Κινηματογραφικά Νέα από την Κωστούλα Τωμαδάκη

Desktop25cin
Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Κωστούλα Τωμαδάκη
 

Ο ερωτευμένος υπολοχαγός βγάζει τις αρβύλες του για να χορέψει ταγκό και ο Δρ. Φάουστ αναδεικνύει την τραγωδία της ανθρώπινης ύπαρξης.

ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, οδηγεί τα βήματα και την ερωτική επιθυμία. Το πιο ερωτικό μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη στη μεγάλη οθόνη.   

O FAUST πουλάει την ψυχή του στον Μεφιστοφελή και ο Σοκούροφ αφοπλίζει τους πάντες, προσφέροντας μια εξαιρετική αλληγορία πάνω στα πάθη του μυαλού και της ψυχής.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ , βρίσκει την οικογένεια που έψαχνε στο πρόσωπο της νεαρής κομμώτριας. Οι αδελφοί Νταρντέν μας ξαφνιάζουν με την αισιοδοξία τους. 

Στο ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ γελάμε και κλαίμε με την αληθινή ιστορία αγάπης που δεν είναι βουτηγμένη στο ροζ σύννεφο.

THE DOUBLE, ενδιαφέρον ψυχολογικό θρίλερ με τον Ρίτσαρντ Γκιρ να ενσαρκώνει εντυπωσιακά το ρόλο του “βετεράνου“ πράκτορα 

Στο REAL STEEL,παρακολουθούμε τη σχέση πατέρα και γιου μέσα από ένα συγκλονιστικό αγώνα πυγμαχίας. 

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ, πέφτει στο δρόμο του τρομπετίστα Μίκι Ρουρκ που έρχεται αντιμέτωπος με  γκάνγκστερ.

TRESPASS,  ο Νίκολας Κέιτζ και η Νικόλ Κίντμαν στα χέρια παρανοϊκών ληστών. Άτακτη η υποχώρηση των κακοποιών.

Καλή σας διασκέδαση με μαθήματα ταγκό, Γκαίτε, ποδήλατα και τη νίκη! 

 

Faust

του Αλεξάντερ Σοκούροφ

με τους Γιοχάνες Τσάιλερ , Χάνα Συγκούλα,  

{youtube}5T6MeOnGSBM{/youtube}


η ιστορία: Η γνωστή ιστορία του Φάουστ, που πολλά την ψυχή του στον διάβολο. Η διάσημη ιστορία του αριστουργήματος της παγκόσμιας λογοτεχνίας,Faust, του Γκαίτε, σε μια διαφορετική, σύγχρονη και ελεύθερη απόδοσή του. Μια απόδοση και ανάγνωση ιστορίας, που σκοπό έχει να δείξει την ουσία που δεν διαφαίνεται εύκολα. Ποιο είναι το χρώμα ενός κόσμου που οδηγεί σε κολοσσιαίες ιδέες; Ποιο είναι το άρωμά του; Στον κόσμο του Φάουστ ,είναι όλα πνιγηρά: συνταρακτικά σχέδια γεννιούνται στο στριμωγμένο μέρος όπου περιδιαβαίνει ο Φάουστ. Είναι ένας στοχαστής, που διαλαλεί ιδέες, μεταδίδει λέξεις, που κάνει σχέδια, ένας ονειροπόλος. Ένας ανώνυμος άντρας που ωθείται από απλά ένστικτα: πείνα, απληστία, λαγνεία. Ένα δυστυχισμένο, κυνηγημένο πλάσμα, που θέτει μια πρόκληση στον Φάουστ του Γκαίτε.

Γιατί να μείνει εκεί όταν μπορεί να πάει παραπέρα; Κι ακόμα παραπέρα, και πιο πέρα, πιέζοντας πάντα προς τα εμπρός, χωρίς να προσέχει ότι ο χρόνος μένει ακίνητος.

η άποψη μας: Με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Βενετίας τιμήθηκε η ταινία Faust,το τελευταίο μέρος της τετραλογίας του Σοκούροφ, μια σπουδή πάνω στην εξουσία και τις επιδράσεις της πάνω στο άτομο.

Το πιο διάσημο έργο του Γκαίτε στα χέρια του σημαντικού Ρώσου σκηνοθέτη  αποκτά μια άλλη διάσταση αφού ο Μεφιστοφελής παρουσιάζεται ως ζωντανός ενεχυροδανειστής στον οποίο ο Δρ Φάουστ, ως οραματιστής επιστήμονας,  προστρέχει, όχι για να του χαρίσει την αιώνια νεότητα αλλά γιατί κουράστηκε να μάχεται  την Εκκλησία.

 Ο Δρ. Φάουστ, κουρασμένος, θα προτείνει την ανταλλαγή στον Μεφιστοφελή με την ελπίδα ενός πραγματικού Διαφωτισμού. Η άκρως ενδιαφέρουσα προσέγγιση του Σοκούροφ απογειώνεται κυριολεκτικά  από τα σπάνιας ομορφιάς πλάνα και από τον μοναδικό τρόπο γραφής  ενός σπουδαίου δημιουργού.

γκρο πλαν: στα υπέροχα υπνωτιστικά τράβελινγκ

.  

Το τανγκό των Χριστουγέννων

του Νίκου Κουτελιδάκη

με τους Γιάννη Μπέζο, Αντίνοο Αλμπάνη

{youtube}HnFjM9ifoE8{/youtube}


η ιστορία: Δεκαετία του 1970…είναι Χριστούγεννα και στο στρατόπεδο Βάτη, στον Έβρο, προετοιμάζονται για την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή. Οι σκέψεις όμως , του υπολοχαγού Στέφανου Καραμανίδη είναι κάπου αλλού. Άνθρωπος κλειστός, χωρίς χαμόγελο, αγρίμι, έχει μόνο μια επιθυμία: να ζητήσει σε χορό τον κρυφό του έρωτα, την Ζωή, σύζυγο του Συνταγματάρχη Μανώλη Λόγγου.

Δεν ξέρει, όμως, να χορεύει. Θα ζητήσει τη βοήθεια ενός φαντάρου, του Λάζαρου Λαζάρου, ενός συνεσταλμένου νεαρού, από τους λίγους που ξεχώριζαν στο στρατόπεδο για τη μόρφωση και την καλλιέργειά τους. Η γνωριμία τους, σύντομη αλλά καταλυτική, θα είναι αφορμή για μια σειρά γεγονότων που θα κορυφωθούν με ένα Τανγκό… Το Τανγκό των Χριστουγέννων… σε μια μέρα που θα αλλάξει τις ζωές των τριών ηρώων για πάντα.

η άποψη μας: Το γοητευτικό και άκρως ερωτικό μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο Νίκος Κουτελιδάκης. Μια διττή ερωτική ιστορία όπου ο πόθος σιγοβράζει και το πάθος τρώει τις αισθήσεις. Στη μελαγχολική Ελλάδα του 70` ,που αναδεικνύεται εξαιρετικά από τον Κουτελιδάκη, οι ήρωες βιώνουν τον απαγορευμένο έρωτα που θα τους οδηγήσει σε μια αβάσταχτη μοναξιά.

Σε ένα κόσμο καταπιεσμένο και διαβρωμένο από τις συμβατικές αξίες μιας συντηρητικής κοινωνίας που σαπίζει από την υγρασία,

τα αισθαντικά βήματα του ταγκό είναι ο μοναδικός δρόμος προς την ελευθερία. Δράμα χαρακτήρων με ένταση, εικαστική ικανοποίηση

και αξιόλογες ερμηνείες.

γκρο πλαν :στο Γιάννη Στάνκογλου για τα ευαίσθητα μαθήματα ταγκό.   

 

Το παιδί με το ποδήλατο

των Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν

με τους Σεσίλ Ντε Φρανς,Τόμας Ντορέ

{youtube}9AWDJ9HmObU{/youtube}


η ιστορία:O Συρίλ είναι 12 χρονών και το μόνο σχέδιο στη ζωή του, είναι να βρει τον πατέρα του που τον άφησε προσωρινά σε ορφανοτροφείο. Συναντά τυχαία τη Σαμάνθα, μια κομμώτρια, η οποία συμφωνεί να μένει μαζί της τα σαββατοκύριακα. Ο Συρίλ δεν αναγνωρίζει την αγάπη που του δείχνει η Σαμάνθα, την αγάπη που χρειάζεται απελπισμένα για να ηρεμίσει την οργή του.

η άποψη μας: Κλασικό έργο των βέλγων αδελφών Νταρντέν πάνω σε μια σκληρή πραγματικότητα και στην ανάγκη του ανθρώπου  για συντροφικότητα, οικογένεια έστω κι αν μοιάζει αλλόκοτη. Η Σαμάνθα, η κομμώτρια συναντά τον  δωδεκάχρονο Σίριλ που ψάχνει απεγνωσμένα τον πατέρα του. Ως καλή νεράιδα θα τον αγκαλιάσει και θα απαλύνει τη μοναξιά του. Ρεαλιστικό σινεμά που ρουφιέται ως την τελευταία σταγόνα και οι δυο σκηνοθέτες καταφέρνουν και ξετρυπώνουν την ομορφιά ακόμα και μέσα στη μοναξιά και την εγκατάλειψη.

γκρο πλαν: στο νεαρό Τομά Ντορέ για την ανέλπιστη ερμηνεία του.

Πολεμώντας για τη νίκη

της Βαλερί Ντονζελί

με τους Βαλερί Ντονζελί, Ζερεμί  Ελκάιμ

{youtube}d0UN5DW6KB0{/youtube}


η ιστορία: Ένα ζευγάρι, ο Ρομέο και η Ζουλιέν. Ένα παιδί, ο Άνταμ. Το ζευγάρι δεν θέλει να αποδεχτεί την θανατηφόρα ασθένεια του παιδιού τους  κι ο πόλεμος που ανοίγουν θα είναι μέχρι τέλους.

η άποψη μας: Την αληθινή ιστορία του γιου της σκηνοθετεί η γαλλίδα σκηνοθέτης και μας φέρνει αντιμέτωπους με τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η απόλυτη ερωτική ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα μακάβριο θρίλερ με πολύ πόνο όταν το ζευγάρι θα αποκτήσει το γιο του, Άνταμ.

Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου να σώσουν το παιδί τους ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν με νύχια και με δόντια να διασώσουν τον έρωτά τους. Πως μπορεί να είσαι ρομαντικός ενώ ο θάνατος είναι δίπλα σου; Το φιλμ ξαφνιάζει με τη τόλμη, την ευαισθησία του και τη λιτή γραφή του. Η πιο απλή ιστορία του κόσμου βγαλμένη μέσα από τη ζωή.

γκρο πλαν: στις δυναμικές και μετρημένες ερμηνείες.

         

The double

του Μάικλ Μπραντ

με τους Ρίτσαρντ Γκιρ, Τόφερ Γκρέις

{youtube}pKRKoZIjiFk{/youtube}


η ιστορία:O εν αποστρατεία πράκτορας της CIA Πολ Σέπαρντ καλείται να επιστρέψει στην ενεργό δράση για να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός γερουσιαστή. Το έγκλημα μοιάζει να φέρει την `υπογραφή“ του Κάσιους, ενός Σοβιετικού επαγγελματία εκτελεστή που θεωρούνταν νεκρός από τους Αμερικανούς εδώ και χρόνια. Ο Σέπαρντσον αναγκάζεται από την υπηρεσία του να συνεργαστεί με το νεαρό πράκτορα του FBI Μπεν Γκίρι, που έχει ειδικευτεί στο προφίλ και την εγκληματική δράση του Κάσιους, για να διαλευκάνουν μαζί το έγκλημα. Κι ενώ έχουν τελείως διαφορετική τοποθέτηση απέναντι στην αποστολή τους, οι έρευνες και τα στοιχεία που έρχονται σταδιακά στο φως θα οδηγήσουν σε αποκαλύψεις απρόσμενες και για τους δύο, ικανές να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

η άποψη μας : Εξαιρετικό μοντέρνο νουάρ που κινείται σε δυο χρόνους και κατορθώνει να συνδυάσει το αστυνομικό μυστήριο και το ψυχολογικό θρίλερ. Το ερωτικό δράμα των μεσήλικων αστών, κάπου στη Βόρεια Ιταλία, ξετυλίγεται σαν κουβάρι για να αποκαλύψει τα επώδυνα μυστικά μέσα στα οποία παρασύρονται οι ήρωες. Με εμφανή την επιρροή από το αμερικάνικο ανεξάρτητο σινεμά, ο Ιταλός σκηνοθέτης, πετυχαίνει ένα δύσκολο στόχο με την εξελισσόμενη σκηνοθεσία που υπαινίσσεται χωρίς να κραυγάζει και την άριστη καθοδήγηση των ηθοποιών.

γκρο πλαν: στα πανέμορφα close up πλάνα     

Trespass

του Τζόελ Σουμάχερ

με τους Νίκολας Κέιτζ, Νικόλ Κίντμαν

{youtube}1rolBdc_mjs{/youtube}


η ιστορία: H θέση ενός παντρεμένου ζευγαριού, που βρίσκεται αιχμάλωτο για λύτρα, δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο όταν απρόσμενες αποκαλύψεις προδοσίας και απάτης έρχονται στο φως.

η άποψη μας: Μια πλούσια οικογένεια που μένει στα προάστια πέφτει θύμα απαγωγής μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Ο άντρας μεταμορφώνεται κάτι σαν Τσακ Νόρις και τα βάζει με τους ληστές. Ο Τζόελ Σουμάχερ μας έχει δώσει καλύτερες ταινίες.

γκρο πλαν: στη δεκαεξάχρονη Λιάνα Λιμπεράτο.  

Ο άγγελος του πάθους

του Μιτς Γκλέιζερ

με τους Μίκι Ρουρκ, Μέγκαν Φοξ

{youtube}T5pYbPytAKM{/youtube}



η ιστορία: Σε μια απρόσμενη στροφή του πεπρωμένου, δυο μοναχικές ψυχές συναντιούνται και πλέκουν τις προσωπικές τους ιστορίες τον απίθανο ερωτικό μύθο. Ο Νέιτ , ένας ταλαντούχος αλλά ξεπεσμένος τρομπετίστας της τζαζ, βλέπει το τελευταίο κεφάλαιο της ζωής του να παίζεται στην έρημο του Νιου Μέξικο. Ενώ όμως περιμένει τη χαριστική βολή από την τοπική μαφία, ο χρόνος μοιάζει ξαφνικά να σταματά. Λίγο αργότερα βρίσκεται μπροστά σε ένα περιπλανώμενο θίασο, όπου γνωρίζει έναν πραγματικό άγγελο, τη Λίλι. Ο Νέιτ τη βοηθά να ανοίξει τα φτερά της στον έρωτα, μαζί του. Τι συμβαίνει όμως όταν ένα όνειρο προσγειώνεται απότομα στην πραγματικότητα; Μπορεί κανείς να επανορθώσει για τις επιλογές μιας ολόκληρης ζωής έστω και την τελευταία στιγμή; 

Η άποψη μας: Ο Μίκι Ρουρκ υποδύεται τον τρομπετίστα που τρέχει να φύγει από τον γκάνγκστερ που τον κυνηγάει. Στο δρόμο του πέφτει ένας ξεπεσμένος άγγελος που αναζητά την επίγεια σωτηρία του.

Ο Γκλέιζερ αρκείται στη φυσική παρουσία των δυο πρωταγωνιστών του χωρίς να εμβαθύνει στους χαρακτήρες.

γκρο πλαν: στη jazz στον ήχο της τρομπέτας.   

Real Steel

του Σον Λέβι,

με τους Χιου Τζάκμαν, Ντακότα Γκόγιο

{youtube}ei5l3r1dV4I{/youtube}


η ιστορία:στo Ντιτρόι του κοντινού μέλλοντος. Το σταθερά δημοφιλές σπορ της πυγμαχίας έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο. Πάνω στο ρινγκ, τις γροθιές τους διασταυρώνουν γιγαντόσωμα ανθρωπόμορφα ρομπότ. Ο Τσάρλι Κέντον, ξεπεσμένος μποξέρ, αναζητά την ευκαιρία να επιστρέψει για μια τελευταία φορά στις μέρες της δόξας.

Όταν κάποια μέρα ο Μαξ, ο ανήλικος γιος του, με τον οποίο έχει αποξενωθεί , ανακαλύπτει τυχαία ένα εγκαταλειμμένο και μισοκατεστραμμένο ρομπότ παλιάς τεχνολογίας, ο Τσάρλι, ο οποίος έχει γίνει εξπέρ στο να κατασκευάζει μάχιμους ρομπο-πυγμάχους από παλιοσίδερα, αποφασίζει να τα παίξει όλα για όλα: με τη βοήθεια του γιου του θα προπονήσουν το ρομπότ τους για τη διεκδίκηση του τίτλου..    

η άποψη μας: Ο Καναδός Σον Λέβι υπογράφει τη θεαματική ταινία δράσης, βασισμένη στο διήγημα του Ρίτσαρντ Μάθεσον που περιγράφει τη σχέση πατέρα και γιου μέσα από εντυπωσιακούς αγώνες πυγμαχίας.

Ο διψασμένος για δόξα πατέρας, ο διορατικός γιος και το πανέξυπνο ρομπότ γράφουν ιστορία στις αρένες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Πυγμαχίας ανάμεσα σε ρομπότ. Περιπέτεια δράσης  με φόντο εντυπωσιακούς και φουτουριστικούς αγώνες πυγμαχίας.

γκρο πλαν: στο Rocky από ατσάλι     

   

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.