Τα Χριστούγεννα στη Γερμανία συνοδεύονται συνήθως από έναν σωρό θεσμοθετημένες υποχρεώσεις. Να επισκεφθείς την οικογενειακή εστία, γιατί τα γερμανικά Χριστούγεννα είναι εξ ορισμού οικογενειακή γιορτή, να ανοίξεις συζητήσεις με εκείνα τα μακρινά ξαδέρφια που βαριέσαι, να διαχειριστείς οικογενειακούς καυγάδες που αναπόφευκτα προκύπτουν μετά τις πρώτες κιόλας ώρες οικογενειακής θαλπωρής αλλά και τις ανιαρές κουβέντες για τις ασφαλιστικές εισφορές, την εφορία και όλα τα τετριμμένα της γραφειοκρατικής γερμανικής καθημερινότητας. Όλα αυτά προσπαθούν να αποφύγουν λοιπόν η Ρόντα και ο Τέο, οι ήρωες του βιβλίου «Η θάλασσα μέσα μας» (Ιn uns das Meer) της Γερμανίδας ερευνήτριας και μυθιστοριογράφου Λεονόρα Ζέελινγκ, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Arykanda .
Η πλοκή του μυθιστορήματος είναι απλή. Οι δύο πρωταγωνιστές αποφασίζουν τελευταία στιγμή να οργανώσουν ένα ταξίδι σε κάποιον μακρινό προορισμό, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ήλιο και θάλασσα. Τελικά καταλήγουν στην Κύπρο, για την οποία γνωρίζουν ελάχιστα, επειδή για εκεί βρήκαν το πιο οικονομικό τουριστικό πακέτο all-inclusive. Ωστόσο οι χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Κύπρο εξελίσσονται σε κάτι περισσότερο από τη χαλάρωση και την επιφανειακή απόλαυση που συνήθως προσφέρουν αυτού του τύπου οι διακοπές. Από τη Λάρνακα και τη Λευκωσία λοιπόν ξεκινά απρόσμενα η ανακάλυψη ενός συναρπαστικού τόπου καταμεσής της θάλασσας, μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Ενός τόπου με μακραίωνη ιστορία, με πάμπολλους κατακτητές που έχουν αφήσει ανεξίτηλα ίχνη από το πέρασμά τους παντού στο νησί και με μια πλούσια πολιτιστική αλλά και γαστρονομική παράδοση. Πάνω από όλα όμως έναν τόπο με φιλόξενους ανθρώπους, που παρά τα τραύματα της πρόσφατης ιστορίας, συνεχίζει την πορεία του μέσα στον χρόνο.
Όπως λέει η Λεονόρα Ζέελινγκ στη DW, «Η θάλασσα μέσα μας» είναι στην ουσία ένα τουριστικό μυθιστόρημα, με έντονα βιογραφικά στοιχεία, καθώς η ίδια έχει ταξιδέψει πολλές φορές στην Κύπρο, «ένα θαυμάσιο νησί με πολλές εκπλήξεις», όπως λέει, το οποίο λατρεύει. Ήθελε λοιπόν να της αφιερώσει ένα βιβλίο, στο οποίο οι δικές της αναμνήσεις και οι τόποι που έχει επισκεφθεί συμπλέκονται με φανταστικά πρόσωπα και αφηγήσεις, που θα μπορούσαν ωστόσο να είναι αληθινά. Το βιβλίο μοιάζει με ημερολόγιo ταξιδιού ή με ένα ταξιδιωτικό μπλογκ, στο οποίο κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η ίδια η Κύπρος, με τις ομορφιές και την ιστορία της.
Αλλά τι είναι εκείνο που κάνει την Κύπρο τόσο ξεχωριστή στα μάτια μιας σύγχρονης Γερμανίδας περιήγητριας; «Η Κύπρος είναι το πιο όμορφο νησί της Μεσογείου. Εκεί λάμπει πάντα ο ήλιος, ακόμη και τον χειμώνα. Αλλά όχι μόνο αυτό. Η Κύπρος είναι προικισμένη με μια απίστευτη μαγεία. Συμπαρασέρνει με τη μαγεία της τους ταξιδιώτες, είναι σα να τους δίνει μια νέα ενέργεια. Μοιάζει να τους παίρνει μαζί της σε ένα ταξίδι στην ιστορία, μιας και εδώ συναντήθηκαν ανά τους αιώνες πολλοί και διαφορετικοί πολιτισμοί, καταφέρνοντας να συνθέσουν κάτι νέο», λέει η Λεονόρα Ζέελινγκ.
Στο βιβλίο της Ζέελινγκ τα πρόσωπα είναι άνθρωποι βγαλμένοι μέσα από τη γερμανική καθημερινότητα. Αυτό όμως που κάνει το βιβλίο ενδιαφέρον δεν είναι τόσο οι σύνθετοι χαρακτήρες όσο ο τόπος, σε κάθε γωνιά του οποίου κρύβεται μια συναρπαστική ιστορία, την οποία απλώς πρέπει να αφουγκραστείς πίσω από τα προφανή σημάδια του μαζικού τουρισμού και της άναρχης δόμησης. Εκδρομές στη Λάρνακα και την Αγία Νάππα, πέρασμα στο τουρκοκυπριακό τμήμα του νησιού, εικόνες από την πόλη φάντασμα, την Αμμόχωστο, σημεία μιας βαριάς ιστορίας αλλά και πολλές ευχάριστες στάσεις για κυπριακούς μεζέδες υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους αλλά και φιλοσοφικές ενατενίσεις εμπνευσμένες από τον στωικό φιλόσοφο Ζήνωνα τον Κιτιέα – Το Κίτιο ήταν αρχαία φοινικική πόλη κοντά στη σημερινή Λάρνακα.
Κι όλα αυτά λουσμένα από τον λαμπρό μεσογειακό ήλιο και το θεραπευτικό θαλασσινό αεράκι, πράγματα αυτονόητα για τους Νοτιοευρωπαίους, αλλά για τους Βορειοευρωπαίους ζητούμενο ζωής. Κι όπως λέει η Λεονόρα Ζέελινγκ: «Για εμάς το ταξίδι στην Κύπρο μοιάζει, όπως θα έλεγε και ο Πλάτωνας, με μια ανάδυση από την κόλαση του σκότους στον κόσμο του φωτός και της χαράς. Για τους Βορειοευρωπαίους η θάλασσα και ο ήλιος αποτελούν πηγή δύναμης που τους βοηθά να αναζητήσουν το νόημα της ζωής. Γι αυτό πολλοί Βορειοευρωπαίοι αγαπούν να ταξιδεύουν στη Μεσόγειο τον χειμώνα».
Η Λεονόρα Ζέελινγκ συστήνει ανεπιφύλακτα την Κύπρο για διακοπές αλλά και περισσυλογή, μιας και εδώ, στην εσχατιά της Ευρώπης, μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει τις κοινές ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Όπως βέβαια και στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό η ίδια επιλέγει να ταξιδεύει κάθε τόσο στην Ελλάδα και την Κύπρο, γιατί σε αυτές τις δυο χώρες ξεκίνησαν όλα, όπως λέει. Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνά η Ευρώπη. Άλλωστε η Ζέελινγκ πριν από λίγα χρόνια έγραψε κι ένα ακόμη βιβλίο για την Ελλάδα, με αφορμή την ελληνική οικονομική κρίση και τίτλο «Πέντε σεντ για να σώσουμε την Ελλάδα». Επόμενη λογοτεχνική απόπειρά της, το δεύτερο μέρος της «Θάλασσας μέσα μας», αυτή τη φορά με τους δύο ήρωες να έχουν εγκατασταθεί πλέον μόνιμα στην νέα αγαπημένη τους, την Κύπρο.
dw