Χάρις Αλεξίου: Έχω ένα χτυποκάρδι γι’ αυτές τις συναυλίες

alexiou
Facebook
Twitter
LinkedIn
Ερμηνεύει Νίνο Ρότα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του τον Οκτώβρη στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”Η Χάρις Αλεξίου τραγουδά Νίνο Ρότα στον «Ελληνικό Κόσμο» στις 7,8,9,14,15 και 16 Οκτωβρίου

“Γιατί να ερμηνεύσει Νίνο Ρότα η Αλεξίου και όχι κάποια άλλη;”: αυτή ήταν η πρώτη σκέψη που ήρθε στο μυαλό της Χάρις Αλεξίου όταν, κάπου μέσα στον περασμένο χειμώνα, της έγινε η πρόταση να πρωταγωνιστήσει στο μουσικό αφιέρωμα στον κορυφαίο Ιταλό συνθέτη που ετοιμάζει το Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του.

“Ηταν μια πολύ τιμητική πρόταση την οποία δέχτηκα μετά από πολλή σκέψη γιατί έπρεπε να σιγουρευτώ μέσα μου ότι δεν θα είμαι ένα πρόσωπο που θα κοντράρει τη μουσική και τη φυσιογνωμία του Ρότα” μας εξομολογήθηκε η ερμηνεύτρια στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Τι την έπεισε τελικά να πει το μεγάλο “ναι”;
“Αρχικά μου έδωσε μια σιγουριά η ιταλική γλώσσα η οποία δεν μου είναι άγνωστη καθώς στο παρελθόν μου έχουν δοθεί ευκαιρίες να έρθω σε επαφή μαζί της. Κι έπειτα, όταν άκουσα κάποιες από τις ερμηνείες των τραγουδιών του Νίνο Ρότα, ένιωσα μέσα μου, χωρίς ίχνος ναρκισσισμού, πως εγώ μπορώ να τα πω πιο καλά…”
Και αυτό ακριβώς θα κάνει η Χάρις Αλεξίου στις 7, 8, 9, 14, 15 και 16 Οκτωβρίου στο “Θέατρον” του Κέντρου Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”. Θα εισβάλει στο σινεμά του Νίνο Ρότα και ως μια άλλη, Ελληνίδα αυτή τη φορά, πρωταγωνίστρια του Φελίνι, θα δώσει φωνή στις υπέροχες μελωδίες του, στα τραγούδια του εκείνα που “τα ακούς και ανοίγει η καρδιά σου” όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.
“Μαγεία”
Για τη Χάρι Αλεξίου πάντως το νέο αυτό καλλιτεχνικό εγχείρημά της, την ανανεώνει και την κινητοποιεί: “Εχουμε τόση ανάγκη, εμείς οι τραγουδιστές, να ζήσουμε αυτή τη μαγεία που δημιουργεί το άγνωστο. Και ομολογώ πως έχω ένα χτυποκάρδι γι’ αυτή τη δουλειά” παραδέχεται.
“Καλλιτέχνες του μεγέθους της Αλεξίου οφείλουν να τραγουδούν κι άλλα πράγματα” είπε ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης ο οποίος συνεργάζεται στην επιλογή και στο στήσιμο του προγράμματος, ενώ εκτίμησε πως “Δεν θα μπορούσε άλλη τραγουδίστρια στην Ελλάδα να τραγουδήσει Ρότα, γιατί καμιά άλλη δεν έχει τα πόδια της χωμένα τόσο βαθιά στη γη και τα χέρια της τόσο ψηλά στον ουρανό και τ΄ αστέρια!…”
Στις συναυλίες αυτές η ερμηνεύτρια θα συνοδεύεται από την εξηκονταμελή Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ την οποία θα διευθύνει ο Ανδρέας Πυλαρινός.
Εκπροσωπώντας την Ορχήστρα, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου εξέφρασε, χθες, τη μεγάλη του χαρά που το ξεκίνημα των συναυλιών στο “Θέατρον” γίνεται με την “εθνική μας τραγουδίστρια”, σε μια συνεργασία που την έχει ευλογήσει και ο Μάνος Χατζιδάκις το 1987.

fghsfh

Ο Κώστας Παπαδούκας που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της ενορχήστρωσης δήλωσε πως η δουλειά αυτή αποτελεί πρόκληση καθώς δεδομένου ότι η μουσική του Ρότα έχει ένα απόλυτα χαρακτηριστικό ύφος, ο ενορχηστρωτής καλείται να προσφέρει αυτό το κάτι παραπάνω ώστε να αποφύγει την αντιγραφή του πρωτότυπου.
Τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης έχει αναλάβει ο Πάνος Παπαδόπουλος και τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΤΙΧΟΙ
Κάποια από τα τραγούδια του Νίνο Ρότα θα ακουστούν σε ελληνικούς στίχους που έχουν γράψει η Χάρις Αλεξίου και η Λίνα Νικολακοπούλου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.