Αρχαία στην Κηφισιά

kifissia_psifidoto_dapedo
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στο μικροσκόπιο των αρχαιολόγων έχουν μπει αρχαία κατάλοιπα που βρέθηκαν σε οικόπεδο στην Κηφισιά, επί της οδού Ραγκαβή και Τατοΐου 12. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, στην περιοχή

βρισκόταν πιθανότατα η έπαυλη του «μεγιστάνα» Ηρώδη του Αττικού, που γεννήθηκε στον Μαραθώνα το 103 μ.Χ.

Πρόκειται για τμήμα κτιριακού συγκροτήματος ρωμαϊκών χρόνων, σε δωμάτιο του οποίου βρέθηκαν σπαράγματα τοιχογραφιών με φυτική διακόσμηση -πολύ ενδιαφέρουσες κατά ομολογία των αρχαιολόγων- αγωγοί σε καλή κατάσταση, καθώς και μια δεξαμενή, που ανήκουν σε διάφορες φάσεις από τον 2ο έως τον 5ο αιώνα μ. Χ.

Η σημασία τους οδήγησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει υπέρ της διατήρησης και ανάδειξής τους σε υπόγειο, ώστε να είναι ορατά και επισκέψιμα και με διαφορετική είσοδο από εκείνη των τριώροφων μονοκατοικιών που θα χτιστούν στο οικόπεδο.

Δύο μικρά τείχη στο νότιο μέρος του οικοπέδου αποφασίστηκε να αποδομηθούν.

Στην ευρύτερη περιοχή έχουν ανακαλυφθεί πολλά ευρήματα της ρωμαϊκής εποχής. Κοντά στον υστεροβυζαντινό ναΐσκο της Παναγίας Ξυδούς, που βρίσκεται στην οδό Τατοΐου, έχουν εντοπιστεί ένα ρωμαϊκό λουτρό και πολλά κινητά ευρήματα, με σημαντικότερα τις προτομές του Ηρώδη Αττικού και του μαθητή του Πολυδευκίωνα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.