Παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Ερχονται και άλλες εικόνες από την Αγγλία.
Ο Παύλος Γερουλάνος και η Λίνα Μενδώνη στην ενημέρωση για τον επαναπατρισμό των μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων.
Δεν έτυχε, πέτυχε. Η επιστροφή αρχαιοτήτων μας από το εξωτερικό και οι συλλήψεις αρχαιοκαπήλων έχουν πίσω τους το απλούστερο και πασιφανέστερο μυστικό: την καλή δουλειά της αρχαιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και την καλή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες άλλων υπουργείων. Κάτι που ο υπουργός, Παύλος Γερουλάνος, υπογράμμισε πως εκτιμάται ιδιαιτέρως. Θα οδηγήσει, δε, σύντομα, σε ακόμη μία επιστροφή εικόνων, από την Τεμπλ Γκάλερι του Λονδίνου. Από την ίδια που μας έδωσε έξι ακόμη, τον περασμένο Απρίλιο.
Χθες είχαμε μία ακόμη επιστροφή εικόνων από τη Βέροια, τα Γρεβενά και την Ηπειρο, καθώς και δύο σπαραγμάτων τοιχογραφιών από τη Χίο. Η παρουσίαση έγινε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τον κ. Γερουλάνο, παρουσία της γενικής γραμματέως Λίνας Μενδώνη, της γενικής διευθύντριας Μαρίας Βλαζάκη, της διευθύντριας Ευγενίας Γερούση, της διευθύντριας του μουσείου Αναστασίας Λαζαρίδου, του Χαράλαμπου Πέννα και πολλών από εκείνους που συνέβαλαν στην επιστροφή.
Ο αρχαιολόγος Νίκος Πανουτσόπουλος, από τη Διεύθυνση που ασχολείται με τη δίωξη της αρχαιοκαπηλίας, έκανε την παρουσίαση των εικόνων που είναι:
-«Ζωοδόχος Πηγή»,«Μυστικός Δείπνος», «Περιτομή του Χριστού», «Εγερση του Λαζάρου», φορητές εικόνες του 18ου-19ου αιώνα. Εκλάπησαν τέλη Δεκεμβρίου από τον ναό Κοίμησης της Θεοτόκου Κουκουλίου, Δήμου Ζαγορίου, Νομού Ιωαννίνων. Εντοπίστηκαν στον δικτυακό κατάλογο του αρχαιοπώλη H.W.C Dullaert (Αμστερνταμ).
-«Αγιος Γεώργιος», «Αγιος Δημήτριος», φορητές εικόνες του 18ου αι. εκλάπησαν από τον ναό Αγίου Αθανασίου, Σαμαρίνας Γρεβενών φθινόπωρο – χειμώνα του 2009. Εντοπίσθηκε στο Αμστερνταμ. -«Εις Αδου Κάθοδος, φορητή εικόνα, 1700, (Κοίμηση Θεοτόκου Κουκουλίου). Εντοπίστηκε στην ιστοσελίδα της Zoetmulder Gallery με έδρα το Ντελφτ στην Ολλανδία.
-«Προφήτης Ηλίας» και «Αγιος Ανδρέας Κρήτης», σπαράγματα τοιχογραφίας, έργα του αγιογράφου Μιχαήλ Χωματζά το 1734, κλάπηκαν από τον βυζαντινό ναό της Παναγίας Κρήνας στη Χίο το 1981. Επιστρέφεται στην Ελλάδα από το ολλανδικό ερευνητικό κέντρο «Odigia Foundation».
Στις 30 Νοεμβρίου επαναπατρίσθηκε και η βυζαντινή εικόνα του αγίου Προκοπίου, η οποία είχε κλαπεί από τον ομώνυμο ναό της Βέροιας την περίοδο 1968 ? 1975. Πρόκειται για εξαίρετο δείγμα της λεγόμενης Μακεδονικής σχολής της
παλαιολόγειας τέχνης, χρονολογείται στον 14ο αιώνα και αρχικά ήταν επιζωγραφισμένη. Ταυτίστηκε από τον αείμνηστο αρχαιολόγο Θανάση Παπαζώτο.
Τη δεκαετία του ΄80 αποκτήθηκε από την ιδιωτική συλλογή του Αθανάσιου Μαρτίνου στο Λονδίνο, ο οποίος αποφάσισε να τη δωρίσει στο Ελληνικό Δημόσιο μόλις πληροφορήθηκε την προέλευσή της. Η επιστροφή της εικόνας του Αγίου Προκοπίου θα συντελέσει αποφασιστικά στην υπόθεση διεκδίκησης της εικόνας του αγίου Πέτρου, επίσης κλαπείσας από τον ναό της Βέροιας, η οποία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο Μουσείο του Dumbarton Oaks στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι εικόνες θα εκτεθούν για λίγο στο μουσείο και μετά θα επιστραφούν στις περιφέρειές τους. Η κ. Μενδώνη τόνισε πως έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή, η καταγραφή όλων των κινητών εκκλησιαστικών κειμηλίων.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
akotti@pegasus.gr
Πηγή: Έθνος