“Κώδικας Χαμουραμπί” Cabaret Grec

xamourambi_1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μετά από ένα πετυχημένο χειμώνα  η θεατρική παράσταση «Κώδικας Χαμουραμπί»  σε Σκηνοθεσία  Μαργαρίτας Αμαραντίδη και  Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλος, επανέρχεται με μια καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. 

Προγραμματισμένες παραστάσεις:

 23/6  Λαμία στο Φεστιβάλ Οίτης, Λελέικα Υπάτης. 
Άνδρος 13/7 και 14/7
Αίγινα 
18/7
Άνδρος
 27/7 και 28/7
Καβροχώρι Ηρακλείου “Ξύπετρα”
 8/8 
Ηράκλειο-φεστιβάλ Δήμου(Πύλη Βηθλεέμ) 
9/8  

Παίζουν, τραγουδούν και επιμελούνται οι ηθοποιοί: Τίνα Αλεξοπούλου,  Μαργαρίτα Αμαραντίδη,  Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος,  Ευγενία Μωράκη
Πιάνο: Γιάννης Αναστασόπουλος.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Τί σχέση έχει ο Πάπας Ιωάννης ο 12ος, ο Χίτλερ, η παλιά Αθήνα, ο έρωτας, ο πόλεμος, τα σαλιγκάρια, οι πεταλούδες, τα φυστίκια, και το χρήμα με τον κώδικα Χαμουραμπί; Όλες οι απαντήσεις για τη σοφία του κόσμου, της φύσης, και τη χαρά της ζωής σ’ ένα ιδιότυπο μουσικό θέαμα.
Τέσσερις νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί, παίζουν, τραγουδούν και επινοούν με κέφι και μεράκι μια ιδιαίτερη παράσταση καμπαρέ στην Ελληνική εκδοχή του. Τραγούδια από το μακρινό παρελθόν που φαντάζουν τόσο επίκαιρα όπως το «Χρήμα» του Αττίκ, «Ας πάει και το Παλιάμπελο» του Γιώργου Μουζάκη , «Τα νέα μέτρα» του Λουκιανού Κηλαϊδόνη, δένουν αριστοτεχνικά με ποίηση και κείμενα των Κώστα Μυλωνα, Γιάννη Βαρβέρη, Bertolt Becht, καθώς και με πρωτότυπα κείμενα των συντελεστών της παράστασης. Αλλά και με υπέροχα ερωτικά τραγούδια των Χ.Χαιρόπουλου και Μ.Σουγιούλ, διαπερνώντας με εύθυμο τρόπο την γεμάτη γοητεία ατμόσφαιρα της Αθήνας του μεσοπολέμου η παράσταση καταφέρνει να συνδυάσει τραγούδια της ελληνικής οπερέτας του Θεόφραστού Σακελλαρίδη με την τζαζίστικη διάθεση των «Why don’t you do right», «Put the Blame on Mame”, “Hit the road Jack”κ.α.
Μια παράσταση cabaret στην Ελληνική εκδοχή του, που ενώνει ανθρώπους και εποχές, μέσα από ξεχωριστές μελωδίες. Ένα πάρτι με τους εκλεκτότερους καλεσμένους!

 
Ιστορικό παράστασης

Η παράσταση ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου 2011 στο Mono Tapas Bar στην Αθήνα. Μετά από την  ενθουσιώδη αποδοχή του κοινού η παράσταση «Κώδικας Χαμουραμπί» έχει ήδη διανύσει μια άκρως επιτυχημένη πορεία ως τώρα.

Έκπληξη δε προκαλεί το γεγονός της σύζευξης όλων των ηλικιών ως προς  το ενδιαφέρον τους για την παράσταση αντιμετωπίζοντας τη ως ένα θέαμα ευχάριστο και οικείο για όλους. Ο σατυρικός της χαρακτήρας δοσμένος μ’ έναν εύθυμο τόνο και χιουμοριστική διάθεση αποτελεί «κλειδί» για την σύζευξη αυτή. 

Γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύουμε πως η παράσταση αυτή διαθέτει τα προσόντα και την καλλιτεχνική αξία να παρασταθεί κι εκτός των στενών ορίων της πόλης σε ανθρώπους που δεν έχουν την δυνατότητα να παραβρεθούν σε τέτοιου είδους ζωντανά μουσικά θεάματα ευρύτερης αποδοχής. Στα σχόλια του κοινού χρησιμοποιείται πάντα ο υπερθετικός βαθμός και πολλοί από τους θεατές έχουν δει την παράσταση για τρίτη ακόμα και για τέταρτη φορά. 


 

http://www.youtube.com/watch?v=uJoyBp3_ZWI

Ενδεικτικά αποσπάσματα από σχόλια και κριτικές 

«Σάτιρα, ποίηση, παρλάτες, σπάνια τραγούδια, σκηνές μιούζικαλ, τρελό χιούμορ, επικαιρότητα κι άλλα εκλεκτά συμβαίνουν από μια παρέα πολυτάλαντων καλλιτεχνών που σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα cabaret greque. Τίτλος του “Κώδικας Χαμουραμπί”                           

xamourambi_2

http://www.catisart.gr/index.php/2010-03-28-10-49-51/317-2011-01-20-20-43-24.html

 
«Αγαπητά μου παιδιά, μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι είστε παρά πολύ νέοι άνθρωποι και τραγουδάτε τραγούδια γραμμένα πριν 50 -75 χρόνια, ας πούμε Σουγιούλ, Χαιρόπουλο, Αττίκ. Πώς σας ήρθε αυτό; Μου κάνει εντύπωση! Και τα λέτε πολύ ωραία με καινούργιο τρόπο και τα χορεύετε και πολύ ωραία.»                                    

        6/03/2011    Σεραφείμ Φυντανίδης, από συνέντευξη  στην τηλεοπτική εκπομπή   “Οι Παρέες γράφουν ιστορία”

Αν τους είδατε στην εκπομπή του Σεραφείμ Φυντανίδη ευκαιρεία να τους δειτε και απο κοντά!Ενα καμπαρέ στην Ελληνική εκδοχή του με τον τίτλο «Κώδικας Χαμουραμπί».. 11/03/2011 Ναυτεμπορική

 «Οι ηθοποιοί Μαργαρίτα Αμαραντίδη , Τίνα Αλεξοπούλου, Ευγενία Μωράκη και ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος σε ρόλο οικοδεσπότη/κομπέρ, παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν δεξιοτεχνικά μεταδίδοντας ζωντάνια και έξυπνο χιούμορ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά έντονο είναι το διαδραστικό στοιχείο της παράστασης. Οι θεατές καλούνται να συμμετέχουν –πάντα με την θέληση τους-σε κουίζ γνώσεων, σε μαγικά τρυκ, προσθέτοντας κάθε φορά αρκετή δόση αυτοσχεδιασμού στην κάθε παράσταση.»      28/03/2011, Βλάσης Αποζίδης, Αδεσμευτος Τύπος                                                                                                        

 

«Καταγράφηκε η χθεσινή βραδιά στη λίστα με τις ωραιότερες στιγμές. Έβλεπα τους γνωστούς φορείς της Αθηναϊκής κατάθλιψης να μετασχηματίζονται σ’ ευτυχισμένασχολιαρόπαιδα χάρη στην αγάπη που έχετε όλοι στην καρδιά σας και στο ψυχικό μασάζ που προσφέρετε αφειδώς. Σε μία εποχή που όλοι πάνε να μας δώσουν να καταλάβουμε κάτι, εσείς μας κάνατε να αισθανθούμε και γι’ αυτό να μην ξεχάσουμε. Είμαι καταγοητευμένος απ’ το σύνολο της ομορφιάς που εισέπραξα.  Συγκινημένος δε απ’ την αποφασιστικότητα σας προς την κοινωνική συνεισφορά που επιτελείτε.»    17/04/2011  Δαυίδ Ναχμίας  μουσικολόγος
 

«Τρεις κοπέλες όλο τσαχπινιά και χάρη εμφανίζονται σε μια σκηνή 2×2 δίπλα σ’ ένα πιάνο και σ’ ένα τραπέζι, στο οποίο ενίοτε… σκαρφαλώνουν. Κυκλοφορούν ανάμεσα στους θαμώνες τραγουδώντας όμορφα γνωστά κομμάτια ελληνικά και ξένα, αλλά κι ερμηνεύοντας διάφορες παρλάτες εγκυκλοπαιδικών και πολιτικοκοινωνικών αποχρώσεων. […] Φιγουράτη και μπριόζα η Τίνα Αλεξοπούλου, παιγνιώδης και σιγανοπαπαδιά η Ευγενία Μωράκη, αισθησιακή και σκερτσόζα η Μαργαρίτα Αμαραντίδη, τραγουδούν με καμπαρεδίστικο αέρα παλιά ελληνικά τραγούδια των Αττίκ, Μουζάκη, Χαιρόπουλου, Γιαννίδη, Σουγιούλ, Καπνίση κ.ά. […] Παρουσιαστής αεικίνητος και σπιρτόζος ο Κωσταντίνος Γιαννακόπουλος, μ’ ένα βιβλίο-κώδικα από τον οποίο ταχυδακτυλουργικά ανασύρει διάφορα αξιοπερίεργα συμβάντα της Ιστορίας (Ρωμαίοι, Αθηναίοι, παράξενες ερωτικές συνήθειες, ο θαυμαστός κόσμος των ζώων και των πολιτικών κ.λπ.) που τα αναπαριστούν τα τρία κορίτσια. Ο ίδιος μαζί με την Αμαραντίδη έχουν τη σκηνοθετική επιμέλεια αυτού του φινετσάτου καμπαρέ. Ολα τα τραγούδια των ηθοποιών συνοδεύει δεξιοτεχνικά στο πιάνο ο Γιάννης Αναστασόπουλος».28/04/2011, Γιώργος Βιδάλης, Ελευθεροτυπία

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=270591

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.