Φαβορί και αουτσάιντερ στους 325 δήμους

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στη μάχη της κάλπης μπαίνουν την Κυριακή για την ανάδειξη των διοικήσεων στους 325 δήμους συνολικά 1.438 δημοτικοί συνδυασμοί σε όλη τη χώρα.

Στην εκλογική διαδικασία συμμετέχουν περισσότεροι από 90.000 υποψήφιοι για τις θέσεις των δημοτικών συμβούλων. Το «Εθνος της Κυριακής» «σκανάρισε» το σύνολο των 325 δήμων στις 13 περιφέρειες της χώρας και παρουσιάζει τις τάσεις των ψηφοφόρων, τα φαβορί και τα αουτσάιντερ της πρώτης Κυριακής.

 

Στο αφιέρωμα του «Εθνους» καταγράφονται οι τάσεις των ψηφοφόρων και τα πιθανά «δίδυμα» για τον β’ γύρο ύστερα από ρεπορτάζ σε κάθε δήμο, στο πλαίσιο του οποίου αξιοποιήθηκαν στοιχεία και από τοπικές έρευνες κοινής γνώμης.

Βασικό χαρακτηριστικό των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ότι για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση καταγράφεται έντονα το φαινόμενο η πλειοψηφία των συνδυασμών να γυρνούν την πλάτη στα κομματικά χρίσματα και να δηλώνουν ανεξάρτητοι, ακόμα και από υποψηφίους που στο παρελθόν είχαν κατέλθει στις εκλογές με την υποστήριξη κομμάτων.

Από την άλλη πλευρά τα κόμματα της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) έχουν ανακοινώσει τη στήριξή τους σε υποψηφίους, σε μια προσπάθεια να δώσουν πολιτικά χαρακτηριστικά στην εκλογική μάχη.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα στους μεγάλους δήμους της χώρας θα αποτελέσει πρόκριμα και θα διαμορφώσει το πολιτικό κλίμα εν όψει των ευρωεκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Μαΐου.

Ρεπορτάζ: Ν. Β. Τσίτσας, Χρ. Τελίδης, Μαρία Ριτζαλέου, Β. Ιγνατιάδης, Γ. Πίκουλας, Π. Τσούτσιας, Βίβιαν Μπενέκου, Γ. Αποστολίδης

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 325 ΔΗΜΟΥΣ

  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

ΔΗΜΟΣ ΣΥΡΟΥ – ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

Επειτα από 25 ολόκληρα χρόνια στο «τιμόνι» του δήμου, ο Γιάννης Δεκαβάλλας αποχωρεί. Τη σκυτάλη παίρνει ο αντιδήμαρχός του, Ανδρέας Γιαλόγλου. Στον δεύτερο γύρο αναμένεται πως θα αναμετρηθεί με τον ανεξάρτητο, σύμβουλο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Γιώργο Μαραγκό και οι εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων δίνουν αρκετές πιθανότητες εκλογής στον δεύτερο. Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε, με το κόμμα να στηρίζει επίσημα τον Παύλο Χρυσαφίδη, ο οποίος ωστόσο θα έχει ως «αντάρτη» από τον δημοτικό σύμβουλο Ανδρέα Τζίνη. Υποψήφιος του ΚΚΕ θα είναι ο νεαρός Νικόλαος Καϊλης.

ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Ο ειδικός ελεγκτής του ΣΔΟΕ Νίκος Μαϊτός, ο οποίος εντόπισε το δαιδαλώδες δίκτυο των off shore εταιρειών και τραπεζικών λογαριασμών, που «έδεσαν» τις κατηγορίες για τον Ακη Τσοχατζόπουλο, διεκδικεί με αξιώσεις τον κυκλαδίτικο δήμο. Βασικός του αντίπαλος είναι ο σημερινός δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης, που προέρχεται από τη ΝΔ. Υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο 30χρονος δικηγόρος Βασίλης Βρούτσης. Με το ΚΚΕ κατεβαίνει η Ευδοκία Ψαρρά.

ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Υποψήφιοι είναι ο προερχόμενος από την Κεντροαριστερά, Ανδρέας Φιορεντίνος, ο περιφερειακός σύμβουλος Κωνσταντίνος Κουκάς, προερχόμενος από τη ΝΔ, και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Αννα Καμμή. Οι δύο πρώτοι αναμένεται να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο.

ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ

Ο δήμαρχος Αναστάσιος – Νικόλαος Ζώρζος, που πρόσκειται στη ΝΔ και έχει σχηματίσει ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, φέρεται πως έχει προβάδισμα. Στον δεύτερο γύρο θα έχει ως αντίπαλο κατά πάσα πιθανότητα τον επικεφαλής της μειοψηφίας, Αντώνη Σιγάλα, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δεν αποκλείεται να «πλασαριστεί» ο πρώην κοινοτάρχης Οίας και υποψήφιος βουλευτής με τη ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Χάλαρης. Μικρότερη επιρροή έχουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κωνσταντινίδης και του ΚΚΕ Μαρία Αργυρού.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ

Ο νυν δήμαρχος, Χρήστος Βλαχογιάννης, που διαδέχτηκε τον Γιάννη Ραγκούση, διεκδικεί την επανεκλογή του. Απέναντί του είναι ο δημοτικός σύμβουλος, πρώην αντιδήμαρχος, Μάρκος Κωβαίος, ο Νίκος Μακρής που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Ροκονίδα από το ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Ο δήμαρχος Γιάννης Λεβεντάκης, διεκδικεί την επανεκλογή του απέναντι στον Τάσο Φαρούπο.

ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ

Ο νυν δήμαρχος Παναγιώτης Κροντηράς, που προέρχεται από την Κεντροαριστερά, διεκδικεί την επανεκλογή του. Απέναντί του θα έχει και πάλι τον Σίμο Ορφανό, που πρόσκειται στη ΝΔ. Υποψήφιοι είναι ακόμη ο Ν. Κουσουνάδης και ο Ι. Πρωτόπαπας.

ΔΗΜΟΣ ΜΗΛΟΥ

Τρεις υποψήφιοι διεκδικούν τον δήμο: Ο δήμαρχος, Γεράσιμος Δημουλάκης, που πρόσκειται στη ΝΔ, ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Καβαλιέρος, που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, και η Σοφία Ψαθά Γκακάκη, επικεφαλής του συνδυασμού «Η Μήλος Αλλιώς».

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

Ο σηµερινός δήµαρχος, Γιάννης Γλυνός, αποσύρεται και δίνει τη σκυτάλη στον δηµοτικό σύµβουλο, πρώην έπαρχο Ανδρου, Γιάννη Μαλταµπέ, που προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Αντίπαλοί του είναι ο Θεοδόσης Σουσούδης, προερχόµενος από τη ΝΔ, και ο πρώην πυροσβέστης Γιάννης Καπάκης. Οι δύο πρώτοι εκτιµάται ότι θα αναµετρηθούν στον δεύτερο γύρο.

ΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥ

Ο νυν δήμαρχος, Νικήτας Ρούσσος, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, και ο πρώην δήμαρχος, Νίκος Φωστιέρης θεωρείται βέβαιο ότι θα μονομαχήσουν στον β’ γύρο. Υποψήφια είναι και η ξενοδόχος Ειρήνη Γιαννακοπούλου.

ΔΗΜΟΣ ΙΗΤΩΝ

Ο σημερινός δήμαρχος, Μιχάλης Πετρόπουλος, που προέρχεται από τη ΝΔ, θα διεκδικήσει την είναι φαβορί για την ανανέωση της θητείας του. Μοναδικό αντίπαλο έχει τον Παναγιώτη Αρχολέκα.

ΔΗΜΟΣ ΣΙΦΝΟΥ

Μάχη στο νήμα θα δώσουν ο δήμαρχος Ανδρέας Μπαμπούνης με τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Γεροντή. Κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.

ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΙΦΟΥ

Ο νυν δήμαρχος Αντώνης Αντωνάκης αναμένεται πως δεν θα δυσκολευτεί να κερδίσει μια νέα θητεία. Μοναδικός αντίπαλος είναι ο Θόδωρος Χρυσολωράς που στηρίζεται από το ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΣ ΚΙΜΩΛΟΥ

Ο επί 12 χρόνια δήμαρχος Κιμώλου αποσύρεται. Τη διοίκηση διεκδικούν δύο υποψήφιοι, που στο παρελθόν ήταν συνεργάτες στη δημοτική ομάδα του απερχόμενου δημάρχου: Ο αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Βεντούρης και η Αργυρώ Λογοθέτη.

ΔΗΜΟΣ ΚΕΑΣ

Ο δήμαρχος Αντώνης Δεμένεγας δεν είναι υποψήφιος. Την ψήφο των δημοτών διεκδικούν η αντιδήμαρχός του, Ειρήνη Βελισσαροπούλου και ο Ιωάννης Ευαγγέλου.

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΝΟΥ

Ο πρώην δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος, Αντώνης Ζαμπέτας επιθυμεί να επανέλθει στο «τιμόνι» του δήμου, με αντίπαλο τον Ιωάννη Ευαγγέλου, επικεφαλής του συνδυασμού «Κύθνος-Νέο Ξεκίνημα».

ΔΗΜΟΣ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ

Ο επί 4 τετραετίες δήμαρχος Ελευθέριος Βενιός διεκδικεί την επανεκλογή του. Απέναντί του θα έχει και πάλι τον επικεφαλής της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Χρήστο Βενιανάκη.

ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΙΝΟΥ

Ο επί δύο τετραετίες δήμαρχος, Γιάννης Συρίγος, παρέδωσε τη «σκυτάλη» στον αντιδήμαρχό του, Βασίλη Μαράκη. Απέναντί του θα έχει τον Δημήτρη Μάναλη, επικεφαλής του συνδυασμού «Σίκινος, Ολοι Μαζί».

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

Απέναντι στον σημερινό δήμαρχο, πολιτικό μηχανικό, Δ. Διακομιχάλη, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, θα βρεθούν άλλοι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι από διαφορετικούς συνδυασμούς με πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια. Πρόκειται για τον γυμναστή Γ. Μαύρο, τον χειρουργό ορθοπεδικό Γ. Γαλουζή (ήταν υποψήφιος και το 2010), και τον εκπαιδευτικό Γ. Μαστροκούκο. Η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ, στηρίζει τον πολιτικό επιστήμονα, Σ. Χούλη.

ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΦΗΣ

Ο επί πολλές τετραετίες δήμαρχος, Ιάκωβος Ρούσσος, διεκδικεί άλλη μια θητεία και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα τα καταφέρει. Απέναντί του έχει έναν «αντάρτη», τον νεαρό ηλεκτρολόγο, πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννη Χάλαρη.

Δ. ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Την πέμπτη του θητεία διεκδικεί ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Παν. Κονταράτος. Οπως και το 2010, έτσι και φέτος θα αναμετρηθεί με τον πολιτικό μηχανικό και επικεφαλής της μειοψηφίας, Νικ. Κομηνέα.

ΔΗΜΟΣ ΛΕΡΟΥ

Την επανεκλογή του επιθυµεί ο προερχόµενος από την κεντροαριστερά, επιχειρηµατίας, Μ. Κόλιας, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν θα αναµετρηθεί στον β΄ γύρο µε τον δηµοτικό σύµβουλο, κτηνίατρο Μ. Κοντραφούρη. Το ΚΚΕ στηρίζει την αντιπρόεδρο του σωµατείου εργαζοµένων στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου και µέλος του ΠΑΜΕ, Φ. Χατζηκωνσταντίνου.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Αναμετρώνται δύο υποψήφιοι που είχαν πρωτεύσει το 2010. Ο καθηγητής Μ. Χασιώτης, που κάνει την πρώτη του θητεία ως δήμαρχος, αναμετράται με τον επικεφαλής της μειοψηφίας, φαρμακοποιό Η. Λάμπρο.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΟΥ

Τη μάχη θα δώσουν ο πολιτικός μηχανικός, Κων. Περσελής, που κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφιος δήμαρχος και η δικηγόρος Πειραιά, στέλεχος της Ν.Δ., πρώην νομάρχης Πειραιά, Μαίρη Σορώτσου-Τσανάκη.

ΔΗΜΟΣ ΛΕΙΨΩΝ

Μετά 28 χρόνια ο Μπ. Σπύρου εγκαταλείπει το αγαπημένο του νησί και είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον στηρίζει τον δημοτικό του σύμβουλο, γυμναστή, Φ. Μάγγο, ο οποίος είναι ο μοναδικός υποψήφιος.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΜΟΥ

Ο σημερινός δήμαρχος Γρ. Στόικος, που το 2010 εκλέχθηκε θριαμβευτικά από την πρώτη Κυριακή, σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει να διεκδικήσει την επανεκλογή του στον β΄ γύρο. Υποψήφιοι είναι επίσης ο επιχειρηματίας, Παν. Ευγενικός και ο επί σειρά ετών υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, ιδιωτικός υπάλληλος, Σπ. Μαυρωνάς, που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΣ ΚΩ

Ο σημερινός και επί χρόνια δήμαρχος, πρώην βουλευτής και υφυπουργός Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Κ. Καϊσερλής, θα αναμετρηθεί στον β΄ γύρο με τον πρώην υπουργό της ΝΔ Αρ. Παυλίδη. Ο Κ. Καϊσερλής είχε κατέβει το 2010, κόντρα στον επίσημο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, πρώην δήμαρχο, Γ. Κυρίτση, που είναι και πάλι υποψήφιος. Προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει ο λογοτέχνης, Γ. Ζερβός, ενώ το ΚΚΕ στηρίζει την δημοτική σύμβουλο, κ. Μακρή.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΣΥΡΟΥ

Ο επί τρεις θητείες δήμαρχος Νισύρου, δάσκαλος, Ν. Καρακωνσταντίνου έχει απέναντί του τον καθηγητή στο μεταπτυχιακό τμήμα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Χρ. Κορωναίο.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ

Στο γνωστό σε όλους Καστελλόριζο, ο Π. Πανηγύρης που εκλέχθηκε δήμαρχος το 2010 τέθηκε σε αργία για τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης κατά του δήμου, τον διαδέχτηκε ο Γ. Αχλαδιώτης, ο οποίος επίσης τέθηκε σε αργία για τα ίδια αδικήματα. Στα μέσα Απριλίου ωστόσο αθωώθηκαν. Π. Πανηγύρης και Γ. Αχλαδιώτης που το 2010 ήταν στο ίδιο ψηφοδέλτιο, είναι σε αυτές τις εκλογές αντίπαλοι.

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ

Ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Φ. Χατζηδιάκος είναι υποψήφιος με ένα ευρύτερο κεντροαριστερό ψηφοδέλτιο. Η Ν.Δ. στηρίζει τον δημοτικό σύμβουλο Στρ. Καρίκη, οι δημοσκοπήσεις ωστόσο φέρουν επικρατέστερο για τον β΄ γύρο τον επίσης προερχόμενο από τον κεντροδεξιό χώρο και πρώην δήμαρχο Ρόδου, Χ. Χατζηευθυμίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Γ. Υψηλάντη και το ΚΚΕ τον Τ. Πότσο.

ΔΗΜΟΣ ΣΥΜΗΣ

Ο Λ. Παπακαλοδούκας, που το 2010 ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, κατεβαίνει εκ νέου, με αντίπαλο τον Παν. Μοσκιού.

ΔΗΜΟΣ ΤΗΛΟΥ

Η κόρη του παλιού δημάρχου Τήλου, Γρηγόρη Καμμά, Μαρία Καμμά-Αλειφέρη, είναι η μοναδική υποψήφια δήμαρχος.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣ

Δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή θα έχει η ακριτική Χάλκη. Απέναντι στον σημερινό δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο, Μιχ. Πατρό, βρίσκεται ο 42χρονος επιχειρηματίας από τη Ρόδο, με σπουδές και επαγγελματική καριέρα στην Αμερική, Βασ. Ρουσσάκης.

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

Κούρσα για τρεις
Oι πρώιμες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στην υποψηφιότητα του καθηγητή του πανεπιστημίου Αιγαίου, Στράτου Γεωργούλα («Αλλος Δρόμος»), που είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τις ίδιες πιθανότητες να βρεθούν στις δύο θέσεις του β’ γύρου εμφανίζονται ο πρέσβης (υπηρέτησε για χρόνια στην Αγκυρα) Φώτης Ξυδάς («Αδέσμευτος Συνδυασμός για τη Λέσβο»), ο οποίος έχει την υποστήριξη της Ν.Δ. και μερίδας του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο Σπύρος Γαληνός («Μόνο για τη Λέσβο») που έχει την υποστήριξη των ΑΝΕΛ και ενός μέρους των ανθρώπων του σημερινού δημάρχου Δ. Βουνάτσου. Ρόλο-κλειδί θα παίξει η υποψηφιότητα του ΚΚΕ, με την 27χρονη δικηγόρο, Ν. Τσιριγώτη, καθώς το ΚΚΕ καταγράφει υψηλά ποσοστά στο νησί (στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 συγκέντρωσε 16,79%). Υποψήφιος είναι ακόμη ο Ν. Κουρτζής, που ηγείται του συνδυασμού «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου».

ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ

Η αποχώρηση του σημερινού δημάρχου Αν. Χατζηδιαμαντή, σηματοδοτεί τις εξελίξεις στον Δήμο Λήμνου. Ο υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές, μηχανικός Δ. Μαρινάκης και ο δημοτικός σύμβουλος, δημοσιογράφος Σ. Πανταζής, τελικά δεν κατέβηκαν χωριστά και ένωσαν τους συνδυασμούς τους συγκροτώντας ένα ισχυρό κεντροαριστερό ψηφοδέλτιο, με επικεφαλής τον Δ. Μαρινάκη. Απέναντί τους κατεβαίνει ο κτηνίατρος και σημερινός αντιδήμαρχος Δ. Μπουλώτης, ενώ το ΚΚΕ υποστηρίζει τον 34χρονο συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, δημοτικό σύμβουλο Δ. Πινάκο.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

Μετά από 24 χρόνια στην καρέκλα του προέδρου της κοινότητας αρχικά και του δήμου αργότερα, Αγίου Ευστρατίου, ο Χ. Μακρής παραδίδει τη σκυτάλη σε δύο νέους υποψήφιους. Την μόλις 27 χρόνων νηπιαγωγό, Μ. Κακαλή, που είναι ίσως η νεότερη υποψήφια δήμαρχος πανελλαδικά και τον οικονομολόγο, ειδικό σύμβουλο του δημάρχου και επί 26 χρόνια στέλεχος -τα τελευταία 8 χρόνια διευθύνων σύμβουλος- μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας στην Αθήνα, Αγ. Ζέρβα.

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΥ

Αν και με προβλήματα στη συνοχή της δημοτικής του ομάδας, μετά την αποχώρηση του αντιδημάρχου του, φαρμακοποιού, Αν. Κοζώνη, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος με την επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο σημερινός δήμαρχος, Δ. Θάνος, που το 2010 είχε εκλεγεί με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να διατηρεί προβάδισμα. Στον β’ γύρο αναμένεται να αντιμετωπίσει τον προερχόμενο από τη Ν.Δ., τρεις φορές υποψήφιο βουλευτή και πρώην περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Μιχ. Αγγελόπουλο. Από τον κεντροδεξιό χώρο προέρχεται και ο απόστρατος αξιωματικός του στρατού, Αν. Σίμος. Μια ομάδα νέων ανθρώπων, με οικολογικές ανησυχίες, συγκρότησαν ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον 32χρονο Χρ. Χατζηχριστοδούλου, ενώ το ΚΚΕ στηρίζει στη Σάμο, τον παλιό εκδότη, Κ. Τζίχα.

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Την επιτυχία του 2010, όπου κατάφερε να συσπειρώσει Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και να εκλέξουν για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια δήμαρχο όχι από το ΚΚΕ, στην? Κούβα του Αιγαίου θέλει να επαναλάβει ο καθηγητής Παιδιατρικής, Χρ. Σταυρινάδης, παρότι αυτή τη φορά δεν έχει καμία επίσημη στήριξη. Στον δεύτερο γύρο αναμένεται να αναμετρηθεί με τον υποψήφιο του ΚΚΕ, Στ. Σταμούλο, όπως έγινε το 2010. Τους παραπάνω συμπληρώνουν οι υποψηφιότητες: του επί χρόνια δημοτικού συμβούλου Ηλ. Γαγλία, του Κ. Σταμούλη, λυκειάρχη στο λύκειο Αγίου Κήρυκου που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και της Θ. Φράγγου, οικονομολόγου και προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευδήλου, η οποία επίσης προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς.

ΔΗΜΟΣ ΦΟΥΡΝΩΝ

Η ισχυρή οικογένεια Γλάρος, κατεβαίνει διασπασμένη και οδηγεί την εκλογική μάχη στον β΄ γύρο. Στις εκλογές του 2010, ο επί δύο θητείες δήμαρχος, επιχειρηματίας και εξ Αμερικής ορμώμενος, Ι. Μαρούσης, είχε εκλεγεί από τον α΄ γύρο με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πανελλαδικά, 67,67%. Σε αυτές τις εκλογές έχει απέναντί του δύο μέλη της οικογένειας Γλάρου, δύο πρώτα ξαδέρφια. Τον οικοδόμο Γ. Γλάρο που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ και τον επίσης οικοδόμο Κ. Γλάρο, που προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς.

ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ

Δεν θα επαναλάβει, όπως όλα δείχνουν, την επιτυχία του 2010, ο σημερινός δήμαρχος, Π. Λαμπρινούδης, ο οποίος εκλέχθηκε από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 59,43%, έχοντας τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Στον β΄ γύρο θα έχει απέναντί του είτε την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Ερ. Φρεζούλη, που δραστηριοποιείται σε θέματα περιβάλλοντος και εθελοντισμού, είτε τον νεαρό αρχιτέκτονα-μηχανικό, Μ. Βουρνούς. Το ΚΚΕ υποστηρίζει και πάλι τον δημοτικό σύμβουλο και στέλεχός του στο νησί, δάσκαλο Μ. Σκούφαλο.

ΔΗΜΟΣ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

Ο επί 12 χρόνια δήμαρχος, ο εφοπλιστής Ευάγγελος Αγγελικός, αποχωρεί, αφήνοντας? τόπο στους νεότερους. Υποψήφιοι είναι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, δικηγόρος Αθηνών και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Οινουσσών, Γ. Δανιήλ και ο επί 16 χρόνια αντιδήμαρχος, Στέφανος Βογιατζής, πρώην πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού, που επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του το 1997.

ΔΗΜΟΣ ΨΑΡΩΝ

Ενας Βρατσάνος θα είναι σίγουρα δήμαρχος στο νησάκι των Ψαρών. Οι 602 ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στον σημερινό δήμαρχο, διευθυντή του δημοτικού σχολείου, Κώστα Βρατσάνο, ο οποίος εκλέχθηκε το 2002 για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος και το 2010 πήρε τον δήμο από την πρώτη Κυριακή με 53,79% και τον Μάρκο Βρατσάνο, τον προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου Λέσβου, που είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος.

  • Περιφέρεια Πελοποννήσου

Δήμος ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Koύρσα για έξι ο α’ γύρος
Τη διοίκηση του Δήμου Καλαμάτας διεκδικούν έξι υποψήφιοι δήμαρχοι. Ως φαβορί εμφανίζεται ο Παναγιώτης Νίκας («Πρωτοβουλία για τον Δήμο Καλαμάτας»), ο οποίος για τρίτη συνεχόμενη θητεία διεκδικεί την επανεκλογή του. Μάχη για τον δεύτερο γύρο αναμένεται να δώσουν ο γιατρός Μανώλης Μάκαρης («Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες»), υποψήφιος που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και τους Οικολόγους Πράσινους και ο Θόδωρος Μπρεδήμας («Αλλαγή για τον Δήμο Καλαμάτας»), επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα είναι «πάνω από κόμματα, χρώματα και συρματοπλέγματα». Στηριζόμενος από το ΚΚΕ, είναι ο 33χρονος Δημήτρης Οικονομάκος. Ανεξάρτητος υποψήφιος είναι ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, γεωλόγος, με πολύπλευρη δράση στα κοινά. Για πρώτη φορά κατεβαίνει και ο Γιώργος Δημητρούλιας, επικεφαλής συνδυασμού που προσδιορίζεται ως «πατριωτικός».

Δήμος Κορινθίων

Πέντε συνδυασμοί συμμετέχουν στη μάχη του πρώτου γύρου, αν και όλα δείχνουν ότι το νήμα θα κόψουν ο νυν δήμαρχος Αλέξανδρος Πνευματικός («Κόρινθος Πορεία Ευθύνης» και ο Βασίλειος Νανόπουλος («Συμμαχία Πολιτών»). Ο κ. Πνευματικός διεκδικεί την τρίτη του θητεία, στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ σήμερα κατέρχεται ως ανεξάρτητος. Η «Συμμαχία Πολιτών» του υποψήφιου δημάρχου Βασίλειου Νανόπουλου συγκεντρώνει στις τάξεις της δυνάμεις κυρίως από τη ΝΔ. Μάχη δίνει και ο υποψήφιος δήμαρχος Παν. Ψηλογιαννόπουλος («Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών για την ανατροπή στο Δήμο Κορινθίων») ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις. Τέλος, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υποψήφιος είναι ο Μιχαήλ Καρακάσης.

Δήμος Βέλου – Βόχας

Προβάδισμα φαίνεται πως έχει ο νυν δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος (Δημοτική Ενωτική Κίνηση), στηρίζεται κυρίως από δυνάμεις της ΝΔ, ενώ μάχη για τον δεύτερο γύρο δίνουν ο Αθανάσιος Μαναβής (Νέα Πνοή), ο Νικόλαος (Τσίτουρας) Βουδούρης -κατέρχεται ως ανεξάρτητος με την παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση»- και ο Λεωνίδας Στεργιόπουλος «Ενωτική Ριζοσπαστική Παράταξη», ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποψήφιος της «Λαικής Συσπείρωσης» είναι ο Σωτήριος Παπαγεωργίου.

Δήμος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων

Μάχη για δύο φαίνεται πως είναι η αναμέτρηση, προβάδισμα έχει ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Λογοθέτης «με τους Πολίτες Μπροστά» -ανεξάρτητος, στις προηγούμενες εκλογές, είχε στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ- και ο Δημήτριος Στάμου με την παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών», στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αξιώσεις δίνει τη μάχη και ο Παύλος Παύλου προερχόμενος από τη ΝΔ με την παράταξη «Αδέσμευτη Δημοτική Κίνηση» και ο Γεώργιος Γκιώνης με την «Ανανεωτική Παρέμβαση Πολιτών». Υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι ο Χρήστος Ασημακόπουλος.

Δ.Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

Δυνατά δίνει τη μάχη ο Ηλίας Ανδρικόπουλος με το ψηφοδέλτιο «Ομόνοια» ενώ μάχη για να εισέλθει στον δεύτερο γύρο δίνει ο Ανδρέας Ζάρρος «Συμπολιτεία» – ανεξάρτητος ο οποίος στηρίζεται από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Με την παράταξη «Ανανεωτική Συνεργασία» υποψήφιος είναι ο Βλάσιος Τσιώτος και ο Θεοφάνης Μπρακούλιας με τη «Σύμπραξη Πολιτών». Υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι ο Σωτήριος Παπαδημητρίου.

Δήμος Νεμέας

Μάχη για δύο είναι η αναμέτρηση του πρώτου γύρου καθώς συμμετέχουν στις εκλογές τρεις συνδυασμοί εκ των οποίων οι δύο έχουν σαφές προβάδισμα. Με την παράταξη «Ανάπτυξη δημιουργία» υποψήφιος δήμαρχος είναι ο Νικόλαος Καλαντζής και με τον συνδυασμό «Μαζί με τη Νεμέα» ο Ευάγγελος Ανδριανάκος. Υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που στηρίζει το ΚΚΕ είναι ο Νικόλαος Μπουλουγουράς.

Δήμος Σικυωνίων

Ο νυν δήμαρχος Σπυρίδων Σταματόπουλος «Συμμαχία Νέων» έχει σαφές προβάδισμα, εκλέχθηκε ως «αντάρτης» του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον με τον Κωνσταντίνο Σπανό «Νέα Μεγάλη Σικυώνα» ο οποίος προέρχεται και αυτός από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Υποψήφια είναι η Κυριακή Μαυραγάνη «Αυτοδιοικητική Παρέμβαση», στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις, ενώ υποψήφιος δήμαρχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι ο Βασίλειος Νανόπουλος.

Δήμος Ναυπλιέων

Πέντε είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η μάχη του πρώτου γύρου θα παιχθεί ανάμεσα στον νυν δήμαρχο Δημήτριο Κωστούρο («Επόμενη Μέρα») προερχόμενο από τη ΝΔ και τον Χρήστο Γραμματικόπουλο («Ναύπλιο Νέα Ελπίδα») με αναφορές και αυτός στη γαλάζια παράταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Παντελή Κοκκινόπουλο (Αυτοδιοικητική Ριζοσπαστική Ανατροπή), ενώ η «Λαϊκή Συσπείρωση» τον Γεώργιο Πινάτση. Ως ανεξάρτητη κατέρχεται η Μαργαρίτα Καραμολέγκου («Η άλλη πρόταση»).

Δήμος Αργους – Μυκηνών

Προβάδισμα στη μάχη του πρώτου γύρου φαίνεται πως έχει ο Δημήτριος Καμπόσος, με την «Αλλαγή Πορείας», προερχόμενος από τον συντηρητικό χώρο. Με την παράταξη «Οι πολίτες μπροστά – Νέο ξεκίνημα» είναι υποψήφιος δήμαρχος ο Δημήτριος Πλατής. Η παράταξη «Αλλος Δρόμος» έχει ως υποψήφιο δήμαρχο τον Δημήτριο Νικητόπουλο ?ανεξάρτητος? ενώ η «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζει τον Γεώργιο Θεοδοσίου.

Δήμος Ερμιονίδας

Η είσοδος στον δεύτερο γύρο φαίνεται πως θα κριθεί μεταξύ του Ιωάννη Γεωργόπουλου «Δυνατή Ερμιονίδα», του Αναστάσιου Λάμπρου με την «Προοδευτική Συμμαχία» και του Δημήτρη Σφυρή με τη «Δημοτική Συνεργασία». Υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Στυλιανός Τσιχλάς, με τη «Ριζοσπαστική Κίνηση» ο Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος.

Δήμος Επιδαύρου

Τρεις συνδυασμοί κατεβαίνουν στις εκλογές. Ο Κων. Γκάτσιος «Νέα Αντίληψη», ο Αν. Χρόνης «Ενεργοί Δημότες» και με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» η Αικατερίνη Τζαβέλα. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται η μάχη στον Δήμο Επιδαύρου να λήξει στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Δήμος Μεσσήνης

Πέντε οι υποψήφιοι δήμαρχοι στον Δήμο. Ο Στάθης Αναστασόπουλος επιδιώκει να εκλεγεί δήμαρχος για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Υποψήφιος κατεβαίνει και ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ενώ ο Γιώργος Τσώνης, δημοτικός σύμβουλος επί σειρά ετών, φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος δήμαρχος. Ο πρώην δήμαρχος, Κώστας Σπυρόπουλος, διεκδικεί να επανέλθει στον θώκο, ενώ δεύτερη συνεχόμενη φορά κατεβαίνει υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ ως υποψήφιος δήμαρχος ο Κώστας Αποστολόπουλος.

Δήμος Πύλου – Νέστορος

Στον Δήμο Πύλου -Νέστορος οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι τέσσερις. Ο Δημήτρης Καφαντάρης επιδιώκει μια δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Τον δημαρχιακό θώκο διεκδικεί ο Ηλίας Κανάκης, επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού. Πρώτη φορά υποψήφιος δήμαρχος κατεβαίνει ο Νίκος Καραμπάτσος, επικεφαλής συνδυασμού που στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξανά υποψήφια δήμαρχος, υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ, για τον Δήμο Πύλου – Νέστορος, είναι η Σοφία Αποστολοπούλου.

Δήμος Οιχαλίας

Τελικά, πέντε είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, όλοι τους για πρώτη φορά, μετά την αποχώρηση του δημάρχου Φίλιππου Μπάμπη.Υποψήφιος δήμαρχος Οιχαλίας είναι ο γιατρός Ηλίας Σακελλαριάδης, επικεφαλής ανεξάρτητου και υπερκομματικού συνδυασμού, στον οποίο πάντως έχουν ανακοινώσει την υποστήριξή τους οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Τον δημαρχιακό θώκο διεκδικεί ο Αριστείδης Σταθόπουλος, ενώ ένα μέρος του συνδυασμού του Φίλιππου Μπάμη έχει ενταχθεί στον συνδυασμό της Γιώτας Γεωργακοπούλου. Υποψήφιος δήμαρχος είναι και ο Κώστας Δημητρακόπουλος, ενώ με την υποστήριξη του ΚΚΕ κατεβαίνει και ο 29χρονος Κώστας Ρεϊτζόπουλος.

Δήμος Τριφυλίας

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι τέσσερις, ενώ ο νυν δήμαρχος, Κώστας Κόλλιας, δεν είναι ξανά υποψήφιος. Υποψήφιος δήμαρχος είναι ο Παναγιώτης Κατσίβελας, που και στις προηγούμενες εκλογές ήθελε να διεκδικήσει τον δήμο, αλλά δεν του το επέτρεψε το ασυμβίβαστο της ιδιότητάς του ως διευθυντή του Κέντρου Υγείας στους Γαργαλιάνους. Τον δήμο διεκδικεί και ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Κόλλια και πρώην αντιδήμαρχος. Υποψήφιος είναι και ο Γιώργος Θεοδωρακόπουλος, επικεφαλής συνδυασμού που στηρίζεται και από την Αριστερά. Δεύτερη φορά κατεβαίνει, υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, ο Σαράντος Κουκούμης.

Δήμος Δυτικής Μάνης

Στον Δήμο Δυτικής Μάνης οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι τέσσερις και, μάλιστα, οι ίδιοι που ήταν και στις εκλογές του 2010, με τη διαφορά ότι έχει αλλάξει μόνο ο υποψήφιος που στηρίζεται από το ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Γιαννημάρας επιδιώκει δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Απέναντί του κατεβαίνουν ως υποψήφιοι δήμαρχοι Δυτικής Μάνης οι πρώην δήμαρχοι Λεύκτρου, Γιάννης Μαραμπέας, και Αβίας, Παναγιώτης Μπασάκος. Υποψήφιος με την υποστήριξη του ΚΚΕ είναι ο Παναγιώτης Κουφαλάκος.

Δήμος Τρίπολης

Τον δήμο διεκδικεί ο νυν δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης (ο οποίος προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία), ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται διασπασμένο, όπως έγινε και το 2010. Ο Δημήτρης Παυλής είναι υποψήφιος όπως και το 2010 όταν ως «αντάρτης» βρέθηκε στη δεύτερη θέση. Από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιος είναι ο Νίκος Τσιαμούλος, ο οποίος διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του κ. Παυλή, αλλά και ο καρδιολόγος Κώστας Τζιούμης ο οποίος διεκδικεί την είσοδό του στον δεύτερο γύρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την ηθοποιό Αντωνία Γιαννούλη, ενώ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ) υποψήφιος είναι ο Δημήτρης Νικολάου.

Δήμος Σπάρτης

Ο νυν δήμαρχος Σταύρος Αργειτάκος και ο πρώην δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Οινούντας Βαγγέλης Βαλιώτης θα είναι οι μεγάλοι αντίπαλοι. Ο Σταύρος Αργειτάκος που είχε εκλεγεί στις προηγούμενες εκλογές με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα αναμετρηθεί με τον Βαγγέλη Βαλιώτη, πρώην υποψήφιο του ΚΚΕ, αλλά τώρα μ’ ένα διευρυμένο ψηφοδέλτιο με «βαριά» ονόματα, μεταξύ των οποίων και ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης. Τη δημαρχία διεκδικούν ακόμη ο Παναγιώτης Κουμουνδούρος που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ανεξάρτητος Χρήστος Αλεξάκος και ο Δήμος Λεβεντάκος από το ΚΚΕ.

Δήμος Ευρώτα

Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ο νυν δήμαρχος Γιάννης Γρυπιώτης είχε κερδίσει τον αντίπαλό του Φίλιππο Πηλιούρα με μόλις 6 ψήφους. Πάλι αντίπαλοι οι δυο τους και σ’ αυτές τις εκλογές. Υποψήφιος θα είναι ακόμη ο Γιώργος Κυλάκος από το ΚΚΕ.

Δήμος Μονεμβασιάς

Ο νυν δήμαρχος Ηρακλής Τριχείλης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα είναι και πάλι δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή. Αντίπαλές του δύο κυρίες, η ανεξάρτητη Σοφία Δουμάνη και η Ελένη Αναγνωστοπούλου του ΚΚΕ.

Δήμος Αν. Μάνης

Περίπατο και εκλογή από την πρώτη Κυριακή αναμένεται να κάνει ο δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος που και στις προηγούμενες εκλογές είχε βγει από την πρώτη Κυριακή. Αντίπαλός του ο Δημήτρης Συκουτρής από το ΚΚΕ.

Δήμος Ελαφονήσου

Μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί ανάμεσα σε δύο αυτοδιοικητικούς, τον νυν δήμαρχο Παναγιώτη Ψαρομμάτη και τον πρώην πρόεδρο της κοινότητος Χαράλαμπο Λιάρο, οι οποίοι θα δώσουν σκληρή μάχη για τη διεκδίκηση της δημοτικής αρχής.

Δήμος Βόρειας Κυνουρίας

Τον δήμο διεκδικεί ο Παναγιώτης Μαντάς προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο πρώην δήμαρχος Παναγιώτης Μπούρας. Σφήνα στις δύο υποψηφιότητες βάζει ο Ιωάννης Γιόβας ο οποίος στηρίζεται και από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι ο Παναγιώτης Αδάμης.

Δήμος Μεγαλόπολης

Ολα είναι ανοικτά στον εν λόγω δήμο, καθώς τρεις είναι οι βασικοί διεκδικητές για τον δεύτερο γύρο. Ο Ιωάννης Γεωργόπουλος, ο Διονύσιος Παπαδόπουλος και ο Παναγιώτης Μπούρας. Και στα τρία ψηφοδέλτια είναι υποψήφιοι από σχεδόν όλους τους πολιτικούς χώρους. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζει τον Παναγιώτη Λαμπρόπουλο.

Δήμος Γορτυνίας

Τον δήμο διεκδικεί ο νυν δήμαρχος Ιωάννης Γιαννόπουλος ως ανεξάρτητος , ο Ευστάθιος Κούλης με αναφορές από τον συντηρητικό χώρο αλλά και ο Ανδρέας Κολοβός ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της ανένταχτης Αριστεράς. Υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι ο Ιω. Φράγκος.

Δήμος Νότιας Κυνουρίας

Τρεις και εδώ είναι οι διεκδικητές. Ο νυν δήμαρχος Ιωάννης Μαρνέρης, ο Χαράλαμπος Λυσικάκος με αναφορές από τη ΝΔ και ο Γεώργιος Ψαρολόγος ο οποίος στηρίζεται και από δυνάμεις της Αριστεράς. Το ΚΚΕ στηρίζει τον Νικόλα Χείλαρη.

  • Περιφέρεια Θεσσαλίας

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ vs ΝΔ
Ηδημοτική παράταξη που είχε υποστηρίξει στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με εκείνη που είχε υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ και είχε επικεφαλής τον γιατρό Γ. Σάπκα -είχε χάσει στον β’ γύρο για μόλις 217 ψήφους- δημιούργησαν εδώ και μήνες μια «συμπαράταξη» και υποστηρίζουν τον οδοντογιατρό, Απόστολο Καλογιάννη («Ενωτική Πρωτοβουλία»). Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο τελευταίος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, με διαφορά μόλις 1-2% από τον σημερινό δήμαρχο Κώστα Τζανακούλη («Λάρισα, Πόλη του Αύριο») που υποστηρίζει η ΝΔ. Το δίδυμο αυτό αναμένεται να αναμετρηθεί και στον δεύτερο γύρο και το αποτέλεσμα δείχνει αβέβαιο, αφού κατεβαίνουν στις εκλογές επίσης δύο υποψήφιοι από τον χώρο της ΝΔ (Ρένα Καραλαριώτου και Ντίνος Διαμάντος), ενώ υποψήφιος είναι και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Εκτορας Νασιώκας. Υποψήφιοι είναι ακόμη ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, γιος του αείμνηστου δημάρχου Λάρισας Αριστείδη Λαμπρούλη, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Μπαρτζιώκης.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ

Αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον Δήμο Αγιάς είναι ο επί 20 χρόνια δήμαρχος της περιοχής, Αντώνης Γκουντάρας, που προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Υποψήφιοι είναι επίσης ο δημοτικός σύμβουλος από τον χώρο της ΝΔ, συνταξιούχος στρατιωτικός, Γρ. Καλαγιάς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον ψυχολόγο των Φυλακών Λάρισας Χρ. Ροκκά και το ΚΚΕ τον δασολόγο Γ. Κασίδα.

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

H πολυδιάσπαση ευνοεί τον σημερινό δήμαρχο και επί 30 συνεχή έτη στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, Γ. Πασχόπουλο, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και έκανε άνοιγμα στην Κεντροαριστερά για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του. Αναμένεται να βρει απέναντί του στον β΄ γύρο τον προερχόμενο από τη ΝΔ, επιχειρηματία στον χώρο του αυτοκινήτου, Ν. Ευαγγέλου, που είναι για πρώτη φορά υποψήφιος. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον πρώην πρόεδρο της κοινότητας Δολίχης, Η. Λιόλιο, ενώ το ΚΚΕ τον οδοντίατρο, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Δ. Αβρανά. Υποψήφιος είναι επίσης το πρώην μέλος της ΝΟΔΕ Λάρισας, μηχανολόγος Β. Βαρνάς.

ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ

Το «στραπάτσο» του αγροτοσυνδικαλιστή Θαν. Κοκκινούλη στις εκλογές του 2010, αποθάρρυνε τη ΝΔ να κατεβάσει δυνατό υποψήφιο. Οι εκλογές φαίνεται πως θα είναι και πάλι υπόθεση του επί 20 χρόνια δημάρχου της περιοχής, Ρίζου Κομήτσου, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά συγκρότησε ψηφοδέλτιο από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Από τη ΝΔ προέρχεται ο επιχειρηματίας, Θαν. Νασιακόπουλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον επιχειρηματία Βασ. Μακατό, ενώ το ΚΚΕ τον συνδικαλιστή στους εμποροϋπαλλήλους, Βασ. Σταμουλάκη.

ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

Εύκολη αναμένεται να είναι η σημερινή Κυριακή για τον νυν δήμαρχο Κ. Κολλάτο, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και συγκέντρωσε υποψήφιους από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. «Αδύναμη» θεωρείται η υποψηφιότητα του δημοτικού συμβούλου, εφοριακού και προερχόμενου από τη ΝΔ, Γ. Μανώλη, όπως και αυτή του εκπαιδευτικού και γενικού συμβούλου της ΑΔΕΔΥ, Χρ. Μπίκα, τον οποίο στηρίζει το ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΣ ΤΙΡΝΑΒΟΥ

«Γαλάζιος» εμφύλιος με τον πρώην δήμαρχο, γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή Θ. Νασίκα και τον πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ, Ασ. Ροντούλη, να δίνουν? τη μάχη μέχρις εσχάτων, για να περάσουν στον β΄ γύρο και να βρεθούν απέναντι στον σημερινό δήμαρχο, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Ν. Μαλάκο, που αναμένεται ότι θα κόψει πρώτος το νήμα. Η υποψηφιότητα Νασίκα συγκέντρωσε πολλές αντιδράσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο και η τοπική ΝΔ κατέβηκε σύσσωμη με επικεφαλής την πρώην δήμαρχο Αμπελώνα και υποψήφια βουλευτή στο παρελθόν, Αν. Ψύρρα. Ανεξάρτητο, αριστερό ψηφοδέλτιο (χωρίς όμως στήριξη) συγκρότησε ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, φαρμακοποιός, Π. Σαρχώσης, ενώ το ΚΚΕ στηρίζει τον μαθηματικό-φροντιστή και δημοτικό σύμβουλο, Στ. Χατζηκράχτη.

ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Δύο δικηγόροι, ο νυν δήμαρχος Α. Καραχάλιος που το 2010 είχε υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ και τώρα διεύρυνε το ψηφοδέλτιό του και ο προερχόμενος από τη ΝΔ Χρ. Καπετάνος θα είναι, όπως όλα δείχνουν, οι μονομάχοι του β΄ γύρου. Ως ανεξάρτητη, αλλά χωρίς τη δυναμική του παρελθόντος κατέρχεται η πρώην δήμαρχος Μ. Ιφου, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) υποστηρίζει τον δημοτικό σύμβουλο Ασ. Μολόχα.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ

Ο Αχιλλέας Μπέος, παρά τις γνωστές εμπλοκές του με τη Δικαιοσύνη, φέρεται να υπερτερεί -και δημοκοπικά. Για να γίνει αυτό υπήρξαν αρκετά γεγονότα με την αδύνατη γαλάζια υποψηφιότητα του δικηγόρου Μιχάλη Μιτζικού. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι υποστηρίζεται από τη ΝΔ, στη συνέχεια υπήρξε τηλεφωνική ανάκληση της υποστήριξης αλλά ο Μ. Μιτζικός κατάθεσε συνδυασμό με την υποστήριξη τοπικών παραγόντων της ΝΔ. Το ζητούμενο είναι ποιος θα ακολουθήσει στον δεύτερο γύρο το Αχ. Μπέο και αν θα είναι ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ή ο σημερινός δήμαρχος Παναγιώτης Σκοτινιώτης. Πάντως αναμένεται πανδημοκρατική συστράτευση απέναντι στον Αχ. Μπέο Η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ κατεβάζει υποψήφιο τον βουλευτή Απ. Νάνο.

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ

Εξι υποψήφιοι διαγκωνίζονται, αλλά όπως όλα δείχνουν στον β΄ γύρο θα αναμετρηθούν ο σημερινός δήμαρχος και επί 20 χρόνια ασχολούμενος με την τοπική αυτοδιοίκηση, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Ε. Χατζηκυριάκος και ο πρώην κοινοτάρχης Ευξεινούπολης και νυν δημοτικός σύμβουλος -εκλεγόταν με τη ΝΔ- Δ. Εσερίδης, με την πλάστιγγα να γέρνει πότε υπέρ του ενός και πότε υπέρ του άλλου. Υποψήφιοι είναι επίσης ο νυν περιφερειακός σύμβουλος στον Κ. Αγοραστό, Κ. Κρανάς, ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο επίσημη υποστήριξη, καθηγητής φυσικής Ν. Τσανής, ενώ το ΚΚΕ στηρίζει τον δημοτικό σύμβουλο, λογιστή Σ. Τσόγκα. Αρνητικά σχόλια προκαλεί η υποψηφιότητα του 86χρονου σήμερα, παλιού δημάρχου Σπ. Ράπου, ο οποίος έγινε γνωστός με το ροζ βίντεο που κυκλοφόρησε με μια γυναίκα, την οποία υποσχόταν να προσλάβει στον δήμο.

ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ – ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ

Εξελίξεις πυροδοτεί η αποχώρηση του σημερινού δημάρχου, Γ. Κασσαβέτη-Αντώνογλου, ο οποίος είχε υποστηριχθεί το 2010 από το ΠΑΣΟΚ. Η δημοτική του ομάδα έχει χωριστεί στα δύο και άλλοι ακολούθησαν τον συνδυασμό της νυν αντιδημάρχου Μ. Σαμαρά -που υπογείως υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ- και άλλοι συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του πρώην κοινοτάρχη Ζαγοράς Π. Κουτσάφτη, προερχόμενου από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ στηρίζει για άλλη μια φορά τον δημοτικό σύμβουλο, Β. Τσαρπάζη.

ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

Μία ακόμη θητεία διεκδικεί ο σημερινός δήμαρχος, Ν. Φορτούνας, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να περάσει άνετα στον β΄ γύρο. Εκεί θα βρει απέναντί του είτε τον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης Στ. Βακούλα, με συνδυασμό από την Κεντροδεξιά, είτε την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφο Αικ. Τσερκέζη. Το ΚΚΕ κατεβαίνει με υποψήφιο τον οικοδόμο, δημοτικό σύμβουλο, Ν. Κατσιαφούρη.

ΔΗΜΟΣ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ

Γαλάζια υπόθεση θα είναι ο β΄ γύρος. Η νυν δήμαρχος, μηχανικός ηλεκτρονικός υπολογιστών, Ελ. Λαΐτσου, θα έχει απέναντί της τον επίσης προερχόμενο από τη ΝΔ, δημοτικό σύμβουλο, Δ. Νασίκα, ο οποίος στις εκλογές του 2010 ήταν ο υποψήφιος της ΝΔ. Το ΚΚΕ στηρίζει τον εκπαιδευτικό, Απ. Παπαϊωάννου.

ΔΗΜΟΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ

Ο σημερινός δήμαρχος, Π. Βαφίνης, που το 2010 είχε εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, αναμένεται να βρει και πάλι απέναντί του τον προερχόμενο από τη ΝΔ, πρώην δήμαρχο, Π. Βλάικο. Αυτήν τη φορά υπάρχει και τρίτος υποψήφιος, ο γιος του παλιού δημάρχου Αλοννήσου Γιάννη Δροσάκη, Κωνσταντίνος, απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

ΔΗΜΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

Η μετακίνηση του σημερινού δημάρχου Σκιάθου. Ν. Πλωμαρίτη, στο ψηφοδέλτιο του Κ. Αγοραστού για την Περιφέρεια, άφησε ελεύθερο το τοπίο στον πρώην δήμαρχο, Δημ. Πρεβεζάνο, αλλά και σε δύο παλιούς του δημοτικούς συμβούλους που επίσης διεκδικούν τη δημαρχία, τους επιχειρηματίες Μ. Πασχάλη και Θ. Ζλατούδη. Οι πληροφορίες φέρουν τον προερχόμενο από τη ΝΔ Δημ. Πρεβεζάνο να περνά στον β΄ γύρο μαζί με τον φιλόλογο-δημοσιογράφο, Γ. Πατσά, ο οποίος συγκρότησε πολυκομματικό κεντροαριστερό ψηφοδέλτιο. Για δεύτερη φορά δοκιμάζει τις δυνάμεις της η δημοτική σύμβουλος, Αν. Φιλάρετου, ενώ το ΚΚΕ στηρίζει τον ιδιοκτήτη σχολής σκαφών, Κ. Μουτζούρη.

ΔΗΜΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Η απόφαση του σημερινού δημάρχου, τραπεζικού στελέχους, Γ. Μιχελή να αποχωρήσει μετά από μια θητεία από την τοπική αυτοδιοίκηση, θολώνει το τοπίο. Υποψήφιος θα είναι ο πρώην δήμαρχος και προερχόμενος από τη ΝΔ, γεωπόνος, Χρ. Βασιλούδης, ενώ μετά από μια ανάπαυλα επιστρέφει στα πράγματα και ο επί 4 θητείες δήμαρχος, φυσικός Στ. Περίσσης με ψηφοδέλτιο από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Οπως όλα δείχνουν, αυτοί οι δύο θα αναμετρηθούν στον β΄ γύρο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του εξ Αθηνών καρδιολόγου του ΕΣΥ Σπ. Λεμονή, που όμως δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός στον νησί από όπου κατάγεται και το ΚΚΕ τον νυν δημοτικό σύμβουλο, Μ. Ραμαντάνη.

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

Τριχοτομημένη είναι η ΝΔ στα Τρίκαλα με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, βουλευτή πλέον, Μ. Ταμήλο να έχει διασπάσει τη δημοτική ομάδα με την οποία κατέβηκε το 2010 σε τρία κομμάτια και τον ίδιο να απέχει επιδεικτικά. Την ίδια ώρα επανέρχεται στο προσκήνιο ο πρώην υπουργός Σ. Χατζηγάκης, με τον αδελφό του, Δημήτρη -πρώην δήμαρχο Αιθήκων- υποψήφιο για τον κεντρικό δήμο. Ο σημερινός δήμαρχος, Χρ. Λάππας, που το 2010 είχε εκλεγεί με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και τώρα συγκρότησε κεντροαριστερό ψηφοδέλτιο θα έχει, όπως όλα δείχνουν, άνετη επικράτηση. Ερωτηματικά ωστόσο υπάρχουν για τον ποιον θα βρει απέναντί του στον β’ γύρο. Το μεγαλύτερο μέρος της δημοτικής ομάδας Ταμήλου ακολούθησε τον 43χρονο, πολιτικό μηχανικό, Δημ. Παπαστεργίου, ενώ ισχυρά ερείσματα στη βάση της ΝΔ έχει και ο Δ. Χατζηγάκης. Από την Κεντροδεξιά, προέρχεται και ο πρόεδρος του παραρτήματος του ΤΕΕ στα Τρίκαλα, μηχανικός Γ. Μητσιούλης. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει εκ νέου τον δικηγόρο Δ. Παπαθανασίου και το ΚΚΕ τον δάσκαλο και δημοτικό σύμβουλο Γ. Καΐκη.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Η αποχώρηση του σημερινού δημάρχου Β. Μπουτίνα, αλλάζει τα δεδομένα. Ισχυρή είναι η υποψηφιότητα του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ και με συνδυασμό από την Κεντροαριστερά, πολιτικού μηχανικού, Δημ. Σακελλαρίου, στελέχους επί 30 χρόνια στην ΤΑ. Οπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στον β’ γύρο θα έχει απέναντί του τον παλιό αντιδήμαρχο φαρμακοποιό, Χρ. Σινάνη, από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Από τον ίδιο χώρο προέρχεται, και ο πολιτικός μηχανικός, γνωστός αθλητικός παράγοντας στην περιοχή, Γ. Μπουφίδης, ο οποίος κατεβαίνει για πρώτη φορά και συγκρότησε πολυκομματικό ψηφοδέλτιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη δικηγόρο Π. Χαριτοπούλου και το ΚΚΕ τον εκπαιδευτικό και μέλος του ΠΑΜΕ, Λ. Κεραμίδα.

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ

Σχεδόν σίγουρη και ίσως από τον α’ γύρο θεωρείται η επανεκλογή του επί χρόνια δημάρχου Κ. Κουφογάζου, ο οποίος προέρχεται από την κεντροδεξιά. Από τον ίδιο χώρο είναι και ο έτερος υποψήφιος, επιχειρηματίας και πρώην δήμαρχος Πιαλαίων, Κ. Μαράβας. Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει επικεφαλής τον πολιτικό μηχανικό και πρώην πρόεδρο της κοινότητας Νεραϊδοχωρίου, Απ. Ζάχο.

ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ

Οι αμφισβητήσεις και οι αποχωρήσεις διέσπασαν τον συνδυασμό του νυν δημάρχου, Κ. Οικονόμου, ο οποίος υποστηρίχθηκε το 2010 από το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος κατέρχεται εκ νέου, όμως μεγάλο μέρος των δημοτικών του συμβούλων ακολούθησαν τον πρώην δήμαρχο Πελινναίων, επιχειρηματία Τ. Χαντζή, προερχόμενο από την Κεντροαριστερά, ο οποίος συγκρότησε ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. Ως ανεξάρτητος κατεβαίνει ο προερχόμενος από τη ΝΔ, παλιός δήμαρχος Φαρκαδόνας, Θ. Μεριβάκης, ενώ το ΚΚΕ στηρίζει τον αγρότη Απ. Θωμόπουλο.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ

Υστερα από δύο τετραετίες ο νυν δήμαρχος Χρ. Καναβός εγκαταλείπει τα κοινά και τη μάχη θα δώσουν ο δικηγόρος Λ. Τσιβόλας, ο οποίος έχει ελαφρά υπεροχή και ο καθηγητής Γ. Χασιώτης, της ομάδας Χρ. Καναβού.

ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Για πρώτη φορά «τρίζει η καρέκλα» του επί 16 χρόνια στελέχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικού Δ. Τσιαντή. Τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι ενώθηκαν σε έναν πολυσυλλεκτικό συνδυασμό, με επικεφαλής τον επιχειρηματία, δημοτικό σύμβουλο Δ. Τουλιά. Σε αυτόν συμμετέχουν ακόμη ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Η. Αντωνίου και ο υποψήφιος βουλευτής των ΑΝΕΛ Θ. Μαλέτσικας. Το ΚΚΕ στηρίζει τον μηχανικό Β. Ελευθερίου.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Επτά υποψήφιοι διεκδικούν τον κεντρικό δήµο. Ο προερχόµενος από τη ΝΔ, σηµερινός δήµαρχος, Κ. Παπαλός, θεωρείται φαβορί για τον δεύτερο γύρο, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο ποιον θα έχει απέναντί του. Οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις θέλουν να… κονταροχτυπιούνται ο προερχόµενος από το ΠΑΣΟΚ, πρώην νοµάρχης, Φ. Αλεξάκος και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Βαρελάς, ενώ ισχυρή θεωρείται και η υποψηφιότητα του Ε. Λέµα. Υποψήφιοι είναι επίσης ο Στ. Κατσάρας, ο Β. Κρανιάς, υπάλληλος του ΟΤΕ και επικεφαλής του ΠΑΜΕ Καρδίτσας και ο οικονοµολόγος Η. Σχορετσιανίτης, στέλεχος του Συνδέσµου Εθνικής Ενότητας.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Η διάσπαση του συνδυασμού του πονοκεφαλιάζει τον επί 16 χρόνια δήμαρχο, Γ. Κωτσό. Ο προερχόμενος από τη ΝΔ δήμαρχος έχασε τον αντιδήμαρχο Θ. Καλαμπαλίκη, ο οποίος είναι υποψήφιος. Ισχυρή είναι η υποψηφιότητα της Π. Ντούρβα που προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς. Το ΚΚΕ στηρίζει την υποψηφιότητα του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Λ. Γιώτη.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ

Υστερα από 4 χρόνια ο δήμαρχος Κ. Πατσιαλής ανακοίνωσε την αποχώρησή του. Το τοπίο για τον β’ γύρο είναι θολό, σίγουρος για τη μία θέση θεωρείται μόνο ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Σακελλαρίου, που προέρχεται από την Κεντροαριστερά και παρουσίασε ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. Μαζί του θα αναμετρηθούν είτε ο προερχόμενος από τη ΝΔ, εργολήπτης δημόσιων έργων Αχ. Καραλής, είτε ο αγροτοσυνδικαλιστής του ΚΚΕ, Α. Πολυγένης.

ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ

Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ σημερινός δήμαρχος, Χ. Παπαδόπουλος, έχει αυτή τη φορά και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και κατεβάζει ένα πολυκομματικό ψηφοδέλτιο, γεγονός που τον κάνει απόλυτο φαβορί. Υποψήφιοι είναι επίσης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, γεωπόνος Αθ. Σκάρλος και ο δημοτικός σύμβουλος από το ΚΚΕ, δασολόγος Σ. Στουρνάρας.

  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Δ. Λευκάδας

Θεωρείται ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο ο Κώστας Δρακονταειδής «Ολοι για τη Λευκάδα», ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ τους Οικολόγους και τους ΑΝΕΛ. Ο αντίπαλός του αναμένεται ότι θα κριθεί ανάμεσα στον Β. Αραβανή «Μαζί για τη Λευκάδα μας», που στηρίζεται από τη ΝΔ και τον Σπύρο Μαργέλη, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ με τον συνδυασμό «Ανοίγουμε πανιά». Η Δήμητρα Σταματέλου είναι υποψήφια με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Κωνσταντίνος Γληγόρης με τον «Δίαυλο».

Δ. Ζακυνθίων

Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι και αναμένεται να γίνει μεγάλη μάχη για τους δύο που θα περάσουν στον β’ γύρο. Ο Παύλος Κολοκοτσάς με τον συνδυασμό «Μάχη για τη Ζάκυνθο» έχει τη στήριξη της ΝΔ. Ο νυν δήμαρχος Στέλιος Μποζίκης «Μαζί για τη Ζάκυνθο» έχει τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ ο Δημήτρης Κουρής με το «Ζακυνθινή Αναγέννηση» πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Κωνσταντίνου.

Δ. Κέρκυρας

Ντέρμπι και εδώ για τη δεύτερη Κυριακή. Ως ανεξάρτητος κατέρχεται ο Γιάννης Τρεπεκλής με τον συνδυασμό «Κέρκυρα να ζεις». Στο παρελθόν είχε την στήριξη της ΝΔ. Ως ανεξάρτητη μετέχει η Μερόπη Υδραίου με τον συνδυασμό «Κερκυραίων Δήμος», με υποστήριξη στελεχών της ΝΔ. Ο Κώστας Νικολούζος «Νέα Ριζοσπαστική Κίνηση» στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει ως επικεφαλής τον Χ. Χαραλάμπους, πρώην βουλευτή του ΚΚΕ.

Δήμος Παξών

Δύο υποψήφιοι για τη δημαρχία. Είναι ο Σπύρος Μπογδάνος με τον συνδυασμό «Παξοί Πορεία στο Μέλλον» και ο Σπύρος Βλαχόπουλος με τον συνδυασμό «Παξινοί Ενεργοί Πολίτες».

Δήμος Κεφαλονιάς

Για τις δύο θέσεις του β’ γύρου θα κονταροχτυπηθούν, ο νυν δήμαρχος Αλ. Παρίσης με τον συνδυασμό «Ισχυρή Κεφαλονιά», η «Λαϊκή Συσπείρωση» με υποψήφιο τον Ν. Γκισγκίνη, ο συνδυασμός «Φίλοι Κεφαλληνιακής Ομόνοιας» υπό τον Ηλία Παρίση, το ψηφοδέλτιο «Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά» με υποψήφιο τον Γεράσιμο Μιχαλάτο, η «Ενωμένη Τετράπολη» με το Αλ. Καλαφάτη και ο συνδυασμός «Ριζοσπάστες ξανά» με τον Γερ. Δημητράτο.

Δήμος Ιθάκης

Πέντε συνδυασμοί μετέχουν στις εκλογές, με τον Σπύρο Μπούα «Ριζοσπαστική Συσπείρωση Πολιτών» και την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ να έχει αυξημένες πιθανότητες συμμετοχής στον β’ γύρο. Τη συμμετοχή διεκδικούν ως ανεξάρτητοι, ο π. έπαρχος Θανάσης Λιβιτσάνης «Μαζί για την Ιθάκη», ο προερχόμενος από τη ΝΔ Διονύσης Στανίτσας με το «Βήμα μπροστά», ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Κασσινός με τον συνδυασμό «Αναγέννηση της Ιθάκης», ενώ στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι υποψήφιος ο Επαμεινώνδας Μαυροκέφαλος.

Δ. Μεγανησίου

Δύο είναι οι υποψήφιοι για τον τοπικό δήμο. Ο νυν δήμαρχος Ευστάθιος Ζαβιτσάνος και ο Παύλος Δάγλας.

  • Περιφέρεια Κρήτης

Δήμος Ηρακλείου

Για την επανεκλογή του Γιάννη Κουράκη στον δήμο μιλούν σχεδόν όλοι, παρότι εκτιμούν ότι είναι ισχυρό και πολυσυλλεκτικό το ψηφοδέλτιο του Β. Λαμπρινού (στήριξη από ΝΔ, ΔΗΜΑΡ κ.ά.). Στον α’ γύρο τη μάχη θα δώσουν επίσης οι κ.κ. Μανώλης Συντυχάκης (ΚΚΕ), Σταύρος Λυγερός (ΣΥΡΙΖΑ) και η Μόνα Αμανατίδου (από την Αριστερά).

Δήμος Χανίων

Η μάχη φαίνεται ότι θα κριθεί στον δεύτερο γύρο μεταξύ του νυν δημάρχου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μανώλη Σκουλάκη και του Τάσου Βάμβουκα (ΣΥΡΙΖΑ με διευρυμένο ψηφοδέλτιο). Επίσημος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Γιάννης Σαρρής που όπως και ο υποψήφιος από τη ΝΔ Αρης Παπαδογιάννης πιστεύουν ότι έχουν πιθανότητες για τον β’ γύρο. Στην ανοιχτή αναμέτρηση υποψήφιοι είναι επίσης και οι κ.κ. Ν. Παπαντωνάκης (ΚΚΕ), και Σ. Ρίζος (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Δήμος Αποκορώνου

Τα προγνωστικά λένε ότι οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, Σταμάτης Σγουράκης και Φραγκιάς Τρουλλάκης θα αναμετρηθούν στον β’ γύρο, αλλά δεν αποκλείουν εκπλήξεις. Να προσέλθει δηλαδή στη μάχη της 25ης Μάη ο κ. Χ. Κουκιανάκης (ΝΔ). Τον δήμο διεκδικούν και οι κ.κ. Ζώης (ΚΚΕ) και Φλεμετάκης (ΣΥΡΙΖΑ).

Δήμος Γαύδου

Ενας από τους δύο συνδυασμούς με επικεφαλής δύο κυρίες, την Ευαγγελία Καλλινίκου και τη Σοφία Τσιριντάνη (ΠΑΣΟΚ) θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία.

Δήμος Καντάνου – Σελίνου

Με… μοιρασμένες πιθανότητες και χωρίς επίσημα χρίσματα κατέρχονται οι επικεφαλής των τριών συνδυασμών, κ.κ. Γ. Ζουριδάκης (ΝΔ), Θ. Σοφιανός (ΠΑΣΟΚ), Αντ. Περράκης (ΣΥΡΙΖΑ), με αποτέλεσμα να μη στοιχηματίζουν για το δίδυμο του β’ γύρου. Ο νυν δήμαρχος, Γιώργος Δερμιτζάκης, ότι δεν διεκδικεί επανεκλογή.

Δήμος Κισσάμου

Στον β’ γύρο, όπως όλα δείχνουν, θα αναμετρηθούν ο Γιώργος Ανουσάκης (ΣΥΡΙΖΑ με πολλά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ) και ο νυν δήμαρχος Γιώργος Μυλωνάκης (ΝΔ). Δυναμική έχει αποκτήσει η υποψηφιότητα του Θόδωρου Σταθάκη (ΠΑΣΟΚ), ενώ το ΚΚΕ στηρίζει τον Σ. Τσουρουνάκη.

Δήμος Πλατανιά

Αναμένεται σκληρή κόντρα μεταξύ των Μανώλη Ντουντουλάκη (ΝΔ) και Γιάννη Μαλανδράκη (στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και προοδευτικές δυνάμεις). Στη μάχη και ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Μανώλης Νταγκουνάκης.

Δήμος Σφακίων

Ενας και μοναδικός ο υποψήφιος, ο νυν δήμαρχος, γιατρός, Παύλος Πολάκης, που στηρίζεται από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.

Δήμος Ρεθύμνης

Εικόνα που δεν αποκλείει νίκη ακόμη και από την πρώτη Κυριακή έχει ο νυν δήμαρχος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Μαρινάκης – αν πάει στον β’ γύρο θα έχει αντίπαλο τον Θ. Νίνο (ΝΔ). Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Μ. Ανδρουλάκη και το ΚΚΕ τον Μανούσσο Μανουσογιάννη. Επικεφαλής συνδυασμού είναι και ο Στ. Πετράκης.

Δήμος Αγίου Βασιλείου

Επικράτηση στον β’ γύρο αναμένουν οι επικεφαλής συνδυασμών, οι Ηλίας Λολούδης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) και Γιάννης Ταταράκης (ΝΔ). Ο Στέφανος Παυλάκης έχει τη στήριξη του ΚΚΕ.

Δήμος Αμαρίου

Ντέρμπι με μονομάχους τους Στέφανο Σημαντήρα (νυν δήμαρχο, ΠΑΣΟΚ) και Παντελή Μουρτζανό (στήριξη και από τη ΝΔ).

Δήμος Ανωγείων

Ο νυν δήμαρχος, Σωκράτης Κεφαλογιάννης (από τη ΝΔ) λέγεται ότι μπορεί να κερδίσει από την πρώτη Κυριακή – αλλιώς θα αναμετρηθεί στον β’ γύρο με τον Μανώλη Καλλέργη (καταβολές ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ). Τον Αντώνη Ρούλιο στηρίζει το ΚΚΕ.

Δήμος Μυλοποτάμου

Πανίσχυρος εκτιμάται ότι θα αναδειχθεί από την κάλπη ο Δημήτρης Κόκκινος (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) με συνυποψήφιο τον Ανδρέα Μαραγκουδάκη (προωθείται από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ).

Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων

Τη δεύτερη Κυριακή θα δώσουν τη μάχη ο Μ. Κοκοσάλης και ο Μάνθος Πολιτάκης – και οι δύο με ρίζες ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Δρακάκη και το ΚΚΕ του Μανώλη Καρκαβάτσου.

Δήμος Βιάννου

Δεν αποκλείεται η επικράτηση από τον πρώτο γύρο του Παύλου Μπαριτάκη, ενώ υποψήφιοι είναι και οι Γιάννης Παπαδημητρόπουλος και Αλ. Γρυλιωνάκης.

Δήμος Γόρτυνας

Για τον β’ γύρο ετοιμάζονται μάλλον οι Μιχάλης Δαριβιανάκης και Νικόλαος Σχοιναράκης – προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Ισχυρή είναι η υποψηφιότητα (και με τη στήριξη της τοπικής ΝΔ) του Σταύρου Ξυλούρη – το ΚΚΕ κατεβάζει τον Μιχάλη Μανιαδάκη.

Δήμος Μαλεβιζίου

Ανετη επικράτηση του Κωνσταντίνου Μαμουλάκη (ΠΑΣΟΚ) από τον πρώτο γύρο αναμένουν πολλοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει τον Κωνσταντίνο Καμπιτάκη και το ΚΚΕ τον Μιχάλη Χουστουλάκη.

Δήμος Μινώα Πεδιάδος

Ζαχαρίας Καλογεράκης και Χαράλαμπος Γιαννόπουλος θα λύσουν τις διαφορές τους στον β’ γύρο. Τη μάχη δίνουν και οι Κωνσταντίνος Προυκάκης (ΚΚΕ) και Γιώργος Μαυραντωνάκης.

Δήμος Φαιστού

Η Μαρία Πετρακογιώργη-Ανυφαντάκη (ΠΑΣΟΚ) φαίνεται ότι έχει το προβάδισμα – στον β’ γύρο θα δώσει τη μάχη με τον επίσης από το ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Αρμουτάκη. Από τον ίδιο χώρο είναι και ο επίσης επικεφαλής συνδυασμού Χαρίλαος Κοκαράκης, ενώ η Γενοβέφα Χουστουλάκη είναι υποψήφια του ΚΚΕ.

Δήμος Χερσονήσου

Ο Γιάννης Μαστοράκης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, οδηγείται σε ντέρμπι με τον Γιάννη Σέγκο (από ΝΔ). Σημαντικές δυνάμεις έχει και ο Γιώργος Χαλκιαδάκης (στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ). Υποψήφιος και ο Γιώργος Παρθενιώτης (ΚΚΕ).

Δήμος Αγίου Νικολάου

Από το ΚΚΕ κατεβαίνει ο Γιώργος Πάγκαλος. Ισχυρή υποψηφιότητα που θα κριθεί στον β’ γύρο είναι του Δημήτρη Κουνενάκη (ΣΥΡΙΖΑ), του Αντώνη Ζερβού (δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) αλλά και του Πανίκου Καράτση.

Δήμος Ιεράπετρας

Τη νίκη διεκδικούν ο Μιχάλης Μαχαίρας (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Θεοδόσης Καλαντζάκης (ΝΔ). Μάχη θα δώσουν και ο Γιώργος Προϊστάκης (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ), η Ελένη Βλάσση (ΝΔ), ο Μανώλης Γερακιανάκης (στήριξη ΑΝΕΛ) και η Μαρία Κοτσιφ1άκη (ΚΚΕ).

Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου

Προβάδισμα φαίνεται ότι έχει ο Μιχάλης Περισυνάκης έναντι του Γιάννη Στεφανάκη.

Δήμος Σητείας

Εάν ο Θ. Πατεράκης (ΠΑΣΟΚ) δεν εκλεγεί από τον α’ γύρο τότε θα αντιπαρατεθεί την άλλη Κυριακή με την Αικατερίνη Σκαρβελάκη (ΣΥΡΙΖΑ). Υποψήφια από το ΚΚΕ η Σταυρούλα Καράμπελα.

  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Δήμος Πατρέων

Ντέρμπι ΝΔ και… ΚΚΕ
Η Πάτρα μετρά 214.336 ψηφοφόρους και κατεβάζει 12 ψηφοδέλτια. Αυτά τα οποία υποστηρίζονται ανοικτά από τα κόμματα, είναι τα εξής: Γιάννης Δημαράς («Τώρα για την Πάτρα» – ΔΗΜΑΡ), Κώστας Πελετίδης («Λαϊκή Συσπείρωση Πάτρας» – KKE), Kωνσταντίνος Χριστόπουλος («Νέα πόλη» – ΝΔ), Κωνσταντίνος Σπαρτινός «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική πρόταση» – ΣΥΡΙΖΑ), Λέττα Ζάγκλα («Ανταρσία στην Πάτρα για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή»).Τελευταίες Δήμοςκοπήσεις των τοπικών ΜΜΕ φέρουν τον Κώστα Πελετίδη να προηγείται, να έπεται ο Κώστας Χριστόπουλος και ύστερα ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υποψήφιος της ΔΗΜΑΡ φέρεται να είναι τέταρτος.

Δήμος Αγρινίου

Πέντε συνδυασμοί θα ζητήσουν την ψήφο 92.608 πολιτών. Ο νυν δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός κατεβαίνει με το ψηφοδέλτιο «Σύγχρονο Αγρίνιο-κοινωνική συμμαχία», ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο που κινείται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στην κούρσα συμμετέχει και ο συνδυασμός «Αγρίνιο – Νέα Αρχή. Τόπος να ζεις» του Γιώργου Παπαναστασίου, που βρίσκεται εντός του ευρύτερου χώρου της ΝΔ. Επιλογές θα υπάρξουν για τους Αγρινιώτες και μεταξύ των τριών άλλων ψηφοδελτίων: «Λαϊκή Συσπείρωση Αγρινίου» του Τιμολέοντος Παπανικολάου με τη στήριξη του ΚΚΕ, «Ανυπότακτο Αγρίνιο» του Στέλιου Μερμίγκη καθώς και το «Αγρίνιο, Ανατροπή τώρα, πολίτες σε δράση» του Δημήτρη Τραπεζιώτη που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επικρατέστεροι είναι οι κ. Μοσχολιός και Παπαναστασίου.

Δήμος Αμφιλοχίας

Τέσσερις είναι οι μνηστήρες για 17.072 ψηφοφόρους. Ο Παναγιώτης Κατσιγιάννης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Αμφιλοχίας» και την υποστήριξη του ΚΚΕ, ο ανεξάρτητος Απόστολος Κοιμήσης «Ενωτική Πρωτοβουλία», ο Ευάγγελος Τσούκας με την «Κίνηση Ενεργών Πολιτών ?ήμου Αμφιλοχίας για την Ανατροπή & την Αναγέννηση» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο νυν δήμαρχος Ιωάννης Πρεβεζιάνος με την «Ανεξάρτητη κίνηση Βαλτινών».

Δήμος Μεσολογγίου

Την πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας διεκδικούν οκτώ ψηφοδέλτια. Υποστηριζόμενοι από τα κόμματα είναι οι: Παναγιώτης Παπαδόπουλος «Η κοινωνία Μπροστά» ΣΥΡΙΖΑ, ο Θεόδωρος Μαργαρίτης «Λαϊκή Συσπείρωση» ΚΚΕ και ο Δημήτρης Μακρής «Ελληνική Αυγή» με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής. Ο Νικόλαος Καραπάνος «?ήμος για τα παιδιά μας» και ο Νικόλαος Μουρκούσης «Συνεργασία Πολιτών», που κινούνται στον κεντροδεξιό χώρο, φαίνεται να ‘χουν το προβάδισμα, ενώ έπονται ο Παπαδόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο νυν δήμαρχος Παναγιώτης Κατσούλης με την «Αλλαγή πορείας». Επίσης κατεβαίνουν οι κ. Κων. Αντωνίου «Ξανά μπροστά» και Ιω. Τέγας «Σύγχρονη πόλη».

Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας

Ο ενωμένος δήμος Ακτίου-Βόνιτσας παρουσιάζει τέσσερα ψηφοδέλτια στους 18.952 ψηφοφόρους. Ο Νικόλαος Μωραΐτης «Λαϊκή Συσπείρωση» κατεβαίνει με το ΚΚΕ και ο Νικόλαος Λιάπης «Πολίτες σε δράση» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επικρατέστεροι θεωρούνται τόσο ο Ευθύμιος Φαρεντίνος «Ανοικτός Δήμος» που κινείται στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο, όσο και ο Γεώργιος Αποστολάκης «Δύναμη Πολιτών», που είναι τέως δήμαρχος και κινείται στον χώρο της Κεντροαριστεράς-ΠΑΣΟΚ.

Δήμος Ξηρομέρου

Πέντε συνδυασμοί «παίζουν» για 12.204 πολίτες. Είναι ένα από τα κάστρα της Δεξιάς κι ως φαίνεται έτσι θα παραμείνει, καθώς ο συνδυασμός της Κωστούλας Σαμαρά «Το Ξηρόμερο αλλάζει – επιλογή ευθύνης», συζύγου του νυν και επί 12ετιας δημάρχου Πυθαγόρα Σαμαρά, δείχνει να προηγείται. Για τον β’ γύρο μάλλον θα δώσουν μάχη μεταξύ τους οι Ερωτόκριτος Γαλούνης «Δυνατό Ξηρόμερο» από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και ο Ηλίας Γεωργαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Κατέρχονται επίσης ο Αναστάσιος Κατσιπάνος «Ανεξάρτητο Ξηρόμερο» υποστηριζόμενος από τη Χρυσή Αυγή, και ο Γεράσιμος Βότσης «Λαϊκή Συσπείρωση Ξηρομέρου» (ΚΚΕ).

Δήμος Θέρμου

Ο Σπύρος Κωνσταντάρας «Δύναμη Συνεργασίας» και κινούμενος στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο φαίνεται να είναι ο επικρατέστερος. Ακολουθούν ο Θεόδωρος Κασόλας «Αξιοπιστία και προοπτική για το δήμο Θέρμου» από τον κεντροαριστερό χώρο και ο Ιωάννης Τριανταφυλλάκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Θέρμου» και φυσικά το ΚΚΕ.

Δήμος Ναυπακτίας

Πέντε συνδυασμοί θα δώσουν τη μάχη. Ο Ιωάννης Μπουλές «Ανεξάρτητη Δημοτική κίνηση Ναυπακτίας», που είναι ο νυν δήμαρχος, προερχόμενος από τον ευρύτερο αριστερό χώρο. Ο Αθανάσιος Παπαθανάσης «Αλλάζουμε μαζί τη Ναυπακτία» υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, ο Γεώργιος Γούλας «Ανανέωση και δημιουργία για τη Ναυπακτία», που κινείται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο Ευθύμιος Ζέλιος «Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπάκτου» (ΚΚΕ), και ο Παναγιώτης Λουκόπουλος «Ενωτική Πρωτοβουλία», υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρείται το μεγάλο φαβορί.

Δήμος Αιγιαλείας

Στο Αίγιο και στα χωριά του ψηφίζουν 49.620 άτομα. Από τα επτά ψηφοδέλτια όλων των αποχρώσεων, ξεχωρίζουν του νυν δημάρχου Ευστάθιου Θεοδωρακόπουλου «Δημοτική Συσπείρωση Αιγιάλειας» που κινείται στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο, του Αθανάσιου Παναγόπουλου «Ενωτική Αιγιάλεια» από τα κεντροαριστερά, ο Χρήστος Λαϊνάς «Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιαλείας» (ΚΚΕ) και ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου «Δημοκρατική ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Συμπαράταξη Αιγιαλέων» (ΣΥΡΙΖΑ). Επικρατέστεροι φέρονται οι κ. Θεοδωρακόπουλος και Παναγόπουλος.

Δήμος Ερυμάνθου

O Δήμος Ερυμάνθου μετρά 9.102 ψηφοφόρους, στους οποίους θα απευθυνθούν τέσσερα ψηφοδέλτια: Γεώργιος Τσουμπρής «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ερυμάνθου» (ΚΚΕ), Αθανάσιος Καρπής «Συμπόρευση για τον Ερύμανθο», Παναγιώτης Γεωργακόπουλος «Νέα πορεία για τον Ερύμανθο» (ΣΥΡΙΖΑ), Θεόδωρος Μπαρής «Συνεργασία για τον Ερύμανθο». Ο Α. Καρπής καθώς και ο Θ. Μπαρής φέρονται επικρατέστεροι.

Δήμος Δυτ. Αχαΐας

Οι 26.055 ψηφοφόροι θα επιλέξουν μεταξύ τεσσάρων ψηφοδελτίων: Αλέξιος Θανόπουλος «Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Αχαΐας», δημοτικός σύμβουλος ΚΚΕ, Χρήστος Νικολάου «Συνεργασία Δυμαίων πολιτών» που είναι νυν αντιδήμαρχος, συνέχεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, Διονύσιος Γκοτσούλιας «Ενωτική Πρωτοβουλία Δυμαίων», Παναγιώτης Κουνάβης «Αυτοδιοικητική Κίνηση Δυτικής Αχαΐας. Ο Διονύσιος Γκοτσούλιας από τον ευρύτερο δεξιό χώρο προηγείται κι ακολουθεί ο Χρήστος Νικολάου.

Δήμος Καλαβρύτων

Οι 11.185 ψηφοφόροι καλούνται να διαλέξουν δυο ανθρώπους από την κεντροαριστερά και προηγούνται. Είναι ο Δημήτριος Κατσικόπουλος «Δημοκρατική Ενότητα Καλαβρύτων», πρώην νομάρχης και ο νυν δήμαρχος Γεώργιος Λαζουράς «Νέα εποχή- Συνεργασία». Κατεβαίνουν επίσης οι συνδυασμοί των Σταμάτη Ανδριόπουλου (ΚΚΕ) και Κωνσταντίνου Κούκιου «Ριζική Ανατροπή, Αυτοδιοικητική Κίνηση για το Δήμο Καλαβρύτων».

Δ. Ανδραβίδας- Κυλλήνης

Ο Ανδρέας Κορομηλάς «Ενας δήμος, ένα μέλλον», που προέρχεται από τον χώρο της Δεξιάς έχει το προβάδισμα, ενώ αγαπητός στους δημότες είναι και ο ανεξάρτητος γιατρός Μοράντ Ναμπίλ «Συμφωνία Πολιτών». Στη μάχη έχουν μπει και τα ψηφοδέλτια: του Ιωάννη Θεοδωρόπουλου «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ), του Παναγιώτη Λαϊνά «Σύνθεση και δημιουργία» από τον ΣΥΡΙΖΑ, και του Παναγιώτη Δημητρόπουλου «Ανεξάρτητη Δημοτική κίνηση».

Δ. Ανδρίτσαινας- Κρεστένων

Οι 14.268 ψηφοφόροι του δήμου θα επιλέξουν δήμαρχο μεταξύ τριών συμμετοχών, όμως ο νυν δήμαρχος Διονύσιος Μπαλιούκος «Ενωτική Δημιουργία» είναι ο επικρατέστερος. Επονται η Αθανασία Κουσκουρή «Πρωτοβουλία πολιτών Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων», που κατεβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Γκότσης Νίκος «Λαϊκή Συσπείρωση Ανδρίτσαινας» (ΚΚΕ).

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

Τέσσερις συνδυασμοί για 13.901 ψηφοφόρους. Ο Ευθύμιος Κοτζάς «Ολυμπία, πορεία στο μέλλον», που κινείται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, είναι ο επικρατέστερος. Ακολουθούν ο Γ. Αηδόνης «Ολυμπία-φως δημοτική παράταξη» που ανήκει στον χώρο της ΝΔ και ο Θ. Παπαηλιού «Συμπαράταξη πολιτών δήμου αρχαίας Ολυμπίας», από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ εκπροσωπείται από τον Γ. Τζαβάρα «Λαϊκή Συσπείρωση Αρχαίας Ολυμπίας».

Δήμος Ζαχάρως

Φαβορί θεωρείται ο Πανταζής Χρονόπουλος «Δυναμική πρωτοβουλία», κινούμενος στον χώρο του ΠΑΣΟΚ που θα αναζητήσει τη θέση του από 9.076 ψηφοφόρους και μεταξύ τριών ψηφοδελτίων. Σημαντικό προβάδισμα φαίνεται να έχει και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος «Νέα Δημοτική αρχή». Το ΚΚΕ κατεβάζει τον Χρήστο Γιαννόπουλο «Λαϊκή Συσπείρωση Ζαχάρως».

Δήμος Ηλιδας

Ο νυν δήμαρχος Ιωάννης Λυμπέρης «Ηλιδα, νέα εποχή» καθώς και ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος «Ηλιδα νέα μέρα, Αμαλιάδα-Πηνεία», και οι δυο προερχόμενοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, θεωρούνται τα φαβορί. Ομως οι 32.235 ψηφοφόροι της περιοχής θα έχουν να επιλέξουν και μεταξύ των Αγγελου Κολοσάκα «Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιδας», Νικόλαου Διαμαντόπουλου «Ανεξαρτησία» και του Αναστάσιου Σμέρου «Αριστερά στην Ηλιδα» που κατέρχεται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δήμος Πύργου

Οκτώ ψηφοδέλτια θα διεκδικήσουν την ψήφο 47.802 πολιτών. Οι Αντώνιος Καράμπελας «Πύργος, έργο πολιτών» από το ΠΑΣΟΚ, και ο Γαβριήλ Λιατσής «Σύγχρονος Πύργος, ανεξάρτητη δημοτική κίνηση» με τη ΝΔ, ίσως περάσουν πιο μπροστά. Υπάρχουν δύο ακόμη από το ΠΑΣΟΚ οι Παναγιώτης Αντωνακόπουλος«Ανα.Σα» και Ιωάννης Αργυρόπουλος «Οραμα δημιουργίας-ανεξάρτητη κίνηση πολιτών δήμου Πύργου». Η Θεοδώρα Καλάκου «Ανοιχτή Συμπολιτεία-ριζοσπαστική κίνηση πολιτών» κατεβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ.Υπάρχουν επίσης οι: Ιω. Σεφερλής «Ανταρσία στο Δήμο Πύργου», Χρ. Γιάνναρος «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πύργου», Χαρ. Μιχαλακόπουλος «Αναγένεσις στο δήμο Πύργου» (Χρυσή Αυγή).

Δήμος Πηνειού

Τέσσερα ψηφοδέλτια για 21.255 πολίτες. Επικρατέστερο θεωρείται αυτό του Αλέξιου Καστρινού «Δύναμη Προοπτικής» που κινείται στον κεντροδεξιό χώρο. Η Σοφία Μαρινοπούλου «Πηνειός-ενωμένοι όλοι» κατεβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, και ο Χαράλαμπος Καλαντζής «Λαϊκή Συσπείρωση Πηνειού» με το ΚΚΕ. Ανεξάρτητος είναι ο συνδυασμός του Δ. Παπιώτη «Αλλος δρόμος στο δήμο Πηνειού».

  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Δήμος Φλώρινας

Σε μια εσωκομματική «γαλάζια» κόντρα που δεν έχει προηγούμενο στον νομό, ο νυν βουλευτής της ΝΔ Στάθης Κωνσταντινίδης συμμάχησε με τον πρώτο επιλαχόντα βουλευτή, Σταύρο Παπασωτηρίου και κατεβαίνει ως υποψήφιος δήμαρχος κόντρα στον δήμαρχο Φλώρινας Ιωάννη Βοσκόπουλο. Οι δύο συνδυασμοί αναμένεται να αναμετρηθούν στον β΄ γύρο και με τις Δήμοςκοπήσεις και τις εκτιμήσεις των τοπικών παραγόντων να προεξοφλούν πως εύκολα ή δύσκολα ο Ι. Βοσκόπουλος θα κερδίσει μια νέα θητεία. Τις ψήφους διεκδικεί ακόμη ο Π. Αργυριάδης, επίσης από τη ΝΔ, έχοντας εντάξει και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποψήφια του ΚΚΕ είναι η Βασιλική Παπαναστασίου.

Δήμος Κοζάνης

Ο Λάζαρος Μαλούτας, διεκδικεί μια νέα θητεία και θεωρείται το φαβορί, έχοντας τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Ως επικρατέστεροι αντίπαλοί του στον δεύτερο γύρο, θεωρούνται ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ, οδοντίατρος, Ιωάννης Δεληγιάννης και ο Λευτέρης Ιωαννίδης, (οικολόγος, που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, της Δράσης και της «Δημιουργία Ξανά»). Το παζλ των υποψηφίων συμπληρώνουν η νεαρή δικηγόρος Χάρις Λαμπαδά με τη στήριξη του ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος Κωνσταντίνος Κύργιας.

Δήμος Εορδαίας

Η δήμαρχος Παρασκευή Βρυζίδου, που πρόσκειται στη ΝΔ, θα διεκδικήσει μια νέα θητεία στον β΄ γύρο, όπου αναμένεται να αναμετρηθεί με τον Σάββα Ζαμανίδη, που επίσης προέρχεται από τη ΝΔ και έχει την υποστήριξη στελεχών των ΑΝ.ΕΛ., αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Αρκετές πιθανότητες έχει ο Δημήτρης Ζαραφίδης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Υποψήφιοι είναι επίσης η Αντωνία Χόλμπα – Τζίφρη με τη στήριξη του ΚΚΕ και η ανεξάρτητη Ιωάννα Ανδρονικίδου.

Δήμος Σερβίων-Βελβεντού

Ο σημερινός δήμαρχος Βασίλης Κωνσταντόπουλος, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, έχει ισχυρό ρεύμα και τον πρώτο λόγο για την επανεκλογή του. Αντίπαλός του τη δεύτερη Κυριακή θα είναι εκτός απροόπτου ο Θανάσης Κοσματόπουλος που προέρχεται από τη ΝΔ. Την ψήφο των δημοτών διεκδικούν επίσης ο Πολυδεύκης Λιάκος που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Νικόλαος Γεωργακόπουλος που στηρίζεται από το ΚΚΕ.

Δήμος Φλώρινας

Σε µια εσωκοµµατική «γαλάζια» κόντρα που δεν έχει προηγούµενο στον νοµό, ο νυν βουλευτής της ΝΔ Στάθης Κωνσταντινίδης συµµάχησε µε τον πρώτο επιλαχόντα βουλευτή, Σταύρο Παπασωτηρίου και κατεβαίνει ως υποψήφιος δήµαρχος κόντρα στον δήµαρχο Φλώρινας Ιωάννη Βοσκόπουλο. Οι δύο συνδυασµοί αναµένεται να αναµετρηθούν στον β΄ γύρο και µε τις δηµοσκοπήσεις και τις εκτιµήσεις των τοπικών παραγόντων να προεξοφλούν πως εύκολα ή δύσκολα ο Ι. Βοσκόπουλος θα κερδίσει µια νέα θητεία. Τις ψήφους διεκδικεί ακόµη ο Π. Αργυριάδης, επίσης από τη ΝΔ, έχοντας εντάξει και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποψήφια του ΚΚΕ είναι η Βασιλική Παπαναστασίου.

Δήμος Βοΐου

Η σημερινή δήμαρχος Παναγιώτα Ορφανίδου – Παπακωνσταντίνου κοντράρεται με τον πρώην υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Λαμπρόπουλο. Υποψήφιοι είναι επίσης ο πρώην δήμαρχος Τσοτυλίου Εμμανουήλ Γκάσης από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και ο Μιχάλης Καραμπατζιάς από το ΚΚΕ.

Δήμος Αμυνταίου

Ο νυν δήμαρχος, Ιωακείμ Ιωσηφίδης (ΝΔ), έχει τον πρώτο λόγο, απέναντι στον πρώην δήμαρχο Αμυνταίου, Κωνσταντίνο Θεοδωρίδη (ΠΑΣΟΚ). Η τρίτη υποψηφιότητα είναι αυτή της Μαρίας Βογιατζή (ΚΚΕ), η οποία λέγεται ότι δεν έχει μεγάλη επιρροή.

Δήμος Πρεσπών

Κόντρα «γαλάζιων», που θα κριθεί σε μία Κυριακή. Ο σημερινός δήμαρχος Βασίλειος Τσέπας θα διεκδικήσει την επανεκλογή του με αντίπαλο τον Παν. Πασχαλίδη. Οι εκτιμήσεις μιλούν για μικρό προβάδισμα του πρώτου.

Δήμος Γρεβενών

Κόντρα στον σημερινό δήμαρχο και πρώην νομάρχη, Δήμοςθένη Κουπτσίδη, κατέρχεται ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών του Γ. Δακή, Γιώργος Δασταμάνης. Ο τελευταίος άνοιξε πρώτα «πόλεμο» με την τοπική ΝΟΔΕ και τον βουλευτή της ΝΔ. Τ. Κοψαχείλη, καταγγέλλοντάς τους δημόσια για παρεμβάσεις και προσωπικά συμφέροντα και στη συνέχεια συνασπίστηκε με τέσσερις πρώην δημάρχους μικρότερων καπποδιστριακών δήμων, κατεβάζοντας συνδυασμό απέναντι στον σημερινό δήμαρχο. Και όλα αυτά εν μέσω καταγγελιών για οικονομικές ατασθαλίες του παρελθόντος στις «αμαρτωλές» δημοτικές επιχειρήσεις. Υποψήφια του ΚΚΕ είναι η Παναγιώτα Ντάγκα.

Δήμος Δεσκάτης

Τρεις υποψήφιοι διεκδικούν την είσοδό τους στον δεύτερο γύρο μιας αμφίρροπης αναμέτρησης. Ο σημερινός δήμαρχος, Νικόλαος Μίγκος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, έχει αντιπάλους τον επίσης προσκείμενο στον ίδιο χώρο, πρώην δήμαρχο Χρήστο Μπγιάλα και τον Δημήτρη Καραστέργιο που προέρχεται από τη ΝΔ, ενώ τέταρτη υποψήφια είναι η Μαρία Τζιώλα με τη στήριξη του ΚΚΕ.

Δήμος Καστοριάς

Ο δήμαρχος, Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, που προέρχεται από τη ΝΔ αλλά προβάλλει ένα υπερκομματικό προφίλ, καταλογίζει στον βασικό του αντίπαλο, πρώην βουλευτή της ΝΔ, Ανέστη Αγγελή, ότι είναι στενά κομματικός υποψήφιος. Το πιθανότερο είναι οι δυο τους να κοντραριστούν στον β’ γύρο, με επικρατέστερο τον πρώην βουλευτή, ωστόσο υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να μπει «σφήνα» ανάμεσά τους ο επίσης «γαλάζιος» δικηγόρος Νίκος Βασιλειάδης. Την ψήφο διεκδικούν ακόμα ο υποψήφιος των ΑΝ.ΕΛ. Συμεών Κουμπάνης, ο Θανάσης Καρανικολόπουλος που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και η Βασιλική Χαραμοπούλου από το ΚΚΕ.

Δήμος Νεστορίου

Ο κεντροαριστερός συνδυασμός του Χρήστου Γκοσλιόπουλου διασπάστηκε στα δύο, με υποψηφίους τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρη Κυριακού και τον Δημήτρη Μπαμπούλη. Ο πρώτος έχει τις περισσότερες πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο, με αντίπαλο τον προερχόμενο από τη ΝΔ Πασχάλη Γκέτσιο. Υποψήφιος με το ΚΚΕ είναι ο Γιώργος Τίγκας.

Δήμος Ορεστίδος

Ο σημερινός δήμαρχος, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, που πρόσκειται στην Κεντροαριστερά, διεκδικεί την επανεκλογή του έχοντας ως βασική αντίπαλο τη Μαρία Τερζοπούλου που προέρχεται από τη ΝΔ, ενώ υποψήφιος με το ΚΚΕ είναι ο Νίκος Μακρής. Τα προγνωστικά δίνουν προβάδισμα στον δήμαρχο και δεν αποκλείουν να μη χρειαστεί δεύτερη Κυριακή.

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Δ. Δωρίδας

Φαβορί για ανανέωση
Ισχυρό προβάδισμα ακόμα και από τον πρώτο γύρο για να ανανεώσει τη δημαρχιακή του θητεία έχει ο Γ. Καπεντζώνης («Δωρίδα για Ολους») ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος. Αν η μάχη μεταφερθεί σε δεύτερη Κυριακή τότε πιθανότατα θα κοντραριστεί με τον Γ. Κουλούλα («Δημοτική Ενωτική Πρωτοβουλία Δωρίδας») που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ. Το δίδυμο θα επιχειρήσουν να σπάσουν κατά πρώτο λόγο ο Γ. Αρτινόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Χρ. Τριανταφύλλου του ΚΚΕ.

Δήμος Αγράφων

Ο δήμος ήδη εξέλεξε δήμαρχο με τον Θ. Μπάμπαλη να ανανεώνει τη θητεία του, μετά την απόρριψη από το Πρωτοδικείο της υποψηφιότητας του μοναδικού αντιπάλου του Χρ. Δημητρόπουλου ελλείψει των απαιτούμενων στοιχείων του εκλογικού φακέλου.

Δήμος Καρπενησίου

Ανοιχτό έχει αφήσει τον δρόμο για τους υποψήφιους διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου, ο νυν δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης, ο οποίος διεκδικεί την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Προβάδισμα στην κούρσα έχει ο αντιδήμαρχος της νυν δημοτικής αρχής Ν. Σουλιώτης, ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος. Αν η μάχη μεταφερθεί στον δεύτερο γύρο (εκτιμάται ότι μπορεί η αυριανή μέρα να βγάλει δήμαρχο), ο Ν. Σουλιώτης θα κοντραριστεί πιθανότητα με τον Γ. Σταμάτη που κατεβαίνει επίσης ως ανεξάρτητος. Στην αυριανή μάχη συμμετέχει και ο Β. Παπαροϊδάμης που προέρχεται από το ΚΚΕ..

Δήμος Δελφών

Αμφίρροπη αναμένεται η αυριανή μάχη ανάμεσα στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θ. Παναγιωτόπουλο, τον νομικό Κ. Μπακογιάννη και τον Π. Ταγκαλή, οι οποίοι κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι, όπως επίσης και ο δημοτικός σύμβουλος Τ. Μέγκος που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γ. Ιωσηφίδης που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ.

Δ. Αμφίκλειας – Ελατείας

Προβάδισμα για τον δήμο (ίσως και από τον α’ γύρο) έχει ο πρώην δήμαρχος Αμφίκλειας Γ. Γώγος, ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος. Αντίπαλοί του ο Κ. Τασούλας, ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και ο προερχόμενος από το ΚΚΕ Δ. Αδρύμης, αλλά και ο ανεξάρτητος Κ. Μπαούρδος.

Δήμος Δομοκού

Ο νυν δήμαρχος που διατέλεσε υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και προϊστάμενος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Στ. Σύρος δεν διεκδικεί ξανά το αξίωμα, οπότε αναμένεται να υπάρξει ντέρμπι μεταξύ δύο πρώην δημάρχων Ξυνιάδας Γ. Κοντονάσιου και Θεσσαλιώτιδας Δ. Τζιαχρήστου. Στην αυριανή μάχη, χωρίς να φαίνεται πως θα «σπάσει» το δίδυμο κατεβαίνει ο υποψήφιος του ΚΚΕ Χρ. Νιάνιος.

Δήμος Λαμιέων

Την επανεκλογή του διεκδικεί ο Γ. Κοτρωνιάς, ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ. Αντίπαλοί του αν η μάχη οδηγηθεί στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τις τάσεις, θα είναι ο Ν. Σταυρογιάννης ανεξάρτητος, προερχόμενος από το νέο κόμμα του Χρ. Ζώη Νέα Μέρα, αλλά και ο Γ. Σαγιάς ανεξάρτητος που προέρχεται από τις τάξεις του ΛΑΟΣ. Tα προγνωστικά θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν η Μαρία Αντωνίου-Σιούτα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο Αν. Χρονάς του ΚΚΕ όπως και ο ανεξάρτητος Π. Στασινός.

Δήμος Λοκρών

Ντέρμπι μεταξύ τριών για… πρόκριση στη δεύτερη Κυριακή. Αντίπαλοι ο νυν δήμαρχος Ν. Λιόλιος που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και ο οποίος έχει και το σχετικό προβάδισμα, ο Κ. Αγγελούσης που κατεβαίνει επίσης ως ανεξάρτητος και προέρχεται από τη ΝΔ και ο Γ. Σκαμπερδόπουλος, ανεξάρτητος προερχόμενος επίσης από το ΠΑΣΟΚ. Στην μάχη συμμετέχει και ο Γ. Ρούσσης (ΚΚΕ).

Δήμος Μακρακώμης

Ο νυν δήμαρχος Θ. Παπαευθυμίου, ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να δώσει μάχη (πιθανότατα στον δεύτερο γύρο) προκειμένου να ανανεώσει τη θητεία του, κόντρα στον Ν. Τζιβελέκα ανεξάρτητο προερχόμενο από τη ΝΔ. Ο Μ. Σκούρας ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και ο Χρ. Πασούλας από το ΚΚΕ θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν τα προγνωστικά.

Δήμος Μώλου – Αγ. Κωνσταντίνου

Σύμφωνα με τις μετρήσεις αναμένεται να δώσουν τη μάχη ο Γ. Συκιώτης που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ και ο Κ. Παταργιάς που κατεβαίνει ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι μιλούν για ενδεχόμενη επικράτηση του πρώτου από αύριο κιόλας, ενώ να ανατρέψουν την κατάσταση επιδιώκουν ο Κ. Πετρόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Γ. Τσαπάρας ( ΚΚΕ).

Δήμος Στυλίδας

Προβάδισμα για την ανανέωση της θητείας του καταγράφει ο νυν δήμαρχος Απ. Γκλέτσος ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος. Πάντως, όπως λέγεται, αναμένεται να βρει σθεναρή αντίσταση από τους συνυποψηφίους του, κατά πρώτο λόγο τον Π. Πανουργιά που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ και τον Χρ. Οικονόμου του ΚΚΕ.

Δήμος Αλιάρτου

Σαφές προβάδισμα φαίνεται να υπάρχει για τον νυν δήμαρχο Γ. Ντασιώτη έναντι του αντιπάλου του, Φ. Σαγανά. Ο πρώτος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ ο δεύτερος προέρχεται από το ΚΚΕ. Η μάχη ωστόσο φαίνεται να δίνει στον νυν δήμαρχο μια ακόμα θητεία.

Δ. Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας

Ο νυν και ο πρώην δήμαρχος αναμένεται να κονταροχτυπηθούν. Ο Γ. Πατσαντάρας προερχόμενος από τη ΝΔ αλλά με διευρυμένο ψηφοδέλτιο αναμένεται να… παλέψει στον δεύτερο γύρο με τον Θ. Πανουργιά, ο οποίος επίσης προέρχεται από τη ΝΔ. Υποψήφιοι είναι και ο Γ. Γεωργακός που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και ο Λ. Ζάκκας από το ΚΚΕ.

Δήμος Θηβαίων

Ο νυν δήμαρχος Σπ. Νικολάου που προέρχεται από τη ΝΔ αλλά με διευρυμένο ψηφοδέλτιο φαίνεται να έχει το προβάδισμα για τον β’ γύρο. Δείχνει να τον ακολουθεί ή ο Γ. Κατσέλης ο οποίος έχει συμπράξει με τον πρώην δήμαρχο Ν. Σβίγγο, ή ο Στ. Χαλβατζής ο οποίος προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Στη μάχη κατεβαίνουν ο Γ. Κορδατζής (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Α. Τουλουμάκος (ΚΚΕ).

Δήμος Λεβαδέων

Προβάδισμα έχουν η Γιώτα Πούλου που κατεβαίνει ως ανεξάρτητη προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην δήμαρχος Αρ. Ρουσσάρης που προέρχεται από τη ΝΔ, έχει όμως στο ψηφοδέλτιό του αρκετούς υποψηφίους από το ΠΑΣΟΚ, ενώ μπορεί να κάνει την έκπληξη ο Επ. Κουτσικώνας που προέρχεται από το ΚΚΕ, αλλά έχει «ανοίξει» το ψηφοδέλτιό του. Στην μάχη κατεβαίνουν ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Γ. Ζιώγας και ο Αλ. Καρκάνας.

Δήμος Ορχομενού

Προβάδισμα… πρόκρισης στον β’ γύρο έχουν ο πρώην δήμαρχος Λ. Υπερήφανος ως ανεξάρτητος που προέρχεται από τη ΝΔ και ο Κ. Ξηρογιάννης ως ανεξάρτητος που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Στεφανίδης που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει μεγάλη δυναμική ώστε να πλασαριστεί στον δεύτερο γύρο, κάτι που ισχύει και για τον Γ. Σκόπα που προέρχεται από το ΚΚΕ.

Δήμος Τανάγρας

Ο νυν δήμαρχος Β. Γεωργίου που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά κατεβαίνει με διευρυμένο ψηφοδέλτιο αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του κόντρα στον προερχόμενο από τη ΝΔ αλλά που έχει εντάξει αντιδημάρχους από το ΠΑΣΟΚ Β. Περγιάλα. Στη μάχη ρίχνονται επίσης ο ανεξάρτητος Λ. Μαυράκης, ο προερχόμενος από τη ΝΔ Γ. Στέρπης και ο Δ. Θεοδώρου (ΚΚΕ).

Δήμος Διρφυών – Μεσσαπιών

Να ανανεώσει τη δημαρχιακή του θητεία θα επιχειρήσει ο Γ. Μπουροδήμος που κατεβαίνει ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. Σοβαρές πιθανότητες να πάει στον δεύτερο γύρο συγκεντρώνει ο πρώην δήμαρχος Α. Μπαζώτης ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ, ενώ θα προσπαθήσει να κάνει την ανατροπή ο Γ. Ψαθάς (ανεξάρτητος προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και ο Γεωργία-Δέσποινα Πύθουλα που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ.

Δήμος Ερέτριας

Προβάδισμα για την ανανέωση της θητείας του διατηρεί ο ν Β. Βελέντζας ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ. Μαζί του αναμένεται να δώσουν τη μάχη για να μπουν στο δεύτερο γύρο, ο Ν. Γουρνής που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ και η Αμφιτρίτη Αλημπατέ που κατεβαίνει ως ανεξάρτητη και σημειώνει αξιοσημείωτη δυναμική. Υποψήφιοι είναι και ο ανεξάρτητος Μ. Μακρυπούλιας και η Ασημίνα Καραμπέτσου του ΚΚΕ.

Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού

Επικρατέστεροι εμφανίζονται οι δύο ανεξάρτητοι που προέρχονται από τη ΝΔ, Γ. Αναγνώστου και η Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη. Ο Ηλ. Πέτσης, ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, θα επιχειρήσει να σπάσει το δίδυμο. Στη μάχη θα μπουν και οι ανεξάρτητες Νατάσσα Φούρναρη και Ελένη Ευσταθίου-Σπανού, αλλά και Θ. Καμαράτος (ΚΚΕ).

Δήμος Καρύστου

Ο νυν δήμαρχος Ν. Μανώλης που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ θα επιχειρήσει να ανανεώσει τη θητεία του και αναμένεται να κοντραριστεί με τον Λ. Ραβιόλο που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. Ο Ισ. Παπαλυμπέρης (ΣΥΡΙΖΑ) θα επιχειρήσει να «σπάσει» το δίδυμο, ενώ στην αυριανή μάχη θα συμμετέχει και η Κυριακούλα Βρανά (ΚΚΕ).

Δήμος Κύμης – Αλιβερίου

Αμφίρροπη αναμένεται η μάχη για τη δημαρχία με τον νυν δήμαρχο Δ. Θωμά που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος να διεκδικεί έχοντας μικρό προβάδισμα. Ο ανεξάρτητος Θ. Μπουραντάς, αναμένεται να «παλέψει» με τον Δ. Θωμά για τον δημαρχιακό θώκο, ενώ στην αυριανή μάχη μπαίνει και ο Κ. Μιχαήλ (ΚΚΕ).

Δ. Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Αννης

Ο Γ. Στεργίου, ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ που έχει και ένα μικρό προβάδισμα και ο Χρ. Καλυβιώτης ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονται ως τα δύο φαβορί. Τη μάχη θα δώσουν ο Στ. Λιαγκάκης υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ και ο Β. Παζαράς (ΣΥΡΙΖΑ).

Δήμος Σκύρου

Μετά την απόφαση του νυν δημάρχου Μιλτ. Χατζηγιαννάκη να μην κατέβει, τη… θέση παίρνει ο ανιψιός του με το ίδιο ονοματεπώνυμο. Βασικός του αντίπαλος ο Ν. Μαυρίκος που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, ενώ θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν τις προβλέψεις οι επίσης ανεξάρτητοι Μ. Ξανθούλης και Κυρ. Αντωνόπουλος.

Δήμος Χαλκιδέων

Ο νυν δήμαρχος Θ. Ζεμπίλης που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ μάχεται για μία ακόμα θητεία ενάντια στον Χρ. Παγώνη, ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. Υποψήφιοι είναι επίσης ο Ν. Λεβέντης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευ. Σταματούκος από το ΚΚΕ και ο Κ. Κουλουρίδης ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ.

Δ. Δωρίδας

Φαβορί για ανανέωση
Ισχυρό προβάδισμα ακόμα και από τον πρώτο γύρο για να ανανεώσει τη δημαρχιακή του θητεία έχει ο Γ. Καπεντζώνης («Δωρίδα για Ολους») ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος. Αν η μάχη μεταφερθεί σε δεύτερη Κυριακή τότε πιθανότατα θα κοντραριστεί με τον Γ. Κουλούλα («Δημοτική Ενωτική Πρωτοβουλία Δωρίδας») που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ. Το δίδυμο θα επιχειρήσουν να σπάσουν κατά πρώτο λόγο ο Γ. Αρτινόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Χρ. Τριανταφύλλου του ΚΚΕ.

Δήμος Αγράφων

Ο δήμος ήδη εξέλεξε δήμαρχο με τον Θ. Μπάμπαλη να ανανεώνει τη θητεία του, μετά την απόρριψη από το Πρωτοδικείο της υποψηφιότητας του μοναδικού αντιπάλου του Χρ. Δημητρόπουλου ελλείψει των απαιτούμενων στοιχείων του εκλογικού φακέλου.

Δήμος Καρπενησίου

Ανοιχτό έχει αφήσει τον δρόμο για τους υποψήφιους διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου, ο νυν δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης, ο οποίος διεκδικεί την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Προβάδισμα στην κούρσα έχει ο αντιδήμαρχος της νυν δημοτικής αρχής Ν. Σουλιώτης, ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος. Αν η μάχη μεταφερθεί στον δεύτερο γύρο (εκτιμάται ότι μπορεί η αυριανή μέρα να βγάλει δήμαρχο), ο Ν. Σουλιώτης θα κοντραριστεί πιθανότητα με τον Γ. Σταμάτη που κατεβαίνει επίσης ως ανεξάρτητος. Στην αυριανή μάχη συμμετέχει και ο Β. Παπαροϊδάμης που προέρχεται από το ΚΚΕ..

Δήμος Δελφών

Αμφίρροπη αναμένεται η αυριανή μάχη ανάμεσα στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θ. Παναγιωτόπουλο, τον νομικό Κ. Μπακογιάννη και τον Π. Ταγκαλή, οι οποίοι κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι, όπως επίσης και ο δημοτικός σύμβουλος Τ. Μέγκος που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γ. Ιωσηφίδης που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ.

Δ. Αμφίκλειας – Ελατείας

Προβάδισμα για τον δήμο (ίσως και από τον α’ γύρο) έχει ο πρώην δήμαρχος Αμφίκλειας Γ. Γώγος, ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος. Αντίπαλοί του ο Κ. Τασούλας, ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και ο προερχόμενος από το ΚΚΕ Δ. Αδρύμης, αλλά και ο ανεξάρτητος Κ. Μπαούρδος.

Δήμος Δομοκού

Ο νυν δήμαρχος που διατέλεσε υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και προϊστάμενος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Στ. Σύρος δεν διεκδικεί ξανά το αξίωμα, οπότε αναμένεται να υπάρξει ντέρμπι μεταξύ δύο πρώην δημάρχων Ξυνιάδας Γ. Κοντονάσιου και Θεσσαλιώτιδας Δ. Τζιαχρήστου. Στην αυριανή μάχη, χωρίς να φαίνεται πως θα «σπάσει» το δίδυμο κατεβαίνει ο υποψήφιος του ΚΚΕ Χρ. Νιάνιος.

Δήμος Λαμιέων

Την επανεκλογή του διεκδικεί ο Γ. Κοτρωνιάς, ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ. Αντίπαλοί του αν η μάχη οδηγηθεί στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τις τάσεις, θα είναι ο Ν. Σταυρογιάννης ανεξάρτητος, προερχόμενος από το νέο κόμμα του Χρ. Ζώη Νέα Μέρα, αλλά και ο Γ. Σαγιάς ανεξάρτητος που προέρχεται από τις τάξεις του ΛΑΟΣ. Tα προγνωστικά θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν η Μαρία Αντωνίου-Σιούτα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο Αν. Χρονάς του ΚΚΕ όπως και ο ανεξάρτητος Π. Στασινός.

Δήμος Λοκρών

Ντέρμπι μεταξύ τριών για… πρόκριση στη δεύτερη Κυριακή. Αντίπαλοι ο νυν δήμαρχος Ν. Λιόλιος που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και ο οποίος έχει και το σχετικό προβάδισμα, ο Κ. Αγγελούσης που κατεβαίνει επίσης ως ανεξάρτητος και προέρχεται από τη ΝΔ και ο Γ. Σκαμπερδόπουλος, ανεξάρτητος προερχόμενος επίσης από το ΠΑΣΟΚ. Στην μάχη συμμετέχει και ο Γ. Ρούσσης (ΚΚΕ).

Δήμος Μακρακώμης

Ο νυν δήμαρχος Θ. Παπαευθυμίου, ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να δώσει μάχη (πιθανότατα στον δεύτερο γύρο) προκειμένου να ανανεώσει τη θητεία του, κόντρα στον Ν. Τζιβελέκα ανεξάρτητο προερχόμενο από τη ΝΔ. Ο Μ. Σκούρας ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και ο Χρ. Πασούλας από το ΚΚΕ θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν τα προγνωστικά.

Δήμος Μώλου – Αγ. Κωνσταντίνου

Σύμφωνα με τις μετρήσεις αναμένεται να δώσουν τη μάχη ο Γ. Συκιώτης που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ και ο Κ. Παταργιάς που κατεβαίνει ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι μιλούν για ενδεχόμενη επικράτηση του πρώτου από αύριο κιόλας, ενώ να ανατρέψουν την κατάσταση επιδιώκουν ο Κ. Πετρόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Γ. Τσαπάρας ( ΚΚΕ).

Δήμος Στυλίδας

Προβάδισμα για την ανανέωση της θητείας του καταγράφει ο νυν δήμαρχος Απ. Γκλέτσος ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος. Πάντως, όπως λέγεται, αναμένεται να βρει σθεναρή αντίσταση από τους συνυποψηφίους του, κατά πρώτο λόγο τον Π. Πανουργιά που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ και τον Χρ. Οικονόμου του ΚΚΕ.

Δήμος Αλιάρτου

Σαφές προβάδισμα φαίνεται να υπάρχει για τον νυν δήμαρχο Γ. Ντασιώτη έναντι του αντιπάλου του, Φ. Σαγανά. Ο πρώτος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ ο δεύτερος προέρχεται από το ΚΚΕ. Η μάχη ωστόσο φαίνεται να δίνει στον νυν δήμαρχο μια ακόμα θητεία.

Δ. Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας

Ο νυν και ο πρώην δήμαρχος αναμένεται να κονταροχτυπηθούν. Ο Γ. Πατσαντάρας προερχόμενος από τη ΝΔ αλλά με διευρυμένο ψηφοδέλτιο αναμένεται να… παλέψει στον δεύτερο γύρο με τον Θ. Πανουργιά, ο οποίος επίσης προέρχεται από τη ΝΔ. Υποψήφιοι είναι και ο Γ. Γεωργακός που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και ο Λ. Ζάκκας από το ΚΚΕ.

Δήμος Θηβαίων

Ο νυν δήμαρχος Σπ. Νικολάου που προέρχεται από τη ΝΔ αλλά με διευρυμένο ψηφοδέλτιο φαίνεται να έχει το προβάδισμα για τον β’ γύρο. Δείχνει να τον ακολουθεί ή ο Γ. Κατσέλης ο οποίος έχει συμπράξει με τον πρώην δήμαρχο Ν. Σβίγγο, ή ο Στ. Χαλβατζής ο οποίος προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Στη μάχη κατεβαίνουν ο Γ. Κορδατζής (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Α. Τουλουμάκος (ΚΚΕ).

Δήμος Λεβαδέων

Προβάδισμα έχουν η Γιώτα Πούλου που κατεβαίνει ως ανεξάρτητη προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην δήμαρχος Αρ. Ρουσσάρης που προέρχεται από τη ΝΔ, έχει όμως στο ψηφοδέλτιό του αρκετούς υποψηφίους από το ΠΑΣΟΚ, ενώ μπορεί να κάνει την έκπληξη ο Επ. Κουτσικώνας που προέρχεται από το ΚΚΕ, αλλά έχει «ανοίξει» το ψηφοδέλτιό του. Στην μάχη κατεβαίνουν ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Γ. Ζιώγας και ο Αλ. Καρκάνας.

Δήμος Ορχομενού

Προβάδισμα… πρόκρισης στον β’ γύρο έχουν ο πρώην δήμαρχος Λ. Υπερήφανος ως ανεξάρτητος που προέρχεται από τη ΝΔ και ο Κ. Ξηρογιάννης ως ανεξάρτητος που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Στεφανίδης που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει μεγάλη δυναμική ώστε να πλασαριστεί στον δεύτερο γύρο, κάτι που ισχύει και για τον Γ. Σκόπα που προέρχεται από το ΚΚΕ.

Δήμος Τανάγρας

Ο νυν δήμαρχος Β. Γεωργίου που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά κατεβαίνει με διευρυμένο ψηφοδέλτιο αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του κόντρα στον προερχόμενο από τη ΝΔ αλλά που έχει εντάξει αντιδημάρχους από το ΠΑΣΟΚ Β. Περγιάλα. Στη μάχη ρίχνονται επίσης ο ανεξάρτητος Λ. Μαυράκης, ο προερχόμενος από τη ΝΔ Γ. Στέρπης και ο Δ. Θεοδώρου (ΚΚΕ).

Δήμος Διρφυών – Μεσσαπιών

Να ανανεώσει τη δημαρχιακή του θητεία θα επιχειρήσει ο Γ. Μπουροδήμος που κατεβαίνει ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. Σοβαρές πιθανότητες να πάει στον δεύτερο γύρο συγκεντρώνει ο πρώην δήμαρχος Α. Μπαζώτης ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ, ενώ θα προσπαθήσει να κάνει την ανατροπή ο Γ. Ψαθάς (ανεξάρτητος προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και ο Γεωργία-Δέσποινα Πύθουλα που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ.

Δήμος Ερέτριας

Προβάδισμα για την ανανέωση της θητείας του διατηρεί ο ν Β. Βελέντζας ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ. Μαζί του αναμένεται να δώσουν τη μάχη για να μπουν στο δεύτερο γύρο, ο Ν. Γουρνής που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ και η Αμφιτρίτη Αλημπατέ που κατεβαίνει ως ανεξάρτητη και σημειώνει αξιοσημείωτη δυναμική. Υποψήφιοι είναι και ο ανεξάρτητος Μ. Μακρυπούλιας και η Ασημίνα Καραμπέτσου του ΚΚΕ.

Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού

Επικρατέστεροι εμφανίζονται οι δύο ανεξάρτητοι που προέρχονται από τη ΝΔ, Γ. Αναγνώστου και η Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη. Ο Ηλ. Πέτσης, ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, θα επιχειρήσει να σπάσει το δίδυμο. Στη μάχη θα μπουν και οι ανεξάρτητες Νατάσσα Φούρναρη και Ελένη Ευσταθίου-Σπανού, αλλά και Θ. Καμαράτος (ΚΚΕ).

Δήμος Καρύστου

Ο νυν δήμαρχος Ν. Μανώλης που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ θα επιχειρήσει να ανανεώσει τη θητεία του και αναμένεται να κοντραριστεί με τον Λ. Ραβιόλο που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. Ο Ισ. Παπαλυμπέρης (ΣΥΡΙΖΑ) θα επιχειρήσει να «σπάσει» το δίδυμο, ενώ στην αυριανή μάχη θα συμμετέχει και η Κυριακούλα Βρανά (ΚΚΕ).

Δήμος Κύμης – Αλιβερίου

Αμφίρροπη αναμένεται η μάχη για τη δημαρχία με τον νυν δήμαρχο Δ. Θωμά που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος να διεκδικεί έχοντας μικρό προβάδισμα. Ο ανεξάρτητος Θ. Μπουραντάς, αναμένεται να «παλέψει» με τον Δ. Θωμά για τον δημαρχιακό θώκο, ενώ στην αυριανή μάχη μπαίνει και ο Κ. Μιχαήλ (ΚΚΕ).

Δ. Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Αννης

Ο Γ. Στεργίου, ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ που έχει και ένα μικρό προβάδισμα και ο Χρ. Καλυβιώτης ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονται ως τα δύο φαβορί. Τη μάχη θα δώσουν ο Στ. Λιαγκάκης υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ και ο Β. Παζαράς (ΣΥΡΙΖΑ).

Δήμος Σκύρου

Μετά την απόφαση του νυν δημάρχου Μιλτ. Χατζηγιαννάκη να μην κατέβει, τη… θέση παίρνει ο ανιψιός του με το ίδιο ονοματεπώνυμο. Βασικός του αντίπαλος ο Ν. Μαυρίκος που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, ενώ θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν τις προβλέψεις οι επίσης ανεξάρτητοι Μ. Ξανθούλης και Κυρ. Αντωνόπουλος.

Δήμος Χαλκιδέων

Ο νυν δήμαρχος Θ. Ζεμπίλης που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ μάχεται για μία ακόμα θητεία ενάντια στον Χρ. Παγώνη, ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. Υποψήφιοι είναι επίσης ο Ν. Λεβέντης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευ. Σταματούκος από το ΚΚΕ και ο Κ. Κουλουρίδης ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ

Η «μάχη» της Λίμνης
Η αποχώρηση τελικά του δημάρχου Φ. Φίλιου από τον δήμο σηματοδοτεί τις εξελίξεις στον Δήμο Ιωαννιτών. Υστερα από μια έντονη ενδοπαραταξιακή συνεδρίαση το χρίσμα πήρε ο επίσης προερχόμενος από την Κεντροαριστερά Θωμάς Μπέγκας («Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα»), γιος του αείμνηστου δημάρχου Κ. Μπέγκα και σημερινός αντιδήμαρχος περιβάλλοντος. Ο Φ. Φίλιος στηρίζει ενεργά το ψηφοδέλτιο και όπως όλα δείχνουν στον δεύτερο γύρο θα «αναμετρηθούν» ο Θ. Μπέγκας -ο οποίος διεύρυνε τον συνδυασμό του με τον πρώην αντιπεριφερειάρχη του Αλ. Καχριμάνη, Π. Κολόκα- με τον πρώην δήμαρχο και προερχόμενο από τη ΝΔ Νικόλαο Γκόντα («Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία»). Με κομματικό ψηφοδέλτιο και χωρίς ευρύτερες συνεργασίες κατεβαίνει ο Λ. Νάτσης, που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Δ. Τασιούλας από το ΚΚΕ. Υποψήφιοι είναι επίσης ο καρδιολόγος Στ. Σκοπούλης με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Α. Μπαρτζώκας από τον κεντροδεξιό χώρο και ο Χρ. Πατσούρας της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ

Προβάδισμα σε δύο από τους πέντε υποψηφίους δίνουν οι τοπικές δημοσκοπήσεις. Οπως όλα δείχνουν ο β’ γύρος θα παιχτεί μεταξύ του σημερινού δημάρχου, προερχόμενου από την Κεντροαριστερά Γ. Παπαλέξη -ήταν υποψήφιος βουλευτής το 2009 με το ΠΑΣΟΚ χωρίς να εκλεγεί- και του προερχόμενου από τη ΝΔ Χρ. Τσιρογιάννη. Υποψήφιος είναι επίσης ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Στασινός, ο οποίος παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 διαμαρτυρόμενος για το Μεσοπρόθεσμο. Στον συνδυασμό του έχει μέλη από παλιότερα ψηφοδέλτια του Γ. Παπαλέξη και θεωρείται ότι θα παίξει ρόλο-κλειδί των εξελίξεων στον β’ γύρο. Η λίστα των υποψηφίων κλείνει με τη Λ. Κιτσαντά που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κ. Παπαϊωάννου, από το ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΣ Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή θα έχουν οι δημότες του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, με έδρα την Ανω Καλεντίνη, αφού κατέβηκαν μόνο δύο συνδυασμοί. Υποψήφιοι είναι ο σημερινός δήμαρχος και πρώην διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στη ΓΑΔΑ Δ. Γαλλίκας και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, γυμναστής Περικλής Μήγδος, αμφότεροι προερχόμενοι από τον χώρο της ΝΔ.

ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

Εξι υποψήφιοι δήμαρχοι, για τον μικρότερο σε πληθυσμό και μεγαλύτερο σε έκταση δήμο της Αρτας. Εκ νέου υποψήφιος είναι ο σημερινός δήμαρχος και από το 1994 δήμαρχος στην περιοχή (στον πρώην Δήμο Αγνάντων) Χρ. Χασιάκος, όπως επίσης και ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Μ. Γαρνέλης. Ο τελευταίος είχε κατέβει υποψήφιος και στις εκλογές του 2010, τις οποίες κέρδισε, αλλά η συμμετοχή του ακυρώθηκε, καθώς ο συνδυασμός του υπολειπόταν στην ποσόστωση των γυναικών. Υποψήφιοι είναι επίσης ο Λ. Τσίπρας από τον ΣΥΡΙΖΑ (μακρινός συγγενής του προέδρου του κόμματος), ο Χρ. Λύκος από το ΚΚΕ, ο Γ. Τσιανάκας προερχόμενος από τη ΝΔ και ο απόστρατος διευθυντής της ΕΛ.ΑΣ. Π. Σκαλτσογιάννης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣ Ν. ΣΚΟΥΦΑ

Πέντε υποψήφιοι διεκδικούν τον Δήμο Νικολάου Σκουφά. Ο προερχόμενος από τη ΝΔ και δήμαρχος στην περιοχή από το 1998 Στ. Γιαννούλης, ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώην δήμαρχος Πέτα Θ. Μουσαβερές -μια δυνατή υποψηφιότητα, όπως περιγράφεται που δεν έχει όμως το χρίσμα-, οι οποίοι και αναμένεται να δώσουν τη μάχη και την επόμενη Κυριακή. Υποψήφιοι είναι ακόμη ο Χ. Πεσλής που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Κικιώνης από το ΚΚΕ, καθώς και ο Ν. Στασινός.

ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Υστερα από πολύχρονη συμμετοχή στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο Δήμαρχος Γ. Κάτσινος ανακοίνωσε την αποχώρησή του. Ο κ. Κάτσινος όρισε διάδοχο, ωστόσο αμέσως μετά έσπευσε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος της παράταξης του δημάρχου Θ. Παππάς. Από τον χώρο της ΝΔ υποψήφιος είναι ο Γ. Λώλος, πρώην δήμαρχος Μαργαριτίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει επίσημα τον Αν. Νταή, δήμαρχο Ηγουμενίτσας την πρώτη περίοδο «λειτουργίας» των καλλικρατικών δήμων 1998-2002. Υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) είναι Δ. Δήμας.

ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ

Με ανεξάρτητο και πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο κατέρχεται εκ νέου υποψήφια η δήμαρχος Σουλίου, οδοντογιατρός Στ. Μπραΐμη. Την Κυριακή θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον γεωπόνο της ΕΑΣ, με καταγωγή από την Παραμυθιά και υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ Δ. Σακρέλη και τον υποψήφιο του ΚΚΕ Αρ. Μαρέτα. Ο Δ. Σακρέλης, όπως όλα δείχνουν, θα είναι αυτός που θα περάσει στον β’ γύρο.

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Τρεις υποψήφιοι διεκδικούν τον θώκο. Ο σημερινός δήμαρχος, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο της πόλης Μ. Παππάς, που το 2010 είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να αναμετρηθεί στον β’ γύρο με έναν εκ των Σπ. Παππά, μηχανικό, προερχόμενο από τη ΝΔ, ή Λ. Ρέγκα από το ΚΚΕ, με τον Σπ. Παππά να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

Αρκετά καθαρό δείχνει το τοπίο με τον σημερινό δήμαρχο, μηχανολόγο-μηχανικό Γ. Σεντελέ όπως όλα δείχνουν να επανεκλέγεται και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή. Με μακρά θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 1998 και το 2006 δήμαρχος Πραμάντων, ο Γ. Σεντελές θα δώσει τη μάχη με την Τ. Κίτσιου, που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, χωρίς όμως να είναι πολλές οι ελπίδες για την τελευταία.

ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ

Ο νυν και ο πρώην δήμαρχος Δωδώνης θα δώσουν τη μάχη για τις εκλογές στον Δήμο Δωδώνης. Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ με ψηφοδέλτιο από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, σημερινός δήμαρχος Κ. Κατσανάκης θα αναμετρηθεί με τον πρώην δήμαρχο Λάκκας Σουλίου Χρ. Ντακαλέξη, δικαστικό υπάλληλο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του δάσκαλου Τ. Τόκα.

ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ

Ακόμη μία θητεία στον Δήμο Ζαγορίου με έδρα τους Ασπράγγελους διεκδικεί ο νυν δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου, που είναι ο μακροβιότερος δήμαρχος στην Ηπειρο και ως δήμαρχος Κεντρικού Ζαγορίου είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Τη δεύτερη Κυριακή θα έχει απέναντί του είτε τον πρώην πρόεδρο της Κοινότητας Πάπιγκου Λ. Τσουμάνη από τον χώρο της ΝΔ, είτε τον πρώην δήμαρχο Ανατολικού Ζαγορίου Β. Σπύρου. Υποψήφιος είναι ακόμη ο λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με καταγωγή από το Μονοδένδρι Ζαγορίου, Β. Δαλκαβούκης.

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ

Υστερα από 20 χρόνια ενασχόλησής του με την τοπική αυτοδιοίκηση -υπήρξε το 1994 υποψήφιος πρόεδρος Κοινότητας Ροδοτοπίου- ο Δ. Ρογκότης, σημερινός δήμαρχος Ζίτσας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε την αποχώρησή του και έδωσε το «δαχτυλίδι» στον αντιδήμαρχο Β. Γαρδίκο. Κάθε προγνωστικό στη Ζίτσα είναι παρακινδυνευμένο, καθώς υποψήφιοι είναι επίσης ο πρώην γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων Χρ. Βούζας και ο προερχόμενος από τη ΝΔ, βαλκανιονίκης στην κωπηλασία Μ. Πλιάκος. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον γεωπόνο-συνδικαλιστή Μ. Ματσάγκα, ενώ το ΚΚΕ τον Σωτ. Μανούση.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Ο νυν δήμαρχος Π. Γαργάλας ανακοίνωσε ότι αποχωρεί και τον διαδέχτηκε η σημερινή του αντιδήμαρχος, Ελ. Παπαμιχαήλ. Στον β’ γύρο θα αναμετρηθεί, όπως όλα δείχνουν, με τον απόστρατο στρατιωτικό, προερχόμενο από τη ΝΔ Ανδ. Παπασπύρου, ο οποίος ήταν υποψήφιος και το 2010. Ως ανεξάρτητος κατέρχεται ο Ν. Εξάρχου, ενώ υποψήφιοι είναι επίσης ο Στ. Κυρτσόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Δ. Σδούκος από το ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ

«Γαλάζια» αναμέτρηση καθώς τέσσερις από τους πέντε υποψήφιους προέρχονται από τη ΝΔ, ενώ ελάχιστες ελπίδες για τον β’ γύρο έχει ο κεντροαριστερός υποψήφιος Λ. Ευθυμίου, επικεφαλής σήμερα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον σημερινό δήμαρχο Ν. Τσομπίκο και τον πρώην δήμαρχο Κ. Τζαφέα, ενώ μικρές πιθανότητες έχουν ο γιατρός Ι. Τσόδουλος και ο Χρ. Ζήσος.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Δύο πολυσυλλεκτικοί συνδυασμοί από τον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, με τους επικεφαλής τους να έχουν σημείο αναφοράς το ΠΑΣΟΚ, θα δώσουν τη μάχη στον Δήμο Πωγωνίου. Στον β’ γύρο αναμένεται να αναμετρηθούν ο σημερινός δήμαρχος Κ. Καψάλης, δάσκαλος στο επάγγελμα και στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης από το 1986 και ο πρώην δήμαρχος Ανω Πωγωνίου, σημερινός δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης και στέλεχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Γ. Ντόντης. Με τη Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ κατεβαίνει υποψήφιος ο Παν. Καραγιάννης.

ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Με μακρά θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση ο νυν δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να δώσει τη μάχη στον β’ γύρο με τον πρώην δήμαρχο Μ. Κλάπα, που το 2006 είχε εκλεγεί με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και του τότε ΣΥΝ. Υποψήφιος είναι επίσης ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Δημ. Παππάς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον οικονομολόγο Δημ. Βασιλείου, η υποψηφιότητά του οποίου, όμως, είχε αντιδράσεις στον πολιτικό του χώρο, ενώ το ΚΚΕ υποστηρίζει τον συνταξιούχο γιατρό Γ. Νόβα.

ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ

Μια ακόμη θητεία διεκδικεί ο επί χρόνια δήμαρχος Δ. Γιολδάσης, ο οποίος εκλέχθηκε το 2010 με τη στήριξη της ΝΔ. Η εκλογική μάχη θα κριθεί στον β’ γύρο, όπου αναμένεται να βρεθεί απέναντί του είτε ο νεαρός τοπογράφος-μηχανικός Ν. Καλαντζής, είτε ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημερινός δημοτικός σύμβουλος Γ. Γιάννος. Το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη με τον καθηγητή και υποψήφιο βουλευτή Πρέβεζας Μ. Γείτονα.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΓΑΣ

Μέσα σε εντάσεις ανακοίνωσε την αποχώρησή του ο δήμαρχος, φαρμακοποιός Αθ. Λιόλιος -είχε υποστηριχτεί από το ΠΑΣΟΚ-, ο οποίος έχασε τη στήριξη και από τους δημοτικούς του συμβούλους. Υποψήφιοι θα είναι ο προερχόμενος από τη ΝΔ, πρώην δήμαρχος Φαναρίου Αν. Νάστας, ο οδοντογιατρός από το Καναλάκι Θ. Ράπτης με κεντροαριστερό ψηφοδέλτιο και ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Σωτ. Γάκης, με τους δύο πρώτους να είναι φαβορί για τον β’ γύρο

Δήμος Ξάνθης

Ετοιμη για αριστερή στροφή ύστερα από 36 χρόνια
Για πρώτη φορά μετά το 1978 υπάρχει ισχυρή πιθανότητα εκλογής δημάρχου που δεν προέρχεται από τον συντηρητικό χώρο. Ως φαβορί για την επικράτηση φέρεται ο Χρήστος Πούλιος («Κοινωνία Δημοτών»), ο οποίος στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και την ευρύτερη Κεντροαριστερά και στις προηγούμενες εκλογές έχασε τον δήμο για μερικές δεκάδες ψήφους. Στο πλευρό του ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος είναι και ο Θ. Ξυνίδης, αδελφός του πρώην υπουργού. Το έργο του αυτήν τη φορά κάνει ευκολότερο η διάσπαση της «γαλάζιας» παράταξης, υπό τον Μιχάλη Στυλιανίδη, ο οποίος έπειτα από 16 χρόνια στο «τιμόνι» του δήμου αποφάσισε να αποσυρθεί. Από τον συνδυασμό του προέκυψαν δύο υποψήφιοι, οι οποίοι θα κονταροχτυπηθούν για το ποιος θα αντιμετωπίσει τον Χ. Πούλιο στον δεύτερο γύρο: ο Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος («Δήμος Πρότυπο»), ο οποίος φέρεται πως έχει τη στήριξη και του «γαλάζιου» βουλευτή Αλέξανδρου Κοντού, και ο Δημήτρης Μπένης («Συμμετέχω»), πρώην αντιδήμαρχος και γιος πρώην δημάρχου. Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει ο Νίκος Ανταμπούφης, με το ΚΚΕ ο Γιώργος Κολλάρος, ενώ επίσης κατεβαίνουν ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σωτήρης Τσιακίρογλου και ο Ιπποκράτης Καμαρίδης, που πρόσκειται στην εθνική Δεξιά.

Δήμος Αλεξανδρούπολης

Εξι υποψήφιοι διεκδικούν τον ακριτικό δήμο, με τον σημερινό δήμαρχο Ευάγγελο Λαμπάκη (ΝΔ) να προβάλλει ως φαβορί και τα προγνωστικά να φέρουν ως επικρατέστερο αντίπαλό του στον β’ γύρο τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών του Κ. Σημίτη, Απόστολο Φωτιάδη. Η κόντρα μεταξύ των δύο «μονομάχων» έφτασε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, τόσο διά ζώσης όσο και με εκατέρωθεν σκληρές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο. Την ψήφο των δημοτών της Αλεξανδρούπολης διεκδικούν επίσης ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Μιχαηλίδης, ο Σάββας Δευτεραίος (ΚΚΕ, με επιρροή σε ευρύτερα στρώματα), ο Νίκος Τζανίδης (περιφερειακός σύμβουλος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) και ο Ιωάννης Γιαννόπουλος (ανεξάρτητος).

Δήμος Ορεστιάδας

Από τους συνολικά πέντε υποψηφίους, στον β’ γύρο θα κοντραριστούν, όπως όλα δείχνουν, ο «γαλάζιος» σημερινός δήμαρχος Δημήτρης Μουζάς και ο Βασίλης Μαυρίδης, που προέρχεται από τον ίδιο χώρο αλλά έχει την υποστήριξη και στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά. Η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Μαρία Γκουγκουσκίδου, ο Σταμάτης Γκατζίδης του ΚΚΕ και ο Χρυσοβαλάντης Παντσίδης (από τον χώρο του ΣΥΡΖΑ) διεκδικούν επίσης την ψήφο των δημοτών.

Δήμος Διδυμοτείχου

Τα προγνωστικά για τον β’ γύρο μιλούν για πιθανή «γαλάζια» κόντρα του σημερινού δημάρχου Παρασκευά Πατσουρίδη με τον προκάτοχό του, Χρήστο Τοκαμάνη. Δεν θα ήταν έκπληξη, ωστόσο, αν έμπαινε «σφήνα» ανάμεσα στους δύο η τρίτη υποψήφια, Βάια Καραφεϊζη, που προέρχεται από ΝΔ, με τη στήριξη όμως και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Δήμος Σουφλίου

Ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για νίκη, ακόμα κι από την πρώτη Κυριακή, προβάλλει ο σημερινός δήμαρχος, Ευάγγελος Πουλιλιός, που ανήκει στον χώρο της ΝΔ. Αντίπαλοί του είναι ο επίσης προερχόμενος από τον ίδιο χώρο Παναγιώτης Καλακίκος και ο Χαράλαμπος Κυριακίδης με τη στήριξη του ΚΚΕ.

Δήμος Σαμοθράκης

Αλλαγή φρουράς θα υπάρξει στο ακριτικό νησί, καθώς για πρώτη φορά δεν θα είναι υποψήφιοι οι Γ. Χανός και Γ. Πετρούδας, που εναλλάσσονταν επί σχεδόν 20 χρόνια στο «τιμόνι» του δήμου με προέλευση από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Τώρα ο πρώτος υποστηρίζει τον Παναγιώτη Ατζανό (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος φέρεται ως φαβορί, και ο δεύτερος τη Χρυσάνθη Αντωνάκη-Μόραλη (ΝΔ). Την ψήφο των κατοίκων του νησιού διεκδικεί και ο Α. Βίτσας, ο οποίος έχει σχέσεις με τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Δήμος Κομοτηνής

Ο νυν δήμαρχος, Γιώργος Πετρίδης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίζεται και από τη ΔΗΜΑΡ, έχει σαφές προβάδισμα για επανεκλογή, ίσως και από την πρώτη Κυριακή, καθώς τυγχάνει ευρείας αποδοχής ενώ διατηρεί ισχυρά ερείσματα και στον κρίσιμο χώρο της μειονότητας. Σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος, σε αυτόν θα αναμετρηθεί με τον Γ. Πετρίδη μία από τις δύο γυναίκες που διεκδικούν την ψήφο των δημοτών: η Φελίνα Καζάκου-Βρούζου, που στηρίζεται από τη ΝΔ, ή η Ελένη Λαφτσή, που κατέρχεται με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νικόλαος Φακιρίδης είναι υποψήφιος με τη στήριξη του ΚΚΕ, ενώ ο Νεκτάριος Δαπέργολας θα επιχειρήσει να «αλιεύσει» ψήφους κυρίως από τον χώρο της εθνικής Δεξιάς.

Δήμος Μαρωνείας-Σαπών

Τρεις είναι οι υποψήφιοι που θα διασταυρώσουν αύριο τα ξίφη τους για τις δύο πρώτες θέσεις που οδηγούν στην τελική αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής: Πρόκειται για τον προερχόμενο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, σημερινό δήμαρχο, Ηλία Ιωαννάκη, τον πρώην δήμαρχο Σαπών, Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο, που πρόσκειται επίσης στην Κεντροαριστερά, και τον Γιάννη Σταυρίδη από τον χώρο της ΝΔ. Υποψήφιος είναι επίσης ο ανεξάρτητος Μιχάλης Κακουλίδης.

Δήμος Ιάσμου

Τον μεικτό δήμο διεκδικούν δύο υποψήφιοι από τη μειονότητα και ένας χριστιανός. Ο σημερινός δήμαρχος Καδή Ισμέτ θέλει την επανεκλογή του, με κυριότερο αντίπαλο τον Κυριάκο Αμουτζά. Ο τρίτος υποψήφιος, Σαΐτ Ερντογάν, έχει ανακηρυχθεί μόνο στις δύο από τις τρεις δημοτικές κοινότητες και δεν έχει πιθανότητες εκλογής.

Δήμος Αρριανών

Τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν τον μειονοτικό δήμο, έχοντας συγκροτήσει πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια: ο σημερινός δήμαρχος, Ιμπραήμ Σερήφ, και οι Ριτβάν Αμέτ, Χακή Χασάν Κιασήφ και Χουσεΐν Σαδεΐν Σιακήρ.

Δήμος Αβδήρων

Ο νυν δήμαρχος, Βασίλης Τσολακίδης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, θα διεκδικήσει την επανεκλογή του με κυριότερους αντιπάλους τον προσκείμενο στη ΝΔ Γιώργο Τσιτιρίδη και τον Νίκο Καλιαμπάκα που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ψήφο των δημοτών διεκδικούν επίσης ο Δημήτρης Νεοφυτίδης (ΚΚΕ) και ο Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.

Δήμος Τοπείρου

Ο απερχόμενος δήμαρχος, Στέλιος Χατζηευαγγέλου, αποσύρεται έπειτα από τις δικαστικές του περιπέτειες που είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί σε αργία. Τη διοίκηση του δήμου διεκδικούν ο Θωμάς Μίχογλου από τη ΝΔ και η Μαρία Καραλευθέρη από το ΠΑΣΟΚ.

Δήμος Μύκης

Ο σημερινός δήμαρχος, Μουσταφά Τζουκάλ, διεκδικεί την επανεκλογή του σ’ αυτό τον καθαρά μειονοτικό δήμο, με αντιπάλους τους Τζεμήλ Καπζά, Μουσταφά Αγκά και Χουσεΐν Ριτβάν Ντελή.

Δήμος Καβάλας

Ντέρμπι μεταξύ του νυν δημάρχου, Κωνσταντίνου Σιμιτσή, που προέρχεται από την Κεντροαριστερά, και της στηριζόμενης από τη ΝΔ Δήμητρας Τσανάκα προβλέπεται τη δεύτερη Κυριακή. Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα εμφανίζει τον δήμαρχο να προηγείται με βραχεία κεφαλή της συνυποψήφιάς του, και τους υπόλοιπους έξι υποψηφίους να ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση. Ρόλο ρυθμιστών του τελικού αποτελέσματος θα παίξουν κυρίως ο δραστήριος και επικοινωνιακός περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Γιαννακίδη, Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, ο Αριστείδης Βέρρος, που έχει την επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, και ο συνδικαλιστής, πρώην πρόεδρος της Kavala Oil, Ευάγγελος Παππάς. Το «παζλ» των υποψηφίων συμπληρώνουν ο δημοσιογράφος Σταύρος Δεληγιάννης, ο Χρήστος Ποτόλιας του ΚΚΕ και ο Παράσχος Αγανικόλας, ο οποίος στηρίζεται από το κίνημα του Αρτέμη Σώρρα.

Δήμος Παγγαίου

Τον αντίπαλό του στον δεύτερο γύρο θα περιμένει να δει ο σημερινός δήμαρχος, Βασίλης Ξουλόγης, ο οποίος προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Απέναντί του θα έχει δύο «γαλάζια» ψηφοδέλτια: αυτό του πρώην δημάρχου Ελευθερούπολης, Ιωάννη Φιλόσογλου, και αυτό του Φίλιππου Αναστασιάδη, ο οποίος διασπάστηκε από τον συνδυασμό του τελευταίου. Ο Φ. Αναστασιάδης φέρεται να προηγείται με βραχεία κεφαλή στον γαλάζιο «εμφύλιο». Την ψήφο των δημοτών του καλλικρατικού δήμου διεκδικούν ακόμη ο Θ. Μπόνος και ο Στυλιανός Μπράτσος (ΚΚΕ).

Δήμος Νέστου

Επικράτηση του σημερινού δημάρχου, Σάββα Μιχαηλίδη, που πρόσκειται στη ΝΔ, ίσως και από την πρώτη Κυριακή, προβλέπεται στον Νέστο. Αντιμέτωποί του είναι ο Περικλής Αμπεριάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι επικρατέστερος για τον β’ γύρο εφόσον υπάρξει τέτοιος, και ο Ευάγγελος Τσομπανόπουλος, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Δήμος Θάσου

Ο δήμαρχος Θάσου, Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ, που προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ, έχει ισχυρό προβάδισμα και σημαντικές πιθανότητες να επανεκλεγεί. Σε περίπτωση που χρειαστεί δεύτερη Κυριακή, το πιθανότερο είναι να κοντραριστεί με τον πρώην δήμαρχο Λευτέρη Μερέση, που πρόσκειται επίσης στη ΝΔ. Από τον ίδιο χώρο προέρχεται και τρίτος υποψήφιος, ο Μηνάς Βλαστάρης. Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει ο Βασίλης Παπαφιλίππου και του ΚΚΕ ο Νικόλαος Χρυσάφης.

Δήμος Δράμας

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η επανεκλογή του σημερινού δημάρχου, ο οποίος είχε υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ στις προηγούμενες εκλογές και αυτήν τη φορά έχει ευρύτατη υποστήριξη, με συμμετοχή στον συνδυασμό του στελεχών από όλες σχεδόν τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Οι εκτιμήσεις, μάλιστα, που στηρίζονται και σε ευρήματα δημοσκοπήσεων, τον φέρουν ως νικητή, πιθανότατα κι από την πρώτη Κυριακή. Σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος, θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν εκ των Χριστόδουλου Μαμσάκου και Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ (και οι δύο από ΝΔ, με τον δεύτερο να έχει την επίσημη στήριξη των τοπικών στελεχών). Υποψήφιοι είναι ακόμη οι Στέργιος Ηλιόπουλος με επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Στεφανίδης (ΚΚΕ), Κοσμάς Καλαϊδόπουλος και Ευάγγελος Καλφόπουλος (ανεξάρτητος).

Δήμος Δοξάτου

Ο νυν δήµαρχος Αναστάσιος Χατζηλαζάρου, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αναµένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του στον δεύτερο γύρο. Εκεί θα βρεθεί αντιµέτωπος εκτός απροόπτου µε τον νεαρό δικηγόρο Δηµήτρη Δαλακάκη (ανεξάρτητος, προερχόµενος από ΝΔ). Υποψήφιοι είναι επίσης ο Μιχαήλ Παπάζογλου, µε επιρροή στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, και Σταύρος Μπατζέλας (κατεβαίνει µε τη στήριξη του ΚΚΕ).

Δήμος Κάτω Νευροκοπίου

Ο νυν δήμαρχος, Μελέτης Μαυρίδης, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τα δημοτικά πράγματα και κατεβαίνει ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δράμας στο πλευρό του του Αρη Γιαννακίδη (Νέα Δημοκρατία). Για το «τιμόνι» του δήμου θα «κονταροχτυπηθούν» ο στρατηγός εν αποστρατεία, που υπηρέτησε και στην ΕΥΠ, Βασίλης Γιαννόπουλος και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και επί σειράν ετών νομάρχης Δράμας, Κώστας Ευμοιρίδης. Μικρότερες πιθανότητες για «πλασάρισμα» στον δεύτερο γύρο έχει ο Γιάννης Κυριακίδης της «Κίνησης Νέων».

Δήμος Προσοτσάνης

Ενας εν ενεργεία και δύο πρώην δήμαρχοι διεκδικούν τον δήμο. Ο σημερινός, δήμαρχος, Αγγελος Λύσσελης, που από τον χώρο της Κεντροαριστεράς αναμένεται να περάσει στον δεύτερο γύρο με επικρατέστερο αντίπαλό του τον Θόδωρο Αθανασιάδη (ΝΔ), έναντι του Βασίλη Φατράλη.

Δήμος Παρανεστίου

Ο δήμαρχος, Νίκος Καγιάογλου, έδωσε το «δαχτυλίδι» στον Παναγιώτη Κουκαριώτη (ΝΔ) και ο ίδιος συμμετέχει στον συνδυασμό του ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Η μάχη θα κριθεί από την πρώτη Κυριακή, καθώς μοναδική αντίπαλός του είναι η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Αλεξάνδρα-Μαρίνα Σωτηριάδου και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα αμφίρροπο ντέρμπι, ανοιχτό σε κάθε αποτέλεσμ

 

Δήμος Αθηναίων

Μάχη για τρεις μέχρι το παρά πέντε
Ξεκάθαρο «δημοσκοπικό» προβάδισμα για τον νυν δήμαρχο Γ. Καμίνη («Γιώργος Καμίνης – Δικαίωμα στην Πόλη») καταγράφουν οι μετρήσεις, με τη μάχη για την «πρόκριση» στον δεύτερο γύρο να μαίνεται μεταξύ του υποψηφίου της ΝΔ Αρη Σπηλιωτόπουλου («Αθήνα Μπορείς») και του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σακελλαρίδη («Ανοιχτή Πόλη»). Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες τάσεις, φαίνεται πως ο πρώτος έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του δεύτερου, κυρίως λόγω της δημοσκοπικής υποχώρησης του «αντάρτη» προερχόμενου από τη ΝΔ και πρώην δημάρχου Ν. Κακλαμάνη. Ερωτηματικό αποτελεί το ποσοστό που θα καταγράψει ο Ηλ. Κασιδιάρης, ενώ για τον δεύτερο γύρο οι μετρήσεις δίνουν προβάδισμα στον νυν δήμαρχο Αθηναίων. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2010, στον πρώτο γύρο ο Ν. Κακλαμάνης είχε πάρει ποσοστό 35% έναντι 28% του Γ. Καμίνη, με τον δεύτερο να ανατρέπει την κατάσταση με 52% έναντι 48% του Ν. Κακλαμάνη.

Δήμος Αγίας Παρασκευής

Εξι συνδυασμοί δίνουν την μάχη για τον δήμο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο νυν δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς που προέρχεται από τη ΝΔ, ο Γιάννης Σταθόπουλος που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, θα δώσουν τη μάχη να περάσουν στον δεύτερο γύρο, όπου όμως όλα παραμένουν ανοιχτά. Τον δήμο διεκδικούν επίσης οι συνδυασμοί των Ανδρέα Γκιζιώτη (ΚΚΕ), Σπύρου Αλεξίου και Αλ. Μουστόγιαννη.

Περιφέρεια Αττικής

Δήμος Αμαρουσίου

Ο νυν δήμαρχος Γ. Πατούλης που προέρχεται από τη ΝΔ έχει προβάδισμα και σοβαρές πιθανότητες να διεκδικήσει τον δήμο από την πρώτη Κυριακή. Εάν τελικά η εκλογική μάχη οδηγηθεί σε 2ο γύρο φαβορί είναι ο Γ. Πατούλης και πιθανότατος αντίπαλος θα είναι ο Ελ. Μαγιάκης (ΣΥΡΙΖΑ) ή ο Κ. Βλάχος αλλά με μεγάλη διαφορά από τον νυν δήμαρχο. Στον εκλογικό στίβο για τον Δήμο Αμαρουσίου έχουν μπει και οι Θ. Φωτόπουλος (ΚΚΕ), Δ. Κλαπάκης και Δ. Πολυχρονιάδης.

Δήμος Βριλησσίων

Προβάδισμα για να περάσουν στη δεύτερη Κυριακή φαίνεται να έχουν ο νυν δήμαρχος προερχόμενος από τη ΝΔ Κ. Ιωαννίδης και ο Ξένος Μανιατογιάννης που προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο κ. Μανιατογιάννης έχει σημαντικές πιθανότητες να κερδίσει τον δήμο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σημαντική παρουσία καταγράφει ο Γ. Τσούτσιας καθώς και η Ελένη Σακισλή που κατέρχεται με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Υποψήφιοι είναι επίσης ο Κώστας Παπασπήλιου και ο Β. Βήττος (ΚΚΕ).

Δήμος Ηρακλείου

Θολό είναι το τοπίο καθώς διεκδικούν τη δημαρχία 8 συνδυασμοί με οριακές διαφορές. Μικρό προβάδισμα φαίνεται ότι έχουν για τον δεύτερο γύρο ο νυν δήμαρχος Π. Βλασσόπουλος και ο Ν. Μπάμπαλος. Ομως δυναμική επανεμφάνιση κάνει ο πρώην δήμαρχος Γ. Μαστοράκος. Τον δήμο διεκδικούν επίσης οι Ειρ. Κατσινοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) ο πρώην δήμαρχος Στ. Γεωργόπουλος που προέρχεται από τη ΝΔ και ο Β. Λύκουρας (ΚΚΕ) μαζί με τους Κ. Κουτρούλη και Δ. Ταβουλάρη.

Δήμος Κηφισιάς

Ο νυν δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης θεωρείται φαβορί αφού αναμένεται να κόψει πρώτος το νήμα στις κάλπες της 18ης Μαΐου. Δίνουν μάχη για να κατακτήσουν τη δεύτερη θέση ο Π. Κανακάκης (ΣΥΡΙΖΑ) ο Γιώργος Θωμάκος και ο Π. Ραυτόπουλος. Φαβορί για τον 2ο γύρο φέρεται ο νυν δήμαρχος αφού όλες οι μετρήσεις κοινής γνώμης καταγράφουν προβάδισμα του Νίκου Χιωτάκη. Την ψήφο των πολιτών της Κηφισιάς διεκδικούν επίσης οι Ν. Σφαντός (ΚΚΕ) και ο Γ. Καπάτσος.

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις δίνουν μάχη για να περάσουν στον δεύτερο γύρο ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τ. Μαυρίδης, η Μαρία Γώγου καθώς και ο πρώην δήμαρχος Γ. Θεοδωρακόπουλος. Αυτοδιοικητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την πρώτη Κυριακή. Τον δήμο διεκδικούν επίσης ο Π. Ασβεστάς (ΚΚΕ) ο Π. Κωνστάντος, και ο Μ. Πάγκαλος.

Δήμος Μεταμορφώσεως

Αναμένεται να επαναληφθεί το σκηνικό του 2010 αφού εκτιμάται ότι ο νυν δήμαρχος Μιλτιάδης Καρπέτας, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, έχει προβάδισμα και εκτιμάται θα βρεθεί στον 2ο γύρο με τον Δ. Τζίτζιφα που προέρχεται από τη ΝΔ. Η μάχη όμως χαρακτηρίζεται αμφίρροπη αφού στις εκλογές του Μαΐου κατέρχονται 7 συνδυασμοί αντί τριών το 2010. Τον δήμο διεκδικούν επίσης οι συνδυασμοί των Μ. Πετάση (ΚΚΕ), Δ. Περιβολαράκη, Στ. Σαραούδα, Μ. Χαρίση και Βασίλη Καραβάκου.

Δήμος Νέας Ιωνίας

Ο νυν δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης που έχει την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει προβάδισμα για να περάσει στον δεύτερο γύρο με πιθανότερο αντίπαλο τον Παναγιώτη Μανούρη. Σημαντική παρουσία καταγράφει και ο υποψήφιος του ΚΚΕ Π. Τσουκαλάς που διεκδικεί την είσοδό του στον 2ο γύρο. Τον δήμο διεκδικούν επίσης οι συνδυασμοί των Γ. Τσοπανίδη, Δ. Θωμαΐδου και Αγγελικής Βάσιλα.

Δήμος Παπάγου – Χολαργού

Συνολικά 9 συνδυασμοί δημιουργούν ένα θολό τοπίο για την έκβαση του αποτελέσματος την πρώτη Κυριακή. Τον δήμο διεκδικούν ο πρώην δήμαρχος Χολαργού Δ. Νικολάου, ο Κ. Τίγκας, ο Γιάννης Κεχρής, ο Χρήστος Δασκαλόπουλος, η Χριστίνα Πολυκαλά η οποία είχε λάβει ποσοστό 10,91% στις εκλογές του 2010, ο Περικλής Ζήκας με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Δασκαλόπουλος, ο Γιώργος Ρεμούνδος με τη στήριξη του ΚΚΕ, ο Ηλίας Αποστολόπουλος και ο δημοσιογράφος Μ. Κουγιουμτζόπουλος.

Δήμος Πεντέλης

Τέσσερις συνδυασμοί διεκδικούν τον Καλλικρατικό Δήμο Πεντέλης στον οποίο περιλαμβάνονται οι παλαιοί δήμοι Πεντέλης – Νέας Πεντέλης και Μελισσίων. Προβάδισμα φαίνεται ότι έχει ο νυν δήμαρχος Δ. Στεργίου και αναμένεται να κόψει πρώτος το νήμα, ενώ εκτιμάται ότι δεύτερος θα είναι ο Μανώλης Γραφάκος. Υψηλότερα ποσοστά από τις εκλογές του 2010 αναμένεται να λάβουν και οι συνδυασμοί του Αντώνη Φειδοπιάστη που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και του Τάσου Καρατζή που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, οι οποίοι είχαν λάβει 8,33% και 7,34% αντίστοιχα.

Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού

Προβάδισμα φαίνεται να έχει ο νυν δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης και αναμένεται να αναμετρηθεί στον β΄ γύρο με τον Παντελή Χαροκόπο όπως και στις εκλογές του 2010. Τον δήμο διεκδικούν επίσης ο Δημήτρης Μαναός, ο Γ. Καβαλάρης που έχει τη στήριξη του ΚΚΕ και η Κωσταντίνα Σουμπασάκη, σύζυγος του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Δ. Χαλανδρίου

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεκδικούν την είσοδό τους στον 2ο γύρο ο νυν δήμαρχος που προέρχεται από τη ΝΔ Γ. Κουράσης, ο Γ. Θωμάς που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ καθώς και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Ρούσσος. Δυναμική παρουσία καταγράφει το ψηφοδέλτιο του Αγγελου Νταβία καθώς και του Στάθη Ανδρεόπουλου που είχε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2010. Η υποψήφια του ΚΚΕ Κ. Καρατζά δίνει και αυτή τη μάχη για τον 2ο γύρο, ενώ στην εκλογική μάχη έχει ενταχθεί και ο Ι. Λαδόπουλος.

Δήμος Αγίας Βαρβάρας

Πλεονέκτημα φαίνεται να έχει ο συνδυασμός του νυν δημάρχου Γιώργου Καπλάνη που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα κόψει πρώτος το νήμα στην κάλπη της 18ης Ιουνίου. Μάχη για τη συμμετοχή τους στον 2ο γύρο δίνουν οι συνδυασμοί της Ελ. Καρανάσιου που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ και του πρώην δημοτικού συμβούλου που αποχώρησε από τον συνδυασμό του Γιώργου Καπλάνη, Θ. Βασιλάκου, ενώ με οριακά ποσοστά που δεν αποκλείουν την ανατροπή των δεδομένων για τον αντίπαλο του Γ. Καπλάνη τη 2η Κυριακή ακολουθούν οι συνδυασμοί τουΓ. Γεωργιαννάκη που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖA, του Μιχάλη Γιάγκα, του Μ. Νικητάκη, του Ν. Γούρλα, και της Αλ. Φεγγή.

Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού

Επικεφαλής στην κούρσα φαίνεται ότι είναι ο νυν δήμαρχος Νίκος Σαράντης που προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και το 2010 είχε εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Για τη 2η θέση δίνουν μάχη ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κομματάς και ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Δημήτρης Κατσαντώνης. Στη μάχη για τη διεκδίκηση του δήμου έχουν ενταχθεί για πρώτη φορά ο Ν. Νταηλάκης, η Γ. Νίκα και και ο Χρ. Παϊσόπουλος.

Δήμος Αιγάλεω

Με αξιώσεις διεκδικεί τον Δήμο Αιγάλεω ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Μπίρμπας, ο οποίος έχει την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ. Εκτιμάται ότι θα περάσει πρώτος στην κάλπη της 18ης Μαΐου με πιθανότερους αντιπάλους την υποψήφια δήμαρχο του ΚΚΕ Π. Δάγκα που θα δώσει μάχη για τη 2η θέση με τον προερχόμενο από τη ΝΔ Γ. Γκίκα και τον νυν δήμαρχο Δ. Καρδαρά ο οποίος είχε εκλεγεί το 2010 με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Στη μάχη έχουν μπει και οι συνδυασμοί της Παναγιώτας Μερκουράκη που προέρχεται από τη ΝΔ, του Δ. Μπογράκου, του Π. Παπανικολάου και του Γ. Κάντζου.

Δήμος Ιλίου

Ο νυν δήμαρχος Νίκος Ζενέτος εμφανίζεται πρώτος στις έρευνες κοινής γνώμης και αναμένεται να οδηγήσει την εκλογική μάχη στον 2ο γύρο. Για τη 2η θέση θα κοντραριστούν η υποψήφια του ΚΚΕ Σταυρούλα Τσίτσου, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κάβουρας και ο προερχόμενος από τη ΝΔ Κ. Καούκης. Στην κούρσα έχουν πάρει θέση και οι συνδυασμοί του Παναγιώτη Κουσιανά και του Νίκου Ξενάκη.

Δ. Περιστερίου

Φαβορί εμφανίζεται ο νυν δήμαρχος της πόλης Α. Παχατουρίδης, τον οποίο οι μετρήσεις τον θέλουν να επικρατεί των αντιπάλων του και μάλιστα ίσως αυτό να γίνει και από την πρώτη Κυριακή. Για τη δεύτερη θέση θα δώσουν μάχη ο Δ. Κελάφας που έχει συσπειρώσει σημαντικό αριθμό στελεχών της Κεντροαριστεράς και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουγιουμτζής, ενώ ανοδική πορεία έχει και το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ με υποψήφιο τον Γρ. Τημπλαλέξη. Υποψήφιος είναι και ο Π. Παπανικολάου.

Δ. Πετρουπόλεως

Επικρατέστεροι για να περάσουν στον δεύτερο γύρο εμφανίζονται οι κ.κ. Δ. Ταλιούρας και Θ. Λάππας που είναι ανεξάρτητοι και προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Τα ποσοστά όμως που δίνουν οι δημοσκοπήσεις είναι οριακά μεταξύ των συνδυασμών με αποτέλεσμα να δίνουν μάχη για τον 2ο γύρο δίνουν και ο συνδυασμός του ΚΚΕ με τον Β. Σίμο και του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ν. Σακούτη. Υποψηφιότητα έχει θέσει επίσης και ο Ν. Νιαρχάκος.

Δήμος Χαϊδαρίου

Η αποχώρηση του επί σειρά ετών δημάρχου Δ. Μαραβέγια άνοιξε το παιχνίδι της διαδοχής για 9 συνδυασμούς. Επικρατέστεροι για τον 2ο γύρο εμφανίζονται οι Αν. Μποζίκας, ο Β. Ντηνικακός γιος του πρώην δημάρχου Κυριάκου Ντηνιακού και ο υποψήφιος του ΚΚΕ Μ. Σελέκος. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται επίσης ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Σπηλιόπουλος. Από κοντά βρίσκονται και οι Κ. Φουρλής, ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Ηρ. Δρούλιας, η Ελένη Καμπόλη μαζί με τον Κωνσταντίνο Ασπρογέρακα.

Δήμος Βύρωνος

Μετά την αποχώρηση του δήμαρχου Νίκου Χαρδαλιά επικρατέστερος για να περάσει στον 2ο γύρο είναι ο Χρήστος Γώγος που έχει διατελέσει αντιδήμαρχος του πρώην δημάρχου. Μάχη για τον 2ο γύρο δίνουν ο Γιώργος Κόνσουλας που προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και ο Γρ. Κατοπώδης που κατέρχεται με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Την ψήφο των δημοτών του Βύρωνα διεκδικούν επίσης οι Π. Πάλμος με τη στήριξη του ΚΚΕ, ο Μ. Μπαντής, ο Αλ. Σωτηρόπουλος και ο Π. Τζιωρτζιώτης.

Δήμος Γαλατσίου

Επικρατέστεροι για να περάσουν στην εκλογική μάχη της 2ης Κυριακής εμφανίζονται ο νυν δήμαρχος Κυρ. Τσίρος και ο Γιώργος Μαρκόπουλος, χωρίς όμως να αποκλείονται και οι εκπλήξεις. Στην εκλογική μάχη έχουν ενταχθεί οι υποψήφιοι Γρηγόρης Χαραλαμπίδης με τη στήριξη του ΚΚΕ, ο Σπύρος Παναγιώτου με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικούν την είσοδό τους στον 2ο γύρο, καθώς και οι Στ. Σκεύος, Ν. Μαγκανιάρης και Μ. Πρωτονοτάριος.

Δήμος Δάφνης – Υμηττού

Φαβορί εμφανίζεται ο νυν δήμαρχος Μιχάλης Σταυριανουδάκης που προέρχεται από τη ΝΔ και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή. Στην περίπτωση όμως που οι εκλογές οδηγήσουν σε δεύτερο γύρο εκτιμάται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Χ. Αλεξάτο που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ μάχη θα δώσει και η Ευ. Τόλια – Κηπουρού που έχει τη στήριξη του ΚΚΕ. Τον δήμο διεκδικούν επίσης ο πρώην δήμαρχος Υμηττού Δ. Αργιανάς και ο Γ. Μητροβγένης.

Δήμος Ζωγράφου

Τρεις συνδυασμοί διεκδικούν την είσοδό τους στον 2ο γύρο με πρώτο το ψηφοδέλτιο της Στ. Καφατσάκη που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθεί ο Αντώνης Πέττας που προέρχεται από την Κεντροαριστερά και ο νυν δήμαρχος Κώστας Καλλίρης. Υψηλά ποσοστά καταγράφει και ο συνδυασμός του ΚΚΕ που σε υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Καραβίδα. Τον Δήμο διεκδικούν επίσης οι συνδυασμοί των Θ. Μετικαρίδης, Αν. Μπότου, Παναγιώτη Αγγελόπουλου και Ρ. Νενεδάκη.

Δ. Ηλιουπόλεως

Φαβορί θεωρείται ο νυν δήμαρχος Βασίλης Βαλασόπουλος ο οποίος προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις κονταροχτυπιούνται για τη δεύτερη θέση οι συνδυασμοί του Χρ. Κοκκοτίνη (ΣΥΡΙΖΑ), του Τ. Ευσταθίου του πρώην δημάρχου Γ. Αναγνώστου που προέρχονται από την ΝΔ καθώς και της υποψήφιας του ΚΚΕ Αναστασίας Τσατσούλη. Την μάχη θα δώσουν όπως και το 2010 οι συνδυασμοί του Γ. Σόφη, του Δημ. Πανταζόπουλου και της Αργ. Πίκουλα.

Δ. Καισαριανής

Ο νυν δήμαρχος Αντώνης Καμπάκας που προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς εμφανίζεται ενισχυμένος και αναμένεται να τερματίσει πρώτος στον α’ γύρο. Την είσοδό τους στον 2ο γύρο θα διεκδικήσουν ο Ηλίας Σταμέλος που έχει τη στήριξη του ΚΚΕ και ο Γ. Κοντοσταύλος που έχει την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Τον δήμο διεκδικούν ακόμα τρεις συνδυασμοί με επικεφαλής τον Χ. Βοσκόπουλο, τον Θ. Ιωαννίδη και τον Μ. Μιλτσακάκη.

Δ. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος

Τρεις υποψήφιοι φαίνεται να ξεχωρίζουν την πρώτη Κυριακή. Ο Γ. Αράπογλου, ο παλαίμαχος μπασκεμπλίστας Απόστολος Κόντος και η νυν δήμαρχος Ευτυχία Αποστολάκη αναμένεται να κονταροχτυπηθούν για τον 2ο γύρο. Δεν αποκλείονται όμως και εκπλήξεις Πολύ κοντά όμως βρίσκονται και οι συνδυασμοί του πρώην ποδοσφαιρσιτή της ΑΕΚ Λ. Γεωργαμλή και η Δανάη Γκούμα που έχει την στήριξη του ΚΚΕ. Υποψήφιοι για τον δήμο είναι επίσης ο Αρ. Βασιλόπουλος και η Βασιλική Αγαγιώτου.

Δήμος Αγίου Δημητρίου

Επικεφαλής της εκλογικής κούρσας και πρώτη στον 2ο γύρο αναμένεται να περάσει η νυν δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου που προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Μάχη για την 2η Κυριακή θα δώσουν ο Χρ. Πρεκετές που φαίνεται να έχει ένα προβάδισμα σε σχέση με την υποψήφια του ΚΚΕ Παναγιώτα Δήμου. Υποψηφιότητα για τον δήμο έχουν καταθέσει επίσης οι οι Θ. Οικονομάκος και Μ. Παπαδάκης καθώς και ο Β. Κουτσοβασίλης.

Δήμος Αλίμου

Επικρατέστεροι για τον δεύτερο γύρο εμφανίζονται ο νυν δήμαρχος Θ. Ορφανός, ο οποίος αναμένεται να είναι πρώτος στις 18 Μαΐου και ο Ανδρέας Κονδύλης, ενώ και ο προερχόμενος από τη ΝΔ Νίκος Τσαρμπαλής θα διεκδικήσει για μία ακόμη εκλογική διαδικασία μία θέση στον 2ο γύρο. Τον δήμο διεκδικούν επίσης η Ελ. Μπέλια, ο Χαρ. Μέξας και η Κ. Καμαρινού που κατέρχεται με τη στήριξη του ΚΚΕ.

Δήμος Γλυφάδας

Ο νυν δήμαρχος Κ. Κόκκορης που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ διεκδικεί δεύτερη τετραετία και βασικός του αντίπαλος εμφανίζεται ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπανικολάου. Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ κατέρχεται ο συνδυασμός του Τ. Ταστάνη ενώ το ΚΚΕ υποστηρίζει τον Σταύρος Τάσσου. Σημαντική παρουσία καταγράφει η Αθηνά Γλυνού που το 2010 είχε αναδειχτεί τρίτη. Νέοι υποψήφιοι είναι οι Νίκος Πυρουνάκης, Στέλιος Δίβαρης και Σωτήρης Βοργιάς.

Δήμος Καλλιθέας

Στη μετά Κ. Ασκούνη εποχή η μάχη στην Καλλιθέα εμφανίζεται αμφίρροπη. Το μόνο προβάδισμα που καταγράφεται είναι του ανεξάρτητου υποψηφίου και επί χρόνια αντιδημάρχου Θ. Ψαλιδόπουλου. Για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στη μάχη της δεύτερης Κυριακής κονταροχτυπιούνται ο προερχόμενος από τη ΝΔ Δ. Κάρναβος και η επίσης πρώην αντιδήμαρχος Β. Μαργαρίτη. Στη διεκδίκηση του δήμου κατεβαίνουν ο πρώην υπουργός της ΝΔ Π. Σκανδαλάκης και ο Λ. Λασκαρίδης, ο Κ. Γρίβας, ο Β. Παπαδάκης και ο Β. Δημόπουλος.

Δ. Ελληνικού – Αργυρούπολης

Η υπόθεση του λούνα παρκ και του άδικου χαµού του 13χρονου έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγµα στην υποψηφιότητα του νυν δηµάρχου της περιοχής Χρ. Κορτζίδη που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Στις τελευταίες έρευνες κοινής γνώµης δίνει µάχη για τον δεύτερο γύρο ο Γιάννης Κωνσταντάτος που έχει και τη στήριξη του πρώην δηµάρχου Γιάννη Τσαρµπαλή, ο νυν δήµαρχος Χρήστος Κορτζίδης αλλά και ο προερχόµενος από τη ΝΔ Θ. Σπυρόπουλος. Στη διεκδίκηση της δηµαρχία συµµετέχουν επίσης ο υποψήφιος του ΚΚΕ Θ. Λιάππης και ο Ευ. Βαζαίος που προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου

Ο νυν δήμαρχος Ανδρέας Ευθυμίου βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις και λόγω των τεσσάρων μόνο υποψηφίων που κατέρχονται στον δήμο εκτιμάται ότι θα λάβει υψηλό ποσοστό από τον πρώτο γύρο. Αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο αναμένεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να είναι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Κρεμμύδας. Υποψηφιότητα για τον δήμο έχουν θέσει επίσης ο Π. Κυριαζίδης με τη στήριξη του ΚΚΕ και ο Στ. Καζαντζής.

Δήμος Νέας Σμύρνης

Προβάδισμα για να δώσουν τη μάχη του 2ου γύρου έχουν ο νυν δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης που προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και ο υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πάντος. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για τον δήμο είναι ο Αγγελος Βρεττός που έχει τη στήριξη του ΚΚΕ, ο Αλέξανδρος Παπασπυρίδης, ο Γ. Κουτελάκης και ο Νίκος Στέφος.

Δήμος Παλαιού Φαλήρου

Απόλυτος κυρίαρχος φαίνεται να είναι ο νυν δήμαρχος της πόλης Διονύσης Χατζιδάκης ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Οι υπόλοιποι συνδυασμοί που κατέρχονται στον δήμου έχουν επικεφαλής τους Κ. Μερκουράκη, Δ. Πιττούλη, Ν. Παπαγεωργίου, Σωτήριο Μεταξά και Γ. Βασιλείου.

Δήμος Αγκιστρίου

Ο νυν δήμαρχος Γ. Αθανασίου αναμένεται να επαναλάβει την εκλογή από τον πρώτο γύρο όπως και το 2010 αλλά με μικρότερο ποσοστό από το 83% που έλαβε τότε καθώς σε αυτές τις εκλογές υπάρχουν τρεις αντί για δύο υποψηφιότητες. Εκτός του νυν δημάρχου είναι υποψήφιοι οι Στ. Σκορδίλης και ο Χρ. Τζανός.

Δήμος Αίγινας

Τρεις συνδυασμοί παλεύουν για να πάρουν το εισιτήριο για τον 2ο γύρο. Ο πρώην δήμαρχος Π. Κουκούλης μαζί με τους Φ. Τζίτζη και τον επίσης πρώην δήμαρχο Δ. Μούρτζη. Οι υπόλοιποι δύο συνδυασμοί που διεκδικούν τον δήμο έχουν επικεφαλής τον Αν. Ντελή, ο οποίος έχει και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και τον Γ. Κοττάκη ο οποίος ε΄χει την στήριξη του ΚΚΕ.

Δήμος Κυθήρων

Τέσσερις συνδυασμοί δίνουν μάχη για την κάλπη της πρώτης Κυριακής που θα δώσει το εισιτήριο για τον 2ο γύρο. Επικρατέστεροι να περάσουν στην 2η Κυριακή είναι ο νυν δήμαρχος Θ. Κουκούλης, και κονταροχτιπιούνται για την 2η θέση ο Ευστάτιος Χαρχαλάκης και ο Δημήτρης Λουράντος. Τέταρτος υποψήφιος για τον δήμο είναι ο Μανώλης Χάρος.

Δήμος Πόρου

Από την πρώτη Κυριακή θα αναδειχτεί ο δήμαρχος Πόρου αφού είναι μόνο δύο οι υποψήφιοι. Αντιμέτωποι στην κάλπη θα βρεθούν ο Ι. Δημητριάδης και ο πρώην δήμαρχος Σπ. Σπυρίδων που θα δώσουν σκληρή μάχη για τον δημαρχιακό θώκο.

Δήμος Πειραιώς

Ντέρμπι σε… κόκκινο φόντο
Ο Γ. Μώραλης («Πειραιάς Νικητής») και ο νυν δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος («Μας Ενώνει ο Πειραιάς») αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους τη δεύτερη Κυριακή. Ρόλο ρυθμιστή θα παίξει ο Θ. Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φαίνεται πως θα καταλάβει την τρίτη θέση. Στα δύο ψηφοδέλτια έχουν ενταχθεί σημαντικά ονόματα του αθλητισμού και του επιχειρηματικού κόσμου, όπως στον συνδυασμό Μώραλη ο εφοπλιστής και πρόεδρος του Ολυμπιακού Β. Μαρινάκης, ο Π. Κόκκαλης και η κόρη του Στ. Νταϊφά, Ειρήνη, και στο ψηφοδέλτιο Μιχαλολιάκου οι παλαίμαχοι αθλητές του Ολυμπιακού Χρ. Αρβανίτης και Γ. Σιγάλας.

Δήμος Σπετσών

Ο νυν δήμαρχος Παναγιώτης Λυράκης απέναντι στην Καλομοίρα Αργυρίου Κουμπή που ήταν υποψήφια και το 2010. Ο νυν δήμαρχος είχε λάβει 35% και κέρδισε στον β’ γύρο όπου η αυριανή αντίπαλός του φαίνεται ότι τον στήριξε το 2010.

Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων

Επικρατέστερος για να περάσει στον 2ο γύρο είναι ο Κώστας Καραγιάννης, ενώ δίνουν σκληρή μάχη για να καταλάβουν τη 2η θέση οι Νίκος Δαρσινός και Σάββας Αθανασίου.

Δήμος Υδρας

Αναμένεται να επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή ο νυν δήμαρχος Αγγελος Κοτρώνης όπως και το 2010. Αντίπαλός του είναι ο Γιώργος Κουκουδάκης και ο Μ. Τσακίρης.

Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας

Ο νυν δήμαρχος Λουκάς Τζανής και ο πρώην δήμαρχος της πόλης Χρ. Σαλελές θα είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις το δίδυμο του 2ου γύρου. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι ο Δ. Κωνσταντινίδης, ο Φ. Μελάς, ο Ζαχαρίας Ζούπης, ο Χρήστος Βρεττάκος που έχει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και ο Ηλίας Πατίδης (ΚΚΕ).

Δ. Κορυδαλλού

Φαβορί φέρεται να είναι ο νυν δήμαρχος Στ. Κασσιμάτης που προέρχεται από την Κεντροαριστερά και η κ. Κυλάκου που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ τον δήμο διεκδικούν πέντε ακόμα συνδυασμοί με επικεφαλής τους Γιώργο Δημόπουλο, Γ. Διάκο και Ελ. Παπουτσιδάκη που έχει την στήριξη του ΚΚΕ.

Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη

Προβάδισμα στον νυν δήμαρχο Γ. Ιωακειμίδη που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος δίνουν οι μετρήσεις, ενώ για τη δεύτερη θέση που θα οδηγήσει στον δεύτερο γύρο θα δοθεί μάχη μεταξύ του Κ. Παπαδόπουλου που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, του Κούλη Βρεττάκου, που προέρχεται από τη ΝΔ, καθώς και του υποψηφίου του ΚΚΕ Στ. Μπενετάτου. Υποψήφιες είναι επίσης οι Κ. Θωίδου και Δ. Μόσχου.

Δήμος Περάματος

Μάχη δίνουν για να περάσουν στον δεύτερο γύρο η προερχόμενη από τη ΝΔ Παναγιώτα Βοϊδονικόλα, ο Γιάννης Λαγουδάκης που έχει τη στήριξη το ΣΥΡΙΖΑ, και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δημήτρης Θεοδωρολέας. Οι άλλοι τέσσερις συνδυασμοί έχουν επικεφαλής τους: Γ. Παρασκευόπουλο, Αθηνά Ζυμάρη που έχει τη στήριξη του ΚΚΕ.

Δ. Σαλαμίνας

Ο νυν δήμαρχος Γ. Τσαβαρής που είναι ανεξάρτητος από τον χώρο της Κεντροαριστεράς φαίνεται ότι θα περάσει στον 2ο γύρο και δίνουν μάχη για τη δεύτερη Κυριακή, η Ισιδώρα Νάννου και ο πρώην δήμαρχος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σπυρίδωνας Σοφράς. Ακόμα δύο συνδυασμοί διεκδικούν τη δημαρχία με επικεφαλής τη Δεσποινα Καρούση και τον Γιάννη Βλάχο (ΚΚΕ).

Δήμος Αχαρνών

Τις πρώτες θέσεις στις δημοσκοπήσεις καταλαμβάνουν ο νυν δήμαρχος Σ. Ντούρος και ο Γ. Κασσαβός που προέρχονται από την Κεντροαριστερά. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Θ. Κατσιγιάννης και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Οδ. Καμπόλης. Δυναμική παρουσία καταγράφει και ο υποψήφιος του ΚΚΕ Β. Τοπαλλιανίδης. Την ψήφο διεκδικούν και οι συνδυασμοί των Σπ. Βρεττού, Παναγιώτη Γρηγοριάδη και Αναστασίας Μπράχου.

Δ. Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Στον δεύτερο γύρο αναμένεται να κριθεί η νίκη μεταξύ του νυν δημάρχου Σπυράγγελου Πανά και του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου που προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ. Τέσσερις ακόμη συνδυασμοί δίνουν την μάχη με επικεφαλής τους Δ. Δόγκα, Δ. Δαβάκη, Κ. Πασακυριάκο που έχει την στήριξη του ΚΚΕ και Θ. Ματόπουλο.

Δήμος Διονύσου

Στον β’ γύρο εκτιμάται ότι θα περάσουν ο νυν δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης και ο προερχόμενος από τον χώρο της ΝΔ Διον. Ζαμάνης. Την είσοδό του όμως διεκδικεί και ο υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ζυγούνας. Κατέρχονται επίσης η Ζωή Σώκου και ο Παναγιώτης Μπιτάκος.

Δήμος Κρωπίας

Ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Κιούσης που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι μπορεί να κερδίσει τον δήμο από την πρώτη Κυριακή. Εάν δεν καταφέρει να ξεπεράσει το 50% τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος στον 2ο γύρο με την Αθηνά Κιούση που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Τον δήμο διεκδικεί επίσης ο Ευ. Ρεμπάπης (ΚΚΕ).

Δ. Λαυρεωτικής

Ο νυν δήμαρχος Κώστας Λεβαντής και ο Δημήτρης Λουκάς που προέρχεται από την Κεντροαριστερά είναι τα φαβορί. Την είσοδό του στον β’ γύρο θα διεκδικήσει και ο Σταύρος Ιατρού που προέρχεται από την Αριστερά. Την ψήφο των δημοτών διεκδικούν και οι Απόστολος Παμφίλης (ΚΚΕ) και η Χαρίκλεια Χριστοδουλίδου.

Δ. Μαραθώνος

Ο νυν δήμαρχος Ιορδάνης Λουίζος φαίνεται να περνάει στον 2ο γύρο μαζί με τον Ηλία Ψινάκη. Κατέρχονται επίσης οι συνδυασμοί των Φ. Δεληβοριά, Ν. Στεφανίδη που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ και Ν. Χατζηγιάννη.

Δ. Μαρκοπούλου

Στον δεύτερο γύρο αναμένεται να περάσει ο νυν δήμαρχος Σ. Μεθενίτης (ΝΔ). Για τη 2η θέση δίνουν μάχη ο Λεωνίδας Μπέης που προέρχεται από την Κεντροαριστερά και ο Κ. Αλλαγιάννης (ΝΔ). Οι υπόλοιποι πέντε συνδυασμοί έχουν επικεφαλής τους Κ. Μεθενίτη, Γ. Αδάμο, Αν. Συλλελόγλου με την στήριξη του ΚΚΕ, Θάλεια Μπέη και Ειρήνη Καρρά.

Δήμος Παιανίας

Μάχη για τον 2ο γύρο δίνουν οι Σπ. Στάμου και Ισ. Μαδής που προέρχονται από τη ΝΔ, ενώ την είσοδό του για την επόμενη Κυριακή διεκδικεί και ο νυν δήμαρχος Δ. Δάβαρης. Την ψήφο των δημοτών διεκδικούν επίσης ο πρώην δήμαρχος Γ. Σιώκος, ο Κ. Φιλιούσης, ο Κ. Μπουλμέτης και ο Αλέξανδρος Καποδίστριας.

Δήμος Παλλήνης

Ο νυν δήμαρχος Θανάσης Ζούτσος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του τη δεύτερη Κυριακή πιθανότατα με αντίπαλο τον προερχόμενο από τη ΝΔ Παναγιώτη Μερτύρη αλλά εκτιμάται ότι θα έχει μεγάλη διαφορά ψήφων από τον 2ο. Τον Δήμο διεκδικούν επίσης ο Απ. Βολιώτης με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Μπάκας, και ο Νίκος Γαβράς (ΚΚΕ).

Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου

Ο νυν δήμαρχος που προέρχεται από τη ΝΔ Γ. Χριστόπουλος και ο Θ. Αδαμόπουλος θα δώσουν τη μάχη της 2η Κυριακής. Ο Βασίλης Πιστικίδης που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί και αυτός την είσοδό του. Κατέρχονται επίσης οι Αν Βασιλόπουλος, Χρ. Τσαλαπατάνης και Αμαλία Τόκα.

Δήμος Σαρωνικού

Ο πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Σοφρώνης μαζί με τον ανεξάρτητο Μαν. Τσαλικίδη και την Αγγελική Ράπτη που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι φαβορί για τον β’ γύρο. Την ψήφο διεκδικούν επίσης ο Γ. Μπιθυμήτρης (ΚΚΕ) και ο Νίκος Βολάκος.

Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος

Ο Δημήτρης Μάρκου που προέρχεται από τη ΝΔ, η ανεξάρτητη Aννα Ραφτοπούλου και ο Χρήστος Μάρκου που προέρχεται από την Κεντροαριστερά έχουν προβάδισμα. Ακολουθούν οι συνδυασμοί της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Ντελάκη, του Νίκου Δαρδαλή που έχει τη στήριξη του ΚΚΕ και του Γρ. Γερακόπουλου.

Δήμος Ωρωπού

Ο νυν δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος που προέρχεται από τη ΝΔ αναμένεται να συγκρουστεί στον 2ο γύρο με τον Γιώργο Γιασημάκη που έχει τη στήριξη στελεχών από ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ. Ακολουθεί από κοντά ο Θωμάς Ρούσης που προέρχεται και αυτός από τη ΝΔ καθώς και ο Μ. Χασιώτης που έχει τη στήριξη του ΚΚΕ, ο Π. Χασιώτης που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Επ. Δημητρίου.

Δ. Ασπροπύργου

Ο νυν δήμαρχος Νίκος Μελετίου (ΝΔ) φαίνεται να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα. Στη δεύτερη θέση καταγράφεται ο Γιάννης Ηλίας και ακολουθούν ο Δημήτρης Μπακάλης (ΚΚΕ) και ο Β. Παπανικολάου.

Δ. Ελευσίνας

Προβλέπεται ντέρμπι μεταξύ του νυν δημάρχου Γ. Τσουκαλά και του Β. Τόλη. Ακολουθούν ο Ν. Βιλιώτης (ΝΔ), ο Κώστας Βαμβακάς (ΣΥΡΙΖΑ) και ο υποψήφιος του ΚΚΕ Μ. Βαρδαβάκης.

Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας

Την είσοδό τους στον 2ο γύρο διεκδικούν ο Γ. Δρίκος που προέρχεται από τη ΝΔ, η Ιωάννα Κριεκούκη (ΠΑΣΟΚ) και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Β. Πανωλιάσκος. Ακολουθούν ο υποψήφιος του ΚΚΕ Χ. Θεοδώρου και η Ελένη Κώνστα.

Δήμος Μεγαρέων

Προπορεύεται ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μαρινάκης που προέρχεται από τη ΝΔ και ακολουθούν από κοντά, ο ανεξάρτητος Γρηγόρης Σταμούλης, και ο προερχόμενος από την Κεντροαριστερά Γ. Μπερδέλης.

Δήμος Φυλής

Τοπικές δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον νυν δήμαρχο Δ. Μπουραΐμη μαζί με τον προερχόμενο από τη ΝΔ Χρ. Παππού να προπορεύονται ενώ από κοντά βρίσκεται και ο υποψήφιος Σάββας Σάββας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.