Δεν σωπαίνουμε στην Βία κατά των Γυναικών
Με κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, Οργανώσεις, Πανεπιστήμια, Δήμοι, Συλλογικότητες, Γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες, έδωσαν ηχηρή παρουσία στην φετινή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ , η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών παραμένει μια από τις πιο διαδεδομένες και διάχυτες στον κόσμο, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων .
Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι 736 εκατομμύρια γυναίκες — σχεδόν μια στις τρεις — έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από στενό σύντροφο, σεξουαλική βία από μη σύντροφο ή και τα δύο, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
Συμβαίνει οπουδήποτε: Στην δουλειά, στην οικογένεια, στον χώρο σπουδών, στο διαδίκτυο….
Εξαπλώνεται σαν πανδημία που επιδεινώνεται από κάθε είδους συγκρούσεις και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.”Οπως σε κάθε επιδημία , η λύση βρίσκεται στην Πρόληψη” τονίζει ο ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι είναι εξαιρετικά σπάνια τα έθνη που δεσμεύονται στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών (μόλις τό 5% της κρατικής βοήθειας, παγκόσμια,διατίθεται για την αντιμετώπιση της, ενώ λιγότερο από 0,2% επενδύεται στην πρόληψη της).
Η φετινή Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, έχει αποφασιστεί να σηματοδοτήσει την έναρξη παγκόσμιας εκστρατείας, από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου, με σύνθημα UNITE- ΕΝΩΝΟΜΑΣΤΕ, καλώντας την Διεθνή κοινότητα, σε 16 ημέρες ακτιβισμού πού θα ολοκληρωθεί η Παγκόσμια Ημέρα τών Δικαιωμάτων τού Ανθρώπου.
Το παγκόσμιο κίνημα κατά της έμφυλης βίας , με κεντρικό σύνθημα
, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων , ότι, σε μεγάλο βαθμό, οι γυναίκες που υφίστανται βία, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, σπάνια τολμούν να την καταγγείλουν λόγω της ατιμωρησίας, της σιωπής του στιγματισμού και τη ς ντροπής πού την περιβάλλει…
Η Διακήρυξη για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που εκδόθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1993, ορίζει τη βία κατά των γυναικών ως «κάθε πράξη βίας με βάση το φύλο που οδηγεί ή είναι πιθανό να οδηγήσει σε σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή ταλαιπωρία σε γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων απειλών για τέτοιες πράξεις, εξαναγκασμού ή αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας, είτε συμβαίνουν στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή».
30 χρόνια μετά, η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη της ισότητας, της ανάπτυξης, της ειρήνης καθώς και για την εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών:
Περισσότερες από πέντε γυναίκες ή κορίτσια σκοτώνονται κάθε ώρα από άτομο που ανήκει στο οικογενειακό τους περιβάλλον
Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή και σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της .
86% των γυναικών και κοριτσιών στον κόσμο ζουν σε χώρες όπου δεν προβλέπεται νομική προστασία στα θύματα έμφυλης βίας.
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ, σε μήνυμα της για την 25 Νοεμβρίου του 2023,επισημαίνει:
“Δεν είναι ημέρα γιορτής, αλλά ημέρα αγώνα, με σκοπό την ενδυνάμωση των γυναικών και την αντίστασή μας στη βία σε όλες τις μορφές της, στον ιδιωτικό και το δημόσιο χώρο, καθώς και για την ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας για το φαινόμενο αυτό, που δηλητηριάζει τις ζωές μας. Και βεβαίως για την διεκδίκηση μέτρων πρόληψης και τιμωρίας από την πολιτεία…… ….Η πανδημία COVID-19 αποκάλυψε ότι η τοξική αρρενωπότητα κυριαρχεί ακόμα στην κοινωνία μας, με αποτέλεσμα μια πρωτόγνωρη αύξηση στα καταγεγραμμένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας: Οι καταγγελίες γυναικών που κατέγραψε η Ελληνική Αστυνομία, από 4.264 το 2020, αυξήθηκαν σε 7.375 το 2021, σε 10.131 το 2022 και 8.865 το πρώτο 10μηνο του 2023, δηλαδή 33 περιστατικά την ημέρα. Οι γυναικοκτονίες στο πλαίσιο ενδοοικογενειακής βίας, από 9 το 2020 έφτασαν τις 23 το 2021 και για το 2022, από τα ΜΜΕ, γνωρίζουμε πως τουλάχιστον 16 γυναίκες είναι δολοφονημένες από το χέρι του συντρόφου τους ή μέλους της οικογένειάς τους.
Η βία κατά των γυναικών μπορεί να λάβει διάφορες μορφές: ενδοοικογενειακή ή ενδοσυντροφική, βιασμός και άλλες μορφές σεξουαλικής κακοποίησης, σεξουαλική παρενόχληση, ακόμα και διαδικτυακή βία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 33% των γυναικών έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία, ενώ το 22% έχουν υποστεί βία από τον σύντροφό τους. Μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών…..
….Την 1η Οκτωβρίου, τέθηκε σε ισχύ για την ΕΕ η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία στη χώρα μας είναι νόμος εδώ και 5 χρόνια. (Ν.4531/2018). Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την προστασία των γυναικών από κάθε μορφή βίας που αποσκοπεί στην πρόληψη, τη δίωξη και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, καθώς και στην εφαρμογή ολοκληρωμένων και συντονισμένων πολιτικών. Στην Ελλάδα έχουμε ελλιπή εφαρμογή της, που ουσιαστικά οδηγεί στην ακύρωσή της. …
…Για να ζούμε όλες και όλοι σε μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνία, οι γυναίκες, τα κορίτσια και όλα τα παιδιά πρέπει να μπορούν να ζουν χωρίς καθημερινή ανασφάλεια, φόβο και βία.
Κάνουμε έκκληση στους άντρες να αντιδράσουν στη βία, γιατί όταν κλείνουν τα μάτια στη βία, γίνονται συνένοχοι. Η βία μας αφορά όλους και όλες.
“ΜΗ ΣΩΠΑΙΝΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΑ”
Xρηστική πληροφορία
Αναζήτησε βοήθεια
Στη γραμμή SOS 15900
Στη Γραμμή Δίπλα σου του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης 2109700814 ή σε όποια γυναικεία οργάνωση εμπιστεύεσαι ”
/**Μέλος της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών