Κινηματογραφικά νέα από την Κωστούλα Τωμαδάκη

Desktop10
Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Κωστούλα Τωμαδάκη
Το μεγάλο Δίλημμα του αριστερού κινήματος ιστορικά τεκμηριωμένο και επίκαιρο μας αποκαλύπτει το φιλμ του Φώτου Λαμπρινού, “ΆΡΗΣ  ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ:TΟ ΔΙΛΗΜΜΑ
65χρόνια μετά, οι παραλληλισμοί με το σήμερα μας κάνει να αναρωτηθούμε αν η ιστορία επαναλαμβάνεται ή είναι μια κακόγουστη  φάρσα.

Συστήνετε σε όλους τους έλληνες και κυρίως στους νεότερους για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Δεν χρειάζεται να είσαι αριστερός για να καταλάβεις το ρόλο των ξένων δυνάμεων τότε και τώρα !
   
DRIVE , είναι ο Οδηγός στο απόλυτα δραματικό και αρτίστικο θρίλερ του Δανού  Νίκολας Ρεφν που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες και βαδίζει στο κόκκινο χαλί! 
ΓΑΛΑ, το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Τούρκου σκηνοθέτη Σεμίχ Καπλάνογλου συνδυάζει το εικαστικό μεγαλείο με το συναίσθημα!.
JOHNNY ENGLISH:Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ,ο κατάσκοπος της φάρσας Ρόουαν  Άτκινσον σε νέες περιπέτειες.
THE BANG BANG CLUB, τέσσερις λευκοί δημοσιογράφοι δημοσιοποιούν την σφαγή στους δρόμους του Σοουέτο.
TT3D: ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ , ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ  για τους φανατικούς της ταχύτητας.
ABDUCTION, προορισμένο  για το νεανικό κοινό με αξιόλογους  δεύτερους ρόλους(Μολίνα-Γουίβερ).  
ΜΑ ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ! Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ  από το Sex and the City στο ρόλο της καθημερινής γυναίκας που τρέχει και δε φτάνει!

Drive

του Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν

με τους Ράιαν Γκόσλινγκ, Ρον Πέρλμαν

{youtube}eAc23x2JJG0{/youtube}

η ιστορία: Ο οδηγός κάνει δύο δουλειές: την μέρα εργάζεται σαν κασκαντέρ σε ταινίες και τη νύχτα οδηγεί αυτοκίνητα που συμμετέχουν σε ληστείες. Δεν έχει σημασία σε ποια από τις δυο εργασίες βρίσκεται,
ο Οδηγός νιώθει άνετα μόνο πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου. Η ζωή του αλλάζει όταν γνωρίζει την Α`ι`ρένε και τον γιο της Μπενίσιο. Αρχίζει να περνάει χρόνο με την οικογένεια μέχρι που ο Στάνταρντ, ο άντρας της Α`ι`ρένε, αποφυλακίζεται , και ο Οδηγός ύστερα από παράκληση της γυναίκας, αναγκάζεται να απομακρυνθεί. Όταν κάποια μέρα ο Οδηγός βρίσκει τον Στάνταρντ αιμόφυρτο στο γκαράζ, χτυπημένο από γκάνγκστερς, αναγκάζεται να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
η άποψη μας :Συνειδητά ωμός και εξαιρετικά ταλαντούχος ο Δανός Νίκολας Ρεφν, δείχνει μια αμετανόητη συμπάθεια στους `χαμένους` της ζωής και δείχνει πιθανότητα το πιο αληθινό πρόσωπο της κοινωνίας. Εκεί που δεν υπάρχουν σούπερ-ήρωες παρά μόνο άνθρωποι. Στα χνάρια του “Ταξιτζή“, ο Ρεφν φτιάχνει μια ολιγοπρόσωπη ιστορία για να καθρεφτίσει στην ψυχοσύνθεσή του ήρωα  του, το ταραγμένο παρόν της πόλης των Αγγέλων αλλά και ολόκληρης της Αμερικής. Ο Οδηγός που δουλεύει  στις παρυφές του οργανωμένου εγκλήματος θα μεταμορφωθεί σε τιμωρό για να προστατεύσει τη γυναίκα που αγαπάει και το παιδί της.
Καταργώντας τα όρια ανάμεσα στο καλό και στο κακό ,ισορροπώντας δεξιοτεχνικά ανάμεσα στη δράση και στη συγκίνηση το Drive μας βυθίζει σε ένα κόσμο χωρίς λύτρωση και μας αποκαλύπτει ένα μεγάλο ταλέντο, ένα σπουδαίο σκηνοθέτη που ευχόμαστε να δούμε στο κόκκινο χαλί.
γκρο πλαν:στη δυνατή ερμηνεία του Ράιαν Γκόσλινγκ που ενσαρκώνει με κάθε κύτταρο του κορμιού του το σύνθετο ρόλο του Drive.
   
Γάλα
του Σεμίχ Καπλάνογλου
με τους Μελίχ Σελτσούκ, Μπασάκ Κοκλουκάγια

{youtube}ufhZ2yUHj9Y&ob=av3e{/youtube}


η ιστορία: Έχοντας αποφοιτήσει πρόσφατα, ο Yusuf δεν είναι και πολύ σίγουρος για το μέλλον του, στην επαρχία. Το να γράφει ποίηση είναι το μεγαλύτερο πάθος του και μερικά από τα ποιήματα του έχουν ήδη αρχίσει να δημοσιεύονται σε κάποια λογοτεχνικά περιοδικά. Αλλά προς το παρόν, συνεχίζει να δουλεύει με τη χήρα μητέρα του στην τοπική γαλακτοβιομηχανία τους, η οποία επίσης δεν έχει σίγουρο μέλλον.
Μέχρι τώρα, η χήρα μητέρα του Yusuf, είχε όλη της την προσοχή στραμμένη στο μοναχογιό της. Ακόμη νέα και όμορφη γυναίκα, έχει ένα διακριτικό δεσμό με τον σταθμάρχη της πόλης. Ο δεσμός της μητέρας του σε συνδυασμό με την ακαταλληλότητά του για στρατιωτική θητεία, λόγω μιας παιδικής ασθένειας, κάνουν τον Yusuf ακόμη πιο ανυπόμονο να κάνει ένα βήμα προς την ενηλικίωση. Θα μπορέσει ο νεαρός Yusuf να χειριστεί τις αλλαγές; 
η άποψη μας:Το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Τούρκου Σεμίχ Καπλάνογλου ( ΑΥΓΟ ΓΑΛΑ ΜΕΛΙ) είναι μια αριστουργηματική αλληγορία , ένα πανέμορφο εικαστικό ποίημα γεμάτο συναισθήματα , μνήμες και προσδοκίες. Ένας νεαρός απόφοιτος Λυκείου ζει σε μια συντηρητική ανδροκρατούμενη πόλη, δουλεύει στην επιχείρηση γάλακτος της μάνας του και γράφει ποιήματα.
Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις ότι εδώ αφηγούνται οι εικόνες καθώς ο Καπλάνογλου σε εγκλωβίζει με εκπληκτικό τρόπο στη πορεία ζωής του ήρωα.  Για το νεαρό ήρωα ο κύκλος κλείνει όλο και περισσότερο , ο χρόνος τελειώνει και οι επιλογές πρέπει να παρθούν.  Το “Γάλα “ μοιάζει κάτι περισσότερο από ταινία αφού αντανακλά τη ζωή που τρέχει σαν αίμα στις φλέβες μας.
γκρο πλαν:  στον εικαστικά πανέμορφο κόσμο του Καπλάνογλου…στα καθηλωτικά αργά πλάνα του. 
Άρης Βελουχιώτης:Το Δίλημμα (1981)
του Φώτου Λαμπρινού
με τον Γιώργο Σαμπάνη στην αφήγηση

velouxiotis
η ιστορία:
Κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ, η μορφή του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη! Μέσα από τη δική του ιστορία, η ταινία αφηγείται τον αγώνα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ  κατά τη γερμανική κατοχή, και παράλληλα τη μοναχική πορεία του Βελουχιώτη, μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας και την παράδοση των όπλων (Φεβρουάριος 1945) μέχρι τον τραγικό του θάνατο, τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Μέσα από το πορτρέτο του Άρη, παρουσιάζεται το εαμικό κίνημα και η ένοπλη αντίσταση στη διάρκεια της γερμανο`ι`ταλικής κατοχής.
η άποψη μας: Το ιστορικό –πολιτικό ντοκιμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού εστιάζει στη θρυλική μορφή του ΕΛΑΣ , Άρη Βελουχιώτη και στην ένοπλη αντίσταση του ΕΑΜ και αναδεικνύει το δίλημμα ως προς τον τρόπο που έπρεπε να ακολουθήσει το αριστερό κίνημα μετά την Απελευθέρωση: πορεία προς τον κοινοβουλευτισμό ή ένοπλη αντίσταση. Το κείμενο της ταινίας στηρίχτηκε στο βιβλίο του Θανάση Χατζή “Η νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε“. Ο Φώτος Λαμπρινός κρατάει γερά τη σκηνοθετική μπαγκέτα και υπογράφει ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τις χαμένες προσδοκίες της αριστεράς . Σπάνιο αρχειακό κινηματογραφικό υλικό περιλαμβάνεται στη ταινία όπως οι διαδηλώσεις του ΕΑΜ, στιγμιότυπα από τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συμφωνία της Βάρκιζας, η  παράδοση των όπλων του ΕΛΑΣ, ενώ περιέχει συνεντεύξεις των ανθρώπων που βίωσαν τα γεγονότα της εποχής.
γκρο πλαν:στην παράσταση θεάτρου σε  πρόχειρη υπαίθρια  σκηνή σε πλατεία χωριού της ελεύθερης Ελλάδας.    
  
Johnny English:Η Επιστροφή
του Όλιβερ Πάρκερ
με τους Ρόουαν Άτκινσον, Γκίλιαν Άντερσον

{youtube}LOSZLgzgnBs{/youtube}

η ιστορία:H επιστροφή του Ρόουαν Άτκινσον στο ρόλο του ατρόμητου μεν, ιδιόρρυθμου και ατζαμή δε Βρετανού κατασκόπου Johnny English που πρωτογνωρίσαμε πριν οκτώ χρόνια είναι γεγονός! Το 2011 ,για άλλη μια φορά οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες βρίσκονται σε αδιέξοδο κι αναγκάζονται να αναθέσουν μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση στον πιο αδέξιο πράκτορα .τον Johnny English,που έχει αποσυρθεί σε ένα μοναστήρι, πράγμα που οδηγεί σε γέλια μέχρι δακρύων.
Άλλωστε , για τον Johnny English η καταστροφή  μπορεί να είναι μια παράπλευρη συνθήκη των μεθόδων του , η αποτυχία όμως δεν συνιστά μέρος του λεξιλογίου του! Και αυτό καθίσταται εμφανές από την πρώτη στιγμή που πατά το πόδι του και πάλι στο Λονδίνο και συναντά τη νέα ,αυστηρή ,επικεφαλής της Μ17,που του αναθέτει την αποστολή του: να πάει στο Χονγκ Κονγκ και να αποτρέψει τη δολοφονία του Κινέζου Πρωθυπουργού.
η άποψη μας:Καλύτερο από το πρώτο φιλμ, η επιστροφή του Ρόουαν Άτκινσον που αγαπήσαμε μέσα από τηλεοπτικούς ρόλους , έχει να κάνει με μια φοβερή και τρομερή αποστολή στην άλλη άκρη του κόσμου. Με στιλ Τζέιμς Μποντ και εξαιρετικά ευρηματική φαντασία ο  σούπερ κατάσκοπος θα κάνει τα πάντα να σας διασκεδάσει.
γκρο πλαν: στις κατασκοπευτικές σκηνές δράσης 
TT3D: Αδρεναλίνη στο Κόκκινο
του Ρίτσαρντ Ντε Αραγκές

{youtube}QldZiR9eQ_0{/youtube}

η ιστορία:O αγώνας αυτός, η ύστατη πρόκληση για άνθρωπο και μηχανή απαιτεί ένα βαθμό αφοσίωσης που δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλο, ενώ πολλοί οδηγοί θυσιάζουν τη ζωή τους στην αναζήτηση της νίκης. Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να αποκαλύψει το κίνητρο που ωθεί τους λίγους επίλεκτους οδηγούς να θυσιάζουν τα πάντα για τον αγώνα και τη  νίκη. 
Η τεχνολογία 3D αποδίδει με ξεχωριστό τρόπο την ένταση  και τον κίνδυνο του μοναδικού αυτού αγώνα. 
Η άποψη μας: Πάνω στη μηχανή αδύνατον να αντισταθείς στη γοητεία της ταχύτητας ! Αυτό κάνει και ο σκηνοθέτης Richard De Aragues και δε διστάζει να τοποθετήσει την κάμερα πάνω στο σώμα της μηχανής και να ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη! Ζωντανές λήψεις που θα σας καθηλώσουν.
γκρο πλαν: στον πρωταγωνιστή, τον έμπειρο μηχανικό που τρέχει με πάθος.  
Μα πως τα Καταφέρνει!
του Ντάγκλας Μακγκράθ
με τους Σάρα Τζέσικα Πάερκερ, Πιρς Μπρόσναν

{youtube}BjQIv1KI59s{/youtube}

η ιστορία:H Κέιτ αφιερώνει τις μέρες της δουλεύοντας σε μια εταιρεία οικονομικής διαχείρισης στη Βοστώνη. Το βράδυ επιστρέφει σπίτι στο σύζυγό της Ρίτσαρντ, αρχιτέκτονα , και στα δύο μικρά τους παιδιά. Ανάλογη είναι η καθημερινότητα και για την καλύτερη της φίλη, Άλισον.
Σύντομα η Κέιτ αναλαμβάνει ένα νέο project το οποίο απαιτεί ταξίδια στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, ο Ρίτσαρντ ξεκινάει μια νέα δουλειά και έτσι ο χρόνος τους είναι πλέον ελάχιστος. Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο, όταν ο νέος συνέταιρος  της Κέιτ ,Τζακ, αρχίζει να εκφράζει ένα ενδιαφέρον γι’αυτήν.
η άποψη μας:Η Σάρα Τσέσικα Πάρκερ απαστράπτουσα μέσα στο καθημερινό ντύσιμό της κόβει και ράβει με μαεστρία τις συμβάσεις της αισθηματικής κομεντί των παρεξηγήσεων και του happy end.Ο γάμος της περνάει δια πυρός και σιδήρου, οι “έξυπνες“  ατάκες δίνουν και παίρνουν  αλλά τίποτα παραπάνω.
γκρο πλαν: στη Σάρα Τζέσικα και στην καθημερινότητά της.
        
The Bang Bang Club
του Στίβεν Σίλβερ
με τους Ράιαν Φελίπε, Μάλιν Άκερμαν

{youtube}y5HXXh7LEKI{/youtube}

η ιστορία:1994. Νότια Αφρική. Ο Νέλσον Μαντέλα έχει μόλις αποφυλακιστεί και κατά τους τελευταίους αιματηρούς μήνες του απαρτχάιντ οι εντάσεις σταδιακά αυξάνονται. Φυλετικές σέχτες, με την υποστήριξη της λευκής κυβέρνησης ,κηρύττουν αιματηρό πόλεμο μεταξύ τους και στους δρόμους του Σουέτο αντηχούν πυροβολισμοί. Μέσα σε όλα αυτά βρίσκεται το Bang Bang Club, τέσσερις νέοι (λευκοί) δημοσιογράφοι, που δημοσιοποιούν το μακελειό που ρήμαξε τους δρόμους της πόλης.
η άποψη μας: Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο των Γκρέγκ Μαρίνοβιτς  και Γιοάο Σίλβα , η ταινία εστιάζει στη σφοδρή μάχη των δρόμων ,στην οποία οι φωτογράφοι βρέθηκαν μπλεγμένοι ,κατά τη διάρκεια των αιματηρών γεγονότων στη Νότια Αφρική. Η ονομασία Bang Bang  ήταν ένα παρατσούκλι για τους τέσσερις φωτογράφους που ρίσκαραν τη ζωή τους για να αποτυπώσουν τη φρίκη του εμφυλίου πολέμου και να επικεντρώσουν πάνω στις φωτογραφίες το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Ρεαλιστική καταγραφή των γεγονότων και τολμηρή ματιά από το σκηνοθέτη Στίβεν Σίλβερ.
γκρο πλαν: στο Γκρεγκ Μαρίνοβιτς και Κέβιν Κάρτερ που κέρδισαν το Πούλιτζερ με κίνδυνο τη ζωή τους. 
 
Abduction
του Τζον Σίνγκλετον
με τους  Τέιλορ Λότνερ, Λίλι Κόλινς

{youtube}e5k7ECYZ-ds{/youtube}

η ιστορία: Από τότε που θυμάται τον εαυτό του , ο Νέιθαν Χάρπετ έχει την περίεργη αίσθηση ότι ζει μια δανεική ζωή. Όταν ανακαλύπτει μια παιδική φωτογραφία του σε ένα website με αγνοούμενα πρόσωπα, οι πιο σκοτεινοί του φόβοι γίνονται πραγματικότητα: συνειδητοποιεί ότι οι υποτιθέμενοι γονείς του δεν είναι οι πραγματικοί  και ότι ολόκληρη η ζωή του είναι ένα καλοσχεδιασμένο ψέμα. Στην προσπάθειά του να ανασυνθέσει την πραγματική του ταυτότητα ,ο Νέιθαν καταδιώκεται από μια ομάδα επαγγελματιών δολοφόνων και τρέπεται σε φυγή μαζί με το μοναδικό άνθρωπο που εμπιστεύεται ,τη φίλη του Κάρεν. Όταν όμως οι αντίπαλοί του τον πλησιάζουν σε απόσταση αναπνοής, ο Νέιθαν αντιλαμβάνεται τελικά ότι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει και να λύσει το μυστήριο της ζωής του είναι να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
η άποψη μας: Περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον Τέιλορ Λότνερ με στόχο το νεανικό κοινό του Twilight και τη γνωστή συνταγή που περιλαμβάνει ίντριγκα, δράση και ακαδημα`ι`κή αφήγηση. Μερικές καλές σκηνές δράσης και συμπαθητικές  ερμηνείες από τους Μολίνα και Γουίβερ.
γκρο πλαν:στους δεύτερους ρόλους:Άλφρεντ Μολίνα και Σιγκούρνι Γουίβερ      

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.