Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες …

3i septembri oxi oxi oxi w l
Facebook
Twitter
LinkedIn

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς και τσικουδιά στους καφενέδες τα παλικάρια να κερνάς…

848639 b 23847 or 258 (1)

Τρίτη τότε και ‘Τρίτη σήμερα 50 χρόνια μετά…

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της ημερομηνίας, Επειδή πάψαμε να σκεφτόμαστε ιστορικά που λέει και ο Γκοντάρ , πάμε πίσω μπρος την μνήμη μας .

3 Σεπτεμβρίου 1843    Παραχώρηση συντάγματος από τον Όθωνα  στη μετάβαση της Ελληνικής πολιτείας από την απόλυτη μοναρχία στη συνταγματική μοναρχία.

Εκατόν τριάντα ένα χρόνια αργότερα η ίδια ημερομηνία θα σημάνει την ίδρυση ενός από τα κόμματα που διαδραμάτισαν κυρίαρχο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, του ΠΑΣΟΚ που ιδρύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974.

Η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη είναι η ιδρυτική διακήρυξη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος

Παρουσιάστηκε από τον  Ανδρέα Παπανδρέου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στις 3 του Σεπτέμβρη το 1074.

Laliotis papandreou

Στην παρουσίαση είχαν παραστεί αρκετά στελέχη του ΠΑΚ  που ζούσαν μέχρι την πτώση της  δικτατορίας στο εξωτερικό, όπως και άλλα πρόσωπα από τον χώρο του Κέντρου και της Αριστεράς με συμμετοχή στον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ο  Σάκης Καράγιωργς  Ο  Γιάννης Χαραλαμπόπουλος  και ο Κώστας Σημίτης.

Μέχρι το 1981 που το ΠΑΣΟΚ έγινε Κυβέρνηση ,πέρασε πολλές διακυμάνσεις. Διαγραφές ,επανασυνδέσεις με σημαντικά στελέχη του .

2ba75fc2e927408a7018ad2763b7990e

Εγιναν πολλά βήματα προς όφελος του Λαού. Εθνική Αντίστααη δημιουργία του ΕΣΥ  καλύτεροι μισθοί ,Ιστορικά Πολεοδομικά έργα Γέφυρα Τρικούπη αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος Περιφερειακός Υμμητού  Κατήργησε τον εξευτελιστικό  Νόμο  που μάζευαν τα παράνομα ζευγάρια με τα σεντόνια και τα οδηγούσαν στα δικαστήρια… και ανέπτυξαν την ιδεολογία της διπλοπενιάς  σε μια νεολαία που χάλαγε και την τελευταία της δραχμή στα πανέρια με τα γαρύφαλλα ..

 Ομως ,τι δεν έκανε .Κάτι που είχε υποσχεθεί απο την αρχή να διώξει τις βάσεις  φύγανε απο την Αττική κάποιες βάσεις και φύγανε μόνες τους.

Και  επίσης δεν υλοποίησε ποτέ την υπόσχεση που είχε δώσει αμέσως μόλις είχε αναλάβει την εξουσία

: ”Δίνω την διαβεβαίωση στους Κυπρίους αδελφούς μας πως ο αγώνας τους είναι αγώνας και της Ελληνικής Κυβέρνησης .μαζί θα ξεπεράσουμε τη νέα δοκιμασία  κα μαζί θ΄ αποτρέψουμε το θανάσιμο κίνδυνο της διχοτόμησης.”

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.