Να σταματήσει η καταστροφική “ανπλαση” του πάρκου Παυσίλυπου στην Καρδίτσα Γράφει ο Στέφανος Ζαφειρόπουλος- Αρχιτέκτονας

Thumbnail (1)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Να σταματήσει η καταστροφική “ανπλαση” του πάρκου Παυσίλυπου στην Καρδίτσα

Γράφει ο Στέφανος Ζαφειρόπουλος- Αρχιτέκτονας

Την τεταρτη 9 Οκτωβρίου στην Καρδιτσα οι Φίλοι του Παυσιλύπου διοργανωνουμε στην πλατεία Πλαστήρα του Παυσιλύπου συναυλία – γιορτή

και διαμαρτυρία για να εκπέμψουμε ΣΟΣ για το πάρκο.

Το Παυσίλυπο της Καρδίτσας και της καρδιάς μας. Το παρκο και την πλατεια που απο το 1901 (δημαρχος Δ. Λαππας) εγινε ταυτοτικο τοποσημο με την Καρδιτσα και τους Καρδιτσιωτες. Τον τελευταιο καιρο το Παυσιλυπο επεσε θυμα της καταστροφικης αναπτυξιό λαγνειας του Κυβερνητικου σχεδιασμου μεσω του ΤΑΑ με εκτελεστη την πλειοψηφία του Δημου Καρδιτσας.

Πέρασε πάνω από ένας χρόνος από τότε που οι Φιλοι του Παυσιλύπου εκφράσαμε για πρώτη φορά δημόσια τις αντιρρήσεις μας για την επιχειρούμενη καταστροφική ανάπλαση που θα αλλοιώσει τον αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό χαρακτήρα του πάρκου και της πλατείας Πλαστήρα.

Οι αντιρρήσεις μας και οι τεκμηριωμένες προτάσεις , που εκφράστηκαν μέσα από ημερίδες , δημοσιεύματα στον τύπο και επιστολές στη Δημοτική αρχή δεν εισακούστηκαν.

Και η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο όταν πριν από δύο εβδομάδες η Δημοτική αρχή προσπάθησε να υλοποιήσει την κατά πλειοψηφία απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής και να αναθέσει το έργο με έκπτωση 0,01%.

Πρόκειται για μια ληστρική σύμβαση που καταστρέφει το πάρκο και την πλατεία και απομυζά 8 εκ. ευρώ. Απ το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΤΑΑ, ζητήσαμε το αυτονόητο , ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, όπου θα έχουν λόγο οι δημοτες και συλλογικότητες της πολης.

Γιατί για εμάς τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει (αν έχουν νόημα πια οι λέξεις) οι κάτοικοι να έχουν λόγο για την πόλη τους, να συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό και τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους, να διεκδικούν κοντολογίς το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην πόλη. Καμία αρχιτεκτονική πρόταση κανένας πολεοδομικός σχεδιασμός καμιά ανάπλαση δεν έχει νόημα αν γίνεται ερήμην των κατοίκων τους οποίους αφορά. Οσο φανταχτερά κι αν είναι τα ιλλουστρασιόν φωτορεαλιστικά, όσο εντυπωσιακές κι αν είναι οι μακέτες ,αν δεν έχουν την αποδοχή και τη στήριξη των πολιτών γίνονται αυτοστιγμεί άχρηστα σχέδια δίχως σκοπό.

Αγνοηθήκαμε. Η Δημοτική αρχή προχώρησε σε μια μελέτη που η ξενοδοχειακή της αισθητική καταστρέφει τον οικολογικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του πάρκου. (το πάρκο γίνεται αυλή πεντάστερου ξενοδοχείου).

Πρόκειται για  μια μελέτη – υπερπαραγωγή, προδιαγραφών Ντουμπάι

που μειώνει την αίσθηση του πάρκου – δάσους και αυξάνει την αίσθηση του

πάρκου ζαρντινιέρα,  που προτείνει την αφαίρεση όλης της θαμνώδους βλάστησης χωρίς να την αντικαθιστά, που προτείνει εκτεταμένη υδάτινη επιφάνεια 500 τ.μ. με 60+ πίδακες και υπόγεια δεξαμενή συλλογής και φιλτραρίσματος όμβριων υδάτων, που προτείνει στο ανατολικό τμήμα τη δημιουργία της πλατείας Δημαρχείου εις βάρος του πρασίνου, που καταστρέφει την παιδική χαρά.

Επιπλέον προβληματική είναι η έλλειψη διαχειριστικής έκθεσης – μελέτης για την κοπή των δέντρων και την επέμβαση στο πράσινο του πάρκου.

Η γενική αίσθηση είναι πως γίνεται μια προσπάθεια να χωρέσει « ατάκτως

ερριμμένο» όλο το λεξιλόγιο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, προκειμένου να καλυφθεί ο προϋπολογισμός των 8 εκ ευρώ.

Κατά την πορεία ενός έτους και πάνω αυτού του αγώνα τονίσαμε πως

στο επίπεδο του Αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, η μόνη διαδικασία που είναι αποδεκτή σε διεθνές επίπεδο είναι αυτή των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών και η εφαρμογή τους επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ακόμη και εάν τα συγκεκριμένα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ εξαιρέθηκαν του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού από την κυβέρνηση, δεν μπορεί αυτό να αποτελεί άλλοθι για αναπλάσεις εμβληματικού χαρακτήρα όπως αυτή στο πάρκο του Παυσίλυπου. Η μέθοδος μελέτης-κατασκευής που επέλεξε η Δημοτική αρχή, όπως και η απουσία σοβαρής δημόσιας διαβούλευσης δείχνει μία αδικαιολόγητη εμμονή. Το αποτέλεσμα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για αυτές τις μεθοδεύσεις .

Να προσθέσουμε επισης οτι η τοπικη οικονομια και η επιχειρηματικοτητα του Νομου δεν εχει σε τιποτα να ωφεληθεί από τα 8 εκ. του ΤΑΑ, αφου το μεγαλυτερο μερος της χρηματοδοτησης καταληγει σε προμηθεια εισαγομενων υλικων καθιστωντας φανερο το ζητημα της υπερσυγκεντρωσης πορων του ΤΑΑ σε λιγες επιχειρησεις και την αποτυχια διαχυσης τους στη πραγματικη οικονομια και τη μικρομεσαια επιχειρηματικοτητα .

Για ολα αυτα θα ενώσουμε τις φωνές μας διαμαρτυρόμενοι και τραγουδώντας για να μη πραγματοποιηθεί η καταστροφική ανάπλαση του κυβερνητικού σχεδιασμού.

*Ο Στέφανος Ζαφειρόπουλος ήταν πρ.προεδρος αντ/πειας του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.