Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι στhν Βορειοανατολική Αττική

6290363 1024x681
Facebook
Twitter
LinkedIn
  Εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα, καμένα χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Ένας από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου του Λεκανοπεδίου έχει πληγωθεί βαριά και οι επιστήμονες τονίζουν ότι πλέον δεν μπορεί να χαθεί ούτε ένα δέντρο.

Βαρνάβας, Πεντέλη, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Διόνυσος, Άνω Βριλήσσια βρέθηκαν στη δίνη της πύρινης επέλασης. Η καταγραφή των ζημιών έχει ξεκινήσει, ενώ ήδη ανακοινώθηκαν 14 μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους.

 Η Αττική βιώνει μια από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών, με σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον, τις περιουσίες και την ψυχική υγεία των κατοίκων. Χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν κατακαεί, αφήνοντας πίσω τους κατεστραμμένα οικοσυστήματα και πληγωμένες κοινότητες. Ο πνεύμονας πρασίνου του Λεκανοπεδίου έχει πληγεί βαριά, και οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι πλέον δεν υπάρχει περιθώριο για απώλεια ούτε ενός δέντρου. Το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά, καθώς περιοχές όπως ο Βαρνάβας, η Πεντέλη, ο Μαραθώνας, η Νέα Μάκρη, ο Διόνυσος και τα Άνω Βριλήσσια βρέθηκαν στο επίκεντρο της πύρινης λαίλαπας.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Η αντίδραση των αρχών και η καταγραφή των ζημιών

Παρά τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών, των εθελοντών και των κατοίκων, η φωτιά κατάφερε να κατακάψει 100.000 στρέμματα γης, στοιχίζοντας τη ζωή σε μία 65χρονη γυναίκα. Δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα έγιναν στάχτη, αφήνοντας πίσω τους εικόνες καταστροφής και απόγνωσης. Οι κάτοικοι, οργισμένοι από την κατάσταση, καταγγέλλουν έλλειψη συντονισμού και ολιγωρία από τις Αρχές, καθώς αισθάνονται ότι αφέθηκαν μόνοι τους να παλέψουν με τις φλόγες. Η καταγραφή των ζημιών έχει ξεκινήσει, με το κράτος να ανακοινώνει ήδη 14 μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους. Ωστόσο, η αποκατάσταση θα είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία, καθώς πολλές από τις ζημιές είναι ανυπολόγιστες.

Προσωπικές ιστορίες καταστροφής Για δεκάδες κατοίκους της βορειοανατολικής Αττικής, οι κόποι και τα όνειρα μιας ολόκληρης ζωής μετατράπηκαν σε στάχτη και αποκαΐδια. Η τρομακτική πυρκαγιά που ξέσπασε, σάρωσε με ανεξέλεγκτη δύναμη τα πάντα στο πέρασμά της. Ο κ. Δημήτρης, ένας 72χρονος κάτοικος της Πεντέλης, δεν περίμενε ποτέ ότι θα έβλεπε την περιουσία του και την περιουσία των παιδιών του να γίνονται στάχτη. Η κόρη του, που είχε χτίσει ένα διαμέρισμα με πολλές θυσίες, το είδε να καταστρέφεται ολοσχερώς. Σε πολλές περιπτώσεις, οι κάτοικοι πάλευαν μόνοι τους με τις φλόγες, χωρίς νερό ή ρεύμα, προσπαθώντας να σώσουν ό,τι μπορούσαν από τις περιουσίες τους.

 Ηρωικές προσπάθειες

EUROKINISSI)

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, υπήρξαν και εκείνοι που κατάφεραν να σώσουν τις περιουσίες τους με αυτοθυσία και αγώνα μέσα στις φλόγες. Ωστόσο, το τίμημα ήταν μεγάλο, καθώς οι πληγές που άφησε πίσω της η φωτιά είναι βαθιές και θα χρειαστούν χρόνια για να επουλωθούν. Κάποιοι μεγαλύτεροι σε ηλικία αναρωτιούνται αν θα καταφέρουν να ξαναφτιάξουν τα καμένα σπίτια τους. Ένας 83χρονος συνταξιούχος, κοιτάζοντας με απλανές βλέμμα την κατεστραμμένη περιουσία του, αμφιβάλλει αν έχει πλέον τη δύναμη να την αποκαταστήσει. Οι κάτοικοι προσπαθούν από νωρίς το πρωί της Τρίτης να καθαρίσουν τα αποκαΐδια, αντιμετωπίζοντας μια σκληρή πραγματικότητα.

Πηγή:New Post

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.