Η “ΚΑΜΕΡΑΤΑ” γιορτάζει 20 χρόνια και παρουσιάζει την πρώτη της συναυλία

kamerata
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τα 20ά γενέθλιά της γιορτάζει η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής με μια “επετειακή” συναυλία, την πρώτη του Κύκλου “Μετατροπίες” για τη νέα περίοδο, σήμερα Κυριακή, στην αίθουσα “Δημήτρης Μητρόπουλος” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η Καμεράτα, το 1991
Τα 20ά γενέθλιά της γιορτάζει η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής με μια “επετειακή” συναυλία, την πρώτη του Κύκλου “Μετατροπίες” για τη νέα περίοδο, την Κυριακή, στην αίθουσα “Δημήτρης Μητρόπουλος” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Πλαισιώνοντας δύο σπουδαίες Ελληνίδες σολίστ, την Αρετή Ζούλα (βιολί) και την Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα), η ορχήστρα θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της πρώτης συναυλίας της, που παρουσίασε δύο δεκαετίες πριν στο ΜΜΑ.

Συγκεκριμένα θα ερμηνεύσει τη “μελαγχολική” Σουίτα αρ. 3 από το “Airs et danses antiques” του Οτ. Ρέσπιγκι και τη Σουίτα αρ. 3 για βιολί, βιόλα και έγχορδα του Κ. Ατερμπεργκ στο πρώτο μέρος. Εργο ιδιαίτερα ρομαντικό, φέρει επιρροές από τον Μπραμς, ενώ χαρακτηρίζεται από έναν υπέροχο μελαγχολικό διάλογο μεταξύ σολίστ και εγχόρδων στο πρώτο μέρος του (πρελούδιο).

Το δεύτερο μέρος μονοπωλεί το Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 14 σε ντο δίεση ελάσσονα, έργο 131 του Μπετόβεν, σύνθεση που ολοκληρώθηκε έναν χρόνο πριν από τον θάνατο του συνθέτη, όταν ο τελευταίος είχε χάσει πλέον οριστικά την ακοή του, ωστόσο, κατά γενική ομολογία αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα της εργογραφίας του μεγάλου μουσουργού. Αφιερωμένο στον βαρόνο Γιόζεφ φον Στούτερχαϊμ, το Κουαρτέτο έκανε ιδιαίτερη αίσθηση την εποχή που γράφηκε. Μάλιστα, λέγεται ότι όταν το άκουσε ο Σούμπερτ είπε “μετά από αυτό, τι απόμεινε για εμάς να συνθέσουμε…”.

Τη συναυλία διευθύνει ο αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ. Στις 22 Οκτωβρίου 1991 ηχούν για πρώτη φορά στην αίθουσα “Δημήτρης Μητρόπουλος” του Μεγάρου τα έγχορδα της Καμεράτας. Στο πόντιουμ ο αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός της διευθυντής Αλέξανδρος Μυράτ. Το νεοσύστατο σύνολο μουσικής δωματίου ίδρυσε ο Σύλλογος “Οι Φίλοι της Μουσικής” με πρωτοβουλία του Χρήστου Λαμπράκη σε συνεργασία με τον βιολονίστα Δημήτρη Σέμση.

Από τότε μέχρι σήμερα η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής έχει διαγράψει σπουδαία καλλιτεχνική πορεία εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, με εκατοντάδες εμφανίσεις σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ του κόσμου, σπουδαίες συνεργασίες με διάσημους μαέστρους και σολίστ, πολυάριθμες πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων και ξένων συνθετών, συμμετοχές σε μεγάλες παραγωγές όπερας και χορού, έντονη παρουσία στην ελληνική και διεθνή δισκογραφία, πλήθος εκπαιδευτικών συναυλιών και πρωτοποριακών προγραμμάτων σε σχολεία της Αττικής αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.