Κινηματογραφικά Νέα από την Κωστούλα Τωμαδάκη

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τι γίνεται όταν η ιδέα της πατρίδας γκρεμίζεται και η ταυτότητα   δεν είναι παρά μια ταμπέλα.

FISH’N CHIPS, ο Άντυ ένας Κύπριος μετανάστης στο Λονδίνο  μετά από χρόνια επιστρέφει στη γενέτειρα και αντιλαμβάνεται ότι η πατρίδα είναι μέσα μας.   

Η ΤΙΜΩΡΟΣ, θηλυκού γένους Τζέιμς Μποντ, η πρωταγωνίστρια στην νέα ταινία του Σόντεμπεργκ , ένας συνδυασμός  Τζέιμς Μποντ και Λε Καρέ.

Η ΚΥΡΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ, η τελευταία βρετανική ταινία του Χίτσκοκ σκηνοθετημένη αριστοτεχνικά από τον μετρ . Απολαυστικές ατάκες   ανάμεσα στο πρωταγωνιστικό ζευγάρι που προσθέτει ζωντάνια και νεύρο στην ταινία.

GHOST RIDER, ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ, ο Νίκολας Κέιτζ, παλεύει με μια κατάρα στα μουντά τοπία της Ανατολικής Ευρώπης.

Η τιμωρός 

του Στίβεν Σόντεμπεργκ

με τους Γιούαν Μαγκρέγκορ, Τσάνινγκ Τέιτουμ

{youtube}UWoArInZjfo{/youtube}


η ιστορία: Η Μάλορι Κέιν είναι άριστα εκπαιδευμένη να φέρνει σε πέρας επικίνδυνες αποστολές για μια εταιρεία που δουλεύει για την κυβέρνηση, στις πιο επικίνδυνες γωνιές του πλανήτη. Μετά την επιτυχή απελευθέρωση ενός κινέζου δημοσιογράφου που κρατείτο όμηρος στη Βαρκελώνη, ανακαλύπτει ότι ο ίδιος δολοφονείται και ότι όλα τα στοιχεία υποδεικνύουν εκείνη ως κύρια ύποπτο. Από τη μια στιγμή στην άλλη, γίνεται στόχος πληρωμένων δολοφόνων που γνωρίζουν από πριν το κάθε της τέχνασμα.  Και έτσι η Μάλορι αντιλαμβάνεται ότι κάποιος την έχει προδώσει. Σε  συνεχή καταδίωξη και μακριά από τη βάση της , η Μάλορι εκτελεί μια σειρά από τολμηρούς ελιγμούς προκειμένου να σβήσει τα ίχνη της  και να ξεφύγει από την τοπική ομάδα SWAT.

Όμως, στην πορεία καταδιώκεται από πολύ πιο σκληρές δυνάμεις. Οι επιλογές της είναι λίγες. Όλο και πιο απελπισμένη να καθαρίσει  το όνομα της και να αποκαλύψει αυτόν που την πρόδωσε, η Μάλορι θέτει σε εφαρμογή όλα τα όπλα, τις γνώσεις και τη σκληρή εκπαίδευση της, για να στήσει μια ιδιοφυή και επικίνδυνη παγίδα. Όμως, όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο η Μάλορι συνειδητοποιεί ότι κινδυνεύει να χάσει τη ζωή της. 

η άποψη μας: Νεονουάρ με στοιχεία δράσης και κυρίως με πρωτότυπη, αυθεντική γραφή που παραμένει η φανερή και κρυφή γοητεία του φιλμ. Η Τζίνα Καράνο  ( πρωταθλήτρια πολεμικών τεχνών) μεταμορφώνεται σε θηλυκό εκδικητή στην κατασκοπευτική ιστορία με  ίντριγκα και μπόλικη δράση. Σε ατμόσφαιρα νουάρ δεκαετίας του `70  στήνονται εξαιρετικά χορογραφημένες και εντυπωσιακές σκηνές πάλης

με μοναδική υπόκρουση τους φυσικούς ήχους. Εναλλακτικές γωνίες λήψεις που μερικές φορές κάνουν τη διαφορά ,αντισυμβατικό μοντάζ και ένα πλήθος καταξιωμένων ηθοποιών στηρίζει την ταινία. 

Εν τέλει, πρόκειται για ένα θρίλερ που αποφεύγει τα κλισέ και γοητεύει με την ιδιαίτερη γραφή του και το δυνατό καστ.

γκρο πλαν:στο νοσταλγικό κλίμα της εποχής και στην jazz  του Ντέιβιντ Χολμς.

  

Fish’n Chips

του Ηλία Δημητρίου

με τους Μάριο Ιωάννου, Marlen Kaminky

{youtube}YT1_pS71z2Q{/youtube}


η ιστορία: Ο Άντυ, ένας Κύπριος μετανάστης που έχει περάσει όλη του τη ζωή τηγανίζοντας “fish and chips“ στο Λονδίνο, αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα του και να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Κάνει το όνειρό του πραγματικότητα αλλά πολύ σύντομα αυτό μετατρέπεται σε εφιάλτη, καθώς ο Άντυ έχει ξεχάσει κάτι πολύ βασικό:

η Κύπρος δεν είναι Λονδίνο.

η άποψη μας: Επίκαιρη και ουσιαστική, η ταινία του Ηλία Δημητρίου δίνει μια άλλη διάσταση στην έννοια του προσδιορισμού της ταυτότητας.

Ο Κύπριος Άντυ, σε μια περίοδο που οι περισσότεροι φεύγουν από την πατρίδα τους για να αναζητήσουν σε άλλους τόπους δουλειά, επιστρέφει στη γενέτειρα για να ανοίξει τη δική του επιχείρηση.  Η  νοσταλγία και η καλή του διάθεση όμως δεν αρκούν για να ζήσει τη ζωή που ονειρεύεται.

Σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει ο ορισμός της ταυτότητας αποκτά άλλη διάσταση. Πώς να κάνεις οικογένεια μακριά από τον τόπο που θεωρείς πατρίδα ; Ο Άντυ στην πορεία θα αντιληφθεί ότι η πατρίδα είναι μέσα μας , ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής  και τις μικρές ή μεγάλες στάσεις που κάνουμε στη ζωή μας.

Χωρίς μελοδραματισμούς και κλισέ η ταινία του Δημητρίου αντιμετωπίζει με μοντέρνα ματιά τη θέση του ατόμου στο σύγχρονο κόσμο.

γκρο πλαν: στην ατμοσφαιρική φωτογραφία.   

Η Κυρία εξαφανίζεται (1938)

του Άλφρεντ Χίτσκοκ

με τους Μάργκαρετ Λόκγουντ, Μάικλ Ρεντγκρέιβ

{youtube}YihbNGUNQmU{/youtube}


η ιστορία:Οι επιβάτες ενός τρένου που διασχίζει την Ευρώπη αναγκάζονται να περάσουν τη νύχτα τους σε ένα επαρχιακό ξενοδοχείο λόγω κακοκαιρίας. Εκεί, η Ίρις γνωρίζει την ευγενική ηλικιωμένη κυρία Φρόι και στη διάρκεια της κουβέντας τους συναντούν κι αρκετούς ακόμα από τους επιβάτες. Όταν όμως, το τρένο είναι έτοιμο να συνεχίσει το ταξίδι του , η κυρία Φρόι έχει εξαφανιστεί. Κανείς δε θυμάται να την έχει δει, εκτός από την Ίρις. Ο ψυχίατρος που βρίσκεται  στο τρένο υποθέτει ότι η κυρία Φρόι ποτέ δεν υπήρξε, παρά μόνο στη φαντασία της Ίρις, λόγω των διαταραχών που έχει υποστεί μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι της.

η άποψη μας: Ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του Χίτσκοκ με ένα εξαιρετικά πνευματώδες σενάριο και μικρό προϋπολογισμό, είναι μια ιστορία έρωτα και φόνου που διαδραματίζεται σε ένα ευρωπαϊκό πανδοχείο μέσα σε ένα κινούμενο τρένο .

 Η  Ίρις είναι η μοναδική επιβάτης που έχει δει την κυρία Φρόι και  βρίσκεται μπλεγμένη σε ένα θανατηφόρο παιχνίδι κωδικοποιημένων μηνυμάτων. Η τελευταία βρετανική ταινία του Χίτσκοκ έχει πολλά από τα γνωστά χιτσκοκικά στοιχεία που θα συναντήσουμε αργότερα στις δημοφιλείς ταινίες του. “Η κυρία εξαφανίζεται“ είναι μια απολαυστική ταινία κατασκοπείας και ταυτόχρονα ένα ενδιαφέρον σχόλιο στο δίλημμα της Βρετανίας στον επικείμενο πόλεμο  με τη Γερμανία.

γκρο πλαν: στα κωμικά πειράγματα ανάμεσα στη Λόκγουντ και στον αταίριαστο παρτενέρ της.   

 

Ghost rider: το πνεύμα της εκδίκησης

του Μαρκ Νεβελντάιν, Μπράιαν Τέιλορ

με τους Νίκολας Κέιτζ, Ίντρις Έλμπα

{youtube}DrfmZYDhd7Q{/youtube}


η ιστορία:O Tζόνι Μπλέιζ παλεύει ακόμα με μια κατάρα. Ταυτόχρονα όμως κινδυνεύει να χάσει τα πάτα, όταν συμμαχεί με μια επαναστατική ομάδα μοναχών, με αρχηγό τον Μορό και στόχο τη σωτηρία ενός νεαρού αγοριού από το διάβολο. Ίσως όμως τελικά αυτή του η ενέργεια να τον λυτρώσει και από την κατάρα του για πάντα.

η άποψη μας: Οράματα και ίντριγκες σε μεσαιωνικά κάστρα και τον Νίκολα Κέιτζ να έχει κάνει συμφωνία με το διάβολο και να εγκλωβίζεται σε ένα `καταραμένο ` ρόλο. Μοναχοί, αποκαλυπτικά οράματα και τοπία της Ανατολικής Ευρώπης .

γκρο πλαν:στα σκοτεινά ευρωπαϊκά τοπία. 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.