Ο Χάρβεϊ Καϊτέλ στην Αθήνα για να τιμήσει τον Theo

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Ταξίδι αστραπή στην Ελλάδα για τον Χάρβεϊ Καϊτέλ. Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός ήρθε στην Αθήνα για να τιμήσει  τον αξέχαστο φίλο και συνεργάτη του, Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Ο σταρ , που στο απόγειο της δόξας του άφησε το Χόλυγουντ για να υπηρετήσει τον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο συνεργάστηκε με τον μεγαλύτερο  Έλληνα δημιουργό της Έβδομης Τέχνης  στην ταινία του «Το βλέμμα του Οδυσσέα» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Θόδωρου Αγγελόπουλου  και συμπρωταγωνιστές  την Μάγια Μόργκενστερν και τον Ερλαντ Γιόζεφσον παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ των Κανών και απέσπασε τα βραβεία: Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, FIPRESCI Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών και Felix των Κριτικών ταινίας της χρονιάς, 1995.

Ο Χάρβεϊ Καϊτέλ ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές στο αφιέρωμα στον  Θόδωρο. Αγγελόπουλο που διοργάνωσε το Megaron Plus σήμερα   στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εκτός από τον σπουδαίο ηθοποιό που θα αναφερθεί στην προσωπικότητα και την μοναδική εμπειρία της συνεργασίας του με τον μεγάλο σκηνοθέτη , για τις ταινίες και το σπουδαίο ταξίδι του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην ελληνική ιστορία θα μιλήσουν  ο ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντώνης Λιάκος, η διδάκτωρ φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συγγραφέας Αιμιλία Καραλή, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ειρήνη Στάθη, η οποία με τη διδακτορική της διατριβή ερεύνησε τον «Χώρο και τον χρόνο στον κινηματογράφο του Θ. Αγγελόπουλου» και ο ομότιμος καθηγητής της αρχαίας κλασσικής φιλολογίας Δημήτρης Μαρωνίτης. Τους ομιλητές θα συντονίσει ο κριτικός κινηματογράφου, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος. Θα μεταδοθεί επίσης  βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου του φεστιβάλ των Καννών, Ζιλ Ζακόμπ, που τον συνέδεε  βαθιά φιλία με τον αδικοχαμένο σκηνοθέτη.

Το αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο περιέχει επίσης, μια δική του ερωτική επιστολή προς την πόλη του, «μια γέρικη πόλη τεσσάρων χιλιάδων χρόνων», όπως λέει ο ίδιος, την τηλεοπτική ταινία «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη», φτιαγμένη το 1983, για την ελληνική δημόσια τηλεόραση και την Trans World Film. Στο διάρκειας 43’ φιλμ που φέρει την υπογραφή του ανεπανάληπτου δημιουργού, στη σκηνοθεσία και το σενάριο, περιλαμβάνονται αποσπάσματα από τις ταινίες «Ο θίασος», «Οι κυνηγοί» και «‘Ο Μεγαλέξαντρος». Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Αρβανίτη, ενώ θα ακουστούν  κείμενα του Κώστα Ταχτσή, ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη και του Τάσου Λειβαδίτη και μουσικά θέματα των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Λουκιανού Κηλαϊδόνη και Διονύση Σαββόπουλου.

Θα προβληθεί επίσης, το  ντοκιμαντέρ του Νίκου Λιγούρη «Theo Angelopoulos: The Dust of Time».

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.