουτουρού. Χειρότερα τους περιμένουν στον τόπο προορισμού, βασίλεια ρεμούλας. Δεν υπάρχουν όπλα, πυρομαχικά.
Στη μια μονάδα μοιράζουν κασκορσέ. Στην άλλη αρβύλες με την αριστερή Νο 36 και τη δεξιά Νο 42. Έξαλλος και με τον αέρα του προτέρου εθνικόφρονος βίου “Φτου σας! Ρεεεε!” πετάει ο Μίμης στον λοχαγό. Αν δεν είχαν επέμβει εγκαίρως και άλλοι εξαγριωμένοι από το μαύρο χάλι, θα την είχε φάει στο σταυρό για εξύβριση και ανυπακοή ανωτέρου, αφού δεν φορούσε την 36άρα αρβύλα στο 43άρι πόδι του!
Εν τω μεταξύ οι Τούρκοι προελαύνουν. 51 χρόνια μετά, διεκδικούν να αναγνωριστεί de jure ό,τι έχει de facto κατακτηθεί στην Κύπρο.” Ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα” λέει ο Πρώσος στρατιωτικός και συγγραφέας περί θεωρίας και πρακτικής του πολέμου Καρλ Φον Κλάουσεβιτς.
Μετά από πολλές περιπλανήσεις, έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, σωτήριο έτος 2025. Δεκαπέντε τόμοι με μαρτυρίες για το φάκελο της Κύπρου. Πολλά όμως αρχειακά έγγραφα παραμένουν στο σκοτάδι. Έτσι, δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς παίχτηκε το 1974, το παιχνίδι. Μεταξύ ελληνικής χούντας, Τουρκίας υπό την υψηλή καθοδήγηση του προστάτη ημών ΗΠΑ. ΗΠΑ όχι του Τραμπ, αλλά των άλλων των καλών!!!..
Αλλά και στα καθ΄ημάς, πολλά και καλά περισσεύματα του καιρού του χουντικού έχουμε ακόμα στο σβέρκο μας.

Σχετικά Άρθρα