«Πρέσπεια» – Αναβάλεται το αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

thodoros_aggelopoulos_florina
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μετατίθεται για την επόμενη χρονιά -λόγω οικονομικών προβλημάτων- το μεγάλο αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, που είχε προγραμματιστεί για τα Πρέσπεια 2012 της Φλώρινας.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδηλώσεων, πρώην βουλευτής, Γιώργος Λιάνης, είχε κατά νου να προσκαλέσει τον Γερμανό σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς για να μιλήσει για τον πρόωρα χαμένο, πολυβραβευμένο Ελληνα δημιουργό, καθώς επίσης συγγενείς του Τζιάν Μαρία Βολοντέ, ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Το βλέμμα του Οδυσσέα» στη Φλώρινα, αλλά και του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. Προσκεκλημένοι θα ήταν επίσης η οικογένεια του Θ. Αγγελόπουλου και στενοί του συνεργάτες, που άλλωστε είχαν ταξιδέψει μαζί του στη Φλώρινα όπου ο Θ. Αγγελόπουλος γύρισε 7 από τις 14 ταινίες του.

«Θέλω να κάνω ένα αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, όπως του αξίζει. Ηταν πολύ μεγάλο όνομα για να τιμηθεί απλώς με μια εκδήλωση στον Αγιο Αχίλλειο. Φέτος δεν τα καταφέραμε, γιατί δεν βρέθηκαν τα χρήματα, αλλά η ιδέα δεν εγκαταλείπεται», είπε στο «Εθνος» ο κ. Λιάνης, σίγουρος ότι του χρόνου τα Πρέσπεια θα τιμήσουν τον διακεκριμένο σκηνοθέτη με ένα μεγάλο αφιέρωμα.

Το παραμύθι του τόπου

Τα 23α Πρέσπεια ξεκινούν την Πέμπτη 23 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 26 του μήνα, με αναφορές στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Φλώρινας. Στην εναρκτήρια εκδήλωση παιδιά της περιοχής, υπό την καθοδήγηση του συγγραφέα Αρη Δημοκίδη, θα γράψουν το παραμύθι του τόπου, μέσα από αυτοσχεδιασμούς.

Την Παρασκευή 24 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την απελευθέρωση της Φλώρινας στο κτίριο «Εξάρχου», με ομιλητές τον καθηγητή του Α.Π.Θ., Γ. Αναστασιάδη, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Α. Ανδρέου και τον συγγραφέα Π. Θεοδωρίδη, ενώ θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με τον Α. Καλογιάννη και τραγούδια σε ποίηση Μ. Αναγνωστάκη και μουσική του Μ. Θεοδωράκη.

Μια συναυλία ειδικά προσαρμοσμένη στον χώρο και στον χρόνο θα δώσουν στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου οι Ευ. Ρεμπούτσικα και Α. Πρωτοψάλτη το Σάββατο 25 Αυγούστου και τα Πρέσπεια θα κλείσουν με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Αναζητώντας τον Αττίκ».

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.