Αντίο… Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στα 63 του χρόνια πέθανε από καρδιακή προσβολή  ο γνωστός και αγαπημένος τραγουδιστής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας στο σπίτι του στον Πτελεό Μαγνησίας.

Ο άτυχος τραγουδοποιός, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο του Βόλου μετά από καρδιακή προσβολή  που υπέστη τα ξημερώματα.

Το «τελευταίο αντίο» στον αγαπημένο καλλιτέχνη, από συγγενείς και φίλους, θα δοθεί την Τετάρτη στις 15:30, στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.

Οι δύο καλλιτέχνες πραγματοποίησαν μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία η οποία θα ολοκληρωνόταν αύριο στο Ηρώδειο. Η συναυλία ήταν φιλανθρωπικού χαρακτήρα και τα έσοδα θα δίνονταν στην ένωση «Μαζί για το Παιδί».

Κώστας Μακεδόνας στον ALPHA:Δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω ακόμα ότι έφυγε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Ήταν ένας από τους τραγουδιστές που  διαμόρφωσε την αισθητική στο τραγούδι. Παρόλο που φεύγει νωρίς αφήνει πίσω του τεράστια μουσική κληρονομιά. Είναι πολύ σοκαριστικό. Είχε κάποια προβλήματα με την καρδιά του τα τελευταία χρόνια αλλά το είχε ξεπεράσει. Δεν θα ξεχάσω τις στιγμές που περάσαμε στο καμαρίνι, στο Ζυγό.” Λυπάμαι πραγματικά,  Χάσαμε ένα σπουδαίο καλλιτέχνη και έναν καλό φίλο”

 

Συγκλονισμένος για το θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα μίλησε στον Alpha  και ο Γιάννης Ζουγανέλης.

“Δυστυχώς έρχεται η δυναμική του θανάτου και δίνει στις όμορφες μέρες, άλλες διαστάσεις. Η απώλεια που νιώθω είναι ουσιαστική. Είναι κάτι που δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω. ήμασταν αδελφικοί  φίλοι με τον Λαυρέντη. Περνούσαμε όμορφα. Μας συνδέουν πολλά πράγματα. Ήταν ένας χαμογελαστός άνθρωπος, ένας ιδιαίτερος τύπος. Αγαπούσε τους ανθρώπους, Αποδέκτης άλλων νεων καλλιτεχνών. Πάλευε για τη διαφορετικότητα του τραγουδιού.  Αυτή τη στιγμή το μόνο που θα μπορούσα να πω είναι ότι θα είμαι κοντά στην Ελένη και στην Μαρία Κλάρα.”

{youtube}fa-eoRmRGdM{/youtube}

 

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας:

Ο Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική. Αργότερα θα εργαστεί χειρωνακτικά στην αποθήκη κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, στην οποία αργότερα κατά σύμπτωση θα κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ το 1978 με αγγλικό στίχο με τους “P.L.J. Band” με τίτλο ‘Gaspar’, ένας δίσκος extended play 45’ στροφών.

Ακολουθούν διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία αρχίζει να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια δημιουργεί με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1983 οπότε και κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το τελευταίο μετονομάζεται σε «Τερμίτες», όνομα που παραπέμπει στους Beatles (σκαθάρια). Το 1989 ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.

Έχει συνεργαστεί δισκογραφικά και έχουν τραγουδήσει τραγούδια του οι: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση[1], Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, “Émigré”, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Ελισσάβετ Καρατζόλη, “Κίτρινα Ποδήλατα”, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, “Μagic De Spell”, Γιώργος Μαργαρίτης, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Φίλ.Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής, “W.C.” κ.α.

Επίσης, έχει συνεργαστεί επί σκηνής με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Χαρούλα Αλεξίου, το Δημήτρη Μητροπάνο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το Νότη Μαυρουδή, την Αναστασία Μουτσάτσου, τον Κώστα Μακεδόνα κ.ά.

 

Υπουργείο Πολιτισμού

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα:

Η αιφνίδια απώλεια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα έχει προκαλέσει βαθιά θλίψη σε όλους εμάς που μεγαλώσαμε με τα τραγούδια και τη μουσική του. Με τη μακρά και δημιουργική πορεία του στη μουσική, από την ελληνική ροκ σκηνή με τους Τερμίτες μέχρι το έντεχνο τραγούδι και τις μουσικές που έγραψε για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αυτό που πέτυχε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, δεν ήταν απλώς να γράψει πολλά τραγούδια που αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Κατάφερε να είναι φίλος αγαπητός. Μοιραζόμαστε μαζί του τη μουσική και το συναίσθημά του. Το χιούμορ του και την αισιοδοξία του.

Ήταν ανοικτός, δημιουργικός, ευφάνταστος, πρόθυμος πάντα να δουλέψει με τους συναδέλφους του, όπως αποδεικνύεται από το πλήθος των συνεργασιών του με τους περισσότερους από τους τραγουδιστές, τραγουδοποιούς και δημιουργούς της ελληνικής μουσικής της εποχής μας.

Τα τραγούδια του, αφήνουν το βαθύ του αποτύπωμα που δεν πρόκειται να ξεθωριάσει. Μέσα από αυτά θα τον κρατήσουμε κοντά μας. Οι Άγγελοί του «ζουν ακόμη στη Μεσόγειο» και θα ζουν για πάντα. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.