Στο σκελετό του υπήρχαν ίχνη από δέκα τραύματα, εκ των οποίων τα οκτώ στο κρανίο.
Οι αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο του Λέστερ έφεραν στο «φως» τον σκελετό τον περασμένο Σεπτέμβριο και θεωρούν πως ταιριάζει με το σωματότυπο του βασιλιά, καθώς έπασχε από οξεία σκολίωση, ενώ έφερε κακώσεις στο κεφάλι, που συμφωνούν με τις λεπτομέρειες του θανάτου του Ριχάρδου το 1485.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η δρ. Τούρι Κινγκ, γενετίστρια, δήλωσε ότι είχαν υπάρξει ανησυχίες ότι το DNA στα οστά θα ήταν πολύ υποβαυμισμένο: το ερώτημα ήταν πώς θα μπορούσαμε να πάρουμε δείγμα γενετικού υλικού και να το επεξεργαστούμε και είμαι πολύ χαρούμενη που το καταφέραμε»
«Υπάρχει ταυτοποίηση του DNA μεταξύ του μητρικού γενετικού υλικουύ των απογόνων της οικογένειας του Ριχάρδου Γ’ και τα οστά που βρήκαμε στην ανασκαφή του Γκρεϊφρίαρς», προσέθεσε.
Ετάφη με μία απλή τελετή δίπλα στην εκκλησία του Γκρεϊφρίαρς στο κέντρο του Λέστερ, αλλά όταν το κτήριο κατεδαφίστηκε το 16ο αιώνα δεν ήταν δυνατός ο εντοπισμός της ακριβούς τοποθεσίας της ταφής του.
Παρά το γεγονός αυτό, η ομάδα των ιστορικών ιχνηλάτησαν την πιθανή περιοχή και τον Αύγουστο του 2012 άρχισε η ανασκαφή. Τα οστά βρέθηκαν τις πρώτες ημέρες της ανασκαφής.
Οι λεπτομέρειες της τελετής επαναταφής δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.
Η διετής βασιλεία του Ριχάρδου Γ΄σήμανε το τέλος του αγώνα της δυναστείας, γνωστός ως Πόλεμος των Ρόδων, με αρκετούς ιστορικούς να κάνουν λόγο για την τελευταία πράξη μίας μεσαιωνικής εποχής.
Ο Ριχάρδος Γ’ ήταν 32 ετών όταν σκοτώθηκε στη μάχη του Μπόσγουορθ το 1485.